Cultuurraad wuift Marcel Kocken uit

met categorie:  
Als neoliet-Mechelen-freak bots ik om de vijf voeten op de naam van Marcel Kocken. En toen ik hem 's polste of hij zelf nog een paar exemplaren had van z'n boekjes met oude postkaarten, kreeg ik binnen de dag antwoord. Maar aangezien meerdere blog-bezoekers hem veel beter kennen dan ik, ga het houden bij een stukje tekst van Sven uit de GvA:

Marcel Kocken (71) neemt afscheid als voorzitter van de Mechelse cultuurraad. Frans De Wachter volgt hem op. Marcel Kocken, een van de grootste kenners van Mechelen, trok gedurende zes jaar de kar van de stedelijke adviesraad voor cultuur.

Betekent dit weer een stukje afscheid van deze wandelende encyclopedie, deze levende legende? Of is deze man nog 200% actief in alles wat Mechelen aangaat? You tell me!


(foto: Nieuwsblad)
Reken maar dat Marcel Kocken nog 200% actief is. Verleden week nog vergaderd over het Van Beethoven project in Mechelen en vanavond een vergadering met hem en enkele collega's betreffende de komende dialectwandelingen. Verder is Marcel lid van het Sinte Mette Genootschap en kunnen we altijd op hem beroep doen voor info over Mechelen.
Deze maand komt er trouwens nog een boek uit van zijn hand.

Wat betreft de dialectwandelingen: die kaderen in de veertiendaagse van het dialect.
Er zijn wandelingen voorzien
op volgende data

17/3 - 14 en 16 en 17 u

18/3 - 14.30 u
25/3 - 14.30 u
1/4 - 14.30 u
Ik heb Marcel Kocken leren kennen als een minzaam open man. Mijn eerste kennismaking was toen ik Erasmus Rotterdamus speelde op de Keizer Karelwandeling, en hij kwam een babbeltje maken met ons 'historische personages'.

Enfin, het was toen heel gezellig, en even later vertelde ons iemand met wie we gepraat hadden.

Verder lees ik graag zijn boekjes over onze schone stede. Zijn mijmeringen en zijn gids voor Mechelen.

Ik wens hem dan ook nog vele jaren !!
Frans De Wachter, vader van drie kinderen, gidst tijdens zijn vrije tijd toeristen door zijn thuisbasis Mechelen en is actief in diverse socioculturele verenigingen en sportclubs.
Frans De Wachter wordt met ingang van 1 januari 2007 de nieuwe directeur-generaal van VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing. De 50-jarige jurist is op dit ogenblik directeur algemene diensten en algemeen secretaris van VLAM, zo maakte het verzelfstandigde agentschap woensdag bekend.
bron: HLN 29/11/06
...Zijn 'gids voor oud Mechelen' is de 'bijbel' voor elke Mechelen-liefhebber.
Maar ook z'n boek 'Mechelen zoals Van den Eynde het zag' staat hier op de plank.
Marcel is van onschatbare waarde geweest voor het archiveren van ons Mechels erfgoed...
Marcel Kocken werkt ook nog actief mee (als lesgever) aan de Mechelse dialectlessen.OEP Z'N MECHELS.
Inderdaad Marcel Kocken is een heel verdienstelijke en vriendelijke man.
Als lid was ik aanwezig op de vergadering van de Cultuurraad, waar Marcel figuurlijk in de bloemetjes werd gezet. Voor zijn afscheid kreeg hij een originele Mechelschen Emmer, een beeldje van kunstenares Frieda Marien.
Daarna werd het nieuwe bestuur gekozen,
hopelijk hebben we een goede keuze gemaakt.
Ook ik heb zowat al zijn boeken in (en meestal uit)de kast.
Deze maand verschijnt ook nog een boek van zijn hand en einde maart signeert hij zijn boeken in Boekhandel Forum in den Ouden Bruul.
@Jan: waar ik kan meer info vinden?
Mijn vader is een verzamelaar van boeken over Mechelen, ik ben zeker dat ik hem met een gesigneerd exemplaar van dat nieuwe boek veel plezier zou doen.
Thanks!
Phaedra, ik denk dat het verschijnen van dat boek wel in de pers zal komen. Meestal hoduen de bekhandels wel een signeersessie, hou dus de krant in de gaten...
Het boek kan je nu reeds reserveren in Boekhandel Forum, zodat je zeker bent dat je er eentje hebt.
Als ik daar in de buurt ben, ga ik altijd even etalage kijken bij Forum en zo ben ik het verschijnen van het boek ook gezien.
Ik denk dat de signeersessie ergens op 23 of 24 maart is.
Dag Marcel,
Hopelijk lees je wel eens het Mechelse BLOG. Je kennende denk ik dat je nogal dikwijls binnenpretjes hebt met wat hier soms te lezen staat.
Bij deze wens ik je een wat rustiger leven toe, bezige bijen hebben ook rust nodig!
Het gaat je verder goed Marcel!
En dank voor de vele hulp die ik van jou ontvangen mocht.
Vriendelijk groeten van Jos Maes
Bedankt voor de info bloggers. Ik denk dat ik Marcel al zijn boeken heb en bijgevolg mag de nieuwe ook niet in mijn boekenkast ontbreken.
Bron Radio Reflex

Donderdagvoormiddag werd de "Gruwelgids voor Oud-Mechelen" voorgesteld. Meteen het zoveelste boek over Mechelen dat Marcel Kocken weet te schrijven. Voor dit boek duikt de stadsgids en voormalige voorzitter van de cultuurraad in de geschiedenis van de Dijlestad en gaat 500 jaar terug. In dit boek richt Kocken de schijnwerpers op de rechtspraak van de afgelopen vijf eeuwen. De lezers moeten zich kunnen verzoenen met de harde realiteit van toen, waarbij 'zware' straffen schering en inslag waren. Folteringen, onthoofdingen, stroppen en nog meer van dat fraais.
ik ga hem morgen kopen. Bestaat er zo ook
geen boek van Marcels'hand over het Begijnhof? En is dit nog te koop?
'Gruwelgids voor Oud-Mechelen' wordt gesigneerd op zaterdag 24 maart:
-in boekhandel Forum tussen 10 en 12 uur.
-in boekhandel Salvator tussen 14 en 16 uur.

Het boek kost 24,90 Euro.

(bron: Gazet van Antwerpen)
Marcel op zijn lauweren rusten ? Nee hoor, zo kennen we hem niet.
Wisten jullie dat hij, naast dé cultuurminnende Mechelaar, ook nog steeds actief is als jurylid bij talloze atletiekwedstrijden ? (één van de oudste juryleden, trouwens)
Marcel is een heel interessante en positief denkende Mechelaar. En ik geloof niet dat hij al aan "stoppen" denkt. Bijlange niet !!
Alle lof voor Marcel Kocken!

Heb hem al meermaals mogen spreken, en vooral mogen genieten van zijn uitgebreide kennis van.. erh. ja van zowat alles ;-)
Luisteren naar de vertellende Marcel is altijd weer een groot plezier ...

En zoals Els zegt, hij denkt vast nog LANG NIET aan stoppen ;-)
En gelukkig maar... Want dàt zou pas zonde zijn...

Ja, toch?!
Ja Markec !
Ik dank alle lieve mensen die zo positief over mij schrijven. Ik ben verbaasd over zo veel vrienden, alle echte Mechelaars, die ongetwijfeld even trots op hun stad zijn als ik.
Nogmaals allemaal zeer oprecht bedankt.
Marcel Kocken