'd'horleuge' van OLV-over-de-Dijle

Nu de replica van het uurwerk van Sint-Rombouts sinds een paar dagen van de Schoenmarkt is weggehaald, en de commotie rond Monumentenstrijd wat is weggeëbt, wil ik toch nog even een nieuw raadsel op 'den Blog' gooien...

Onlangs bezocht ik de toren van OLV-over-de-Dijle (wat aandachtige Flickr-foto's-bezoekers wél al zullen gemerkt hebben) - en daar ontdekte ik in één van de torenkamers de restanten van wat ooit 'd'horleuge' moet geweest zijn van deze, tweede grootste gotische Mechelse kerk...
De omtrek van het uurwerk is natuurlijk duidelijk veel kleiner dan van z'n broer op Sint-Rombouts, maar het bestaat dus nog!
Ook het mechanisme van het horloge is nog aanwezig.
De mechaniek was misschien minder indrukwekkend dan van dat andere horloge,
maar, 't is er nog steeds...(foto: Jan Smets)

KLok
(foto Michiels Originele foto van het (toen) nieuwe mechanisme)
Ik heb in verschillende boeken proberen terug te vinden van wanneer het torenuurwerk ontmanteld is - maar nergens kan ik hierover iets terugvinden?
De kerk van OLV-over-de-Dijle leed zware oorlogsschade in de twee wereldbranden; maar of dit iets te maken heeft met de verwijdering van de horloge?
Enfin,
het intrigeert me nu wel een beetje...
Wanneer draaiden voor het laatst de wijzers?
Hoe of wanneer is het uurwerk verwijderd?
Zou het nog kunnen werken?

Wie weet hier meer van?

torenuurwerken -
ze houden me(chelen) in de ban...
;-)


(foto: Jan Smets)


(foto: Regionale Beeldbank - datum?)

Bedankt voor dit verhaal én de foto's!Ik heb nooit geweten dat de Onze-Lieve-Vrouwekerk ook een torenuurwerk had.

Ik heb intussen even gezocht op de beeldbank.mechelen en daar zijn oude foto's van de toren mét uurwerk. Het was inderdaad maar een kleintje in vergelijking met dat van de kathedraal. Toch de moeite!
Bedankt voor de tip Koen!
Ik plaatste ondertussen een oude foto van de Beeldbank, mét het horloge...
Ha, da's precies de foto die ik bedoelde!
[Off-topic]
@Jans: Tiens misschien nog niet eens zo slecht als slogan:

""Antwerpen, stad van A.""

""Mechelen, stad van Me.""

Tom Kestens van LaLaLover heeft het altijd over M-city als hij Mechelen bedoelt.
Goh... nooit geweten zeg !
Dank voor dit boeiende verhaal, Jan. Maar op je vraag kan ik dus niet antwoorden...

Is de toren van de OLV-toren ook 'te beklimmen' met gids zoals St. Rombouts? Ik zou dat dan grààg eens doen!!!

We hebben dus eigenlijk TWEE grote torenuurwerken (gehad)?!!! Wow!

@Peter: dan toch liever "Mechelen, stad van Me". Maar "me" dat is Engels, en heeft niks te maken met de connotatie vergelijkbaar met Antwerpen: "de A is het dialect voor "jou"... dus geen Engels.. EN met alle respect voor Tom Kestens maar "M-city", waarom moet dat nu weer zo nodig in het Engels? Onze Nederlandse taal is nog zo mooi ;-)

We vinden heus wel een Vlaamse slogan! Niet?
Laat ons er even op zoeken ;-)
Heu ... Markec: 'me' is helemaal geen Engels ! :-)
"me" is wel degelijk Engels, net zoals "you" ;-)
Maar "me" is ook Nederlands als je dàt bedoelt, maar in dag geval, een weinig minder duidelijk dan de "A" van Antwerepen, dus gaan we toch moeten verder zoeken denk ik....
ME=Mechels.Me in Mechelen nog frequent gebruikte vervorming van "we".Me zitte-n-hee mals in de kussens. M'hemme da niks van gezeen. (WB deel 2 blz60)
@markec: We moeten toch Antwerpen niet kopieren ? :-)

"Stad van Em" kan natuurlijk ook ...
maar wie dan die Em moet zijn dat durf ik niet hardop invullen he Markec.
Dan zou het moeten zijn:
Antwerpen, stad van àà (ao)
Mechelen, stad van màà (moa)

en Stad van eum.
Huh Peter, Antwerpen de stad van You?
blijven zoeken en je zult vinden!
'Mechelen, 'die-van-ons' ;-)
enfin, waar een torenuurwerk toe leiden kan...
Een aantal leuke suggesties alvast ;-)
Het torenuurwerk van O.L.Vrouw o/d Dijle dus...
Zowel het mechanisme als de wijzerplaten werden gemaakt en geplaatst door Torenuurwerken & Beiaarden Michiels - door mijn grootvader Prosper Michiels in 1927. De wijzerplaten hebben een diameter van ± 5m. Ze werden geteisterd tijdens WOII en niet herplaatst wegens gebrek aan geld. Er werd toen immers gekozen voor een beiaard in de toren.
Ik heb een originele foto van het (toen) nieuwe mechanisme. Hoe krijg ik die op de blog ???
Bedankt voor deze uitleg Luc! Zo leer ik nog wat..
Als je de ingescande foto naar mij doorstuurt, zal ik hem op de blog plaatsen...
janannemie@hotmail.com
@ jans- Bedankt! Ik kreeg al een mailtje van Peter en stuurde hem de foto door - afwachten tot ze op de blog komt dus...
@ jans - ik zie bij je foto's vanuit de toren van O.L.V over de Dijle op Flickr o.a. een foto van de lichtkolom van Lamot. Wist je dat dit eigenlijk ook een "uurwerk" is? De verschillende kleuren geven dus het uur aan - en is ontworpen door Architect Mark Tourlouse.
Het torenuurwerk van O.L.Vrouw o/d Dijle dus...
Zowel het mechanisme als de wijzerplaten werden gemaakt en geplaatst door Torenuurwerken & Beiaarden Michiels - door mijn grootvader Prosper Michiels in 1927. De wijzerplaten hebben een diameter van ± 5m. Ze werden geteisterd tijdens WOII en niet herplaatst wegens gebrek aan geld. Er werd toen immers gekozen voor een beiaard in de toren.
Ik heb een originele foto van het (toen) nieuwe mechanisme. Hoe krijg ik die op de blog ???

Anoniem als "Luc Michiels" op 28/02/2007 13:48:55

Reactie van Gimycko :

Zet het op de website van FlickR...
@ Luc Michiels.

Ik zit met een probleem. U zegt dat uw grootvader Prosper Michiels zowel het mechanisme als de wijzerplaten heeft gemaakt in 1927.
Is deze datum juist?
Waarom stel ik deze vraag? Ik ben in het bezit van verschillende postkaarten van "L'Eglise Notre - Dame au-delà de la Dyle" waaronder verschillende met torenuurwerk. Eén dezer postkaarten heeft als poststempel "12 MARS 7-8 1900". Dus is mijn vermoeden dat de datum van 1927 niet juist is, of was er voordien reeds een uurwerk ?
Zie kaart op Flickr.
Foto toegevoegd in originele post
@ Nys Jos - U hebt gelijk! De wijzerplaten bestonden al maar mijn grootvader heeft effectief een nieuw mechanisme geplaatst in 1927. Trouwens mijn overgrootvader - Edward Michiels - had al een nieuw mechanisme geplaatst rond 1867 (het juiste jaartal moet ik opzoeken). Hij had toen zijn atelier in de O.L.Vrouwstraat waar nu de zaak Verlinden gevestigd is (ook al achterkleinkinderen van Edward Michiels trouwens) Ook toen al bestonden de wijzerplaten !!
Edward Michiels heeft in 1890 het pand op de Korenmarkt 6 gekocht en heeft er zijn atelier gevestigd waar ik nu nog altijd werkzaam ben.

@ Peter - Bedankt voor het inlassen van de foto.
Met pijn in het hart kijk ik naar de foto van het toen nieuwe mechanisme en de foto van hoe het er nu bij staat. Ik merk al meteen dat er onderdelen uit zijn gehaald.
Het Het Michielsuurwerk van Haacht had ik geluk. Het was nog compleet en heb het eigenhandig gerestaureerd.

Zie http://users.telenet.be/am1...
Bedankt voor deze bijdrage Dominique! Jij spreekt blijkbaar met veel kennis van zake...
Jans,
Je begint natuurlijk niet zo maar een torenuurwerk aandrijving uit elkaar te halen. Als leerling uurwerkmaker was ik toe aan een nieuwe uitdaging en heb met de goedkeuring van de kerkfabriek het uurwerk mogen demonteren. Met eerst natuurlijk de nodige informatie uit boeken en site's vergaard te hebben.
Wil je nog meer info mag je altijd een mail sturen.