...een net-ander vogelperspectief...

met categorie:  


(foto: Jan Smets)

Vanop de toren van de OLV-over-de-Dijlekerk, krijg je een héél ander stadspanorama als op de Sint-Romboutstoren...

Méér foto's met panorama's vanop OLV-kerk (en...andere)
:
Hof van Cortenbach
(c) Jan Smets

Mooie reeks jans!

Ik zie op deze link
http://farm1.static.flickr....
onderaan het Hof van Cortenbach (met het dak in zeer slechte staat :/).
Hebt ge daar toevallig geen beter van foto getrokken ?
Schitterende reeks.
Maar ik steun Murano, en hoop, neen ik weet wel zeker dat Jan het Hof van Cortenbach van dichterbij heeft ... :-)
Ik heb ondertussen een meer gedetailleerde foto van het sterk vervallen Hof van Cortenbach in de reeks geplaatst...
Ik ben zo vrij geweest om deze foto in dit artikel op te nemen ...
...mooi zo Peter - bedankt!
bedankt Jans !

Toch een schande dat dat gebouw nog steeds in dergelijke vervallen staat verkeerd.
Al zou een potentiële koper misschien afgeschrikt worden door het uitzicht op zijn achterburen , want dat is anders ook niet echt zo proper ;)
De watermolen op de zandpoortvest is er helaas niet veel beter aan toe.
Maar aan de zandpoortvest startte men wel met werken aan de portierswoning!
foutje: moet wel molenhuis zijn ipv molen. Zijn de werken eindelijk gestart?
Ik bne daar enkele weken geleden voorbij gegaan en er lag aannemersmateriaal (cementzakken e.d;) in de tuin. Ik dacht ook dat iemand van de stad bevestigde dtde erken zouden starten. Misschienkan iemand eens langsgaan?
Ik heb deze week gezien dat ze idd. bezig zijn aan de molen op de Zandpoortvest, er liepen alleszins mensen in werkkledij rond...
JanS, even een vraagje tussendoor: heb jij er bezwaar tegen als ik sommige van je teksten overneem op onze eigen blog (voor verre familie)? Met bronvermelding uiteraard! Je schrijft echt mooie stukken!

Heb daar ook al wel een link gezet naar mechelen blogt, maar als tekst bij m'n fotootjes ...
Doe gerust Katrientje! Géén enkel bezwaar (wat zou ik...)
Enne..., bedankt voor het compliment!
Dat doet plezier.
ivm het Hof van Cortenbach:

Vandaag stond er een kort artikeltje in Het Nieuwsblad, nl:

"Stad mag Hof van Cortenbach niet onteigenen.

Het gesprek tussen schepen van Monumentenzorg Karel Geys en eigenaar Gustaaf Min van het geklasseerde, maar zwaar verpauperde Hof van Cortenbach, is een maat voor niets geweest.
'We willen nog verder proberen om te praten met de eigenaar en hebben voorgesteld om hem te begeleiden in het restauratiedossier én de subsidies die hij daarvoor kan krijgen. Maar voorlopig vinden we geen gehoor', zegt Karel Geys.

Het beschermde monument achter de handelszaken van de Korenmarkt en de Onze-Lieve-Vrouwstraat staat al jaren te verkommeren. De stad wou het pand onteigenen om de restauratie in eigen handen te nemen. Maar de rechter oordeelde dat de onteigeningsprocedure niet correct is verlopen omwille van een aantal zeer technische redenen.
De stad gaat niet tegen de uitspraak in beroep, omdat die procedure te lang zou duren (rbm)."
ander online artikel vergeten te vermelden in bovenstaand bericht:

http://www.agripress.be/sta...
De eigenaar van het Hof is ene Min en dat is ondertussen een oude man die niks liever doet dan dwarsliggen, daar kunnen de mensen van de OLVr straat van meespreken. Ee deel van de leegstaande panden ( nu gelukkig gebruikt als etalage-beter dan niks) is van dezelfde man. Even hopeloos als het dossier van het pand op de hoek van de Merodestraat/Markt. Oude "bonbelges" die om de lol dwars liggen en het zich financieel ook kunnen permitteren!
Gustaaf Min in GVA:

"Ik ben een Mechelaar, maar ik heb dertig jaar in Nederland gewoond. Daar baat ik samen met mijn broer een vijftigtal Leonidas-winkels uit", vertelt Min. "Een van mijn zonen heeft de leiding intussen van me overgenomen. Op de Grote Markt ben ik trouwens ook eigenaar van het pand waarin restaurant De Witten Vos huist en op de Korenmarkt van de St.Trop."
Artikel in GVA:

De restauratie van het zestiende-eeuwse Hof van Cortenbach aan de Korenmarkt is nog niet voor morgen. Eigenaar Gustaaf Min (76) geeft zichzelf nog een paar jaar de tijd om het vervallen monument op te knappen. Op termijn wil hij er een horecazaak openen die deel uitmaakt van zijn interieurwinkel, die uitbreidt.

De redding van het Hof van Cortenbach is een proces van lange adem. Min is al sinds 1984 eigenaar van het historisch gebouw. "Maar na al die jaren heeft hij er weinig mee aangevangen", zegt Karel Geys (sp.a), de schepen voor Monumentenzorg. "Het is een carrousel van minnelijke schikkingen en procedures."

Ook een nieuwe poging tot onteigening draaide op niets uit. "De advocaat van mijnheer Min haalde aan dat er te veel tijd was verlopen tussen de voorlopige en definitieve bescherming van het complex", weet schepen Geys. Daarop oordeelde de rechter dat de procedure die de stad Mechelen inzette onwettig is. "Een bizarre uitspraak", vindt Geys. "Toch gaan wij niet in beroep, want door de achterstand bij het Hof van Beroep in Antwerpen sleept de zaak dan gauw weer vijf jaar aan."

Gustaaf Min snapt de commotie rond het Hof van Cortenbach niet. "Wat dat monument betreft, gaat het over twee poorten. Willen ze misschien dat ik verkoop aan traiteur Gybels voor een hotel? Hij kocht onlangs ook al wijn- en likeurhandel Breckpot op, maar ik verkoop niet", zegt hij. Min kondigt aan dat hij Cortenbach stap voor stap restaureert. "Dat kan natuurlijk niet van vandaag op morgen, maar wel in een paar jaar. Op een datum wil ik mij niet vastpinnen."

Subsidies

De stad is bereid hem daarbij te begeleiden. "Voor de restauratie kan Min veertig procent subsidies krijgen en voor de kosten van zijn architect maximum tien procent", legt schepen Geys uit.

Half maart zitten beide partijen opnieuw rond de tafel. Min kondigt alvast een uitbreiding van Minterior aan, de interieurzaak van zijn partner Sylvia Lam. "Vandaag beslaat de zaak in de O.L.Vrouwestraat zes winkelpanden, maar wij gaan ze nog tien keer groter maken. In de oude zetelfabriek en het ijzermagazijn is er plaats genoeg. Met 4.000 vierkante meter wordt dit de grootste interieurwinkel van de stad. Het Hof van Cortenbach wordt daar een onderdeel van en krijgt een horecafunctie."
Wat een belachelijk uitleg is dat nu van 'Ik werk de laatste 30 jaar in Nederland'

SO WHAT ????

Moet daarom Hof Van Cortenbach in Mechelen wegrotten of zo ??

Moeten we wachten tot Mr Min misschien ooit nog eens goesting en tijd heeft om aan Mechelen te denken. Hij kan misschien in Japan 750 winkels gaan opendoen ... dan kunnen we in Mechelen nog 75 jaar langer wachten !

Dat dit een leugenaar is is al tot treurenstoe bewezen. Dat men met dergelijk mensen nog wil onderhandelen is om te bleiten. Vooral voor mensen die zich wel aan de regels houden !
Om te kotsen van die uitleg van mijnheer Min. Heel de zaak laten wegrotten, ja , dat doet hij. En dat gesnoef over die interieurzaak is tochje reinste waanzin. De panden die hij in de OLVrouw straat uitbaat doen me nu niet direct veronderstellen dat hij er ooit in zal slagen een serieuze interieurzaak op te bouwen. En verder is de man 76 jaar, veel tijd heeft hij niet meer (al gun ik hem nog vele jaren) . Neen mijnheer Min is waarschijnlijk een rijke stinker die met de gemeenschap (lees onze) voeten speelt. Eigenlijk zou men zo'n sujets de bak moeten indraaien wegens incivisme. En misschien eens zijn vuile was uithangen. Het artikel in GVA is daartoe al een aanzet.
Ondertusse heb ik een mail gestuurd naar Karel Geys de bevoegde schepen, die gaat over mobiliteit en dus ook over het wegwijzerprobleem.
Ook ik ben erg verontwaardigd over de houding van de heer Min. Met stijgende verbazing heb ik het artikel gelezen. Het is héél erg dat de stad afziet om te procederen omdat het een lang gevecht tegen de bierkaai zou worden.
Ik vrees nu wel héél erg voor het Hof van Cortenbach...
Is daar dan nu écht niks tegen te beginnen??
Ik heb altijd gedacht dat het hier ging om speculatie. Niet verbouwen in de hoop dat het allemaal meer geld zou opbrengen in de toekomst.

Maar dat kan ik me moeilijk voorstellen van een 76-jarige. Dus gaat het hier over ofwel geen fut in een vastgoed-project, ofwel geen geld er voor. Het is niet omdat je een vijftigtal Leonidas-winkels uitbaat dat je geld over hebt voor een Cortenbach-avontuur.
En Min had vroeger (of nog?) ook een camping in St Tropez....
Klopt Roger, ik ben er dikwijls geweest. Of die camping ( is dat niet Kon Tiki) echter nog van hem is weet ik niet meer.
Ik heb de moeite gedaan om eens persoonlijk te gaan praten met de Heer Min betreffende zijn intenties.
Het is dus inderdaad zijn bedoeling om deze zaak zelf aan te pakken; hij wil de
ganse site aanpakken (hij heeft daar een volgens mij ngoede visie op!)want zijn eigendommen aldaar omvatten aaardig wat meer dan men denkt!
En de portefeuille is degelijk gevuld hoor. Maar iedereen moet er toch ook begrip voor hebben dat de onteigeningsprocedure alles geblokkeerd heeft tot op heden.
Ik ben wel benieuwd naar de plannen ... Ik hoop er in de nabije toekomst wat van te horen ...

min heeft geen 50 leonidaszaken in nederland

min heeft in nederland ook veel juridischeproblemen

wil graag annoniem uitleg geven als jullie dat garanderen

Beste catharina, je kan gegarandeerd hier je verhaal kwijt, anoniem.

(anders kan je me emailen op peter.meuris at gmail dot com)

Had al veel eerder willen reageren maar wist niet zeker of dit anoniem was.

Werk namelijk voor de Firma MIn en kan me nier verorloven om mijn baan kwijt te raken.

De heer min zegt dat zijn zoon de zaken in Nederland regelt, zal maar zeggen dat de appel niet ver van de boom valt, een aartje naar zn vaartje.

ook de andere heer Min doet wat hij wil geen vakbond of cao waar hij zich aan wil houden.

Zo zie je maar dat als je genoeg geld hebt met een heleboel dingen weg komt.,

Jeannette

De Heer MIn laat de boel in Ned net zo rotten als in Mechelen.

Weet niet hoe het nu is maar hij heeft altijd in Ned. ingeschreven gestaan,kon die lekker AOW beuren.

maar voelt zich een echte Mechelaar hoor erg begaan met zijn stad.

de heren min hebben in nederland een arbeidsproceduren verloren nu is er een prcedent geschapen dit gaat gelden voor ongeveer 100 personen. vakbond fnv heeft dit in handen. zij hebben geen 50 winkels maar 27 waarvan 24 verliesgevend zijn.

 

de zoon van gustaaf min woont ook in Mechelen Hoviusstraat 10 is nog erger dan zijn vader ligt in het magazijn met personeel te rollebollen dan krijgen zij wel het salaris wat hen toekomt vraag maar aan verkoopster Rotterdam

Graag:

Mechelenblogt is géén roddelblad.  'Aanvallen' van personen (en dan al zéker 'anoniem') kan écht niet.

bedankt.

Geachte jans MECHELENBLOGT is geen roddeblad mischien spreekt hieruit wel frustratie van deze persoon net als uit sommigen stukjes van jullie. De heren min hebben in portugal een kasteel al 20jr.staat er net zo bij als hof van cortenbach geld gaat op aan procederen met gem. Mechelen en personeelsprocedurens zij worden al jaren onder betaald ong,100pers verdiep je daar eens in dan komt er mischien duidelijkheid

Beste anoniem: moest je je beweringen van een paar bewijzen kunnen voorzien, dan zou je meer vertrouwen uitstralen.

Op deze manier iemand aanvallen haalt alleen jezelf onderuit.

En hierover gaat het; en het is niet ' minnetjes '. ;-)

 

 

Dat geroddel is er dus over, maar het bevestigt ergens wel wat ik ooit schreef (en ik had geen weet over deze roddelthema's - ik schreef dit meer dan een jaar geleden). Over de intenties van de Heer Min mogen we gerust onze twijfels hebben. Net zoals over die van de Heer Van Hoof van op de hoek van de Merodestraat.

Ik heb ook zo mijn bedenkingen over de kwestie 'Cortenbach', en dat dek ik absoluut niet met de mantel der liefde toe.  Dit is een schandvlek.

Maar (anonieme én andere) aanvallen op het privé-leven van personen, zonder die dan nog te staven, is een brug te ver.  Dit is niet erg ethisch.

Maar goed, da's mijn aanvoelen.  Ik hoop alleszins dat er schot in de zaak komt van Cortenbach én de hoek Markt/Merodestraat.

hoeveel bewijzen willen jullie.

graag adres

 

@anoniem: bewijzen horen in de rechtbank. Publieke processen horen niet op deze plek thuis, bewijs of geen bewijs. In het schoonvlaams ( met alle begrip voor jullie ongenoegen ): wij zijn niet bevoegd!

dat meent ge toch niet netels.

fotos van  "...  dat hij nu zijn sexuele lusten botviert op zijn personeel, zijn hond of een houten plank met een gat in" ?

geen foto's van"... maar financiële situatie betr. Min [post adres]

Ha neen zeker! 't Strafste dat ik tot nu toe (op foto) gezien heb was een psychiatrisch patiënt die haar arm tot aan de elleboog in haar eigen f*** gewrongen had. Maar als er iemand iets grappiger heeft, weet het maar te zeggen (lacht)

Duidelijk een netelige kwestie...

:-)

Om alle gemoederen te bedaren ...

' t zijn mooie foto's! (begin topic)

De kwestie Markt/Merodestraat, dat moeten we afwachten, maar er is hoop.  Ze hebben krot-panden aan de Veemarkt al gesloopt, aan de ene kant is een appartementen-complex neergezet (met penthouses etc, lekker duur, dat wel) door Realis, en nu gaan ze de andere kant ook slopen voor nieuwe appartementen. Weet niet welke aannemer dat gaat zijn, maar soit, er is verbetering op komst. EN de stad heeft heel braaf ons daarvoor als buurtbewoners van op de hoogte gebracht per brief.

netels waar blijft je postadres,kijk eens op internet op quinta da cerca dan weten jullie waar het geld restauratie Hof van Cortenbach blijft. gustaaf min staat nog steeds in Nederland ingeschreven. meer weten adres    Noel

goed Noel het zijn bedriegers zeggen dat ze geen geld hebben om het salaris te betalen wat hoort. Hof van Cortenbach blijft zoals het is Hr.Min zegt geloven in je eigen gelijk.    nadia

ook ik moet nog geld krijgen van de heren MIN loopt een procedure via vakbond fnv                    Hanna

 

Sint Netels wat blijven de belgen stil.

NOEL

 Netels hoe is het met Hof van Cortenbach en Onze Lieve vrouwenstraat. 

.Henriette

Nooit enig bericht of document ontvangen of gezien van iemand, op basis van niks is het moeilijk oordelen.

Ik heb altijd gedacht dat G. Min de gebouwen tussen de OLVstraat en de Ziekteliedenstraat in de jaren '70-'80 had opgekocht om ze af te breken en te vervangen door een winkelcentrum (ik hou me een soort van Bruulcenter voor ogen) maar dat zijn plannen geweigerd werden door Stad Mechelen. Dat zou in ieder geval zowel zijn inertie verklaren, als het feit dat hij graag met de mensen hun Mechelse voeten speelt.

Sint Netels laatste aankoop van een pand was 2002[postbus of adres] en je krijgt alle documenten   Noel

Stuur eens een mailtje: sintnetels@gmail.com en ik zal het eens bekijken

Sint Netels waarom geen postbus of adres onze baan staat op spel als mail adres bekend is

adres van gustaaf min in nederland is wethouder van laanenlaan 1 roosendaal voorheen raadhuisstraat  roosendaal. meer weten adres of postbus        m.vr.gr.noel

Peter jij hebt je e-mail gegeven zou het ook een postbus of adres kunnen zijn ik denk dat je dat wel begrijpt, Hr. Min leest dit ook op dit moment voor jullie hopelijk interresante info

beste lezers,

 

kan iemand mij vertellen wat er zich op het volgende adres bevindt:

van Kalckstraat 24

1030 sint-jans-molenbeek

 

In die straat bevindt zich het zwembad van Molenbeek en het stadion van FC Brussels (wel niet op nr. 24)

Droevig nieuws : Restauratie van het 16de eeuwse hof van Cortenbach is niet meer nodig , het gebouw is op 11 november 2010 tijdens een storm ingestort .

@anoniemeke: niet overdrijven hé. Het klinkt alsof dat je wens is! Er is een stuk muur ingestort en dat ging vroeg of laat wel eens gebeuren maar om te stellen dat ' het gebouw ' is ingestort dat is stierepoep.

Maar klinkt desalniettemin toch verontrustend. Eens ergens een gat geslagen...

Heeft iemand hier foto's van?

@Stefan: laat ons stellen dat dit een extra motivator is om er eens werk van te maken. Er hingen reeds ettelijke maanden zeilen tegen de gevel om ' eventuele ' brokstukken op te vangen. Heel diplomatieh gezegd: ' er is nu enige hoogdringendheid geboden bij de geplande restauratie '. ;-)

Die mijnheer eigenaar sloot dus een compromis af met de stad, die de klus eens in de kortste keren zou klaren. Verlost van de slopingskosten en de leegstandsboete. Erg voor die mevrouw haren auto natuurlijk maar was het wel verstandig die daar te plaatsen ? Het is zo een beetje het verhaal van " waar een kat haar jongen niet meer in vind ".  

Artikel hierover in de gazet van onze Sven hier (met foto's)

Ondertussen zijn er blijkbaar stabiliteitsproblemen. GVA schrijft vandaag 

Een gevel van het historische Hof van Cortenbach is donderdagavond deels ingestort. Een vrouw kreeg de brokstukken op haar auto, maar kwam er gelukkig met de schrik vanaf.

Als reactie op alles hierboven:

- Die Mr Min ken ik niet, en twijfels over alles wat er bij komt in reacties. Vind het bizar dat diverse anonieme personen in dezelfde schrijfstijl over hem uitlatingen doen,

maar ik kan verkeerd zijn.

- Ik had al eerder dat leegstaand gebouw van Markt/Merodestraat aangehaald. Dat was er al van in mijn studententijd, en nu nog steeds niets aan veranderd. Als ik me goed herinner, was er al vanaf het moment van leegstand bericht gestuurd naar de eigenaar, maar die reageerde NOOIT, en de stad liet het dan ook maar verder verkrotten. (Er is hier ergens een topic over, en heeft ook destijds in de Streekkrant gestaan, geloof ik). Nu zijn we jaren later, en er is nog steeds niets gebeurd, aangezien de eigenaar zich niet aanmeldde en zijn verantwoordelijkheid voor nam.

- Wat die Mr Min betreft dus, voordeel van de twijfel...

Wij hebben een probleem van een andere orde.
Kan er mij iemand de openingsuren van minterior vertellen, de uitbaters misschien?
ik probeer al de ganse maand januari een waardebon te verzilveren, maar tevergeefs..
 
Bij voorbaat dank voor de info, of een telefoonnummer om een afspraak te maken?

Stom kieke, waarschijnlijk ben jij Leanne ; de uitbuitster, en grootste profiteur van Min bv, het is nr 6 !!!