Mechelen is op weg naar 80.000 inwoners

met categorie:  
Vandaag telt de stad 78.883 inwoners, een nieuw record. Deze zijn verdeeld als volgt:

- Stad Mechelen 63.268
- Muizen 5.094
- Hombeek 3.790
- Leest 2.815
- Heffen 2.122
- Walem 1.794

De toename van 612 inwoners tegenover 2006 is de op één na hoogste sinds de tellingen. het staat vast dat Mechelen in zijn geschiedenis nooit zoveel inwoners registreerde als op 1 januari 2007: 78.883.

In de stad leven vandaag 34.682 gezinnen.
De dienst bevolking registreerde 1.105 geboorten en 739 overlijdens.

(bron GVA)
Wij worden nog een grootstad! ;-)
Dag Jans,
Is dat uitroepteken en teken van angst of van triomf? En het lachje....? Kwestie dat ik echt weet wat je wil zeggen, daarvoor diend toch een blog denk ik toch.
Ik persoonlijk heb het niet voor "een grootstad", omwille van het onpersoonlijke als je me begrijpt.
Vraag dat maar maar eens aan de inwoners van de "geanexeeerde randgemeenten".
Wat ik eens echt graag wou weten is : Een correct opgestelde telling per oorspronklijke nationaliteit en dat in percenten uitgedrukt erbij. Kan dat vanwege het bevolking register?
Het positieve saldo geboortes-overlijdens vind ik anders wel een erg hoopvol teken...
Met de reactie van 'wij worden een grootstad', heb ik geen'verborgen' boodschap. Niet van angst en niet van triomf...
(voor er hierbij bedenkingen worden gemaakt... ;-)
Grootstad? Och, zo'n vart zal het niet lopen hoewel, voorwaar voorwaar binnen honderd jaar is Mechelen gewoon een wijk van de vieze vlek Antwerpen-Brussel die zullen gemerged zijn tot één grote europese hoofdstad.
En dan noemen ze die grote stad Bruswerpen.
Laat het maar uit
Bruswerpen. Die is goed.. Maar idd. zo'n vaart zal 't wel niet lopen ;-)
Tiens, waarom Bruswerpen ? Ik zie het voor me hoe gaan we dat ding noemen: 'De Vlaamse Ruit' ? Neen.

'Brussel' ? Neen, alle Antwerpenaars tegen.

'Antwerpen, dan maar' ? Alle Brusselaars tegen.

Compromis ? Noem het Mechelen ...
Dat vind ik nu eens een schitterend idee van Peter. In dit land van compromissen...
En dankzij Josvandenhoek weet ik nu eindelijk wat die tekentjes betekenen : het is dus een lachje.
@Els and allen die er baat bij kunnen hebben, wat die 'tekentjes' betreft: het gaat 'em hier om zogeheten smileys of EmotIcons (emotions + Icons = Emotiocns)

Deze emoticons onstaan door gebruik te maken van de leestekens (, -, :, ), .. enz. En kan je als 'gezichtjes' zien ...
Het is ontstaan bij het Internetverkeer, of beter nog 'e-mailverkeer' als bij noodzaak: het oudere mailprotocol SMTP (Simple Mail Transfer Protocol)
liet enkel karkatergeoriënteerde boodschappen toe. Dit wil zeggen dat je enkel gebruik kan maken van de ASCII-tekens; de 26 letters van het alfabet, de cijfers 1 en 0, een punt en een komma, een dubbelpunt en een apostrophe, de haakjes en de asterisk, het kruisje, ? en andere leestekens. Gebruik van accenten of onderlijnen is dit bij dit protocol dus niet mogelijk.

Dat dit een ouder protocol is, en er later een alternatief zou komen, had je al door. Maar tot die tijd was het dus behelpen. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van afkortingen en Emoticons kon je al wat leven in de brouwerij brengen. Dit is tijdsbesparend bij het schrijven en verzenden.

Emoticons geven weer hoe de zender?s gemoedstoestand is. (wanneer je je hoofd naar
links kantelt zie je niet langer leestekens maar een gezichtje)

Enkele voorbeelden van emoticons:
: - ) De zender is vrolijk
: - ( De zender is droevig
: - *) De zender heeft een glaasje op
:-I Ik blijf er onverschillig bij
:-> ik ben sarcastisch
:-Q ik ben roker

Tot zover 'Markec leest voor uit eigen werk (cursus)'

;-)
;-)briefje om op den toog te leggen waar :-Q 's zitten: Wees aardig voor rokers..
Iedere sigaret kan de laatste zijn.. ;-)
Ge leert snel, Jackie ;-)

:-)

Maar als ge dan toch naar dien toog gaat, oppassen dat ge niet :-*)
@markec, :-) + :-*) = :_) :-) x 2.
Is dat dan dubbel vrolijk, maar met een opgeschoven neus ? of met een grijns ? :_)
Bedankt, Markec, voor de boeiende uitleg. Wanneer lees je nog eens voor uit eigen werk ?
@els: mé ne roejeneus !
Ne roejeneus kan ook
:OD
zijn
Wat is het nut van dergelijke records?Het aantal inwoners is minder belangerijk dan de levenskwaliteit van de mensen.
Het duidt aan dat na de jarenlange stadsvlucht naar gemeenten als Rijmenam en Bonheiden, mensen terug opnieuw in de stad willen komen wonen ...
Peter, dit zou best kunnen maar dit was niet de intentie van mijn post. Deze cijfers zeggen niets over de levenskwaliteit van de Mechelse inwoner. Mijn voorkeur gaat daarnaar uit ipv het vestigen van records.
Precies Mark Voet, Los Angeles is ook een grootstad...
@Els: laat maar iets weten ;-)

@Jackie: uw rode neus toevoeging is fantastisch ;-)
De deelgemeenten zijn goed genoeg om de 80.000 inwonersdrempel te halen om als "grote stad" aanzien te worden. Concreet betekent dit meer subsidies die daaraan vasthangen die dan vooral in de stad zullen geïnvesteerd worden. In 't stad zelf is er niet veel plaats meer over om extra inwoners te huisvesten, daarom word/werd er reeds plaats gemaakt in de deelgemeenten en is men niet vies van onteigeningen. Neem bijvoorbeeld de kuiswagentjes : men komt ze regelmatig tegen in de stad en naar het schijnt heeft elke wijk er één, maar in de deelgemeenten...ze draaien terug op de dorpsgrens!!!
@FrankS: Het zit al meer dan een jaar in men koppeke om zo'n "kuiswagentje" eens een dagje te volgen (mét camera).Als het weer het toelaat.U hoord en ZIET er nogwel wat van.
Bij ons de straat ( Muizen )is gisteren voor de 2e keer 'geveegd'.

OK het is een verkaveling , maar wij betalen ook belastingen he.

In plaats van te vertellen dat er overal om de 2 weken geveegd wordt (wat blijkbaar niet haalbaar is) had men beter die periode groter genomen. Misschien had men dan wel kunnen doen wat men beloofde.
Bij ons moet men zelfs niet om de 2 weken komen vegen, als men daar om de 4-6 weken komt is het ook proper want daar komen zowiezo weinig mensen, maar waarom altijd die slechte communicatie ? Daarmee brengt men zichzelf in de problemen! Vroeger werd er niet geveegd, dus als men om de 4-6 weken zou komen was het al een hele verbetering en had iedereen tevreden geweest. Nu wil natuurlijk iedereen om de 2 weken die veegmachine zien, want dat is hen zo beloofd.
In Mechelen centrum is er toch nog plaats om meer inwoners te huisvesten. Er kunnen nog steeds een groot aantal huizen opgeknapt worden, men is bezig met een aantal projecten waar leegstaande (industrie)gebouwen worden omgezet naar woongelegendheden.
Moest men ook de wooneenheden boven de winkels in de winkelstraten kunnen activeren dan heb je zo tientallen appartementen bij. Loop maar eens door Bruul, je zal merken dat slechts enkele appartementen bewoond zijn. Dit omdat de winkels anders een goede meter vitrine moeten opofferen voor de toegang.
Frank, bij ons (M-Zuid) komt er geen kuiswagentje, maar er wordt wél manueel geveegd. 1 keer per jaar ofzo mag er niemand parkeren en worden de goten met zo'n grote borstelwagen gekuist.
Maar ik dacht ergens gelezen te hebben dat er een budget voorzien ging worden voor de deelgemeentes, voor zo'n wagentjes? Je kan tenslotte ook niet alles in ene keer aankopen he.
passeren doet da machientje om de maand, opkuisen misschien om de 2 maan, maar dan is't wel proper