'Waar de tijd bleef stille staan...'

met categorie:  
Weerom een tekening van de Jezuspoort...
Misschien is het Mechels Begijnhof niet het bekendste, het mooiste, het meest typerende van alle door de Unesco op de Werelderfgoed-lijst gezette Vlaamse begijnhoven....,
maar het is het 'onze', en we zijn er trots op...
Ik loop graag langs de charmante straatjes met namen als '12-apostelenstraatje', '8-Zalighedenstraatje', 'Fonteinstraatje'..., met scheefgezaktje huisjes, schilderachtige portiekjes en Heiligenbeeldjes in nissen...
Het begijnhof is de laatste decennia prachtig gerenoveerd - veel door privé-initiatief - en het kent een toffe buurtwerking, gezamelijk uitgewerkte versieringen met Kerst en Pasen..., enz.
Waar lange tijd verloedering heerste, hangt er nu een vredig sfeertje in een opgeknapt straatbeeld...


(tekening: Jan Smets - De Jezuspoort)
Beste Jans,

Ik ben een fiere bewoner van een begijnhofhuisje.En u hebt gelijk wat u zegt dat er mooiere begijnhoven zijn.
Maar we kunnen alleen ons best doen om het "onze" mooi en aangenaam te maken.
Na een decennia heb ik er"wortel geschoten" en maakt Mechelen me blij!
Ik maak er graag een ommetje langs die smalle kasseiwegjes om nog eens te genieten van het uitzicht en het sfeertje
Tussen 16 november 1982 en 26 nov.1982 verscheen in Gazet van Mechelen een reeks over de verkrotting van onze stad.(mét foto's) Die zijn uiterard genummerd van 1 tot 9,maar op zaterdag 17 of maandag 19 november verscheen 10:Slotartikel:Onze konklusies !! maar dit laatste ben ik kwijt.Kan iemand mij helpen met een koppietje??
Dat zijn interessante tijdsdocument. Allicht de moeite om dit na 25 jaar ne keer opnieuw te bekijken ?
Zeker weten Peter en niet alleen de tekst maar ook de foto's.Op 17 nov.1982 schreef men b.v:"Een meer dan dertig jaar oud probleem"
Een prachtige tekening van één van de mooiste plekjes in Mechelen.. het is er inderdaad fijn om te vertoeven, rustig rondkuieren en ... tot rust komen...

@Driewielerke: het moet er aangenaam om wonen zijn.. niet?
echte mecheleir, ga eens langs op het archief die hebben al die gazetten van toen steken en dat moet je dus kunnen vinden
als dat de Juuzekes poort niet is. Ofte het oude hof van Fontes - daarvan kan je sommige zuilen nog zien van de arcade. Als ik Sinjoren meeheb beginnen die steevast te vergelijken en verwjzen naar de Vlaaikesgang - zonder hun geliefde koekestad kunnen die het toch niet lang uithouden.
Danke rudi !
O ja,de teksten van deze reeks zijn geschreven door: Piet Langenus,Louis Van Craen,Frans Teughels en Fons Jacobs.Van wie de foto's zijn is niet vermeld.
De Titels;-"Wandelen in de Stad als er geen wind is"2-"Méér dan dertig jaar oud probleem".3-"Tien jaar perikelen rond pilootoperatie"4-"Jos Vanroy:Oplossen kan niet,er véél aan doen wel"5-"Voor Ramaekers is het probleem onoverzichtelijk"6-"Ir Oscar Renard:een politiek voeren van *straten en pleinen*".7-"Luc Van de Velde:Een stichting moet als motor fungeren"8-"Denise Bogaerts:Gans Mechelen onteigenen en de woningen verpachten"9-"Eigenaars van krotten aan het woord".
@ nen echte Mecheleir

Graag uw e-mail adres en ge hebt uw slotartikel over de Mechelse krotten
@nen echte Mecheleir: wie of wat was die Denise Bogaerts? Ik kan die dame niet situeren, daar ik begin 80-er jaren even Mechelen ontrouw gewezen ben.
@Jokke:haar volledige naam was Mvr.Denise Bogaerts-Dekeyzer,zij was lid van AGALEV.
Haar fuctie in het stadsbestuur is niet vermeld.Als je me een mailtje stuurd,dan stuur ik u haar foto door.
@Nys Jos én Jokke:mailadres:Jackie.video@telenet.be
@echte Mecheleir: Denise Bogaerts was het eerste gemeenteraadslid van Agalev en stond op de lijst van de voorbije verkiezingen voor Groen! Ondanks haar leeftijd is ze nog een kwieke dame.
@jos : kan je die foto's niet gewoon op flickr plaatsen, zodat we allemaal kunnen meegenieten ?
@Jos Nys,sorry jos ik stuurde u mailtjes om u te danken maar ze komen steeds terug als onbekend.Vandaar men hartelijken dank via deze weg.Groetjes