Finale Monumentenstrijd

met categorie:  
Beste Bloggers,

volgende maandag is er de finale van de monumentenstrijd. Drie weken na de ontgoocheling voor alle rechtgeaarde Maneblussers kan ik reeds een interessante evaluatie maken en kunnen we misschien al pronostikeren op de winnaar. Alhoewel, de resultaten van West-Vlaanderen kennen we pas op maandagavond.

Hieronder echter de resultaten van de 4 overige Vaamse provincies: ik heb die in volgorde van aantal stemmen ( per provincie althans gezet :

01. Cinema Plaza, Duffel: 14.957 (37,29%)
02. St-Romboutstoren, Mechelen: 11.852 (29,55%)
03. Kolonie, Merksplas: 13.297 (33,15%)
07. Boekentoren, Gent: 11.629 (48,05%)
08. Campo Santo, Gent: 7.281 (30,09%)
09. Oudenberg, Geraardsbergen: 5.290 (21,86%)
10. Papiermolen Herisem, Alsemberg: 6.040 (32,57%)
11. Drie Gallo-Romeinse Tumuli, Tienen: 6.565 (35,40%)
12. Tuchthuis, Vilvoorde: 5.938 (32,02%)
04. Stoomstroopfabriek, Borgloon: 5.868 (39,32%)
05. Mijnsite winterslag, Genk: 3.848 (25,78%)
06. St-Jansbergklooster, Halen: 5.208 (34,90%)

Ik leid daar uit volgende zaken uit af.
a) dat Cinema Plaza afgetekend aan kop staat van de tot nu toe 4 finalisten. De gedoodverfde winnaar: de Gentse boekentoren is tweede met zo'n 3000 stemmen minder.

b) dat de provincie Antwerpen duidelijk het meest geïnteresseerd was in de monumentenstrijd, want haar drie kandidaten halen elk meer punten dan de tweede finalist, de boekentoren van Gent. Hiermee een eresaluut aan Bruistablet die, ondanks de nederlaag, er in slaagde zoveel Mechelaars te motiveren. En hetzelfde voor alle Mechelaars die bewezen hebben over een grotere dosis gezond chauvinisme te beschikken dan algemeen aangenomen wordt.

c) zoals het er nu uitziet is de kans groot dat Plaza de overwinnaar wordt. Zonder verdere commentaar.

Maar laat ons maar afwachten hoe de West-Vlamingen gaan scoren.
Ik duim voor het Westvlaamse project "begijnhof Diksmuide"
De boekentoren van Gent, geen seconde twijfel.
Eigenlijk is die boekentoren maar een "mottig" geval. Als dat al beschermd had moeten worden hebben de Gentenaren al genoeg tijd gehad.
Ik had het knap lastig om te kiezen ... Ik ben als kind vaak naar de Plaza geweest en ik heb 5 jaar in de schaduw van de boekentoren gewoond.

Maar toch koos ik voor d' arleuzje. En maandag ga ik voor de Plaza, laat ons onze buren een steuntje geven ...
Ik hoop dat onze vroeger 'tegenstrever' Duffel het haalt!
We hebben samen 'gestreden' - en zij wonnen de vorige ronde.
Onze ontgoocheling is al lang doorgeslikt... Laat ons nu onze provinciegenoten met hun sympathieke brok nostalgie, naar de overwinning stemmen...
Ik hoopte dat Campo Santo het ging halen. Als ik meestem zal het toch voor Duffel zijn.
ik ga voor het begijnhof van Diksmuide!
Omdat het ook een sociaal project omvat.
uit solidariteit!
Bart Somers heeft zich ook ten volle achter Cinema Plaza geschaard... bekijk het hilarische filmpje op http://www.cinemaplaza.be/m...
Ik doe mee met u driewielerke
Wat ik aan heel die Monumentenstrijd heel erg onrechtvaardig vind is dat Plaza 5 weken de tijd heeft om campagne te voeren en de West-Vlaamse finalist slechts één avond aangezien het maandag al de finale is. Heel erg eigenaardig vind ik dat...
Ik heb deze week overigens voor de hopcultuur gestemd - kwestie van ons ambachtelijk bier niet in gevaar te brengen (???)
Ik blijf er bij dat Plaza MOET winnen.
Anderzijds kan men er niet tussenuit dat uitgerekend de provincie Antwerpen zo uitgebreid (nou ja!?) het meest heeft gereagerd op die wedstrijd. En tot nu toe vind de Plaza het het minst waardevolle project van de 15 halve finalisten. Ik neig naar stemmen voor Diksmuide of anders de tumuli van Tienen. Maar Plaza... ik heb al maanden een onaangenaam gevoel over dat project en zoals het er nu uitziet schijnt zou het kunnen uitkomen ook.
@rudi: Ik geloof niet in een complot. Ik geloof wel in de kracht van marketing en de kracht van een sympathiek project.

Ik geeft graag toe dat qua monument (letterlijk: monere= blijven, dus een monument is iets dat blijft) PLAZA niet echt veel punten scoort, maar het is wel een sympathiek project, en vooral de Peters hebben inzet getoond.

PLAZA is vooral interessant voor de mensen (zoals ik dus) die bij 'den Tuur van de Plaza' nog naar de film zijn geweest. Een soort van nostalgie. Een cinema-museum lijkt me een ideale invulling, maar ik vrees dat met de ombouw tot cultureel centrum, we de sfeer van de cinema zullen kwijtgeraken.

Enfin, we zien wel ... Het is een spel he Walter.
Ik denk inderdaad niet dat er een complot is, maar wel goede marketing. Alleen blijf ik het opmerkelijk vinden wat een klankbord dat Plaza krijgt en de rest nul de botten!!!. En ik blijf liever een slecht verliezer dan dat ik, zoals Bart Somers, nu de Mechelaars zou aansporen te stemmen voor Plaza.Dat kan ik niet gewoon omdat ik achter veel projecten kan staan, maar uitgerekend Plaza vind ik gewoon niet passen in het rijtje van 5 finalisten, laat staan van 15 halve finalisten. Gebakken lucht!
Wat ik hier vooral vaststel is dat ze in Duffel tenminste kaas gegeten hebben hebben van marketing.
En op dat gebied heeft Mechelen de bal serieus misgeslagen, Somers, de peter en meter, de ( toch wel een beetje overroepen ) bruistablet... tja, wat creativiteit op kleuterniveau in combinatie met wat 'ludieke' acties... komkom, daar spring je anno 2007 niet ver meer mee. Zelfs als je lucht wil verkopen kan je best beginnen met hem in een mooi verpakkingske te steken. En dat doen ze in Duffel zeer goed, tel daarbij dat de gemiddelde Belg nu eenmaal sympathie heeft voor de underdog et voilà! De plaza scoort.

In plaats van komplottheoriën uit onze duim te zuigen zouden we beter eens goed kijken hoe ze het daar in Duffel aanpakken, want daar valt nog veeeeel van te leren.
Daarin heeft St.Netels overschot van gelijk
Maar wat bruistablet betreft toch die opmerking dat zij echt hun best hebben gedaan en dat ik in Mechelen niet direct zie wie dat nu zo direct anders had kunnen aanpakken. Hen zou ik niet direct de zwaarste steen gooien. Misschien had wonderdoktoor Slangen van de Open VLD iets kunnen voorstellen? Dat Somers daar niet aan gedacht heeft.
Ik spreek ook niet over een complot - ik vind het alleen een rare wedstrijd waar de 5 finalisten in 5 opeenvolgende weken worden bekend gemaakt. In een échte wedstrijd hadden ze de vijf finalisten op een FINALE dag bekend gemaakt en dan evenveel kans gegeven om WEDSTRIJD te voeren, toch?
Tja, dat klopt wel Chrisje. Enfin, je zou ook kunnen aanvoeren dat de laatste een voordeel heeft omdat alle West-Vlamingen alvast voor de buis zitten om te kijken wie de provinciale winnaar is.
Enne, mannen, 't is toch maar op de Canvas hé? ( lacht )
... en dan moet je weten dat de cinema in het laagste deel van Duffel ligt en vroeger regelmatig onder water stond - van geld in 't water gooien gesproken !
500.000 euro enkel nog maar voor de technische ruimte op te knappen !?! de voorstudie kostte al 150.000 euro, waar gaat men het geld halen voor het herstellen van de rest, ... bij de Duffelaars, via de Provincie, bij de belastingbetaler ? en dat allemaal voor een samenraapsel van onduidelijke stijlen en materialen door de jaren heen, als een uit de hand gelopen hobby - en later kan je dan inkomgeld betalen om in dit "monument" in het donker te gaan genieten wat vooraan op het scherm wordt getoond. begrijpe wie begrijpe kan ...
Ter info: de kijkcijfers van de 5 afleveringen van Monumentenstrijd.
15 jan (Antwerp): 162.377 kijkers
22 jan (Limburg): 193.291 kijkers
29 jan (Oost-Vl): 150.398 kijkers
05 feb (Vl-Brab): 197.791 kijkers
12 feb (West-Vl): 169.501 kijkers
De stemmenaantallen hebben daar uiteraard ook mee te maken.

Ik persoonlijk vind de Tiense Tumuli wel leuk. Maar qua uitstraling denk ik dan weer aan de Gentse Boekentoren. En voor de West-Vleuten opteer ik voor de Oostendse Koninklijke Stallingen.
Naar aanleiding van die kijkcijfers heb ik eens een stemmenpercentage gemaakt en daaruit blijkt weer dat de provincie Antwerpen procentueel gezien het meest geïnteresseerd was. Dat steken we dan maar op onze hoed zeker. Vermits zowel de boekentoren als Campo Santo in Gent liggen is het totaal in Gent nu 18.910 stemmen, wat vanavond misschien de doorslag kan geven.
15 jan (Antwerp): 162.377 kijkers 40.736 25.08% stemden
22 jan (Limburg): 193.291 kijkers 14.924 7.72% stemden
29 jan (Oost-Vl): 150.398 kijkers 24.200 16.09% stemden
05 feb (Vl-Brab): 197.791 kijkers 18.543 9.03% stemden
12 feb (West-Vl): 169.501 kijkers ? ?

Vandaag in Het Nieuwsblad, geeft Jan de Smedt trouwens ruiterlijk toe dat Plaza het minst monumentale van alle finalisten is. Wat hem tot eer strekt.
Rudi, hou er rekening mee dat die kijkcijfers niet absoluut zijn.
Het zijn ook maar statistieken met een mogelijke afwijking. Bij deze relatief lage getallen (150.000 kijkers is écht niet veel naar TV-normen) kan die afwijking al snel een verschil maken van enkele tienduizenden kijkers.
een pronostiekje : Duffel wint ! maar dat wisten we al lang ... stem 01, kan het nog gemakkelijker - daar bij de Chiro in Duffel weten ze hoe ze moeten stemmen via sms en internet
sorry ik was mis, want gerechtigheid heeft geschied - Duffel heeft zich laten induffelen ...
Blijkbaar weten de Limburgers hoe ze moeten stemmen - gedaan met lachen met dat achtergesteld volk - ze hebben maar mooi de Monumentenstrijd gewonnen!!!
Proficiat voor de Limburgers én voor de Duffelaars. Als tweede finalist zal de Plaza toch ook nog een mooi bedrag meepikken.
Ik vind het wel spijtig dat de 2 finalisten geen échte monumenten waren in de cultuurhistorische en architecturale betekenis. Zoals bijvoorbeeld de Boekentoren e.a.
Nu is eerder de socioculturele bestemming bekroond, niet zozeer de waarde als monument.
Maar ja, het is toch maar mooi geweest. Op naar Monumentenstrijd 2008!
PROFICIAT Duffel en Borgloon.

Wat moet Mechelen indienen voor de volgende strijd ?
Wie was eigenlijk de westvlaamse finalist, ik was gisteren op bezoek bij DUVEL en kon dus niet kijken noch stemmen.
@rudi: Het begijnhof van Diksmuide
Allez, dat hebben we dan weeral gehad.
Spijtig toch voor de Boekentoren dat de architect Henry van de Velde was, had het een of andere prutser uit Jakkemakke geweest; ze hadden het ding allang opgekuist en met bladgoud belegd. Typisch Vlaams, typisch Belgisch. 90% van wat hier daadwerkelijk iets kan dat de moeite is zal voor zijn erkenning buiten de grenzen moeten gaan kijken, want hier..
Lang leve de poepgelei die we, gehuld in klompen en folklorekleed, produceren met behulp van een stoomketelke! Hoeraa (lacht)
@Rudi: Op bezoek bij DUVEL? Da's ook een Monument. En bovendien sponsor van het tv-programma Monumentenstrijd.
St.Netels, je weet dat we niet altijd akkoord met elkaar zijn (so what?) , maar hier sla je de nagel op de kop!
Arm Vlaanderen, de twee minst waardevolle projecten op 1 en 2!
Inderdaad, de twee eindfinalisten stellen architecturaal niet veel voor. Dat was trouwens ook de commentaar van Stijn Peeters die duidelijk andere favorieten had.
Nog wat cijfermateriaal:
het eerste deel van de finale werd bekeken door 287.000 mensen; voor het tweede deel waren er gemiddeld 263.000 kijkers. Bij de bekendmaking van de winnaar om kwart voor tien waren er 476.000 kijkers!

De website van Monumentenstrijd werd gisteren bezocht door 11.920 bezoekers.

In totaal hebben 163.521 mensen gisteren hun stem uitgebracht: 96.574 in de eerste finale, 66.947 in de superfinale.

Reeds in de eerste finale scoorde de Stroopfabriek het beste met 26,51% van de stemmen. Cinema Plaza volgde met 22,94%, dan de Boekentoren (22,77%), het Begijnhof van Diksmuide (17,39%) en de Tiense Tumuli (10,38%).

Je merkt dat het maar een haartje had gescheeld of de Boekentoren had in de superfinale gezeten. Het ging hier om amper 161 stemmen verschil met Cinema Plaza.

In de superfinale haalde de Stroopfabriek het uiteindelijk met 56,06% van Cinema Plaza (43,94%).
Moet een monument dan persé architectureel iets voorstellen om een monument te zijn?
Ik heb gestemd voor de stroopfabriek, gewoon omdat ze dat als werkend museum willen houden. Wat ik geen slecht idee vind, gezien er steeds meer kindjes zijn die niet weten waar dagdagelijkse producten vandaan komen.
@rudi:
't Is waar, op de bruistablet hun kap had ik niet zo moeten zitten, maar langs de andere kant: een tijdje geleden heb ik hun e-mailgewijs eens wat cartoons opgestuurd samen met de melding 'dat als ze eens wat korte verhaaltjes of cartoons nodig hadden ik hun die met plezier zou bezorgen'. Allez, dat mensen met mijn humor niet kunnen lachen daar kan ik goed inkomen, humor is niet universeel, maar die geven nog geen antwoord, en beleefdheid: dat is wel universeel.
En sindsdien heb ik over die bruistablet eerder zo een gedacht van 'ja, het zal wel, heel de tijd staan roepen dat ze de Mechelaars willen fier maken en mobiliseren', maar in werkelijkheid: als er dan iemand eens zijn vinger opsteekt kijken ze zelfs nog niet om.
Ik ben in ieder geval fier dat ik daar gelukkig geen deel van uitmaak.

Voila zie, 't is eruit (lacht)
@Sint: Nu we het toch over cartoons hebben ... Post nog eens een tekeningske van de dag joh ...