Ook jouw bloed redt levens

met categorie:  
Omdat men dringend bloedgevers zoekt: een hernieuwde oproep !

Dagelijks lees je over verkeersongevallen of hoor je verhalen van zieke mensen. In heel wat gevallen is er bloed nodig om hen te helpen of zelfs te redden. Ook jouw bloed komt van pas.

Een klein beetje van je eigen bloed afstaan kan geen kwaad en het redt levens. Waarom dan nog twijfelen?

Waar en wanneer?

Adres: Voochtstraat 15, 2800 Mechelen
Tijd: 16:00 - 20:00
Datum: elke maandag
Eenvoudig en dichtbij

Bloed geven is enorm belangrijk, je kunt het altijd in je buurt doen en je hebt er zelf totaal geen last van. Dat zijn al drie redenen waarom je het zeker moet doen. In bijna elke gemeente organiseren de plaatselijke Rode Kruisafdelingen bloedinzamelingen. Je kunt daarnaast ook bloed geven in een bloedtransfusiecentrum van het Rode Kruis. Elke gezonde persoon tussen 18 en 65 jaar mag bloed geven. Dit gebeurt op een veilige manier door ervaren en speciaal opgeleide mensen.

Zo gaat bloed geven praktisch in zijn werk:

1. Je krijgt een medische vragenlijst die je rustig kunt invullen. Deze lijst bespreek je daarna met een arts en die bepaalt of je al dan niet bloed mag geven. Soms wordt je bloed geweigerd omdat je bijvoorbeeld een bepaald medicijn hebt ingenomen of je pas een piercing hebt laten zetten.
2. Als je bloed mag geven, neem je plaats op een afnamebedje. Een arts of verpleegkundige legt een knelband aan rond je arm en ontsmet de plaats waar geprikt zal worden. Vervolgens geeft hij of zij je een prikje met een steriele naald. Bloed wordt afgenomen door speciaal daartoe opgeleid personeel. Zij gebruiken steriel materiaal dat alleen voor jou bestemd is en dat na gebruik weggegooid wordt.
3. Na de bloedafname kun je iets drinken en even bijpraten met andere donors. Je voelt je niet moe of leeg, je kunt gewoon verder doen met wat je bezig was.

Wie kan bloed geven?
In principe kan iedere gezonde persoon tussen de 18 en 65 jaar bloed geven. Wel gaat de veiligheid van het bloed voor alles. Mensen kunnen uitgesloten worden als donor als de veiligheid van het donorbloed niet 100% gegarandeerd is.

Niet alleen bloed geven is belangrijk. Ook plasma of bloedplaatjes zijn nuttig. Het voordeel van plasma is het behoud van je rode bloedcellen waardoor mensen die snel een ijzer tekort hebben toch ook hun deeltje kunnen bijdragen. Ook in Mechelen is net een donorcentrum voor plasma. Deze afname duurt ongeveer een half uur omdat je plasma via een machine uit je bloed moet gehaald worden waarna je je bloedcellen terug krijgt.Plasma geven kan je ongeveer een 30 keer per jaar. Zelf zit ik al over de 300 plasmagiftes. Het is fijn om te weten dat je op deze manier ook iets kan doen voor de gezondheid van anderen.
Jammer,maar helaas zal ik geen bloed mogen geven maar eerder moeten ontvangen, omdat ik als jongvolwassene een bloedziekte heb
gehad.
En ikke zen de zévetig gepaseerd,oek afgekeurd zeker?
@driewieler, Nen Echte Mecheleir
Jammmmmer ... Maar een reden te meer om anderen aan te zetten om bloed te geven.
@just Peter,zulle we doen !
zéker weten!
@echte Mecheleir: die ouderdom is niet zo belangrijk, maar te weinig bloed in uwe alcohol... :-)
een ideeke voor een blogmeetingske ;-)
Ik moet dringend ook nog eens Bloed gaan geven!!!!
Dat is weer veel te lang geleden: shame on me! Als bloedgever, sta ik uiteraard achter de oproep,

Het feit dat het altijd op die maandagavond - vermeldde tijstippen - valt, maakt het jammer nogal moeilijk naar planning toe, maar wil het zeker proberen de draad als bloeddonor weer op te nemen!

jaja, een Bloedende Blogmeeting, he MarcVC?
ergens rond halloween ofzo :p
ha ;-)
Spijtig genoeg is het voor mij onmogelijk door een heel lage bloeddruk. Maar hoe dan ook ben ik er absoluut voor.

Ik maak het goed met een hoger reddersdiploma en dus een meer dan grondige kennis van EHBO.
Den dezen heeft zowat 88 bloedgiften (en een pak plasmagiften) op zijn actief. Omdat men maar bloed mag geven tot zijn 65e (daarna ben je wellicht versleten...) dacht ik toch nog aan 100 giften te geraken. Jammer maar helaas... door mijn Bourgondische levensstijl (aaaah oep tààd en stond ne goeien bufstek frut mè majoneis en reigelmateg 'n goei klep enz..)diende men vorig jaar 3 stents in te planten en dat stuitte bij de eerstvolgende bloedafname op een "njet". Maar allée, 'k em in me leive toch wel vuil leeterkes gegeive!
Stoupe da dee dad-ed gekreige-n-emme er goo me gewest zààn.
Ondergetekende geeft al méér dan 20 jaar bloed, vroeger in Mechelen, de laatste jaren op mijn werk in Brussel. Het Rode Kruis komt bij ons langs. Handig, moet ik niet eens de deur uit. Gewoon enkele verdiepingen lager, effe bloed geven én het levert nog een dagje extra-verlof op. Bovendien krijg je elke drie maand een gratis medische check-up.
Ik vind het nog altijd vreemd waarom er niet meer kandidaten zijn.
koen, omdat het niet voor iedereen zo gemakkelijk is als voor jou, en omdat niet iedereen er een dag extra verlof voor krijgt. Dat is blijkbaar alleen weggelegd voor de ambtenaren.
Voor mij is die maandagavond helaas gewoon niet haalbaar.
Katrien,
Ik bedoel dan ook: waarom zijn er niet meer kandidaten bij mijn collega's hier? Er werken hier ruim 2000 mensen op de Reyerslaan en toch doet nog geen 10 % mee.
De schrik zal er misschien inzitten... Dwaas eigenlijk, want dat half uurtje 4 maal per jaar brengt tenslotte 4 dagen verlof op. Maar 't is zoals Katrientje zegt, 't is een privilege voor de ambtenaren.
Lieve mensen,

Goed nieuws!

Bloed geven kan ook in Leest (nabij Mechelen) op woensdagavond!

De juiste data vind je op http://www.rodekruismechele...

Jullie medemens zal jullie dankbaar zijn.