
(c) Jan Smets
Ik kreeg vanmorgen koude rillingen toen ik langs de Schoemarkt liep. OP één van de vitrines en op één van de deuren hangen van die gele affiches.
TE KOOP
Eén van de monumenten van de stad staat te koop. Wie weet meer? Staat het huis op verdwijnen? Wat een leegte in het stadsbeeld. Niet alleen verdwijnt zo één van de weinige nog echte hoedenzaken van kilometers in het ronde, maar tevens een baken in de stad.
Ik mis nu al de madammen van het winkeltje. In hun onnavolgbare stijl verkopen zij je een hoed en niet zomaar een hoed, maar één die zij vinden die jou het beste past. M.a.w. zij verkopen je "hun" hoed en geen andere.
What is wrong?

(foto: Jan Smets)
Ik schrik eigelijk een beetje van dit bericht, want een tijdje geleden liep ik er nog voorbij.
Toen was ik me aan het afvragen wat er ooit met het klakkenhuisje zou gebeuren als de zaak de deuren zou sluiten.
Dan ga ik nog sneller een antwoord op mijn vraag hebben dan verwacht.
De sfeer van die winkel is uniek en die madammen, inderdaad, Rudi, onnavolgbaar.
Een Mechels icoon dreigt te verdwijnen! Help, Monumentenstrijd, help!
Rudi, enig idee wat er in de plaats zou komen?
Het is wél te hopen dat het unieke 'winkeluitzicht' niet zal veranderen...
Het 'kader' zou behouden moeten blijven.
De zaak die er in zou komen, zou best ook een gezelli, ouderwetse charme moeten uitstralen...
Maar, een 'Mechels Monument' is het wel - en het blijft spijtig...
Wait and see, maar laat ons alert blijven
Een ideale lokatie voor een theehuisje met in de zomer prachtig terras?
En zeggen dat ik er elke (werk)dag voorbij fiets of wandel, was me dus niet opgevallen dat het te koop staat... ja, het is even schrikken, Rudi !
1. Het klakkenhuisje
2. Op de Steenweg (Pateet)
3. Op de hoek van de Ijzerenleen en de
Nauwstraat.
Misschien vergeet ik er, maar deze 3 zijn me bijgebleven.
MODE binnenpretje ON
als ge weet aan welke kapstok hij is blijven hangen!
MODE binnenpretje OFF
voor ik doorhad dat ik hem ergens had laten hangen en hélaba, na enig denkwerk (!) wist ik nog waar ook!!.
Zondag 11/3 kom ik rond 16 u binnen in het Ankertje met een plezante wandeling. Dus heb ik kans je daar te zien.
Tot zondag?
( hiermee is de eerste blind(?) date van de blog gemaakt :-)
;-)
t Klakkenhuizeke, een van Mechelens kleinste en bekendste winkelpanden, heeft sinds dinsdag een nieuwe eigenaar. De aanbouw aan museum Schepenhuis, slechts 42 vierkante meter groot, stond bij notaris Paul Schotte te koop voor 220.000 euro.
(...)
"Wie het gebouw heeft gekocht en wat de plannen zijn, kunnen wij niet zeggen. Dat laten wij over aan de nieuwe eigenaar", luidt het bij notaris Schotte.
T'is verkocht op enkele weken tijd
dus blijkbaar niet te veel he !!!
Katrientje is een blonde jongedame uit Nederland ( van waar exact weer weet ik niet meer, maar dat zal zij hier rwel willen verklappen). Maar wat ik zo charmant vind is de manier waarop zij het "Vlaams" en het Mechels spreekt; prachtig, daar zit een licht holland accent in en ik ben telkens vertederd als ik hoor hoe oed zij onze taal heeft overgenomen. Zo goed zelfs dat haar mama haar soms niet meer verstaat, maar dat moet zij jullie maar eens uitleggen, ja hé Katrientje.
't was een gedenkwaardige zondag.
Ik kom oorspronkelijk van onder de rook van de botlek, een - toen nog - klein boerendorpje zo'n 25 km van Rotterdam, op het laatste zuid-hollandse eiland Voorne-Putten. Toen da'k 11 was zijn we verhuisd naar de kaasstad Alkmaar (een bezoekje waard!), waar ik nog es zo'n 10 jaar gewoond heb. En tja, wat je ver haalt is lekkerder, en het gras is altijd groener ... dus ben ik in Mechelen gaan wonen - op m'n allenig zoals ze in Z-H. zeggen - en verliefd geworden op de stad. En later ook op een echte Mechelaar, dus ... mij krijgen ze hier voor geen miljoen meer vandaan!
Omdat ik hier alleen ben komen wonen hoor ik eigenlijk nog heel weinig echt Nederlands, vandaar dat ik het vlaams en Mechels overgenomen heb. Wat ik tussen haakjes veel mooier vind klinken dan dat "harde" nederlands ... ;-)
En inderdaad, na 2 zinnen over thuis/Mechelen/Belgie¨moet ons mama me altijd vragen opnieuw te beginnen, dan verstaat ze me niet meer. (Heb onder mijn voeten gekregen dat ik geen AN meer spreek ... tja, als je enthousiast bent ...)
voila, tot zover Katrientje ;-)
enne Rudi ... ge doet me blozen ...
Landmeter Roland Peeters is de nieuwe eigenaar van 't Klakkenhuizeke in Mechelen. De hoedenwinkel verdwijnt. Peeters gaat in de aanbouw van museum Schepenhuis zijn tweede Era-vastgoedkantoor openen. "Het wordt onze vitrine", zegt hij.
't Klakkenhuizeke, bijna tweehonderd jaar oud, stond amper veertien dagen te koop. Roland Peeters betaalde er aan de familie Dewael 220.000 euro voor.
"Ik moest op een avond toevallig in de buurt zijn voor de verhuur van een winkelpand. Die klant vertelde me dat het winkeltje te koop stond. Dat moeten wij hebben, dacht ik. De volgende dag heb ik meteen de notaris gebeld om een optie te nemen op het pand", vertelt Peeters.
Bron en volledig artikel: GvA
Ik citeer Roland Peeters uit het artikel: "Met designverlichting gaan wij het nog meer in de kijker zetten. Het zal schoon worden, hoor."
Ik vrees het ergste als 'commerçanten' hun esthetische principes gaan toepassen in een beschermde omgeving, zoals die van het Schepenhuis.
Een hele uitdaging.
dat is nu een HET voorbeeld waar 'monumentenzorg' met een vergrootglas zou moeten moeten opzitten ! Een historisch gebouw dat nog in goede staat is en voor zowat alle Mechelaars een van de herkenpunten is van dat pleintje! Dat gebouwtje hoort gewoon bij het Schepenhuis, ook al is dat er later bijgebouwd! Van zo'n gebouwen moeten ze met hun poten afblijven !
Maar nee die hebben te veel werk om 'gewone' mensen te ambeteren die in een gewoon rijhuis een venster willen aanpassen of een krot willen afbreken omdat de architect 60 jaar geleden gevogeld heeft met iemand die 'Mechelen' zonder fouten kon schrijven en dus van ONGELOFELIJK belang is voor de stad :-((((
Als ze in die stijl gaan werken?!?!
Zijn kantoren aan de Merodestraat zijn daar een voorbeeld van, zijn vroegere woning in Putte eveneens.
Daarenboven heeft hij een voornaam en aristocratisch klienteel en derhalve zal zijn nieuwe kantoor wél klasse uitstralen. Gegarandeerd.
mais sans rancune!
Trouwens had men in de vijftiger jaren en zelfs nog later wat visie gehad dan had Mechelen nog een groene gordel gehad en was de binnenstad niet verkrot. Maar het was goedkoper het groen om zeep te helpen en daar dan die "nieuwe buurten" neer te poten.
Liever een geslaagde hedendaagse invulling dan de koterij die daar vroeger stond.
Of meent hij écht dat die pseudo-fermette-vitrine mooi is???
Voor mij is het een vloek in het straatbeeld, anti-architectuur, misplaatste kitsch, zelfs in Disneyland hebben ze betere smaak.
Roland Peeters heeft het kantoor gekocht zoals het er stond en er zijn zaak in onder gebracht.
Hij is dus niet verantwoordelijk voor dat donker misbaksel!
Aan de overzijde verrijst nu eerstdaags een glazen bak ook met toelating van stedebouw......dus.....
en Rudi ik heb niks tegen moderne architectuur maar wel tegen misbaksels.
Bewoon namelijk zelf een modern gebouw....of hoe men vlug op dit blogske een etiket krijgt opgeplakt....
maar zoals eerder al gezegd "sans rancune!"
Huis van de Mechelaar en Zeeridder vind ik persoonlijk wel geslaagd.
Vraagje: Meen je het nu als je zegt dat je dit kantoor: http://www.era.be/peeters/
estethisch mooi vind ?
primo: die lichtbakken zijn ronduit afschuwelijk, maar zo zijn er dan weer dozijnen te zien doorheen de ganse stad,
secundo: het gebouw staat er en dat is dus een voldongen feit (die stijl is een periode mode geweest "fermettestijl) en veel architecten die dat nu afkeuren hebben daar vroeger goed aan verdiend,
tertio: zo'n firma als Peeters kan die wel anders doen dan haar koopwaar uitstallen? bij zijn collega's loopt het véél meer de spuigaten uit (vind ik).
Zoals gezegd zullen we moeten afwachten wat het wordt en ook wat stedebouw er weeral zal van willen bakken.....
Je moet er dus niet verbaasd over zijn dat sommige mensen van dit "blogske" je een etiket opplakken.
Van de panden die je opsomde kan ik je volgen wat betreft de blokken aan de Ghandistraat, Otterbeek, en Oud oefenplein. Maar die dateren uit die vervloekte periode 60/70-er jaren. De varkensstraat ben ik ook niet echt gelukkig mee. Maar alle andere gebouwen hebben wel hun charmes, daarvan vind ik het huis van de Mechelaar het meest discutabele, maar voor zijn functie wel een goede oplossing in de vroeger troosteloze reuzenstraat. Wat ik echter zeer geslaagd vind zijn de Lamotsite, met enkele reserves voor de rode flatgebouwen, de witte panden aan de Dijle ter hoogte van de winketbrug ( de hele invulling aan de Dijle tot de Winketbrug is trouwens vrij geslaagd), de zeeridder en de jeugdherberg annex Hogeschool ( die laatste vind ik iets minder dan de jeugdherberg). Maar dat zijn nu net recentere gebouwen. Het nieuwe pand in de Schoutetstraat (eigendom van de kerkfabriek) is in elk geval beter dan de stomme blinde muur die er vroeger stond en kreeg onlangs nog een tweede prijs. Alleen de meeste mensen zijn zo nostalgisch aangelegd dat zij op voorhand en compromisloos een hedendaagse invulling afkeuren. De toekomst zal trouwens over deze creaties oordelen, maak je daarover geen zorgen, cfr. het “shoppingcentrum”
Ik heb bijvoorbeeld eens de ultra moderne woning van Joost van Royen, architectin sint niklaas, gezien en dat is bijvoorbeeld een hoogstandje, de woning van Joost's oom aan de ijzerenleen 26 is ook een hoogstandje (van een andere soort dan en in pefecte staat). Maar ik zou deze twee panden niet naast mekaar willen zien.
Wat uw opmerking over bokrijk aangaat:
dit initiatief van Jozef Weijns (vriend van mijn overgrootvader)had tot opdracht "beschermen van monumenten die door afbraak bedreigd werden" en dat was héél lovenswaardig.
Nu echter behouden we onze monumenten liefst op hun oorspronkelijk plaats en in goede staat.
Maar iedereen zal toch wel instemmen met het feit dat bokrijk een prachtig openluchtmuseum is geworden (al vind ik dan weer de heropbouw van de antwerpse panden een brug te ver want die had men in antwerpen moeten laten).
Snel, snel een nieuwe paraplu gekocht in de Match (8 euro).
Na enkele dagen is die al stuk.
Uit puur miserie een hoed gaan kopen in het Klakkenhuizeke.
Waar anders ?
En inderdaad, het bord staat al geplaatst.
Ik heb er nog vlug een fotootje van genomen...
Moest je de behoefte voelen of de goesting hebben om jouw belevenissen ivm het Klakkenhuize voor de eeuwigheid te willen vastleggen, gelieve dit artikel verder uit te breiden met weetjes, kennis en/of anecdotes van jouw hand.
http://mapt.stadmechelen.be...
We zijn razend nieuwsgierig...
;-)
(gelukkig voor haar is ze niet het enige 'slachtoffer' van de mechelenmapt-ijver van onze Gimy...)
;-)
Alles wil ik weten om deze Mechelpedia verder uit te breiden. Getuigenissen van Mechelaars en Mensen die Mechelen beleefd hebben : Toeristen, Werknemers, Toevallige passanten, enz.
Elk feit en elke anecdote, vastgelegd voor de Eeuwigheid.
Zodat we bv morgen nog kunnen lezen hoe bv ooit het Stationsplein er heeft bijgelegen jaren geleden (onlangs een vraag van Jan Goovaerts).
I think not !
Met alle respect - Iedere blogger hanteert de stijl die hij/zij prefereert - géén probleem - maar ik denk dat deze methode eerder afschrikt dan tot schrijven aanzet. (zéker een herhaaldelijke 'vriendelijke aanmaning'...).
Maar nogmaals: da's MIJN mening. Ieder doet er mee wat hij/zij wil natuurlijk.
Elk "forum" is goed.
Alleen maar hopen dat die tijdschriften over afzienbare tijd niet bij het oud papier belanden of in een vochtige kelder onder een hoop stof...
Ik denk niet dat iemand jouw verhaal belachelijk kan vinden.
Het is een mooi, ontroerend en levensecht verhaal, van een stukje niet te vergeten (bijna) Mechelse geschiedenis.