Toren in Zwart-Wit ...

met categorie:  
Toren
Ja, ja ! We weten het allemaal. Onze Romboutstoren heeft geen wijzerplaat meer.

Maar wat iedere bezoeker meteen opvalt, de bovenkant is 'zwart', de onderkant is 'wit'. Nu doen hierover wel heel wat urban legends de ronde, maar kan er iemand ons vertellen wat nu eigenlijk de ware reden is van dit kleurverschil.

Is het een verschil in restauratie-techniek, zijn er andere stenen gebruikt voor de restauratie, is er met D*sh witter dan wit gewassen, of was dit kleurverschil er ook al toen Napoleon de toren beklom in 1803 ?

Wie weet raad ? Wie verlost ons uit ons lijden ?
Foto: (c) Sint Netels

UPDATE :: 15 Februari 2007 :: UPDATE

Ondertussen heeft Rudi devolgende uitleg klaar:

Ik heb dus gebeld met de beste bron die we ons kunnen inbeelden en dat is de architect van de werken, de Heer Roosemont. Het resultaat geef ik in enkele zinnen weer, maar er zitten nog meer en veel ingewikkelder details in. Die vertel ik niet, ik wil niet te veel stommiteiten schrijven

De originele toren bestaat uit grotendeels twee steensoorten : Balegemsen zandsteen en Bentheimer zandsteen. Beide stenen zuigen vervuiling op en verdonkeren. Maar de Bentheimer zandsteen verkleurt uit zichzelf DIRECT en ziet er dus donker uit.

In het bovenste gedeelte werden door de toenmalige stand van de restauratie techniek geen siliconen gebruikt, dus kan vuil indringen in zowel de Bentheimer (donker van nature) als de Balegemsen (vervuiling verdonkerend). Vandaar de verdonkering van het bovenste deel en de twee kleurennuances daar boven.

Het onderste deel is echter behandeld met siliconen en de vervuiling stoot daar op af. Vermoedelijk is hier geen of weinig Bentheimer aanwezig.


Naar mijn weten komt dat inderdaad omdat de restauratie zovele jaren geduurd heeft. In het begin van die periode, wanneer men de bovenkant onder handen nam, gebruikte men een ander procédé dan later. Het moderne procédé wordt immers gekenmerkt door een flinterdun laagje 'siliconen' (of iets in die aard) over de gezuiverde steen. Het gevolg is dat deze niet zo snel meer vervuild kan worden. De bovenzijde van de toren heeft dat echter niet (nog niet gekend in die tijd), waardoor die al terug vuil was voor het werk onderaan achter de rug was. Enfin, dat heb ik mij een paar jaar terug toch laten wijsmaken :-)
Fout! Het bovenste gedeelte van de Toren hebben ze nog niet helemaal zwart geverfd.
Margareta van Oostenrijk hebben ze bijvoorbeeld ook eens volledig zwart geverfd. Begin vorige eeuw, denk ik. Dit gebeurde door studenten die misnoegd waren dat de Zonnewijzer, op het midden van de Grote Markt, werd tenietgedaan door de komst van dat witte beeld dat werd gemaakt door J. Tuerlinckx en voorstellende een vrouwenfiguur. De wijzerplaat die rond dat beeld van Tuerlinckx (ook wel eens Margarea van Oostenrijk genoemd) lag was een restant van die zonnewijzer. Het was dan ook een zeer vernuftige zonnewijzer. Er zijn er slechts weinig, -denk ik- die weten hoe deze afleesbaar was. Spijtig , zeer spijtig dat hij nu ook voorgoed verdwenen is.
Ik vind hem wel mooi zo!Is het geen symbool voor het multiculturele Mechelen?
@SuperMarkt: de stenen cirkel rond het beeld was helemaal géén zonnewijzer. Een zonnewijzer kan immers nooit volledig rond zijn, want bij mijn weten schijnt de zon nooit avnuit het noorde! Het was een 'copie' van de wijzerplaat van het oude torenuurwerk.

Ik meen dat het kleurverschil van de toren te maken heeft met een verschillende zandsteensoort die gebruikt werd. Balegemse steen en een andere? Rudi of anderen weten hierover wellicht alle details.
Metteko heeft het bij het rechte eind.Zeker weten !
Ten tijde van de bouw van de toren heeft men zandsteen uit Balegem gebruikte. Deze groeve is echter volledig uitgeput, dus bij de restauratie heeft men Franse zandsteen moeten gebruiken.

Ik heb ook voor waar gehoord dat verschillende restauratietechnieken de oorzaak zouden zijn ... Dus ik ben momenteel geneigd om Metteko te geloven.

En uiteraard heeft superMarkT een hoge amusementswaarde, maar veel waarheid is er niet te vinden in zijn post. :-) Hij slaat de bal mis rond het tijdstip van het beeld en de functie van de zonnewijzer.
Enkele weken geleden heb ik de versie van Metteko op TV gehoord in een programma over gebouwenrestauratie.
Wel goede reclame voor die producten.
Ik zit zelf met een kale oostgevel.
Helaas, beste bloggers, ik lees hier en daar deeltjes van de waarheid en elders gewone “urban legends”

Net zoals die “vellen” waarop die toren zou staan is het verhaal van die zonnewijzer gewoon de opvatting van romantische zielen die hun eigen fantasie voor werkelijkheid nemen. De stenen rond de sokkel van MVO’s standbeeld vormden gewoon een kopie van het torenuurwerk. Metteko heeft het dus geen gelijk echte Mechelaar. De stelling van koendv is grotendeels correct wat betreft de “wijzerplaat” Wat betreft de kleurenverschillen van de toren is Metteko dan weer dicht bij de waarheid.

Ik heb dus gebeld met de beste bron die we ons kunnen inbeelden en dat is de architect van de werken, de Heer Roosemont. Het resultaat geef ik in enkele zinnen weer, maar er zitten nog meer en veel ingewikkelder details in. Die vertel ik niet, ik wil niet te veel stommiteiten schrijven

De originele toren bestaat uit grotendeels twee steensoorten : Balegemsen en Bentheimer steen, beiden zandsteen. Beide stenen zuigen vervuiling op en verdonkeren. Maar de Bentheimer verkleurt uit zichzelf DIRECT. In het bovenste gedeelte werden geen siliconen gebruikt, dus kan vuil indringen in zowel de Bentheimer ( donker van nature dus) als de Balegemer (door vervuiling verdonkerend, maar niet uit zichzelf). Van daar de verdonkering van het bovenste deel en de twee kleurennuances daar boven.
Het onderste deel is echter behandeld met siliconen en de vervuiling stoot daar op af. Vermoedelijk is hier geen of weinig Bentheimer aanwezig

Om het nog ingewikkelder te maken – er werden tijdens vorige restauraties nog andere zandsteensoorten gebruikt, zoals Euvillesteen, die echter ook slecht presteert.

De Heer Roosement wil ons gidsen eens exact toelichten over die kleurenverschillen en ik hoop met hem eens te kunnen afspreken over dit thema.
Schitterende en duidelijk uitleg, Rudi. Bedankt. De Jos is natuurlijk de bron bij uitsek voor deze info.
Merci rudi ... Dit is echt wat ik wou horen ...
Tenslotte nog wat urban legends over de twee kleuren van de toren:

de werken aan de st ROMBOUTS toren werden gesponsord door koffie ROMBOUTS en die eisten wel een "lait-russe" (koffie verkeerd) als uithangbord en compensatie, vandaar de twee kleuren, koffie met melk!!

Vroeger stond het water in de straten van de vaart tot aan het seminarie. Aan de toren kun je zien hoe ver dat toen kwam sic)

Beide "legends" copyright de plezante wandeling :-)
Toch er even op wijzen dat supermarkt T wel ergens gelijk heeft met dat verhaal van zwarte Margriet. In 1919 is er inderdaad een verfpoging geweest die echter deels verijdeld werd door de politie de dader is gaan lopen en toen werden "verf, borstel en ladder" in beslag genomen. Wat kort daarop aanleiding gaf tot een parodie "zwètte Margriet" in een revue.
Ik ken zowel de naam van de dader als de naam van de revueartiest die toen zwètte Margriet uitbeeldde. Gewoon omdat ik hun twee kleinzonen ken!
En kwam die zonnewijzer nu ook niet terug ? Heb er al wel eens geruchten over gehoord.
Enfin, de Beethovenbrug is niet voor 2007, las ik vandaag in GVA.
eindelijk een volledig geloofwaardige uitleg over de toren, een combinatie dus van verschillende steen en beschermingsproduct
@koendv: zijn er nog dingen die volgens jou niet helemaal rond kunnen zijn omdat de zon nooit vanuit het noorden schijnt?
Ik vind dit een interessant thema en zou graag een verzameling aanleggen van zulke voorwerpen.
@Peter:tijdens de onthuldiging van ons Margrietje heeft Bart Somers klaar en duidelijk gezegd dat de wijzerplaat rondom haar beeld terug komt.(staat op film)
Als dat op film staat, amaai dan!
Ik zou die zonnewijzer toch eerder een beetje meer in de zon leggen. Juist knal in het het midden van de Grote MarkT. Daar zou ik hem leggen..
Het is een kopie van een wijzerplaat.

Maar die stenen terug op markt leggen lijkt me wel een goed idee.

Of the record. Schepen Nobels heeft op de jaarvergadering verteld dat die stenen inderdaad nog aanwezig zijn, maar dat de nummering er af is. Men zal dus moeten puzzelen!!
Ik ga hier eens een opsomming maken van hardnekkige stadslegendes. Ook daar helpt geen lievemoederen aan:

De vellen waarop de St.Romboutstoren zou staan

De fout van de architect van het stadhuis van Brussel ivm met de toren die niet in het midden staat.

De vele geheime gangen onder de Mechelse Grote Markt.

Anastasia, de zogenaamd enige overlevende van de fusillade van de Romanovs.

De mens zou nooit op de maan geland zijn

UFO’s

De Kaaimannen in de riolen van New York

De verschrikkelijke sneeuwman

De dood van Lady Di, nog steeds gelooft de familie Al Fayat niet dat het geen stom ongeluk was met een ladderzatte chauffeur als oorzaak.

Ja?
Rudi:dat klopt allemaal,en dat de mens op de maan kon landen is dankzij de Mecheleirs.Want hadden WIJ die niet GEBLUST me had er NOOIT kunnen op landen !!
Welke Jos bedoelen ze hier hoger?
Wat Roosemont vertelde heb ik ook ooit horen uitleggen. Amen en uit
Wat heeft die familie een mooie naam, voor de dames om te zetten in Rozemond!
En wat die uurwerkstenen betreft mag de schepen is zeggen waar die liggen, kan ik die is gaan fotograferen. Mijn zoekwerk via....tot op heden heb nog altijd geen kat gevonden- mechelse kat -die weet waar die witte stenen liggen.
Misschien bij de aannemer die de markt mocht opbreken????? De kasseien zelf zijn allang vermalen ....
En Rudi die koeievellen . Als men nu fundaties maakt trekt men het water weg met pompen. Vroeger werd dat tegengehouden met vellen. Naturlijk dat die vergaan met den tijd. Als zoon van een metser heb ik vader dat horen uitleggen... Een blog is wel een goed forum om te discusiëren hé!
Dat van die stenen heeft mijn papa me ook al gezegd (zat in de bouw vroeger), het is een veel voorkomend beeld bij monumenten.
Dat van die vellen ... Jos is me voor, want inderdaad werden er huiden gebruikt om grondwater tegen te gaan. Zo bestaan er veel verhalen van gebouwen welke op vellen/huiden gebouwd zouden zijn (De Waag in Alkmaar onder andere). Die vellen waren er dus wel, maar niet als fundering.
@Katrientje bedankt zenne,ge moekt menne bruure o zo blei.
Voilà nu horen jullie het eens van een ander en nog wel uit Nederlandse hoek. Merciekes hé Katrientje.Het is inderdaad zo dat die vellenhistorie ook buiten Mechelen over andere gebouwen wordt verteld. Dus daarmee is dit hopelijk voorgoed verwezen naar het rijk der fabelen.
Een hele tijd geleden waren er op de blog eens opmerkingen van twee broers bouwvakkers die meenden beter te weten via hun pa en daarover nog wat gefrusteerd waren ook omdat ik die fabels niet geloofde. Ik heb toen geprobeerd daar gefundeerd op te antwoorden, maar toen liet de blogsite het afweten, maar ik heb de tekst bewaard, ga die opzoeken en probeer deze keer hem wel te mailen.
hier gaan we dan :

Beste Jos en Hans

Ik heb nergens expliciet gezegd dat er geen huiden zouden gebruikt zijn in de bouw van de toren. Ik had het enkel over het ontzenuwen van de uitdrukking “ de toren staat op ossenvellen” die doet vermoeden dat de toren steunt op huiden. Dat is uiteraard larie en apekool.
Ik heb integendeel gesteld dat er wel huiden werden gebruikt om het grondwater te beletten in de funderingen te dringen.Maar dat wil dus niet zeggen dat de toren op huiden zou steunen. Jullie pa was duidelijk een vakman, dus dan moet dit toch duidelijk zijn.
Er werd verder naar het schijnt een diepe put ( dieper dan de funderingen – dieper dan 2.60 meter dus) gegraven tussen toren en kerk ( nu ligt daar dus de vloer over) om grondwater op te vangen. Die put werd met houten damplaten met daarop waterafstotende gelooide huiden afgezet en het water dat daar in kwam werd er uitgeheveld met een soort Archimedesschroef.
Tenslotte : de funderingen van de toren zijn in de vorm van een gewelf. Het oud Vlaams voor een gewelf is een VELTE ( vergelijk met Frans voute en het Engels VauLt).

De toren staat dus op VELTEN. Dat je na eeuwen van die VELTEN VELLEN maakt lijkt me ook niet onlogisch.

Enfin je gelooft wat je wil, jullie redenering sluit trouwens aan met de mijne. De toren steunt niet op vellen, maar er zitten er wel in.
De toren staat dus op VELTEN????
Allez Rudi. Een toren op een gewelf zetten gaat u niet veel hoogte opleveren, eerder een brok miserie.
Een toren staat het best gewoon op de grond. Tussen de grond en een muur werd een vochtig vel opgespannen zodat het verse metselwerk niet direct kon wegzakken. That's it.

En toch was het een zonnewijzer, die wijzerplaat op de Grote MarkT.
@SuperMarkT: Kanje die zonnewijzer verduidelijken ?
Ter info:

Bentheimer zandsteen is een zuivere en relatief stevige zandsteen met een gelijkmatige structuur, die zich voor vele doeleinden leent. De steen heeft aanvankelijk een licht geelbruine kleur, die later door verwering steeds donkerder wordt. Bentheimer zandsteen werd gewonnen in steengroeves in de Graafschap Bentheim in Duitsland en werd daar aangeduid als 'Bentheimer Gold'.
(http://nl.wikipedia.org/wik...)

Reeds vanaf de 2de-3de eeuw ontgonnen de Romeinen de Balegemse steen. De ontginning gebeurde altijd op kleine schaal
In de 14de, maar vooral in de 15de eeuw, kwam de Ledische zandsteen of Balegemse steen zeer in trek. Dit omwille van zijn goede bewerkbaarheid. Echter, hier kwam een einde aan. De steen raakte immers uitgeput en er bleven alleen stenen van kleine afmeting en/of mindere kwalititeit over.
De Lediaanse steen werd behalve in Balegem ook nog ontgonnen in Aalst, Bambrugge, Oosterzele en Vlierzele. Nu blijft alleen nog de steengroeve in Balegem over. Daarom spreekt men nu van de Balegemse steen.
(http://www.balegemsesteen.be/)
@peter: daarvoor is het nu te donker!
Morgen eventueel?
Rudi, ik denkt toch dat SupermarkT gelijk zou kunnen hebben wat betreft die zonnewijzer rond Margriet. Zie foto SME001004033 op de Beeldbank. Die is, afgaand op de schaduws, iets na de middag genomen en voor zover ik kan zien wijst Margriet ergens tussen 13 en 14u aan.
SupermarkT, op gewelven bouwen doet men nu nog zenne. Ik weet niet hoe ze dat in België noemen, maar ons vader had het altijd over "broodjes" als hij de gewelfstenen voor de fundering bedoelde. Door de boog kan dat meer spanning aan dan een platte fundering (of zoiets, ik moet eerlijk toegeven dat ik daar niet veel van ken, zal het moeten navragen)
@ Rudi: zo ongeveer heeft ons vader het dus ook uitgelegd, van die huiden. ;-)
En zo heb ik het ook altijd geleerd, het gewelf was een grote uitvinding en kan door de ronding een grotere druk opvangen dan een gewone rechte muur. Was, zover ik weet ook de grote verdienste van de Romeinse architecten ( al kan ik daar misschien mis zijn)
Roger, ik heb geen moeite toe te geven dat het beeld van Margareta als "schaduwwijzer" zou kunnen fungeren en geloof het of niet, ik heb zelf ooit de visu op de Grote Markt gezien dat de schaduw van het beeld min of meer het exacte (zonne)uur aangaf. Maar het verwonderd me sterk dat er in de oude kronieken niets vermeld wordt over die stenen als zonnewijzer. Men legt die toch niet zomaar. Het kan dus toeval zijn, maar ik zou graag zwart op wit zien wat daar van aan is. Die stenen werden tenslotte gelegd in een periode die al genoeg documenten moet hebben om de ware toedracht te kennen.
@zonnewijzer-aanhangers:
vermits Margriet centraal in de 'zonnewijzer' stond en de uurcijfers helemaal rondom liepen, waren er een aantal cijfers die NOOIT schaduw kregen van het beeld. De zon loopt immers van oost over zuid naar west. Pakweg één vierde van de cirkel rond het beeld krijgt dus geen schaduw.
Bovendien is een zonnewijzer gebaseerd op de 24-uren-aanduiding, terwijl de wijzerplaat in steen maar 12 uren aanduidde.
Het kan ook dat slechts een gedeelte van de stenen min of meer als tijdsanduiding fungeerden en dat de rest gewoon werd aangevuld om een kopie van de wijzerplaat van de toren te kunnen maken. But who cares..?? In de tijd dat die stenen werden gelegd, hadden de meesten wellicht toch al een horloge en ik vermoed niet dat men speciaal naar de grote markt zal gegaan zijn om te kijken hoe laat het is.
@Roger,
Kan kloppen. Trouwens, toen functioneerde ons torenuurwerk toch ook nog, hé.
Vandaag een artikel gelezen in de Gazet van Antwerpen over het waarom onze toren 2-kleurig is én er werd verwezen naar de discussie die de Mechelse bloggers hier momenteel voeren...
Wel, wel, wel ... en zeggen dat deze post een gevolg is van een vraag die in de Gidsenopleiding werd gesteld.
16/02 Architect Jos Roosemont doorbreekt mysterie met fles Spa

Een koffie met melk noemen de Maneblussers hun Sint-Romboutstoren weleens. Maar waarom Mechelens trots zwart-wit kleurt, is voor velen een mysterie. Zelfs op Mechelen blogt, een populair internetforum waarop Mechelaars zelf items posten, is er nu een discussie gestart.

Jos Roosemont (66) is zonder twijfel de man die het best geplaatst is om een verklaring te geven voor het fenomeen. Al sinds 1972 leidt de architect de restauratie van Sint-Rombouts. Hij ging donderdag graag op onze uitnodiging in om het mysterie aan de voet van de toren voorgoed bloot te leggen. "Over die zwart-witte kleur doen nogal wat indianenverhalen de ronde hoor", lacht Jos. "Nochtans is de verklaring heel simpel."

De restauratie van de toren startte in 1963 en verliep in acht fases. Vanaf 65 meter hoogte tot beneden, tijdens fasen 4 tot en met 8, is de toren behandeld met een vochtwerende laag. "Hydrofoberen noemen wij dat. De behandeling beschermt de toren tegen roetneerslag en vuil en zorgt ervoor dat de steen minder snel wordt aangetast." Om dat uit te leggen, haalt hij een fles Spa-water boven. "Kijk, als je water over de stenen van de toren giet, druipt het eraf. Maar de bescherming laat wel waterdamp door. Anders zou het vocht de steen zware schade berokkenen." Boven de 65 meter kreeg de toren die behandeling destijds niet. "Net zomin als de kathedraal zelf. Als daar water op komt, trekt het er gewoon in", stelt Jos.

In de beginjaren van de restauratie was er nochtans sprake om de toren volledig in een laag silicone te hullen. "Britten kwamen toen hun product Hydron voorstellen. Het kostte twee keer niks, maar in die tijd waren de geesten er nog niet rijp voor", vertelt Jos. Dat veranderde toen enkele politici vaststelden dat de Sint-Romboutstoren er vrij snel na de eerste fasen van de restauratie opnieuw vuil begon uit te zien. "De behandeling die het onderste gedeelte kreeg, gaat in principe twintig jaar mee. Ik hou daarbij wel rekening met het verbeterde leefmilieu." Voor de zwarte stenen bovenaan heeft de architect ook een verklaring. "De toren is bijna volledig opgetrokken uit Balegemse steen, maar hier en daar is Bentheimer gebruikt. Die kan je vinden op de grens van Duitsland, Nederland en België. Door contact met de lucht heeft hij de eigenschap sterk te verkleuren en zwart uit te slaan. Zo krijg je dat fameuze schaakbordeffect." Precies om die reden werd bij de restauratie Franse Massangis gebruikt. "Hij lijkt heel sterk op de Balegemse steen. Het klimaat in de steek waar hij vandaan komt, is bovendien vergelijkbaar met dat bij ons."

(Bron GVA)
Voilà, dat is de lange versie van wat ik gisteren op de blog zette. Jos heeft woord gehouden en dus hierboven de volledige versie.

Merci Jos Roosemont en ja, de blog heeft toch af en toe zijn gevolgen...
@rudi: De blog heeft zo zijn gevolgen. Ik herinner me nog een post over enkele blauwe bakstenen ... Ben benieuwd wat daarmee zal gebeuren ... :)
Als aanvulling :

De groeve van Massangis levert een “roche jaune” die bij de grands crus – de wijnkastelen van de Bourgogne liggen niet ver – van de witte natuursteensoorten moet gerekend worden.

Voorbeelden van gebouwen in Massangis-steen zijn te Brussel het Ravenstein-hotel en in Antwerpen het Veiligheidsmuseum.
Massangis is hard gesteente met een weerstand die vijfmaal die van gewapend beton overtreft. Toch is de witte natuursteen, de “steen van de koning van Versailles”, een “zacht” materiaal waarvan op de meest verschillende manier in de bouwkunde gebruik gemaakt wordt. Steenhouwers maken er sierlijke ornamenten van .
Omdat de oude soorten, onder meer de Balegemse, niet zo duurzaam waren en niet onderhouden werden, leden vele gebouwen en monumenten aan steenkanker, veroorzaakt door luchtverontreiniging. De huidige soorten zijn daar wel tegen bestand.

Ik heb gelezen over jullie vellen onder de kerk.

Het zit zo:

Vellen zijn ook huiden, maar huiden zijn niet altijd vellen! Huiden zijn ook scheepshuiden en stukken van oude schepen werden vroeger op de bodem van de gegraven put, bv onder de toekomstige kerk gelegd. Het waren dus planken met daaraan  spanten ed die een (toen) redelijke basis voor de fundering waren.Men kan dit nog zien bij opgravingen in Dordrecht.