MechelMotel

met categorie:  Toen ik daarna over de Ijzerenleen liep viel mij de leegstand op boven de winkels. Aangekomen op de Grote Markt idem dito. Ik merkte wel dat op de Grote Markt, aan de kant van cafe De Beurs er een of twee zaken leegstonden.

Toen kreeg ik het idee van een motel. Als je Amerikaanse films bekijkt waar mensen gaan overnachten in een motel, dan checken ze zich in aan een balie en gaan dan (buitenom) naar hun motelkamer. Ze parkeren hun auto voor hun motelkamer. Combineer deze twee dingen en je krijgt het MechelMotel. Dit zou het volgende kunnen inhouden...

-Toeristen parkeren hun auto in de ondergrondse parkeerplaats op de Grote Markt
-Ze checken in aan de balie (in een van de zaken op de Grote Markt die nu leeg staan)
-Ze krijgen een plannetje waar hun kamer bevindt (Maximum 100 meter van de Grote Markt en boven een winkelpand)
-In de rekening (vooraf te betalen) zit de huur voor 1 nacht en de som van de parkeerplaats De volgende morgen vertrekken de toeristen weer en wordt de kamer gereinigd door de mensen van het MechelMotel.

Voordelen
-Geen auto's op straat
-Meer toeristen die in Mechelen vertoeven
-Meer overnachtingsmogelijkheden binnen de stadsmuren
-Leegstand boven winkelpanden wordt opgelost

(Misschien kunnen we het krot op de hoek van de Grote Markt ombouwen tot de balie van het MechelMotel ! Een rechtstreekse toegang van de ondergrondse parking naar de balie met trap of lift.)

vaak staan die panden leeg omdat er geen aparte toegangsdeur mogelijk is.
Als ik een café/taverne op de grote markt zou hebben zou ik ook niet zomaar eender wie door mijn zaak naar het daarboven gelegen appartement laten gaan ...
Eigenlijk is er al zoiets: de Novotel aan de Lamot staat zowat bovenop de ondergrondse parkeergarage.
Het idee van gimycko om lege panden om te vormen tot motelkamers is natuurlijk altijd leuk, maar is het wel realistisch? Zoals katrientje terecht aanhaalt, is er vaak geen aparte toegang.
In feite zou het beter zijn als die lege panden opnieuw voor gewone bewoning zouden ingericht worden.
Goed idee en volgens mij realistisch. De afzonderlijke toegangen zijn inderdaad een probleem, maar daar kan het stadsbestuur een rol spelen. Zo zou ze kunnen verplichten om een afzonderlijke toegang te voorzien of om de bovengelegen verdiepingen langs de achterkant toegankelijk te maken. Er bestaan hier reeds heel mooie voorbeelden van, meestal in het buitenland.
@jn : Over de toegankelijkheid via de achterkant : Dat kan heel goedkoop gerealiseerd worden door gebruik te maken van een Vijslift (Het principe van een moer rond een vijs). Die moer (die de liftvloer draagt) wordt aangedreven door een tweerichtingsmotor onder de liftvloer. Heel simpel en het principe is reeds te vinden in bijv. drukpersen ! Check it out...

Binnenkort het hele verhaal in de rubriek : Ideeen op Mechelen Blogt...
Niet ieder pand kan zomaar dienst doen als hotelkamer. Qua veiligheid zal er ook wel werk aan de winkel zijn. Er zijn in Mechelen, de laatste jaren, een heel deel nieuwe hotels bijgekomen ... het is dan ook aan die sector om overnachtingsplaatsen aan toeristen aan te bieden. Voor diegenen die deze hotels te duur vinden is er ook de jeugdherberg op de zandpootvest. Deze jeugdherbergen hebben zich aangepast aan de eisen van de toeristen en bieden tegenwoordig een degelijk onthaal voor iedereen.
@jn : In het Standonckstraatje moet er ergens een poort zijn die toegang geeft naar de appartementen boven de cafes op de Grote Markt. Dit idee, samen met een Vijslift, kan perfect toegepast worden voor de bereikbaarheid van de kamers van het toekomstige MechelMotel.
@gymicko: Hoe zou jij de eigenaars van de panden overtuigen om mee te doen ?
@Peter : Leegstand = Boete betalen !
Meestal huren de winkeliers alleen de gelijkvloerse verdieping voor hun winkel. Sommigen gebruiken de verdiepingen als stockageruimte.
Ik neem aan dat als iemand een verdieping laat leegstaan, dat dat niet onder de leegstandbelasting valt. t Zou schoon worden ...

Verder is een stockageruimte ook nodig voor een winkel. Sommige panden hebben op de eerste verdieping een keuken, of hun sanitair.

Jouw idee is interessant, maar moeilijk te realiseren ...
@ Peter : Dus al die eigenaars van die winkels laten alles op hun beloop en laten de bovenverdiepingen zomaar verkrotten. Ze hebben misschien al genoeg inkomsten van de uitbaters van de winkels op het gelijkvloers ? Ondertussen lopen Mechelaars en toeristen zich te vergapen op lege bovenpanden.
Hetzelfde idee (leven op een bovenverdieping en er geraken dmv een vijslift) zou ook kunnen gebruikt worden om oudere Mechelaars terug naar de winkelstraten te lokken ipv deze te laten verkommeren in een bejaardenhuis zonder zicht op beweging in de straat. 2 vliegen in 1 klap : Toeristen en Senioren terug naar de Binnenstad en opgekalefaterde bovenverdiepingen...
En den boerenbuiten terug voor de koetjes en de vogeltjes - LOL
Zo gimycko jij laat me met mijn hoofd omhoog door de straten lopen. Normaal let ik op de losliggende cementdals.
Maar je heb overschot van gelijk, heb de Hoogstraat is "hoog" bekeken. Wat zouden daar tientallen gezinnetjes een onderkomen vinden midden in de stad.Maar ja...tussen droom en werkelijkheid staan vermoedelijk heel veel hindernissen. waar zijn de heldere geesten met toepasbare, betaalbare oplossingen?
Denk aan de filosoof die zei: Uit de botsing der gedachten werd het licht geboren. Mooi uitspraak niet?
goed idee! in de WereldWinkel in de hoogstraat wordt de eerste verdieping verhuurd;de tweede verdieping is opslagruimte en bureau. De huurder moet de
keuken en sanitaire ruimte delen.Dat is
niet voor iedereen weggelegd. Maar wel een
bewijs dat het kan.
Chronologie voor de Toerist :

-Parkeren onder de Grote Markt.
-Inchecken aan de balie op de hoek van Grote Markt en Merodestraat (Krot verdwijnt)
-100 tot max. 200 meter lopen naar de hotelkamer boven een winkel.
-Maffen
-De volgende dag je reis verderzetten...

Life can be simple (and cheap)
@ josvdhoek : De Hoogstraat moet je niet alleen "hoog" bekijken, maar ook "laag". Het is huilen met de pet op. Idem dito voor de Katelijnestraat vanaf de Katelijnekerk tot de ring en voor de Adegemstraat tot de ring. Maar Bartje Somers gaat er wat aan doen. Onlangs stond er nog een bericht hierover in verschillende kranten. Heeft mijn e-mail aan de burgemeester en de ombudsman/vrouw dan toch wat uitgehaald ?
Ik heb nog enkele ideeen in de pijplijn zitten. Binnenkort te lezen op Mechelen Blogt...
Goed id, maar een motelconcept is cheap de nacht overbruggen om dan meteen weer verder te reizen.
Het is het soort toerist waar de stad eigenlijk weinig aan heeft. Tenzij een paar parkingplaatsen minder. Of is er net 's nachts veel plaats onde de markt?

Daarbij, hoe minder verkeer in de binnenstad hoe beter lijkt me

Een fiets/biker-motel lijkt me nog iets
met een 'gat voor de markt'.
@ stijn : Elk idee is welkom...
(ASAP doorsturen naar Bartje S. en/of de Ombudsman/vrouw !)
Toch nogal simplistisch hoor, zij het lovenswaardig natuurlijk, deze redenering.
Niet in het minst omdat een groot deel van de geviseerde panden gehuurd worden door de neringdoende.
In tegenstelling tot een gewoon huurcontract is een handelshuurovereenkomst een heel ander paar mouwen waar het verantwoordelijkheden betreft.
Vaak dient de handelaar alle verbouwingen, structurele werken zelf te financieren.
En gezien de vaak niet echt moderne infrastructuur en de moeilijke toegankelijkheid los je dit niet op met een vijslift, wat verf en een nieuw behang.
De vele, terechte,eisen qua brandveiligheid, historische waarde van het pand, minimum comfort voor de gasten zorgen al snel voor een investering die je als zelfstandige nooit kan terugverdienen op een redelijke termijn.

Wat de politiek hieraan kan doen is me een raadsel, buiten wat subsidie uitdelen misschien.
Maar dan zal dat toch met het door vele hier zo vaak gecontesteerde belastingsgeld moeten gebeuren én nog steeds ontoereikend zijn vrees ik.

Maar, brainstorm maar lekker verder Gimycko, je ideetjes doen ons zeker nadenken wat je alleen maar als positief kan ervaren.
@ Dirk : dit is niet brainstormen. Ik zie een situatie en koppel het aan een ander gegeven. 1+1=2.
Als jij in Mechelen woont, zul je je ook al eens geergerd hebben aan een bepaalde situatie en had je een idee hoe dit beter zou kunnen. ipv te debateren op Mechelen Blogt, gewoon een mail naar Bartje S. Zijn e-mailadres vindt je overal. Je hebt het tenminste geprobeerd.

burgemeester@mechelen.be

Daarna smijt je jouw idee hier maar in de groep.
@gymicko: Het ergert me mateloos, dat voor sommige mensen de burgemeester (of de overheid) alles maar moet oplossen.

Volgens mij is debatteren op Mechelen Blogt, of waar dan ook veeeel belangrijker dan een mailtje doen naar de dienstdoende overheid. In het eerste geval bereik je vele mensen (waaronder zeker ook het schepencollege), en het tweede geval bereik in het beste geval, enkel de burgemeester die er dan mee doet wat hij wil ...
@ peter : Als op Mechelen Blogt mensen zitten die dingen in beweging kunnen krijgen, gelieve dan ASAP hun e-mailadressen aan mij door te sturen. Maar ik denk niet dat Bartje S. Mechelen Blogt zal lezen. Zooooo veel artikels en meningen - LOL.
Gewoon RIGHT INTO HIS FACE, zodat Bartje begrijpt dat er ook gewone mensen in Mechelen rondlopen en niet alleen rijke stinkerds met Megaprojecten.
En als Bartje S. daar niet van houdt, dan moet hij zijn e-mailadres maar niet overal publiceren. Tot nog toe heb ik geen kwaaie mail teruggekregen.
So far so good...
@gimycko: Er lezen meer mensen dan er schrijven, en zeker meer dan je denkt ...

Maar moet de politiek dan alles oplossen ?
Vind ik niet ...

Maar, brainstorm maar lekker verder Gimycko, je ideetjes doen ons zeker nadenken wat je alleen maar als positief kan ervaren.
@ peter : Geef mij een naam of een adres...

(Een of andere gek vond het blijkbaar ook nodig om de Melaan terug te voorzien van een beekje - LOL)
@Gymicko: Dit is het nu juist. Er is niemand in Mechelen die deze ideeen kan 'opleggen' vrees ik.

Als idee, en als brainstorming is dit schitterend. Helaas is onzen Bart (of welk andere burgmeester ook) nie straf genoeg om dit soort plannen op te leggen vanuit de overheid.

Of vergis ik me ...

Wat de Melaan betreft kunnen we kort zijn. Bijna allemaal stadseigendom ...
@ peter : Als Bartje S. (Voorzitter van Open-VLD, burgemeester van Mechelen en ooit Vlaams MINISTER-PRESIDENT) niks kan gedaan krijgen, dan mag hij -voor mijn part- gaan.
Oops, dat heeft ie al een keer gedaan...
Dan moeten we maar wachten tot dat Koentje A. het roer terug overneemt !
@ peter : Of mogen de ideeen alleen maar komen van het Stadspersoneel - LOL

Only a Jester can tell the truth !
That's his MF job !
@ gimycko Hoe zou jij je plannen financieren ?
Enkele weken geleden wilde je van elke gelijkvloerse verdieping een garage maken en nu wil je van de Mechelse winkelstraten een gigantisch motel maken.
Wie dient dit te betalen ?
@ Dirk : Ik ben maar een arme loonslaaf. Ik heb alleen maar ideetjes en voor de rest een Macintosh met internetverbinding. Daarbij spreek ik niet over de Mechelse winkelstraten, maar over een klein gebied, een 100 a 200 meter maximum vanaf de Grote Markt. Dan zijn we ineens van die leegstand boven winkels af en worden die panden netjes onderhouden.

It's just an ID, nothing more and nothing less !!!

Net zoals de Bel-Etages in de Adegemstraat...
@Dirk: Ik geloof dat onze Gymicko, die het ongetwijfeld goed meent, een probleem heeft met prive-eigendom.

Hij doet verbouwingen waarbij een hele straat, of een hele grote markt moet worden onteigend.

Leuk idee, ik blij erbij, maar erg moeilijk te realiseren ...

Zelfs niet door Koen A. :-)
@ Dirk : Een idee hoe de financiering zou kunnen verlopen van krotten in de binnenstad, binnenkort op Mechelen Blogt - rubriek : Ideeen
@ Peter : Enkele dagen geleden ben ik over de Melaan gelopen en heb rondgekeken waar de Luna Luna ligt. Ik heb het niet gevonden, want ik vond geen uithangbord. Ik heb het pand gevonden op een van de fotos op Flickr. Jij, als eigenaar, wat voor obstakels heb jij moeten overwinnen ?

Just2know...
Even googlen en je weet waar het is Gimycko.
http://www.flickr.com/photo...

Wie kwam er met dit idee ? It was not me !
Neen, maar daar werden wel twee huizen afgebroken ... of vergis ik me ?
@ allemaal : Gisteren nog met mijn huisbaas een leuk gesprek gehad. Hij had contact met iemand die instond voor de bouw van het nieuwe Cupeyre-complex in de Spiegelstraat. Ze hebben daar een pak Polen de laan uitgestuurd. Ze hadden verschillende muren verkeerd gezet !
De Megaprojecten swingen de pan uit en zijn niet meer betaalbaar voor de gewone Mechelaars (Onlangs in de GVA). Willemen bouwt zijn eigen Megaspeeltuin in de Befferstraat achter historische gevels..

En dan verschijnt daar een Jester op Mechelen Blogt met het ideetje om enkele etages te renoveren tot slaapkamers voor het MechelMotel. We moeten geen nieuwe Haven of Gerechtsgebouw zoals in Antwerpen...

Dus...

(Ja, er is nog werk aan Mechelen, maar het zijn gelukkig maar kleine projecten. Bekijk eens de foto's van Lhoon op Flickr)