Wat gebeurt er met het Klakkenhuizeke ?

met categorie:  
Als er nu één symbool is van Mechelen naast den toren en Opsinjoor dan is het toch wel het aloude klakkenhuisje dat aanschurkt tegen het Schepenhuis. Het stond te koop.

Maar wat lezen we in GVA ?

't Klakkenhuizeke, bijna tweehonderd jaar oud, stond amper veertien dagen te koop. Roland Peeters betaalde er aan de familie Dewael 220.000 euro voor.

De industrieel ingenieur runt al sinds 1975 een landmeter- en expertisekantoor in Mechelen. Eerst in de Stationsstraat, sinds 1990 in de Frederik de Merodestraat.

Maar wij waren al langer op zoek naar een locatie in het hartje van de stad. Met 't Klakkenhuizeke, vlakbij de Grote Markt en de kathedraal, hebben wij die commerciële topligging gevonden. Voor de uitstraling van ons familiebedrijf konden wij niet beter treffen. Wij hebben dé etalage van Mechelen gekocht.

Klak
(c) Jan Smets

Resultaat ? De klakken zullen plaats moeten ruimen voor huizen, huizekes en appartementen ... . Wat denken jullie van dergelijke evolutie ? Is dit het lot van de speciaalzaken in de stad, verdient een monument als het klakkenhuis een immo-eigenaar en gaat u binnenkort kijken naar de nieuwe koopjes in de etalage ? Laat het ons weten !!Wat ik ga doen is een mail sturen naar stedebouw met kopie aan het hele politieke firmament van Mechelen met de vraag van ten minste te beletten dat de heer Peeters er een Mannekesblad van kleuren van maakt, zoals zijn kantoor op de hoek van de Merodestraat........

Ik had een prachtige dag in Brugge, bij de terugkeer dit... ik krijg er kippenvel van.
Ben ook bang van de huizensector enkel kapitaalkrachtige mensen aanspreekt.
En minder begoede Mechelaars in de kou
laat staan.
Dé etalage van Mechelen !
Niets is minder waar naruurlijk.
Vraag is alleen: als de heer Peeters er zijn 'ding' gedaan heeft, zal het dan ook hét uitstalraam van Mechelen zijn ?
Ik heb zo mijn twijfels...

Rudi heeft gelijk, stedebouw moet hier zijn zeg in hebben.
Zijn er nog geen huizenverkopende, te-lui-om-echt-werk-te-zoeken, paljassen genoeg ?
Nu komt er zo'n affiche-hangertje de zijkant van de Mechelse Grote Markt verkrachten met zijn voddekes papier.
Het ergste is nog dat ons Margrieteke er hele dagen en nachten zal op moeten staan kijken.
Met de klakskes en de hoedjes had het daar nog iets van het Nostalgische, met meneerke Peeters zal het gaan lijken op een aanplakbord.
Als hij dat ziet als "Dé etalage van Mechelen", ben ik verlegen om Mechelaar te zijn.
Tijd voor petitie en protest !
Ik ben alvast gedégouteerd, dank u.
BAH, het summum van gebrek aan smaak, minachting voor ons patrimonium, en inderdaad tien tegen één een vitrine vol met de meest lelijke papierbrol die te bedenken valt. Diepe zucht...
Spijtig dat er zo'n zaak in komt.Hopelijk gaat het er niet vol affiches hangen,dat zal dit mooie pand ontsieren.
had "TSTAD" hier zijn voorkoopsrecht kunnen laten gelden? In de vitrines had men dan bv de beelekens kunnen laten zien van wat er 10 meter verder en 2,5 meter hoger allemaal te bezien valt
@jan goovaerts: inderdaad, als stedebouw zich hier niet laat gelden en stevige garanties eist, is actie absoluut nodig. mijn actieve steun heb je dan in elk geval. maar laat ons even afwachten hoe dit evolueert, zou ik zo zeggen. ondertussen is sensibilisering echter méér dan noodzakelijk! dus laat ons minstens luide ruchtbaarheid geven aan deze zaak.
Zoals gewoonlijk weeral veel gebleit op den blog op voorhand, misschien eerst eens afwachten wat het wordt...
Stedebouw zal hier wel zijn zeg in hebben en Peeters zal 200 jaar geschiedenis niet zomaar in de vuilbak smijten en heel Mechelen tegen hem in het harnas jagen.
Hij zal eerder de geschiedenis van het pand aanwenden in zijn voordeel en specialiteit: huizen en alles wat daarmee te maken heeft...
Als het van het stadsbestuur afhangt, ben ik bang dat ons Bartje binnenkort ook nog ons Magriet verkoopt.
Voor het geld danst den beer.
Ja Jan, da's niet onmogelijk haha, er zijn precedenten in zijn clubje.
Zonder te voorbarig te zijn over de uiteindelijke plannen van een landmeter voor wie wij toendertijd als twee pas-afgestudeerden duidelijk te min waren als klant, kan ik me ook niks anders voorstellen dan dat "de langste etalage van Mechelen" wordt volgehangen met infofiches van huizen. Aan mijnheer Peeters om het algemene wantrouwen te beantwoorden met een verbluffend voorstel waar wij als alerte en wantrouwende gemeenschap het schaamrood van op onze wangen krijgen.
Och, trek het ulder zo erg niet aan; zelfs al maakt Peeters er een draak van, bedenk dan het volgende: Niemand is het eeuwige leven beschoren, ook peeters niet, de gemiddelde levensverwachting ligt ergens rond de 80 jaar, trek daar de leeftijd van deze persoon van af, en u bekomt de -bij benadering- maximale tijd dat hij zijn gangen kan gaan. Daarna staat het eenieder vrij het kot te kopen en er terug wat moois van te maken.
Gaat Peeters veel uit eten? ( cholestorol ) Rookt hij? ( keel- en longkanker ) Heeft hij zoals vele van zijn collega's een zware wagen? ( verongelukken ), etc, etc,... Allemaal factoren die zijn leven en eigenaarschap van het pand drastisch kunnen inkorten, in het licht van de eeuwigheid een korte stonde die in de geschiedenisboeken het vermelden niet waard zal zijn ( lacht ).
"veel gebleit op den blog op voorhand" "voorbarig"... is natuurlijk wel zo. En ik hoop echt dat we ons daar binnenkort over schamen, maar ik ben toch ook bang dat ons Margriet binnenkort op zo'n afschuwelijke etalage zal uitkijken.
Ik vind het doodjammer, daarom spuug ik hier ook mijn ongenoegen, maar vrees dat hier helaas niets aan te doen is.
Pffff....
Kijk eens, ook ik ben er altijd van overtuigd geweest dat je eerst moet afwachten wat het uiteindelijke resultaat wordt, zonder vooraf te gaan jammeren. Het beste voorbeeld daarvan was de nieuwe plaats van het beeld van MVO. Wat daar om te doen geweest is... en het huidige resultaat is lang zo slecht niet. Maar in dit geval denk ik dat een preventieve actie op zijn plaats is, want van die lange étalage één lang felgekleurd uithangbord van een makelaar maken lijkt me van het goede teveel. We kunnen dus beter op onze hoede zijn en via allerlei kanalen de overheden tot waakzaamheid manen. Voor de rest, zoals St.Netels stelt: niks is eeuwig, helaas ook niet een hoedenwinkel...
De Zeeridder(blauwesteentjes-weet je nogwel)Klakkenhuizeke !! Heeft er al iemand die blauwe verf gekocht? Als die "Mechelse etalage"moest tegen vallen schilderen we die toch gewoon blauw,alteid schoen!
Wat een onverdraagzaamheid hier! Het pand staat te koop; de heer Peeters heeft het gekocht, so what?
@ille: maakt het jou dan niets uit, wat er met een dergelijk pand gebeurt ? Dat is je goed recht.
Je kan het ook zo bekijken: uiteindelijk lopen er niet veel zotten meer rond die nog 220.000 euro willen geven voor een gangske met vensters, begin daar maar eens een bureau in te steken, amai. Zelf kijk ik momenteel uit naar een huis in de Ardennen, voor dat geld woon je daar boven op een heuvel met een hectare grond. Maar allez, 't is een handelspand en appelen kan je moeilijk met citroenen vergelijken he.
Het is inderdaad zijn bedoeling het vol te hangen gelijk elk immo-kantoor vol hangt. Althans, als ik de gazet van gisteren goed geïnterpreteerd heb. Bah, ben er nog niet goed van ... Wat een afschuwelijk beeld voor zo een geweldig pandje ... Zijn er nog niet genoeg immo-etalages in de stad?!
Het vreemde is dat tegenwoordig veel van de winkelpuien leeg staan in de stad, wegens geen buurtwinkeltjes meer. En sommige van deze panden worden dan getransformeerd in zaken die eigenlijk (bijna) geen vitrine nodig hebben.

bvb. Interimkantoren, Immo-kantoren of computerwinkels.

Vreemde evolutie hoor. We verkopen geen producten meer maar diensten, dus geen vitrines meer nodig.
Ik weet niet wat er mooi is aan dat gangske dat "aanschurkt" tegen het Schepenhuis.
Vroeger mocht er blijkbaar heel veel op stedebouwkundig gebied. Bewijs : het klakkenhuizeke.
Tegen een geklasseerd monument zo'n winkeltje tegen plakken. Ik heb dat altijd erg raar gevonden.
Maar omdat het er nu al zo lang tegen hangt, vinden jullie het MOOI.
Kom nou.
(natuurlijk is het uitzicht van een immokantoor wel erger dan van een hoedenwinkel)
Afbreken, voor mijn part. Maar dan brengt het weer niet op ; ik vermoed dat dat het probleem is.
Els, als alles maar afgebroken moet worden omdat iemand het niet mooi vind .. waar moeten we seffes dan nog wonen?
Want zo zijn er véél gebouwen zenne.

En als er iets voor in de plaats komt ... is het ook niet altijd iets moois. Zie bijvoorbeeld maar naar "de Leyden" ... nu een verschrikkelijk, afschuwelijk (vind ik toch) appartementenblok...
@Katrientje, het gaat om het principe.
Straks plakken ze tegen het stadhuis ook nog winkeltjes. Of tegen de Sint-Romboutstoren.
Oei, laten we ze maar niet op ideeën brengen...-)
@els:
Het klakkenhuisje is inderdaad geen toparchitectuur, maar het 'hangt' al heel lang tegen het Schepenhuis aan, zoals je terecht opmerkt. En dat maakt het nu net waardevol, niet als gebouw 'an sich', maar als element van het stedelijke landschap.

Als je in de Mechelse straten rondloopt, zie je heel wat panden die op zich niet veel betekenen, maar die hun waarde juist putten uit het feit dat ze samen met andere gebouwen een straatbeeld vormen.
Els en Katrientje.

Dat aanschurkende huisje staat al EEUWEN tegen het schepenhuis aangeschurkt. Dat kan je zien op schilderijen uit de zestiende eeuw!!!Vroeger was daar de opslag van zout. Mechelen bezet stapelrechten vanaf 1303 (eersteverkoopsrecht/tolrechten) voor alle zout onderweg naar diverse Brabantse steden. Het is dus een aloud gebouw.
Het pand in plaats van Leyden vind ik daarentegen een pracht van een gebouw. Ik geef graag toe dat ik even blij was geweest met het blijven van de oude "Leyden, maar men heeft er m.i. iets waradevols voor in de plaats gekregen.
@rudi: "Dat aanschurkende huisje staat al EEUWEN": dat zal dan wel een "klein beschrijf" zijn bij de notaris en hoeveel renovatiepremie kan er hier gebeurd worden?
@peter: van mij mag het klakkenhuizeke gerust blijven; niemand kan ontkennen dat het dit winkeltje wel "iets" heeft; maar het staat mij een beetje tegen dat hier in sommige commentaren zo op de man gespeeld wordt. Het pand werd te koop gesteld; de eigenaars hebben blijkbaar geen bijkomende voorwaarden vooropgesteld, en nu heeft een immo-man het gekocht... tja
Rudi, ge moet er eens achter wonen (redidentie de leyden) ... gezellig zenne, in den hof ....

Dat het klakkenhuis er al zo lang zit wist ik inderdaad. Mij hoor je ook niet over afbreken, alleen vind ik het jammer dat het een immo-etalage wordt ...
Dat het pand op zich verkocht werd, is iets dat kan gebeuren.
Dat het toekomstige uitzicht als een tang op een varken zal staan, is dan weer een ander paar mouwen.
De hoeden en de klakken hadden iets antieks over zich, terwijl de affiches van meneerke Peeters eerder de geldhonger van de hedendaagse maatschappij en stadsbesturen weergeeft.
Als het stadsbestuur en de burgemeester ook maar een sikkepitje respect had voor de eigen stad, hadden ze dit historische pand zelf gekocht en het gevrijwaard van zulke ontsiering.
Het pandje zou zich trouwens perfect kunnen lenen voor een Mechels souvenirwinkeltje.
In ieder geval ben ik nu even heel verlegen dat ik Mechelaar ben.
Toch weer typisch dat Jan Govaerts het gebeuren aangrijpt om te schieten op de "politiek". Het is de "politiek" weer die het gedaan heeft. Stel nu eens dat de "politiek" dit voor de neus van iedereen had gekocht dan was het weer de "politiek" die de privé gerold, de zaak niet correct gespeeld, de arme zelfstandige de loef had afgesneden etc... etc... M.a.w. bij sommigen is alles goed genoeg om de op de politiek te schieten. Het wordt een eentonig verhaal Saïda.
Enerzijds mag de politiek zich met niks bemoeien, maar als het in je kaart past, dan moet de politiek er zich plots wel mee bemoeien. Enfin zeg...
Bon, ik had het moeten kopen en verder verhuren aan de klakkenmadam, maar ik had het verkeerde EUROMILLION-lotje.
:-)
Ja Peter, slechts een dikke 200.000 F/m²... het was een buitenkansje geweest...
@Rudi Is het dan niet via politieke weg dat de nodige toelatingen bekomen dienen te worden om een bepaalde handel uit te oefenen in een bepaald gebouw, zeker als het een beschermd monument betreft ?
Je zou versteld staan, beste Rudi, waar je allemaal de 'politiek' voor nodig hebt, en ik spreek uit ervaring :-)
Rudi en/of Katrientje, waar ligt "Leyden" ????
Buiten het feit dat er nu een andere winkelier in dat pand komt, is er een veel belangrijker verlies.

Een speciaalzaak trekt weg uit onze stad, een zaak die sfeer maakt, en die onze stad bijzonder maakt(e).
@ Els: Leyden was een café tussen de Hombeekse stwg en de "Parklaan" (Ridder Dessainlaan)aan de Plaisance brug (vaartbrug aan de Brusselpoort). Het werd afgebroken en er staat nu een appartementencomplex op.
peter, ik ben er quasi zeker van dat meerdere eigenaars van handelspanden aan de Ijzerenleen, Schoenmarkt, Grote Markt, deze speciaalzaak graag onderdak zullen verschaffen (al was het maar om hun lege panden te kunnen verhuren!).
anders moet ik mijn petjes elders zien te kopen en dat zou minder tof zijn.
Waar ligt de petitie om het Klakkenhuizeke te behouden ?
Ik teken onmiddelijk !

Ook AlKader op de Steenweg verdwijnt uit Mechelen !
@marc: In GVA staat dat de zaak er mee stopt in Mechelen.
Ik ben niet van mening dat de stad het pand had moeten opkopen. De stedelijke overheid moet wel nauwlettend toezien op de eventuele 'aanpassingen' die ERA-makelaar Roland Peeters van plan is te doen met het klakkenhuizeke. D.w.z. géén schreeuwerige reclamepanelen, geen storende lichtreclames, discrete opschriften...
Vraag is in hoeverre de stad hier zijn gezag kan laten gelden. Het gaat hier over de grens tussen particulier commercieel initiatief, wat op zich mag toegejuicht worden, én het algemeen belang, i.c. de zorg voor een monument.
Ik weet niet precies wat de stedelijke reglementering hierover zegt. Misschien moeten we de vraag eens richten aan de bevoegde schepenen Karel Geys (monumentenzorg) en Caroline Gennez (middenstand).
Wat hiermee gebeurd is, beide schepenen hebben een kopie van de tekst van koendv ontvangen. Die tekst geeft perfect weer wat de algemene teneur is.
Wachten nu op een reactie
Ik had ze zelf ook al een mailtje gestuurd. Nu moèten ze wel antwoorden.
Hieronder het antwoord van schepen Caroline Genez:

"Het klakkenhuisje is ook voor mij en schepen Karel Geys een uniek monument, hoewel het juridisch gezien niet die status heeft. Het is wel beschermd als stadsgezicht wat bepaalde perspectieven biedt met betrekking tot de bescherming van het uitzicht.

Toen ik hier 3 jaar geleden kwam wonen was ik echt gecharmeerd door het ongewoon grappige contrast tussen het statige monumentale Schepenhuis en de aanbouw van het klakkenwinkeltje.

Het uitbaten van een klakkenwinkel kan je echter moeilijk een kerntaak van de stad noemen. Trouwens noch ikzelf, noch schepen Geys, noch onze ambtenaren hebben ter zake enige expertise. Wat de burgemeester betreft tasten we in het ongewisse (grapje).

Wat we als College wel kunnen doen is erop toezien dat bij eventuele verbouwingen of herinrichtingen het bestaande uitzicht zoveel mogelijk bewaard blijft.

We willen hierbij proactief tewerk gaan en zullen zo spoedig mogelijk zelf contact opnemen met de nieuwe eigenaar en samen met onze diensten bekijken hoe we het karakter van deze toeristische attractie zoveel mogelijk kunnen vrijwaren."

(getekend) Caroline Gennez

En nu maar zien wat er uit de bus komt.
Tiens ik had er ook zo ene, alleen een beetje anders. Enfin, ik denk dat "pro-actief tewerk gaan om een beschermd stadsgezicht te vrijwaren" een minimum is.

Dit is stadhuistaal voor 'is goan klappe', denk ik.
OPROEP - OPROEP
Laat ons eens kreatief meedenken over hoe een Immo-zaak zich kan nestelen in het pand.

- Zijn foto's in antieke kaderkes in de vitrine opstellen ?
- Zich specialiseren in historische panden ?
- 1 vitrine opofferen om in detail meer te vertellen over dit pand ?
- Alle vitrines vullen met reproducties van Alfred Ost ?

Wie doet beter ... ?
@peter: Zijn foto's in antieke kaderkes in de vitrine opstellen ?
dan nog liever de foto's van de panden dan zijn foto's........
@jokke: :-)
Enig positief voorstel ?
Gewoon, klakken en hoeden !
Iedereen wil toch een dak boven zijne kop...
Na een weekje terug op 'den Blog' - en dan lees ik hier en in de Gazet van Antwerpen, over het 'lot' dat het charmante hoedenwinkeltje te wachten staat..
Jammer...
Echt héél jammer...
Ik had liever een 'andere' zaak in dit aloude huisje gezien...
Nu vrees ik een ontsierend reclame-uitstalraam...
Ben ik voorbarig? Of is m'n vrees gegrond?
Ik hoop het eerste.
Maar als dit niet het geval is, hoop ik dat Mechelen er zich niet bij 'neerlegt'...
NB: 'Leyden' is naar mijn smaak wél een aantrekkelijk appartementsgebouw. Lijkt me estetisch en kwalitatief hoogstaand.
't Is natuurlijk niet te vergelijken met het oude café Leyden - maar ik kan er best mee leven.
Maar ja, da's smaak natuurlijk...
Men had het kunnen benutten om typisch Mechelse producten (bv Mechelse kant) te promoten
Of een Brouwersetalage"Het Anker" met verkoop van onze Mechelse Bieren.
24 februari 1500 !!
24 februari 2007 !! Verjaardag van ONZE KAREL !! én het opstarten van de nieuwe Carolus-Cuvee. Nu zaterdag 7u in den ANKER. Wees erbij.!
HIK,
Maar, laat mij nu eens advocaat van den duivel spelen:

Stel: Een van jullie baat een zaak uit ( maakt niet uit van wat ) en legt een kleine 9.000.000 oude BFR's neer voor dat winkeltje en vervolgens nog eens een kleine 2.000.000 BFR's voor het wat te arrangeren.

Vind je het dan ook plezant dat god en klein pierke zich begint te moeien met de inrichting van uw vitrine en er zelfs het stadsbestuur bijsleurt om er ook wat met hun neus te komen tussenzitten?

Enneuh.. de uitleg van 'IK zou het smaakvol, mooi en met elementen van de Grote Mechelse Geschiedenis inrichten' pakt geen verf, als u en ik gemiddelde Mechelaars zijn en ik zo eens kijk naar de vitrines van de gemiddelde Mechelse winkels heeft ongeveer 1 op 50 recht van spreken.
@Sint: Smaakvol inrichten van de vitrine is de beste reklame ...

Het is trouwens ook een beschermd stadsgezicht.
Och ja, en dat vergat ik er nog aan toe te voegen: laat u voor de verandering eens niet een kunst-, antiek- of klakkenhandelaar zijn maar Tefalpannen of autoradio's verkopen, bijgevolg ziet u liever kopers in de winkel dan gapers voor de vitrine. Allez, doe eens aan empathie.

@peter: smaak? uw smaak is niet noodzakelijk gelijk aan die van Francois en Mariette.
Beschermd Stadsgezicht? Hmm, rekbaar begrip, stel: uw huis is een beschermd stadsgezicht. Waar stopt die bescherming, aan de gevel of ergens midden in de living? Heeft dat ook betrekking op de kleur van de gordijnen? U gaat die zeker zeer smaakvol vinden, maar misschien vinden uw buren dat ze een grove schending van het zgn. beschermd stadsgezicht zijn?
@sint: Kan het je niets schelen dat een speciaalzaak met karakter verdwijnt uit onze stad, om plaats te ruimen voor ... een zoveelse immobilienzaak ?

Natuurlijk gun ik de nieuwe eigenaar zijn aankoop, maar ik vind het spijtig. Weet je, sommig mensen komen speciaal naar onze stad om bvb sigaren te kopen bij Windels of om een hoed te kopen in het klakkenhuis. Ik vind het erg spijtig dat dit verdwijnt.

Een tefalpannenwinkel of een autoradiowinkel heeft een heel andere uitstraling, en dus gaat deze vergelijking niet op.

En natuurlijk moet er over smaak gediscussieerd worden, daar dient dit forum toch voor.
@netels:
Ik val niet over de kleur van de gordijnen, maar over eventuele reclamepanelen e.d.. Bekijk het ERA-kantoor in de Merodestraat en je ziet wat ik bedoel.
Voor de rest moet het commercieel initiatief zijn gang kunnen gaan, maar een minimum aan stedelijke controle mag wel. Want als je sommige commerçanten hun zin laat doen, hangen ze hun gevel vol met lichtreclames en publiciteitspanelen.
Bij mijn weten bestaat er een uitgebreid reglement waaraan een bord moet voldoen. En hierin staat:
<CITAAT>
Bij de beoordeling van de publiciteitsaanvragen zal o.m. worden uitgegaan van de volgende criteria :
* de welstand van het voorgestelde publiciteitsmiddel alsmede de invloed op het uitzicht van de gevel waartegen dit wordt aangebracht en van het straatbeeld;
</CITAAT>
Ik kan de redenering van St.Netels wel volgen, maar de opmerking dat het nieuwe uitstalraam het nodige respect moet opbrengen voor het historische pand houdt ook steek en dat is eigenlijk de reden waarom ik al eens waarschuwde voor "mannekensbladen" en de reden waarom zowel koendv als ikzelf een mail stuurden aan de stadsdiensten. Procreatief? zoals Caroline Gennez schreef?
Proactief ... dus.
@peter: Dat een oude zaak verdwijnt en plaats ruimt voor een nieuwe dat is spijtig, inderdaad, maar dat is altijd zo geweest en dat zal altijd zo blijven, misschien zit er binnen 50jaar dan weer een bloemenwinkeltje in, wie weet.

over smaak discutteren? haha, succes zou ik zeggen, en ik zal u gelijk een voorbeeld geven: Ik heb thuis 2 stoeltjes uit 1958 van Eames, de katten slapen daar graag in en de foto vind u hier: http://www.flickr.com/photo... ikzelf vind die stoeltjes oneindig mooi, en er zullen mensen zijn die dat ook vinden en ik ben er zeker van dat er mensen zijn die ze aartslelijk vinden. Wat nu? Hebben die mensen dan slechte smaak omdat ze de mijne niet delen? Dat denk ik niet he? Beauty, mijn beste peter, is in the eye of the beholder. En mooier kan ik het niet zeggen.

Reclamepanelen: Als het een beschermd stadszicht is kan ik mij voorstellen dat je het spel niet zomaar mag volhangen met reclameborden, dat lijkt me logisch, maar je mag je koopwaar toch in je vitrine zetten zeker? Vandaag staat de winkel vol klakken en hoeden, dat is toch ook koopwaar of niet? Een visboer moet toch ook geen gevogelte in zijn vitrine leggen omdat een paar mensen vinden 'dat dat er appetijtelijker' uitziet?

En wat de stad betreft kan ik zeer kort zijn: Ze hadden voorkooprecht!! hadden ze het de moeite gevonden hadden ze er gebruik van moeten maken, maar dat hebben ze niet gedaan, dus Mevr. Gennez: uw kans is verkeken, ga u op een ander moeien waar het misschien niet zo 'jos populair' is maar meer noodzakelijk, de opwaardering van de achtergestelde buurten of zo, maw: WERK!
@ Sint : Dat zijn aankoop de nodige deining zou veroorzaken en op tegenwind zou stoten, had Meneerke Peeters vooraf kunnen vermoeden.
Misschien heeft hij daarop zelfs gerekend, want qua naambekendheid kan zoiets tellen, hé.
Of je nu goed of slecht in 't nieuws komt, de mensen spreken van je en kennen je naam en da's belangrijk in de commerce.
Dat je daarvoor een monumentje als het klakkenhuizeke met potsierlijke kleuren moet tooien laat zakenmannen Syberisch koud.
Laat ons hopen dat Peeters het pand alleen maar gekocht heeft als opbrengsteigendom en het gaat verhuren voor een iets meer passende zaak.
Het verheugd me wel te weten dat er blijkbaar nog veel mensen inzitten met hun stad en schreeuwlelijke kleuren op de Grote Markt niet ongeinteresseerd als 'de vooruitgang' beschouwen.

PS Zaterdag sluit één van de weinige Tavernes op de Mechelse Botermarkt zijn deuren. Taverne Walkers houdt het voor bekeken.
Het pand zal verkocht worden, zodat het helemaal niet zeker is of dit een taverne zal blijven.
Nog snel een paar foto's voor later ?
Wat ik er toch ook nog graag aan toevoeg: Ik lees hier bij momenten zo wat over de 'commerce' en de 'commercanten' in een iet of wat neerbuigende context, daar maak ik volgende bedenkingen bij:
1: kijk eens in de spiegel
2: kijk eens naar uw eigen werkgever, zelfs al is dat de grootste multinational van het heelal, aan het hoofd staat ook een 'commercant' hoor.
Ofwel bent u zelf een commercant ofwel werkt u ervoor. De rest is aanwezig op een of andere openbare dienst.
3: Als uzelf of uw werkgever zijn producten niet meer in een vitrine mag zetten, ongeacht het uitzicht van de producten, zal het rap gedaan zijn met werken.
Trouwens, het klakkenhuizeke, een winkel waar men hoeden en petten verkoopt, is ook niet meer of minder dan een "commerce". De dame die de zaak uitbaat (en ook nog een winkel in Brussel en A'pen heeft, als ik mij niet vergis), is misschien wel een veel gewiekstere zakenvrouw dan Mijnheer Peeters. Daar is trouwens mi niks mis mee.
der zijn nog gebouwen op de grote markt die naar mijn mening als ongepaste bestemming worden gebruikt.
...maar vooral de Veemarkt is aan één kant een bont allegaartje van wansmakelijke opschriften, reclame, pensenkermis-kleuren... Niet zo stijlvol te noemen...
Ben ik te kritisch? of vinden anderen dit ook?
Ik wil géén muggezifter zijn - maar soms is Monumentenzorg héél erg streng, en soms mag er naar mijn gevoel dan toch, toch vrij veel...
De stad heeft enkele jare geleden verkondigd dat zij die schreeuwlelijke reclamepanelen en uithangborden op de Veemarkt op termijn weg wil, maar er werd een "uitdoofperiode" voorgesteld. Hoe lang die duurt en wat de stad nu gaat doen is een vraag die onze meelezende journalisten eens zouden mogens stellen aan monumentenzorg en dit in het kader van de hele klakkenhuisdiscussie.
...ik ben al blij dat ik niet alléén sta met m'n 'kijk' op de wat ordinaire en 'goedkope' kleurenkermis van die ene kant van de Veemarkt...
Ja, de vraag mag zeker indringend worden gesteld aan Monumentenzorg...
Waartoe een discussie openen als over het 'klakkenhuizeke' wel niet toe kan leiden...
Zouden wij allen aan het kantoor ERA/Peeters niet best het voordeel van de twijfel gunnen en ...afwachten wat het gaat worden.
Bij de eerste trein in België dachten de
boeren ook dat de koeien geen melk meer zouden geven...
Ja, Eddy, ik ben het volledig met je eens, maar je kunt beter een paar schoten voor de boeg afvuren als waarschuwing!
@flickers: wie maakt er eens een toerreuke door Mechelen en zet al die "schreeuwlelijke" vitrines en uithangborden van die immobilieboeren op Flickr dan kunnen we punten geven!

(door jokke oep zeun blokke al eerder gemeld in die andere topic over dit onderwerp)
@Eddy Luyten: Dat de koeien geen melk meer geven door de komst van de trein klopt wel gedeeltelijk hoor!
Op een zaterdagnacht ben ik eens naar de Rio in Katlijne-Waver geweest en daar was geen enkele koe die melk gaf aan de boeren. Straffer zelfs, de boeren geven er tegenwoordig een glas champagne aan de kippen...
Betreffende de vitrine van Era ben ik er wel gerust op! Dat kan heel knap worden, weet ik. Ik denk dat R. Peeters een wel voldoende uitgerust brein heeft om die vitrine niet door de eerste de beste te laten inrichten.
Ik zal immers heel blij zijn dat Era dan terug een mooie centrale positie in het Mechelse verwerft. Vergeet niet dat er begin vorige eeuw, ten tijde van dienen grooten voetbalkunstenaar -ofte den onvergetelijken Jan Van Cant- ook al 4 Era's voetbalden bij de ploeg van 't stad. Joseph (scoorde ooit met de buik de winninggoal tegen FC Boom: 3-2), Walter, Charel en Albert Era. Ook bij Monumentenzorg weten ze dit!
@gimycko
De ombudsdienst moet pas aangeschreven worden als de àndere instanties niet ter dege hun taak vervullen. Het lijkt me voorbarig om bij elk probleem al onmiddellijk de ombudsdienst aan te schrijven. Dat werkt m.i. contraproductief.
Trouwens, ik weet dat het schepencollege de zaak van het Klakkenhuisje erg nauwlettend opvolgt.
Hallo Bloggers, ik ben net terug van de Rio in Sint Katelijne Waver en heb heel goed nieuws!
De koeien geven terug melk!
2,5 euro voor een vol glas volle melk. Ze kijken u wel ongelofelijk lang na wanneer ge deze drank bestelt. Precies alsof er plotseling een trein door de Rio rijdt, zo voelde ik mij na de overhandiging door een serveuse van de door mij bestelde drank.
De vraag die ik me heden stel is: ben ik nu een boer of deed ik een louter wetenschappelijk experiment?
Wat het ook weze: aan uw thuiskomstuur te zien bent u er duidelijk in geslaagd het aangename aan het nuttige te koppelen (lacht).
Wat betreft immobiliënzaken, op een boogscheut van het "klakkenhuisje" kan je een echt geslaagde en stijlvolle immobiliënzaak bekijken. Het huis in de boer à la mode is nu ALFABAY gevestigd en die vitrine is klasse. Daar kan niemand over redetwisten.
Trouwens, de eigenaar, de Heer Bayets, is de zoon van niemand minder dan wijlen Francis Bayets ofte FRANCIS BAY.
Spijtig is dit! Ik heb het klakkenhuisje altijd gekent, het hoorde gewoon bij Mechelen ...Groetjes Madammeke
wat een verrassing deze site!!!!
Geweldig hoeveel tijd de mensen toch hebben om zich met anderen bezig te houden! Tussen haakjes " goede publiciteit deze site, voor het klakkenhuizeke!"
Graag het adres van de klakkenwinkels in Brussel en vooral Antwerpen!
@ Marc :
Check it out...

http://mapt.stadmechelen.be...
De laatste weken van Klein Huizeken, het bekende hoedenwinkeltje in 't Klakkenhuizeke aan het Schepenhuis in Mechelen, zijn geteld.
Affiches in de etalages roepen voorbijgangers op om daarvan te profiteren. Eind maart gaat de bekende zaak in hoeden en petten onherroepelijk dicht. In de plaats komt een vastgoedkantoor.
08/02/2008 http://www.rtv-mechelen.be/...
@ Kazamel :
Ik kan voort voor de volgende jaren !
Alleen verdomd jammer dat dat kleine maffe winkeltje moet verdwijnen voor een idioot vastgoedkantoor.
Deze verdwijning is duidelijk een verarming voor Mechelen (Net als de verdwijning van Alkader)...

:-(

Gelukkig hebben we de foto's nog !

:-)
Stel je voor dat het stadsbestuur wegens zijn niet aflatende geldhonger zou besloten hebben het gebouwtje af te breken om er een parking aan te leggen (een betaalparking uiteraard)...

Beste lezer,

Ooit was ik op bezoek in Mechelen. Gewoon als toerist. Plots zag ik het uitstalraam van de klakkenwinkel, en merkte daar vlug de zin voor kwaliteit. Ik heb me daar prompt een klak gekocht van superkwaliteit. Ongelooflijk! Als het waar is wat ik lees, dat de klakkenwinkel verdwijnt, of misschien al verdwenen is, dan vind ik dat zeer spijtig. Waar vindt men een vergelijkbaar adres in Vlaanderen. Op een andere locatie in Mechelen? Of verder daarbuiten? Misschien kan de nieuwe eigenaar het mij mailen. Hij zou me een immens plezier doen!!

Ik groet u en hef mijn klak op,

Luc Vleeshouwers, Prinsenhof 107, 9000  Gent, 093770970, gsm 0478639660

@ Anoniem :

De familie Lemesre zijn met hun klakkenwinkeltje al een hele tijd uit Mechelen, maar ze behouden eenzelfde superkwaliteit in hun winkels in Antwerpen en Brussel.

Klik hier voor hun adressen en telefoonnummers.

Awel, ik lees in de vlucht de commentaren van 2007. De nabije toekomst van toen is nu geschiedenis en wat vindt iedereen er nu van? Het gebouw oogt netjes en stoort mij totaal niet, merk zelfs niet eens dat er een immobiliënkantoor zit. Veel commentaren uit 2007 lijken nu voorbarig te zijn geweest.

Wat kritiek op gemakkelijk verdiend geld van makelaars betreft: ondertussen zijn er nog meer kantoren in Mechelen aktief. Gewoon wat burenroddels dat ik m'n huis zou kunnen verkopen resulteert in een soort van 'stalking' door makelaars die m'n huis willen verkopen. Maar waarom zou ik m'n eigendom via een immo kantoor verkopen? Is iedereen te lui, te dom geworden om zelf z'n eigendom te koop aan te bieden? Uiteindelijk is het de notaris die alle werk moet doen. Goed informeren bij een notaris en immo kantoren hebben geen kans meer. Als we dat allemaal doen in Mechelen komt er terug een klakkenwinkel naast het oud schepenhuis ;)