Mechelen overweegt sluiting restaurant

met categorie:  
(Bron GVA)

Op zoek naar extra ruimte in zijn budget overweegt het stadsbestuur van Mechelen de sluiting van het personeelsrestaurant in het stadhuis. Of het zover komt, zal blijken wanneer de gemeenteraad zich binnenkort uitspreekt over de stadsbegroting.
Sinds jaar en dag kunnen de stadspersoneelsleden én de Mechelse ambtenaren die met pensioen zijn gegaan tijdens de middag in de eetzaal voor het personeel in het stadhuis aanschuiven voor een warme maaltijd, aan een democratische prijs. Het Mechelse stadsbestuur overweegt om die service stop te zetten en haalt daar verschillende redenen voor aan.

"Maar de beslissing is geenszins al genomen. Het is een van de ideeën die worden afgewogen en besparen is ook niet de enige reden daarvoor. Door de jaren heen maakte het stadspersoneel almaar minder gebruik van het restaurant. Globaal genomen daagt er elke middag slechts zo'n honderd man meer op, waarvan een kwart stadspersoneel en de overige mensen gepensioneerde ambtenaren en hun gevolg."

(...)

De denkpiste om het personeelsrestaurant te sluiten, doet bij oppositiepartij CD&V/N-VA de wenkbrauwen fronsen. Weegt de besparing op tegen de ongemakken voor het huidig en gepensioneerd personeel? Voor de gepensioneerden is het vaak de enige uitstap van de dag. Dit is een asociale maatregel, blinde besparingswoede op de kap van het personeel, stelt raadslid Marc Hendrickx.


Wat denken de bloggers van dit alles ? Is dit een asociale maatregel, of moeten de Mechelse belastingbetaler de 'enige uitstap van de dag' mee mogelijk maken voor deze gepensioneerde ambtenaren ?
't Is altijd moeilijk om een oordeel te vellen als je misschien alle factoren niet kent - maar een asociale maatregel zou ik het zéker niet durven noemen...
Ik weet niet of de stad gepensioneerd personeel deze dienst hoeft aan te bieden.
Jammer voor de 'op-uitstap-zijnde-oud-ambtenaren', maar voor deze maatregel heb ik begrip.
Voor de huidige personeelsleden ligt de zaak misschien wat moeilijker...
Ik denk dat ik je gelijk moet geven Jan.

Het behoort volgens mij niet tot de kerntaak van de stad, om 'op-uitstap-zijnde-oud-ambtenaren' een onderdak te bieden denk ik.
In het leger zijn de oudgedienden toch ook welkom om in de mess te komen eten? Ook bij Belgacom heb ik gezien dat gepensionneerde werknemers welkom waren om met hun gevolg te genieten van het warm eten. Z betalen er wel de personeelsprijs. Ik vind ook dat dit een sociaal belangrijk gebeuren is om de mensen die 20-40 jaar van hun leven gegeven hebben niet ineens uit te sluiten.
Ik ben het met Jan eens. Kan me trouwens niet voorstellen dat dat de énige uitjes zijn voor de gepensioneerden. En voor het huidig personeel, wat is er mis met je eigen boterhammekes meenemen?
Hoeveel gepensionneerden van de privé zouden in de mess van hun vorige bedrijf mogen gaan eten?
Destijds ( en waarschijnlijk nu nog ) gingen die van het gerechtshof daar onder de middag ook eten wegens "voor die prijs kunnen we het zelf niet gereedmaken". Dat zegt genoeg zeker?
Misschien een gat in de markt voor een SODEXO - restaurant
Op bedrijvenpark Zuid is er een open bedrijfsrestaurant zonder parkeerproblemen.
De politie gaat ook liever buiten stad.
Het personeelsrestaurant moet er in de eerste plaats zijn voor het personeel. Personeel op rust kan erbij genomen worden, indien de capaciteit dit toelaat, maar wanneer de gepensioneerden de overgrote meerderheid van het publiek uitmaken (hier blijkbaar 75%), heb ik toch ook mijn bedenkingen.

Moet een stad een restaurant runnen voor zijn gepensioneerde ambtenaren? Is dat een stedelijke kerntaak? Ik dacht van niet.
Natuurlijk niet Koen, het is een keuze. Gezien een jonge ambtenaar vroeger van zijn 18 begon en zo zijn ganse carrière bij dezelfde werkgever doorbracht kan je wel verstaan dat dit een stuk van diens leven betekent. In dat opzicht vind ik het een zeer sociale oplossing.

Ik zou er zelf niet alle dagen van profiteren maar misschien uit nostalgie... enfin maar ik ben ook nooit ambtenaar geweest en heb al meerdere werkgevers 'versleten' dus ik kan er niet echt van klappen.

Dus de Stad heeft nu de keuze gemaakt ermee te stoppen, dan is dat zo natuurlijk.
Misschien moeten ze eens denken aan een club van gepensionneerden om dat gat wat op te vangen
Op de website van radio reflex kan je lezen dat er ernstige besparingen op til staan binnen de stad. Ik vermoed dus dat deze maatregel wel daarmee te maken zal hebben.

Werknemers in 'de privé' hebben als extralegaal voordeel ook vaak de mogelijkheid om ergens goedkoop een maaltijd te nemen. Dat de stad Mechelen een restaurant organiseert vind ik dus niet persé fout.
Wat die gepensioneerden betreft ... Misschien is het inderdaad niet helemaal juist dat zij het overgrote deel van de restaurantbezoekers uitmaken. Misschien moet men eens nadenken over 2 tarieven, eentje voor de actieven en eentje voor de mensen op rust en buitenstaanders. Er zijn nog plaatsen (vb. studentenrestaurants) waar dat gebeurt. Als dan tarief 2 de effectieve kost dekt, dan lijkt het me geen enkel probleem. En wees gerust, dan nog zullen de maaltijden zeer betaalbaar blijven.
beperk u tot uw core business en outsource of dump de rest

een restaurant kan je overal in Mechelen vinden op 2 stappen van het stadshuis zelfs, dat moet de stad dus niet doen

lijkt mij compleet logisch, net zoals ze een paar jaar geleden ook het stadsonderwijs hebben afgeschaf

en er is werk genoeg in de horeca, dus die personeelsleden vinden zo ander werk
Hoeveel mensen die gaan werken kunnen zeggen dat ze op het werk 's middags warm kunnen eten? Volgens mij niet veel of ze moeten in een groot bedrijf werken.
De meeste werknemers eten 's middags hun boterhammen op en eten 's avonds thuis warm. Ik heb daar nog niets van gehoord in de kranten of op het nieuws dat die mensen klagen dat ze hun eigen middagmaal moeten meenemen naar het werk.
Niet zo'n gemakkelijk hoofdstuk.
Het enige wat mij een beetje stoort aan het oorspronkelijk artikel, is niet per sé die gepensioneerde ambtenaren, maar wel "hun gevolg". Moest men het beperken tot de eigenlijke ambtenaren, dan denk ik dat de meesten toch wel zullen afhaken als ze alleen moeten komen.
Op die manier wordt het geen goedkope opvang voor grootouders en hun kleinkinderen, want dat kan inderdaad niet de bedoeling zijn. Maar alleenstaande gepensioneerde ambtenaren kunnen op die manier nog steeds aan een goedkope maaltijd en een "klapke" geraken.
Enfin, mijn gedacht he.