Wegwijzer ...

met categorie:  
wegwijzer
(foto Peter Meuris)

Op 24 januari werd de eerste wijzer op Sint-Romboutskerkhof geplaatst. Later op de dag volgt de Schoenmarkt, en in het weekend zullen alle wijzers terug staan.
(bron In en Uit en GVA)
In 1954 maakte Vic De Vos, ondertussen 97 jaar oud, de prachtige wegwijzers. In het hout sculpteerde hij de symbolen van Mechelelen. Zij toonden bezoekers decennia lang de weg naar de mooiste gebouwen en musea. De eikenhouten kunstwerken werden in de jaren 90 door robuuste polyester replica's vervangen. Deze wegwijzers verdwenen in 2001 voor de aanleg van de ondergrondse parkings.

Vorig jaar beloofde schepen voor Toerisme Frank Nobels de stadsgidsen dat de wegwijzers zouden terugkeren. Vic De Vos was zelf dolenthousiast over de kwaliteit van de replica's en wil zelf komen kijken naar de plaatsing vanmiddag.

Er staan vandaag wel 30 moderne palen met bruine wijzers in het centrum, die de stadsbezoeker wegwijs maken. Maar de historische wijzers zijn decoratief en verwijzen naar de rijke traditie van houtsnijkunst in Mechelen. En staan ze niet beeldig op een foto?

(bron In en Uit en GVA)
Prachtig toch die oude ambacht.Jammer dat
het vergane glorie is. Terwijl het ECHTE
kunstenaars waren. Evenals onze wijlen buurman "Emiel Bogaerts" zijn kunst ondergewaardeerd werd. Hoe komt dit?
Dat prachtig ambacht is nog niet vergaan
Er zijn inderdaad nog ambachtslui die dat soort werk beoefenen
zelf ben ik op het internet te vergeefs op zoek naar een gekleurde afbeelding van opsinjoor
@hagedhochte: ik weet niet waarvoor je die nodig hebt, maar misschien kan ik je er één bezorgen. Er bestaat ook een foto die vroeger door de stad al eens werd geschonken maar of die nog bestaat betwijfel ik.
je kan me mailen op rudi.demets@telenet.be
Ik ben erg blij dat ze terug in het straatbeeld te zien zijn...
Morgen ga ik zeker eens kijken...
Idd. fijn dat onze 'houten' enfin polyester dan.. pijlen weer (eindelijk! joepie!) in het straatbeeld te bewonderen zijn... olé!
Ik zag ze daarstraks staan. Ziet er goed uit!
@Inge: de houten originelen zagen er nog veel beter uit. Weet iemand waar die bewaard worden?
Schitterend dat Vic De Vos de terugkeer van 'zijn' prachtige wegwijzers nog mag meemaken! En ja, in navolging van Jokke: waarom zetten ze de originelen eigenlijk niet terug? Wat was de motivatie om er een polyester replica van te maken en die te gebruiken? Hoedanook: deze exemplaren zijn ook zeer mooi. Ben blij dat ze terug op hun vertrouwde plaats staan.
Hij ziet er knap uit Peter!
Werden ze reeds in de jaren '90 vervangen door polyester exemplaren? Dan betekent dat, dat ze in deze 'materie' al op straat stonden, aangezien ze in 2001 pas werden weggehaald...
Nooit geweten...
Ik heb de polyester versie ergens eind jaren '90 gezien bij de 'makers' ervan. Een meubelbedrijf op Mechelen Noord. Daarna zijn ze inderdaad in polyester geplaatst, zodat Rudi of andere zoektochtmakers in hun jaarlijkse zoektocht kunnen vragen hoeveel mannekes er op staan.
Prachtig! Ben blij dat die terug in het straatbeeld komen!

@hagedhochte: wij hebben zo een grote afbeelding van 't stad gekregen bij ons trouwen. +/- A3-formaat. Als Rudi je niet kan helpen laat je maar iets weten.
Ik dacht dat ze er polyesteren replica's van maakten omdat de originelen in hout werkelijk aan het aftakelen waren, na al die jaren in weer en wind en zon te hebben gestaan.
Als de houten originelen bewaard zijn gebleven (wat ik vermoed), dan zijn die misschien terug te vinden in 't stadsmagazijn of 't archief. Hoop ik.
Die afbeeldingen van Op-Sinjoorke hebben jarenlang in de kast gelegen, en het allerlaatste exemplaar werd een paar weken geleden nog gekocht. Er zit wel een mooie replica van Op-Sinjoorke bij In&Uit, die graag voor een foto poseert ;-)
Ik denk dat het echt mooi is,ik denk gelijk Marc HENDRICKX,dat intijd die houten wel zouden vervallen en verwoest worden Door de natuur (regen,wind,enz.Louis.
En als de wegwijzers nu uit één stuk zijn zullen de Opsinjoorkes niet meer kunnen gepikt worden. Ik herinner me dat in de jaren 50 de eerste houten zittende Opsinjoorkes boven op de paal stelselmatig geroofd werden.
@roger: de eerste houten zittende Opsinjoorkes zagen het inderdaad niet zitten dar ze afgezaagd of "opgelicht" werden door rovers, maar de rest van de "mannekes" zal het ook wel niet zo tof vinden in een of ander stadsmagazijn te moeten liggen.
@rudi: prachtig initiatief van de stadsgidsen, maar weten die nu waar de originelen liggen, staan, zitten, hangen, uitblijven?