'Waar men gaat langs Vlaamsche wegen...'

met categorie:  
Mechelen bestaat niet alleen uit een verzameling van machtige Kathedralen, majestueuze basilieken en monumentale kerken...
Ook zijn er hier en daar nog restanten te vinden van volksdevotie, uitgedrukt in kleine kapellen... ('Waar men gaat langs Vlaamsche wegen' - weet je wel...).
Zo kwam ik onlangs al fietsend langd de Stuivenbergbaan (tussen Hotelweg en Zennedijk), dit Maria-kapelletje tegen, met in sierlijke, ouderwetse letters, de spreuk: 'Langs dezen weg zet genen voet, of zegt Maria weesgegroet' (een spreuk die je trouwens ook kan vinden naast het Mariabeeld in de Keizerstraat).
Maar het interieur frappeerde me ook: aan de muren hing een bijzonder leuke en artistieke reeks keramieken figuurtjes, in processievorm, een vroom verleden uitbeeldend...
Weet iemand méér van dit kunstig uitgevoerd werkje?
Wie maakte dit? of...


(foto:Jan Smets)

(foto: Jan Smets)


(foto: Jan Smets)


(foto: Jan Smets)
Dat kapelletje moet ik eens opzoeken. De reliëfs doen me erg denken aan de tekenstijl van Felix Timmermans; de thematiek trouwens ook. Zou de ceramist zich op de Fé hebben geïnspireerd?
Nu ik het beter bekijk, lijkt het misschien nog meer op de stijl van Felix' zoon, Gommaar Timmermans, die iets karikaturaler tekent dan zijn vader.
Weet er niks van. Maar ben wel nieuwsgierig!
Ge zoudt best uw licht opsteken in Leest, daar vindt ge in alle kapellen ceramieken van dezelfde signatuur. De maker zou wel eens Georges Herregods kunnen zijn. Raadpleeg hieromtrent het boek "Leest geweest" van 1978. Auteur is dezelfde Georges.
een afbeeldong van de "grootste belg" van de hand van G.Herregods vond je hier
http://users.telenet.be/mid...
De maker van de beeldengroep is zeker gewezen legeraalmoezenier Georges Herregods. Momenteel is Herregods pastoor in drie parochies in de Zwalmstreek, maar daarvoor woonde hij gedurende een aantal jaren in Leest. Herregods was/is ook een begenadigd tekenaar en akwarellist. Je vindt nog keramiek van deze man in diverse Leestse kapellen; de gekruisigde 'romaanse'Kristus aan de kapel in de Dorpsstraat is heel geslaagd.
Bedankt voor deze info!
Dan zal ik binnenkort al fietstend die andere kapelletjes eens 'aandoen'...
Jans, bekijk tijdens je fietstocht ook eens de twee gapers op de gevel van café "De Drij Gapers". Die zijn ook het werk van Herregods. De inspiratie voor die naam heb ik in de tijd gehaald uit het boek "Pieter Bruegel" van Felix Timmermans, maar voor de uitvoering tekende Herregods.
Als je daar staat te kijken begrijp je ook meteen wie de drede "gaper" is!
In het kapelletje op de scheiding Battel-Leest hangt een mooie beeldengroep (Sint Anna-ten-Drieën); de Apolloniakapel in de Molenstraat is misschien iets minder esthetisch maar op haar manier wel grappig. Daar stap je maar eens af als je last hebt van kiespijn.
Samenvattend zouden we kunnen zeggen dat Herregods misschien als kunstenaar nooit is doorgebroken naar het grote publiek (indien dat al zijn bedoeling was), maar dat hij voor Leest veel betekend heeft. Onder zijn impuls ontstond hier een bescheiden maar mooie artistieke activiteit, waar nu nog weinig van overblijft.
@jans: ga dan ook nog eens kijken naar de Sint-Jozefkapel in de Dorpstraat!!!
...en deze Herregods exposeert samen met andere Leestse kunstenaars op Posse-Leest dit weekend...
(met dank aan Jokke voor deze info die ik daarstraks van hem doorgemaild kreeg...)