Jammer, maar helaas...

met categorie:  
Zonder woorden...
Géén goud voor ons...
Maar als goeie verliezers zeggen we graag: 'Proficiat Duffel'!


(foto: Jan Smets)
Nope spijtig ... Proficiat PLAZA !
Dan zullen we in de volgende ronde maar onze streekgenoten steunen zeker.
Dat zou de sportieve spirit moeten zijn.

Mijn eigen gevoel vind dit wel een bittere pil om slikken.
Inderdaad jammer...
Maar laat ons goeie verliezers zijn!
Proficiat Duffel! We gunnen jullie jullie Plaza..., al hadden we zelf graag voor goud gegaan.
Eén ding heb ik als héél positief ervaren aan heel de campagne: de herwonnen fierheid van de Mechelaar - de 'trots oep Sint-Roembots';
Mechelen heft terug fier het hoofd.
Op die ingeslagen weg moeten we voortgaan.
Dat is zéker!
En ons 'horleuge' MOET er komen!
We krabbelen nu niet meer terug.
Het grootste horloge van de wereld MOET terug op onze toren!!
Dat is inderdaad héél erg jammer...
Ik had het Mechelen zo graag gegund!
Tja.. een massa enthousiaste Mechelaars tegenover volop nationale pers krijgende en gesteund door de vele BV's.... de laatste dagen leek de uitslag al meer dan duidelijk, wat ik vreesde werd ook de waarheid.

Heel heel jammer!

Ik zou me als Mechelaar een betere verliezer kunnen tonen ware het niet dat Duffel de openlijk steun van de Openbare Omroep radio en tv (de Rode Loper) kreeg.. hoezo objectieve journalistiek? Nu ja, VRT en objectief.. hm hm..

Maar goed. Het zij zo.... En daar kan de fiere (en nu zeker he!) Duffelaar natuurlijk niets aan doen he!!!!
Zodus: proficiat, Duffel!
Maar er iets moois van Duffel!
Onze kans - om de horleuge MOET er evenwel, zij het op een andere wijze, TOCH NOG KOMEN !
Hoe en wanneer dat weet ik niet, maar laat ons er vanuit gaan ;-)
Juiste reactie Mark...
Duffel: ik gun het jullie van harte! Vier het goed,en maak er weer iets fraais van!

Maar ik stuurde juist wel een reactie naar het programma 'Alles kan beter' op Radio 2. Want de ongegeneerd ongenuaceerde oproep om te stemmen op Duffel, en met Merksplas samen front te vormen tégen Mechelen, kon écht niet. Dit was bijzonder tendentieus.
Ik stuurde een beleefde doch afkeurende mail. En ik vroeg hun om een verklaring.
Ik schreef hen dat ik hoop dat ze zulke uitschuivers niet meer maken voor de volgende weken...

Enfin, beschouw dit aub niet als een jaloerse oprisping van een slecht verliezer. Een spel is een spel - en de kiezer wint het pleit.
Proficiat Duffel! Jullie verwijt ik niks.
Maar dit moest me toch even van het hart.
Ik wacht met ongeduld op een antwoord van Radio 2...
ons horleuge komt in 't ieste veufilmke mé niefs dazze in de Plaza zulle spele 8-)
helaas...ik had het ergens wel gevreesd, maar een mens blijft hopen, nietwaar ?

Laat ons ons inderdaad goeie verliezers tonen. Proficiat Duffel, het is jullie gegund !
He mechelaars,ik begrijp dat ge ontgoocheld ben,maar julie hebben niets om beschaamt over te zijn,maar laat ons goede verliezers zijn,proficiat Duffel,maar ik ben toch fier om een Mecheleir te zijn.Louis.
De bruistablet, het stadsbestuur en elke Mechelaar zou nu achter het project moeten blijven staan en er zelf voor gaan !!! Onder het motto "VOL COUREUSJE VEU D'ORLEUSJE" zetten we gewoon de strijd voort zodat die "grutst orleusje van de weireld" misschien nog rapper aan Sint Rombouts hangt dan dat ze in Duffel opnieuw naar den dikke en den dunne kunnen gaan zien!
PROFICIAT PLAZA !Heb net gelezen dat de orleuze er toch zou komen.Ik hoop maar dat ze niet te lang wachten zodat ik de kans nog heb om er film over temaken voor het nageslacht.Het moet niet altijd nen brand zijn he?
ik stel voor dat we inderdaad een positieve actie starten met Bruistablet opdat die horloge er toch zou komen. De kansen zijn trouwens zeer groot, maar het hangt nu af van het stadhuis en ik wil die niet laten inslapen. Anderzijds waarom geen sponsoractie om geld in het bakje te krijgen? Daarom was die ludieke actie van Mark Tourlouse op Ebay ( bieden op je naam op de wijzerplaat) nog zo slecht niet. Dat was ludiek bedacht en is ondertussen ingetrokken, maar het overwegen waard.
Cinema Plaza is een logische winnaar: 'n tof, gezellig project, vol anecdotiek, héél herkenbaar voor de ietwat oudere generaties (=hét overgrote deel van het klassieke Canvas-publiek) én voor veel mensen was het een sympathieke underdog tegenover onze Sint-Romboutstoren.

Ik spreek niet eens over Merksplas, dat m.i. weinig kans had. En er was natuurlijk die enorme BV-steun voor Duffel die we in Mechelen moesten ontberen met als gevolg extra media-aandacht voor de Plaza.

Onze zogenaamde 'peter Uytterhoeven' was wat dat betreft een maat voor niks.
Spijtig, maar helaas.
Lees net dat we het niet gehaald hebben.
Proficiat Duffel. Maar eerlijk gezegd vind
ik dat alle projecten steun verdienen.Het historisch landschap wordt er enkel
mooier van!
JanS, ik ben verbaasd over je schrijven naar Radio 2, dat is nu niet direct van wat ik van je gewend ben.
Maar echt ongelijk heb je niet. Al moet ik toegeven dat Jan De Smedt in een reactie (Nieuwsblad) er zich over beklaagde dat de houding van Mechelen zo negatief was tegenover Duffel en dat hij een nederlaag tegen Merksplas had kunnen aanvaarden maar niet tegen Mechelen. Het moet me van het hart dat hij misschien geen ongelijk heeft. De laatste dagen was het bij ons niet voor de toren maar tegen Duffel. Vooral de affiche met Roos laat zich niet inDUFFELen vond ik er over. Toen ik ze bij mij binnenkreeg ter verspreiding heb ik ze gewild niet verspreid via mijn email. Verder was onze Bart burgemeester er ook zwaar over zondag met zijn dorpke en vuil cinemakke. Onwaardig vind ik dat. Je kan me misschien verwijten dat ik misschien ook wat boter op het hoofd heb met mijn reactie tegen Bonheiden, maar dat vond ik nu niet direct tegen Duffel.
Mijn grootste ergernissen blijven:

1) het weinig Mechels gevoel van zeker Carry Goossens en in mindere mate van Gilda De Bal

2) De vaandelvlucht van Marc Uytterhoeven en daar zou ik echt het fijne willen van weten.

Op dat moment stond Mechelen met een huzaar tegen een tank, zoals dat gebeurde tijdens de slag om Polen tijdens WO II

Tenslotte zal ik tijdens de "slag om West-Vlaanderen" stemmen voor het Begijnhof van Diksmuide, niet alleen cultureel, maar ook sociaal een zeer waardevol project en als dat in finale komt nog eens en niet voor Duffel. Het spijt me, gefeliciteerd Duffel, maar ik vind het project niet erg overtuigend.
Allez, proficiat Duffelaars met het doorstoten naar de finale, hopelijk gaat het jullie daar evengoed voor de wind en hebben jullie binnenkort terug een leuke cinema.

Wij hebben geprobeerd met ludieke acties, Duffel heeft de tactiek van het lobby'en toegepast, en met succes.

En beste Mechelaars: Alvorens we in de roes van de strijd overhaast zouden gaan beslissen om 'zotte kosten' te doen... Zouden we niet eerst even beter de boel wat laten bezinken en dan even bekijken wat nu weeral de belangrijke zaken waren vóór de monumentenstrijdgekte begon? Als ik mij niet vergis waren er nog een paar zaken waar we geen torenklok voor nodig hadden om te zien dat het vijf voor twaalf was.

't Is niet om tegendraads te doen hoor, maar ik zie ons belastingsgeld ook graag aan iets anders gespendeerd dan een touristische attractie, Mechelen is een LEEFstad he, geen Bokrijk.
Iedereen bedankt voor de gelukwensen. Heel Duffel staat op zijn kop.

Gelukkig is het overgrote deel van de Mechelaars toch niet zo bekrompen zoals de laatste week uit vele reacties bleek. Die reacties zijn natuurlijk van enkelingen en mogen niet veralgemeend worden maar ik denk dat bij vele Duffelaars (bij mij alvast)enkele uitspraken in het verkeerde keelgat zijn geschoten, dan dnek ik vooral aan Bart Somers en de actie met Roos.

Ach ja, uiteindelijk hebben die acties alle Duffelaars alleen nog maar harder gemotiveerd, dus dankjewel voor de uitstekende reclame.

Maar het positieve dat we moeten onthouden is dat er overal winnaars zijn: Mechelen herleeft ook en het uurwerk komt er misschien toch nog, de prachtige kolonie te Merksplas is nu gekend in heel Vlaanderen en Duffel staat als één man achter de Plaza.
Dit las ik op INenUIT_MECHELEN SITE:

Proficiat Duffel!

Natuurlijk is het spijtig dat ons eigen project met internationale uitstraling de finale niet heeft gehaald. Maar ons grootste torenuurwerk ter wereld komt toch terug! Het stadsbestuur heeft immers al in de eerste ronde van de Monumentenstrijd de beslissing genomen. Ook al zou de financiële steun van de Monumentenstrijd natuurlijk zeer welkom geweest zijn.

Er zijn 40.000 stemmen geteld. Kapel Merksplas Kolonie kreeg 13.000 stemmen, Uurwerk Sint-Romboutstoren kon op 12.000 stemmen rekenen en Cinema Plaza Duffel gaat naar de finale met 15.000 stemmen.
Is de beslissing dan toch genomen midden in de roes van het enthousiasme? Allez, da's tof, en los van het project: Zou dat dan kunnen dat de broeders van Scheppers mij dan ongelooflijke nonsens hebben wijsgemaakt toen er in de les economie verteld werd dat men belangrijke beslissingen rationeel het best neemt op nuchtere momenten?

Een uurwerk op de toren is fijn, en als dat dan het grootste ter wereld is, is dat zelfs magnifiek! En weet er al iemand, nu dat we uit monumentenstrijd liggen, vanwaar het geld gaat komen?

'Brood en Spelen', daar hadden ze het ook over op school, ik weet dat nog zeer goed, en ze hadden gvd gelijk.
@ St Netels

T'is niet omdat er geen geld komt van VRT dat er niets kan gerestaureerd worden of geen culturele initiatieven kunnen worden genomen ...

Spijtig voor sommigen want NEGATIEF doen is zo veel eenvoudiger en dat wordt steeds moeilijker ! Stel u voor dat dit project zou doorgaan nietwaar, waarover dan zagen ... over geldzaken waar ge geen reet van afweet ???

Er is elk jaar budget voorzien voor verschillende initiatieven.

Dit initiatief kan zelfs gespreid worden over verschillende departementen 'cultuur' + 'toerisme' bijvoorbeeld, om nog te zwijgen over het budget dat jaarlijks wordt vrijgemaakt om historische gebouwen te restaureren ... er zijn er nog !!

Er is ook nog geen deadline vastgelegd dus het kan zelfs gespreid worden over meerdere jaren ( bv 2006 - 2007 want alles moet nog gemaakt worden of gerestaureerd dus voor het einde van het jaar hangt het zowiezo niet omhoog ! )

+ VRT is niet de enige die subsidies uitdeeld !! Gelukkige maar!

Al deze faktoren + het feit dat we spreken over een totaal budget < 500.000 Euro ... maakt dat dit in een MEERJAREN planning geen enkel probleem mag zijn voor een stad als Mechelen!

Er wordt aan veel belachelijker initiatieven veel meer geld weggegooid !

Maar ja, stel u voor dat er nen toerist komt en die zou eens iets positifs van Mechelen kunnen zeggen ... stel u voor dat ge moet stoppen met zagen over pietlulligheden ... dat zou pas een ramp zijn he !
Het heeft er alle schijn van Sint: een rake analyse ...
@KKK: Het gaat niet over het feit dat die horloge er niet mag komen. Graag zelfs !

Het gaat hem alleen over het feit of dit een rationele beslissing is. Geld kan tot nadere order maar 1 keer uitgedeeld worden.

Enfin ... onze Toren is Werelderfgoed en verdient een horloge. Maar we hebben nog andere culturele katjes te geselen als ik het 'regeerakkoord' lees. 2009: stadsvisoenen, 2012 ..., 2015 Culturele hoofdstad van Europa ...
De naakte cijfers zijn toch ontgoochelend moet ik zeggen. Slechts 12 000 stemmen. Voor een stad met zo'n 80 000 inwoners. Het was toch niet zoveel moeite om een stem uit te brengen... Denk niet dat we alle schuld in de schoenen van de VRT moeten schuiven.
Deedee, ge hebt groot gelijk. Die vraag suist ook door mijn hoofd... Hoeveel mensen hebben we niet horen zeggen en zelfs zien aantonen dat hun berichtje er niet door geraakte??!! Ik heb de ganse strijd vrij intensief en van kortbij meegemaakt en kan me daarom niet van de mening ontdoen dat er inderdaad ergens stemmen zijn "blijven hangen"!! Ach, whatever...laten we vooral onthouden dat Mechelen opnieuw leeft en dat we SAMEN nog wel heel wat zullen bereiken indien we op dit elan verder "strijden"... 't valt me een beetje moeilijk maar toch... PROFICIAT DUFFEL!!! Geef ons een seintje bij de heropening van DE PLAZA !!!
@Jo Swinnen: Ik denk dat je me vooral géén gelijk geeft :-)

Ik insinueer immers helemaal niets over stemmen die zijn blijven hangen, ik vind gewoon dat de Mechelaar zijn stad onvoldoende heeft gesteund. En dat we niet de VRT (of de GSM-operatoren of whatever) de schuld moeten geven van onze laatste plaats.
Ik vind dat jullie allemaal serieus kunnen zagen. Duffel, nen dikke proficiat !!
Rudi, ik deel uw mening! Het Begijnhof van
Diksmuide is schitterend en is een sociaal
project dat enkel navolging verdient.

Ben er al geweest en is gewoonweg SUPER!
Just Deedee ma oek just St Netels.
as ik iens hiel den blog overloept vinnekik miestal bier, eten , fiesten en kultuurachtig doen.
Dus broed en spele en vuil zievere ma waunig doen.
80.000 inwoners = 12.000 stemmen, ik zit hie mè rooi kake.
Deedee, met die "groot gelijk" wou ik U geen insinuatie in de mond leggen maar gewoon Uw vaststelling beamen!!sorry voor de misschien wat verkeerdelijk geformuleerde repliek... Maar de vaststellingen qua sms problemen waren er wel en het zal dus eeuwig de vraag blijven of het inderdaad om te weinig steun van de Mechelaar ging ! Ik had mijn tweede zin trouwens met "MAAR"(hoeveel mensen hebben we.....)moeten beginnen en dan was misschien duidelijker dat ik U wel begrepen had maar dat ik daar bovenop toch ook mijn bedenkingen heb... Qua ONVOLDOENDE steun heb ik maar één zekerheid en dat is dat we die zeker van de Mechelse BV's hebben gekregen!
En voor da'k het vergeet... Jan, knappe foto's !!! PROFICIAT !!!
Aanhangsel van 12.48.10.

Heb daar nog wat over nagedacht, over die aantallen. In de veronderstelling dat alle stemmers de drie mogelijkheden hebben gebruikt kom ik op maar 4000 Mechelaars of sympatisanten.....Hoeveel stonden er op Maanrock?
@Jo:
Past het voor u indien ik de wijzerplaat zaterdag in de kunstenaarsruimte te O.L.V.-Waver kom opstellen en mogen we ze daar verder afwerken met gouden cijfers?
Uiterlijk 15 augustus zou ik ze samen met de drie nog te maken gouden wijzerplaten naar de Toren verhuizen.
"Ou planne zijn veul te schoen om ze nou zouma te laten liggen" zou mijn oma zaliger zeggen... Aangezien ik sinds kort dan toch zo rijk ben als de zee diep is, heb ik besloten om het ingediende project zelf te bekostigen!
Ik zou niet willen dat de sint Netels viesgezind wordt op mij. ;-)

"Vol Coureusje veu d'Orleusje" is een een zeer knappe titel. Onze samenwerking zal nog veel plezanter worden!
SupermarkT,.. :-)... ook goe gevonne trouwens... Zoals afgesproken stellen we onze ruimte graag ter beschikking zodat ge ongestoord en vol coureusje kunt verder timmeren aan 's werelds grutst orleusje.. Leut ma weite wannie da ge komt en 'k zal er veu zeurege dat er wa heulp is!!! Tot binnekeut !!!
Kunstenaar, ... vrijdag verdwijnt ze van De Grote MarkT en moet ze dus opnieuw een "herbestemming" krijgen. Merciekes voor de geboden gastvrijheid.
99% Jos, ge stelt U blijkbaar ook vragen hé... Ik wil er niet meer over nadenken maar ergens is er toch iets dat niet klopt !!! Ze mogen zeggen wat ze willen !!! Tegen Zulte Waregem namen zowat alle supporters hun GSM ter hand... Tijdens de horeca-tour voelde je de smssen rond de oren vliegen, net als zondag op de markt en tijdens de "kick off"...Het kan toch niet allemaal schijn geweest zijn hé ??? vreemd nasmaakje... Maar in zo'n (h)eerlijk land als onzen Belgique is onrecht sowieso ondenkbaar dus we zullen het maar bij "onvoldoende steun" houden hé.
Laten we niet vergeten dat de allereerste bedoeling van Monumentenstrijd is opnieuw belangstelling te wekken voor ons patrimonium. De verkiezing is maar een spelelement om het aantrekkelijk te maken voor de kijker.

Afgaande op de verwoede discussies die hier en elders gevoerd worden, kan ik alleen maar vaststellen dat die doelstelling méér dan bereikt is.
@KKK:
Tussen blindelings negatief doen en even vragen of er eens nagedacht wordt alvorens er 'maar <500.000¤' uitgegeven wordt: zit daar geen klein verschilletje tussen? 't Is ook beter om niet naar de supermarkt te trekken met een lege maag.

Dat een tourist eens iets positiefs zegt over Mechelen vind ik een goede zaak, en Mechelen in de eerste plaats te verbeteren voor de MECHELAARS en dan pas voor de touristen vind ik nog een betere zaak, bij mijn weten haalt het gros van de Mechelaars zijn inkomsten niet uit tourisme.

Eens je geld uitgegeven hebt is het weg; dat is wat ik weet over geld, en dat is weinig, daar hebt u groot gelijk in, maar ik heb liever dat de mensen mij een gierigaard noemen dan een armoezaaier.
Da's alvast een correcte conclusie, koendv. Lang leve ons patrimonium!!!Moge gans de wereld weten dat ze in Duffel nog ne cinéma hebben! Ik zie de Chinezen en alle andere wereldtoeristen morgen al onmiddellijk een vlucht naar Brussel en een hotel (inclusief cinématicket natuurlijk) in Duffel boeken!
By The Way: Mijn vriendin en ik hebben 2x gestemd via internet en 2x via GSM, telkens VOOR het torenuurwerk, en daarmee is zowat het belangrijkste gezegd zeker?
I rest my case.
och, die horloge was toch maar weer een prestigeproject voor Mechelen centrum. Laat Vinci die horloge er maar op hangen en bekostigen als ze willen, en zet onderaan den toren een potteke voor muntstukskes. 50cent voor een ticketje per keer (of een SMS'ke) dat ge naar boven kijkt ;-p

Of misschien kan de winst van Maanrock gebruikt worden voor de horloge te bekostigen. Maar blijf aub van ons belastingsgeld af voor die projecten waarvan je nooit kan bewijzen dat die 1 euro in de stadskas brengen achteraf...
Bij mijn weten is er nog niets officieels beslist terzake, ofschoon SOMERS dat laat uitschijnen (maar ja, van wat aankondigingspolitiek is die man niet vies hé). Anderzijds ben ik de mening toegedaan dat dit mits wat privé-sponsoring een haalbaar project moet zijn/blijven. Tenslotte lijkt "vol coreusje veu d'heurleusje" me een leuke "strijdkreet" !
Jo, nu kijk ik toch op. Tijdens de match tegen Zulte Waregem kon er niet gestemd worden. Dat was pas vanaf de maandag DAARNA. Als jullie dat zo geregeld hebben op de Malinwa dan is dat een stommiteit van jewelste. Die gasten hebben dan misschien gestemd en dan een berichtje gekregen dat het te vroeg was. Dat heb ik zelf ervaren toen ik maandagmorgen al eens probeerde te smsen. En toen iedereen aan het stemmen sloeg op maandagavond in Lamot : nergens een ontvangstbericht. Verder geen reactie gehad van de redactie van VRT over dit probleem, ik heb die vraag gesteld nochtans. Ik ga niet zover te beweren dat er iets achter zit want dan zoou het verschil in stemmen groter moeten zijn en dat is nu niet zo dramatisch veel. Maar... bitter weinig steun van Mechelaar modaal. Maar daar zijn de positieve Mechelaars al lang niet meer verwonderd over.
Enne, hebben jullie terug stemmen gevraagd zaterdag jl. tijdens de match tegen Leuven? Vergeten zeker?
bezoeker, ik twijfel er sterk over of er winst wordt gemaakt met Maanrock. Dat is een gratis festival en ik vrees dat je al veel moet vreten en zuipen om de kosten te recuperen; en stop verdomme eens met af te geven op zogenaamde prestigeprojecten. Voor ieder wat wils, mag er ook wat uitgepakt worden met mooie dingen? De laatste statistieken van Toerisme Vlaanderen geven een stijging van het toerisme met 9.8% in Mechelen, op Gent na (10.1%)de sterkste stijger. En toeristen spenderen wel geld hoor, die studie is ook al lang gemaakt. Je hebt trekpleisters nodig. Of kwam er niet veel volk naar "stad in vrouwenhanden"? En daarvan komt een deel terug. Als er nu iemand is die dat kan bevestigen dan zijn het mijn collega's giden en ikzelf toch wel zeker. Schoenmaker, blijf dus maar bij je leest buiten Mechelen centrum.Maar misschien vind je het dan weer wel te druk? En zo kan men blijven kankeren. Ik heb eerlijk gezegd het schijt aan mensen die altijd afgeven op "wat kost dat". Je moet durven investeren om wat te oogsten.
@Jo:
Je bent toch een beetje uit je nek aan het kletsen hoor. Toen Mechelen tegen Zulte speelde, schrijven we 14 januari 2007. Toen kon nog niemand stemmen, zelfs de paus nog niet.

Als dan alle supporters hun gsm ter hand namen was dat verloren moeite of anders ben je maar wat onzin aan het uitkramen.
Ja, rudi, dat laatste zal wel een grond van waarheid hebben.
Mijn vriendin en ikzelf wonen buiten het centrum, we verdienen onze boterham elk een eind buiten Mechelen en tevens buiten de horeca of toeristische sector, en dan vraag ik mij het volgende af:
1: In welke zin profiteren wij van het feit dat toeristen een koffieke drinken op de Grote Markt?
2: Zijn wij dan een uitzondering of vallen er nog Mechelaars in 'onze' categorie?
3: Wat is precies het verschil tussen een Mechelaar? ( eentje die binnen en eentje die buiten het centrum woont bedoel ik )
4: Als een deel van ons belastingsgeld ergens voor gebruikt wordt, mogen we daar dan een eigen mening over hebben of mogen we dat enkel braafjes afgeven en voor de rest stilletjes zwijgen? Want aan dat laatste heb IK namelijk ook fameus het schijt.
Amaai Sint, een hele boterham om op te antwoorden en dan zijn er nog een hele boel factoren waarvan je onmogelijk de impact kunt schatten.

1) Op elke koffie op de Grote Markt betalen we BTW en die komt op één of andere manier in de (stads)kas. Dus meer inkomsten. Verder kan de horeca blijven draaien, wegens meer volk en zijn personeel aan de slag blijven, een thema dat je wel nauw aan het hart zal liggen. Tenslotte zal de baas meer omzet maken, meer verdienen en meer belastingen betalen en die komen dan weer de hele gemeenschap ten goede. Zo kan toerisme dus een belangrijke factor zijn. Waarom denk je dat de nieuwe Europese landen en anderen zo mikken op toeristen? En vergeet ook niet dat onze maatschappij meer en meer evolueert naar een dienstenmaatschappij, waarvan toerisme ook deel uitmaakt.

IK DOE NU EEN OPROEP AAN IEDEREEN OM HET THEORETISCH TE HOUDEN EN NIET TE BEGINNEN VITTEN OVER VOORWAT DIE BELASTINGSCENTEN GESPENDEERD WORDEN ZIE OOK 4).

2 en 3)Je bent geen uitzondering, je bent een Mechelaar als een ander maar je bent zelf altijd aan het zeuren - aha daarom ben je zeker een Mechelaar :-) -dat het centrum wordt bevoordeeld en dat er minder aandacht is voor de problemen buiten het centrum. Dus duw je jezelf in die rol van een "andere" Mechelaar. Dat doet trouwens ook bezoeker - ik citeer hem letterlijk:
Och, die horloge was toch maar WEER een prestigeproject voor Mechelen.
Dat was de reden van mijn reactie en die was alleen maar tegen bezoeker gericht.

4) En uiteraard heb je gelijk dat je het recht hebt te weten waar je belastingsgeld naar toe gaat. Maar dat heb ik ook en God en klein Pierke idem dito. Als jij nu niet akkoord gaat met een bepaald gebruik van je centen, maar ik wel en God en klein Pierke niet akkoord is met wat anders enz... enz... dan geraken we nooit akkoord en is niemand tevreden. Dus moet je je daar bij neerleggen. Of denk je dat ik akkoord ga dat een deel van mijn belastinggeld naar pakweg de Kerk gaat, omdat ik niet gelovig ben?

Alleen vreet ik daar mijn kas niet van op. En stilletjes zwijgen doe ik ook niet altijd.
Want te veel schijt is natuurlijk ook niet plezant
Capisce amico?
@Rudi: kijk, onze Markten zijn bijna allemaal in een nieuw kleedje gestoken, er zijn huizen voor Mechelaars gebouwd, parkeergarages verrijzen als paddestoelen, er staan overal bloemekes en plantjes, de Melaan wordt terug opengemaakt, de Lamotsite en Dijle zijn geherwaardeerd, er is een cultuurcentrum dat precies wel aanslaat, er zijn zomerevenementen en festivals die plaatsvinden, Mechelen komt meestal positief in het nieuws, en als kers op de taart heeft onzen Toren lichtjes gekregen.

Meer toeristen, beter draaiende horeca, stijgende vastgoedprijzen.

Wat wil je nog meer? Waar moet het stoppen? Persoonlijk ben ik tevreden tot zeer tevreden met al deze veranderingen. Maar men moet nu ook niet beginnen te vernieuwen om te vernieuwen. Ik ben trouwens perfect tevreden met een toren zonder uurwerk, zoals ik ook tevreden ben met zijn hoogte van 97 meter.

Ik voelde mij trouwens ook thuis in het oude Mechelen van 10 jaar geleden, zonder al deze vernieuwingen.
We kunnen enkel ma concluderen dat er nog veel werk aan de winkel is voor de Mechelaar fier is oep zijn stad, 12.000 stemmen en iedereen kon 3x stemmen, dus dat maakt ma misschien 7.000 Mechelaars die gestemd hebben!
Er zal meer dan één bruistablet nodig zijn!
Aan de diareeleiders, kan ik helpen met wat Imodium? Let aub op uw taal hé mannen Schrijf liever, ik heb daaraan een vloeiende stoelgang....Haha!!!
Sorry allemaal.... GROOOOOOOOTE EXCUSES !!!!!! Was tegen LEUVEN die stemming !!!! Oeioeioei, wat heb ik nu aangericht... Ja, met al dat strijden raak je in de war hé !!! Nogmaals SOOOOORRRRRYYYYYYYY zenne !!!!
bezoeker, ik volg je wel, maar helaas is stilstaan achteruitgaan en dat is jàààààààren zo geweest. Niet goed dus! Maar nu is vooruitgaan ook weer niet goed precies. Wat is het nu? Typisch Mechels zeker, nooit goed.
@bezoeker, sorry ik zwak mijn reactie wat af, voor jou is het ook nu nog goed met wat vraagtekens weliswaar, iets te rap gelezen. Just is just
Ik heb vandaag van harte mijn Duffelse collega's een oprecht proficiat gewenst met hun overwinning!
Het spel is gespeeld - en zij hebben gewonnen...
Ik kan me daarbij neerleggen.
Ik hoef niet verzuurd of gefrustreerd te doen. Duffel heeft een toffe, positieve campagne gevoerd.
Ze verdienen goud.
(mijn enige reactie ging hier over het door mij niet erg gesmaakte tendentieuze zaterdagochtendprogramma 'Niets is zeker' - Maar goed, dat is gezegd - Ik blijf er niet over doordrammen.)
Ook de Mechelse campagne is fijn en positief geweest, en ik ervaar ze nu ook nog als een leuke tijd.
De bitse en denigrerende opmerking van Somers over het 'vuil cinemake' kon ik niet waarderen...
Dat mist stijl - en zette véél kwaad bloed. Zo hoorde ik letterlijk van een aantal mensen op de Markt dat ze door deze opmerking gingen stemmen voor Duffel...
Tja!
Duffel: geniet van de overwinning! We gunnen ze je.
En wij Mechelaars proberen verder positief verder te gaan, en nog meer mensen te overtuigen om fier te zijn op onze mooie stad...
Ik moet "apotekerke" gelijk geven wat het taalgebruik hier betreft. Een paar bloggers moeten dringend hun mond spoelen! Wat de orleuje betreft nkan ik kort zijn 20 miljoen frankskes op een stadsbudget van 3 miljard is niks. De privé is daarvoor helemaal niet nodig. De ex-Rzoezie ontving driemaal meer aan
diverse subsidies ... per ...jaar!
Eddy, je bent nogal rap op je taalteentjes getrapt zenne. Nooit gehoord van bloemrijke taal? Enne... de laatste uitwerpselen dateren van 17u. En voorlopig heb ik geen redenen om me op dat gebied terug te laten gaan als je dat kan geruststellen.
Nog even wat betreft die smsjes... Toen we donderdag de toren beklommen en daarna naar de Melaan terugkeerden, met o.a. de gasten van Get Ready, werd er door alle aanwezigen gsmst. Zeker een tiental mensen bleven met hun sms, die niet op bestemming raakte, opgezadeld. Getuigen daarvan zijn er genoeg! OK, ik zal dan wel wat gefrustreerd zijn en ben meer dan waarschijnlijk daardoor in alle hevigheid even onbedachtzaam wat uit mijn nek gaan kletsen (terwijl ik het wel juist bedoelde), maar laat me het volgende stellen : Wij hebben tijdens de strijd niet uit onze nek gekletst terwijl menig ander dat wel deed! Gun ons nu dan maar even dat nekgeklets...'t zal morgen wel weer beter gaan... VOL COUREUSJE VEU D'ORLEUSJE!!! Merci!!!
Kreeg je een ontvangstbericht wanneer je je stem via SMS overmaakte? Zowel mijn vrouw als ikzelf stemden via SMS maar kregen géén ontvangstbericht ...
Ik heb ook geen ontvangstbericht gekregen, in tegenstelling tot de eerste ronde een paar maanden terug...
Blij dat er toch enkele mensen mijn stelling bevestigen... bedankt daarvoor !!! En nu zwijg ik er over... Tomorrow is another day...VOL COUREUSJE VEU D'ORLEUSJE...Slaapwel Mechelen!
@Marc hendrickx : Zeg Marc, ik merk juist op dat Uw schrijfwijze "vol coreusje veu d'heurleusje" wel iets anders is dan de manier waarop ik het schrijf. Is dit de correcte Mechelse 'schraufwauze' ?
ik heb wel de vrt aan de lijn gehad over dat ontvangstbericht: en je kreeg deze keer géén bericht terug, dat was zo officieel beslist (ik denk omdat er dan verschillende mensen zoals ikzelf, drie smsjes sturen omdat ze denken dat er iets niet klopt ==> wat drie keer 0.5 euro is natuurlijk...)

maar die stem telde dus wel, ook al kreeg je niets terug.
Het is een complot zeg ik u! (lacht)
@Jo: "coreusje"= KOEREUZJE.(zie Mechels Dialect blz 274)heurleusje klop ook ni,da schràve(blz 19) zezo:ARLEUZJE(zie de Mecheleir blz 1)
Groetjes Jo.
Ik weet het Rudi, ik mocht niet over onze belastingscenten beginnen, maar ga het toch doen. Noem mij maar 'nen astrante';o)

Een aantal dingen doorheen de reacties wil ik even beantwoorden:

Toeristen spenderen wel meer euros dan enkel een koffietje op de Grote Markt, allemaal geld dat naar de Mechelse horeca (souvenirs, drank en spijzen, ...) of de stadskas vloeit ( bv. de inkomgelden, tickets, ...)

Meer inkomsten voor de stadskas betekent ook meer centen om te spenderen aan allerhande projecten.

Dus om te zeggen dat een verhoogd toerisme de modale Mechelaar niet ten goede komt, vind ik een beetje sterk.

Trouwens, wat enerzijds 'grote toeristische evenementen' zijn, trekken anderzijds ook heel veel Mechelaars. Kijk maar naar Stad in Vrouwenhanden, of de hernieuwde belangstelling in 'den tore'. Persoonlijk ken ik heel wat mensen die deze kans hebben aangegrepen om (nog) eens de trappen te beklimmen.

Onderschat dus het karakter van toerisme niet, het doet ook zeer zeker de modale Mechelaar 'goed'.
Ik heb als fiere Mechelaar niet gestemd op het uurwerk, simpelweg omdat ik niet wil dat er een komt. Ik was blij dat Mechelen in de voorronde zat omdat we zo wat toeristische tv-tijd kregen. En dat dit project weer wat meer Mechelaars bewust heeft gemaakt van wat onze stad te bieden heeft. Maar ik ben even blij dat we niet doorstoten naar de finale omdat ik onze fiere jongen mooier vind zonder uurwerk.

En natuurlijk voor Duffel: gefeliciteerd, dit was het sympathiekste project voor Antwerpen. Maar blijkbaar heb ik wel wat commotie gemist over de onderlinge strijd ;-)
Ik heb de laatste paar dagen een sympathieke 'briefwisseling' per mail gevoerd met Jan De Smet van de Nieuwe Snaar. Deze gaf een reactie op een mail die ik stuurde naar Radio 2, waarin ik betreurde dat in het programma 'Alles kan beter', ongenuanceerd en tendentieus Duffel werd 'voorgetrokken' naar mijn aanvoelen.
Jan begreep dat mijn reactie niet diende begrepen te worden als een zure oprisping van een slecht verliezer (ik gun het toffe Duffel zijn finaleplaats héél erg).
Hij zei dat hij wél dankbaar gebruik maakte van de kans die het programma hem bood om promotie te maken.
Hij begrijpt m'n reactie, en denkt dat de VRT door het onverwacht groot succes van de 'strijd', 'vergat' om deontologische regels op te stellen, over wat kan en niet kan...
Anderzijds stelt hij wel (en hij heeft gelijk), dat in het laatavondjournaal van vorige week maandag, bij het begin van de Monumentenstrijd, enkel Mechelen aan bod kwam...
Jan De Smet had het wel moeilijk met de wat denigrerende uitlatingen van Somers over het 'cinemake' op de Nieuwjaarsreceptie...
Maar hiermee is de wrevel bij mij voorgoed weg. We 'begrijpen' mekaar, en ik gun Duffel de hoofdprijs!
(al is het wel jammer dat de VRT het naliet om zélf te antwoorden op m'n mail, met vraag naar verklaring om hun handelswijze...).
En nu laat ik de 'zaak' rusten.
Duffel: ga ervoor! M'n steun krijgen jullie!
En wij: wij gaan voort met 'coureusje'!
de Jan is nen toffe ...
@Kazamel, jamr dat je je eigen mening liet primeren over het algemeen belang. Maar dat is je goede recht maar ik betreur het. Ook ik heb er nooit om gerouwd dat de horloge er af is gegaan en eigenlijk kan het me weinig schelen of er nu één op is of niet, maar het algemeen belang van de stad primeerde voor mij. Ik denk dat er in Duffel weinigen geweest zijn die hun eigen mening hebben laten primeren. Ik ken trouwens nog Mechelaars die uitgerekend daarom niet voor de toren gestemd hebben.
@BartVé : ik dacht toch dat ik duidelijk gesteld heb dat toerisme wel bevorderlijk is voor de (belastings)centen. Ik heb weet van enkele cijfers die ik kortelings hoop op de blog te kunnen zetten.
hierbij de beloofde cijfers van de dienst in en uit (zie hun website)
Mechelen kan ook in 2006 weer een groei in het aantal overnachtingen melden. Zo werden er in Mechelen net geen 90.000 overnachtingen geboekt, een stijging tegenover dezelfde periode 2005 met 9,8%.
Met bijna 21% van de overnachtingen komen de bezoekers uit eigen land op de eerste plaats. Zij worden gevolgd door Frankrijk (19%), Nederland (15%), Verenigd Koninkrijk (14%) en Duitsland (9%).
Dat deze landen de belangrijkste groep vormen bevestigt ook de statistiek van de aankomsten (82% van alle aankomsten). Ook die zijn gestegen (met 10,3%) en liggen nu bij 43.327. Dat betekent dat een verblijf in Mechelen gemiddeld 2 dagen duurt. Dat is langer dan het gemiddelde in de kunststeden (1,8 dagen).
Voor de kunststeden bedraagt het groeipercentage van de overnachtingen 6,1%. Hier scoort Mechelen dus duidelijk beter. Antwerpen, Brugge, Gent, Leuven en Mechelen zijn samen goed voor 5,6 miljoen overnachtingen. In het Vlaams gewest steeg het aantal overnachtingen met 3,8% op bijna 12,8 miljoen.
Een bezoeker besteedt in de kunststeden gemiddeld 131,73 euro per dag voor vooral overnachting, horeca en shopping besteed (bron: De Vlaanderen Vakantieganger 2005). Als je dat weet, begrijp je meteen dat het toerisme een belangrijke economische factor is en blijft. In&Uit Mechelen zal ook in de toekomst inspanningen blijven doen om de Dijlestad voor Mechelaars en hun bezoekers zo aangenaam mogelijk te maken.
Cijfers die me verheugen...
Toeristisch Mechelen is op de goeie weg...
Nu voortgaan op de ingeslagen weg...

NB: vandaag lees ik in de Gazet van Antwerpen, dat de ongeveer 50 jaar oude prachtige toeristische wegwijzers gaan teruggeplaatst worden in een polyester-uitvoering!
Prachtig!
Een klein detail misschien, maar deze drie wijzers zijn het méér dan waard om terug gezet te worden...
@ echte Mecheleir : Merci voor de informatie, Jacky... Ik zou eens dringend die woordenboek moeten gaan halen hé... Maar ik vind toch dat "schràve" niet echt de juiste klank weergeeft.. "schrauve" benaderd de Mechelse uitspraak volgens mij toch veel meer.
Enfin, VOL KOEREUZJE VEU D'ARLEUZJE dus. Nog eens merciekes, Jacky!!!
@Rudi: ik reageerde dan ook niet op jou, Rudi, tenzij in de openingszin ;o)
Wij hebben als Gidsenbond al enkele jaren gelobbied om die wegwijzers terug te krijgen. Dat was geen sinecure, want ze zouden niet passen in het gemoderniseerde straatbeeld (sic - ik denk dat dit vermoedelijk weer een opwerping is van stadsvernieuwing en monumentenzorg, maar daarvan ben ik niet zeker).
Gelukkig is het nu gelukt en noteer maar dat het komt omdat schepen Nobels geluisterd heeft en akkoord ging met de gidsenbond.
Die wegwijzers stonden een paar jaar geleden zelfs nog als blikvanger op de voorpagina van de brochure van de stad.

Enfin... heeft er iemand al eens de nieuwe wegwijzers trachten te volgen ? Soms wijzen ze onze toeristen totaal de verkeerde weg uit ...

ps. Ik ben natuurlijk erg blij met de komst van toeristen in onze stad ...
90.000 toeristen/jaar in Mechelen x 131 EURO/dag/toerist een gespendeerde som van 11.79 Miljoen Euro, dat is een behoorlijke som.

Daarbij zijn de dagjestoeristen niet meegerekend ...
ps. De mensen die logeerden in Bed and Breakfasts in Mechelen staan niet in de statistieken van Rudi.
Toren hoog boven m’n stad,
gevuld met klank en kleur.
Toen ik onlangs je buik betrad
zo langs die kleine deur,
verging me plots het geeuwen
bij ’t zoeken naar de tijd,
voor U, na zoveel eeuwen
in de monumentenstrijd.
Neen, ik was niet alleen
en ‘k wil dat je weet
dat elke fiere Mechelaar
er echt alles aan deed
om je flanken weer te sieren
met wijzerplaten groot.
Maar geloof me, ’t Mechels uur
is bijlange nog niet dood !!!
Wie heeft er een kleurfoto van de échte houte wegwijzers?Dringend kontakt opnemen met de dienst van Toerisme Mechelen.a.u.b.
waarom worden de originele wegwijzers niet permanent tentoongesteld bijvoorbeeld in Busleyden of 't Archief want het zijn echte mechelse kunstwerken uit de periode dat onze stad nog dé meubelstad was?
@jo en nen echte mecheleir:

ik stond niet stil bij de "echte" schrijfwijze van "koereuzje" en "orleuzje", sorry hé ;-)

Ik heb wel woordenboeken van het Mechels dialect, maar zelfs daar staat geloof ik in dat er niet zoiets als een alomvattend standaardMechels is, iets wat ze bij de lessen van 't Mechels dialect trouwens ook dikwijls benadrukken. De éne kant van Mechelen spreekt en spelt een woord soms zo of zo, terwijl dat dan weer aan de andere kant "geen of dees" is...

Desalniettemin: de slogan lijkt me leuk.
@ Marc : Hoewel men mij al enkele keren gevraagd heeft om de lessen eens bij te wonen, ben ik er bij gebrek aan tijd spijtig genoeg nog niet kunnen op ingaan. Toch staat dit item bovenaan mijn verlanglijstje der "bijscholingen" en van zodra ik een gaatje zie... Dat ons dialect nog eens in groepen zou moeten onderverdeeld worden, al naargelang de herkomst van de Mechelaar, is me inmiddels wel duidelijk. Dus ook logisch dat de schrijfwijze al eens in vraag wordt gesteld... Het spelt al giene rol zoe lang as da we ma een bitsje mé ons teultje kunne bezig zaun é :-).. Fijn dat ge de slogan kunt appreciëren ! Merci en tot later !
sta me toe
mechelen zal er met zn nieuwe prachtige
uurwerken uniek uitzien
niet gewonnen?
wel gewonnen zeg ik , dat uur zal er echt wel komen
maar de kleintjes als plaza en vooral merksplas dreigen verder te vervallen en uiteindelijk te verdwijnen
dat is pas zonde
zover zie ik toch niet komen hagedhochte. Over Plaza ben ik optimistisch, trouwens naar verluidt is het hele restauratiedossier reeds begroot en zijn de centen binnen. De 125.000 ¤ die hun nu te beurt zal vallen in de finale is dus een meenemer.
Merksplas zal echter wel zijn benen moeten oliën.
En wat Mechelmen betreft: er is inderdaad nog geenvaste en definitieve stellingname van het stadsbestuur, dus ook hier even wat realisme.
@Marc HENDRICKX:inderdaad veschillende wijken verschillende uitspraken én schrijfwijze.Het eenige da ons is op gevallen dat is dat de H haast nergens word uitgesproken of geschreven.Daarom dat men best(voor niet Mecheleirs)de H toch schrijf maar dan tussen (H).Zo simpel is da.Die arleuzje MOET er koome!!
...Ondertussen toch een antwoord gekregen van Radio 2 op m'n reactie over het programma 'Niets is zeker' - bij monde van Erik Bayens.
"(...) In het gesprek met de Nieuwe Snaar werd gezegd dat zij moesten opboksen tegen de mastodont van de Sint-Romboutstoren. (...) Er werd inderdaad opgeroepen om de underdog een steuntje in de rug te geven.
Dat is het recht van elke peter. Elke peter heeft het recht om campagne te voeren.
De Nieuwe Snaar heeft 2 liedjes gemaakt en dit op zeer creatieve wijze aangepakt. Dat is ook de reden waarom ze te gast waren. Het stond andere peters vrij ook iets dergerlijks op het getouw te zetten. Het is een kwestie van er uit te springen om op die manier in de pers te komen. (...)
Het is en blijft een spel.
Er zijn nu eenmaal winnaars en verliezers. (...)"

Dat laatste is heel zeker waar.
Duffel heeft gewonnen en ik gun ze het.
Maar dat wil nog niet zeggen dat VRT niet deontologischer dient om te springen in een aantal programma's.
(dit gaf ook Jan De Smet aan me toe in een mail aan mij gericht).
Zelfs in een spel zijn er (spel)regels.
Objectiviteit is er eentje van.
En nu: schluss...
;-)
@JanS: Schluss, maar nog niet helemaal: het bewijst eens te meer dat objectiviteit bij het huis van wantrouwen vér te zoeken is... helaas.

Daar kan Duffel natuurlijk niets aan doen ;-)
En idd. onze Peter/Meter hadden wat meer KUNNEN doen, en jajajaja.. 't is maar een spelleke ;-D
@NenEchteMecheleir/ Jo/ Marc Hendrickx: goh.. ik zou beter ook eens zo'n cursus Mechels gaan volgen, want mijn "Mechels" is - ik schaam mij diep - niet om over naar huis te schrijven !
@markec: Objectiviteit ?
@JanS : Duidelijke taal en uiteraard Chapeau voor Jan de Smet en zijn de Nieuwe Snaar. Laat ons vooral duidelijk zijn wat dat betreft! Ik ken de Smetjes al van in de tijd dat ze in muziekhandel Gamma Musics, hééééél lang geldeden, in de Leopoldstraat werkten en ben sindsdien ook een fan van die gasten! Zij deden voor Duffel wat ze moesten en vooral "konden" doen, iets wat onze Peter en Meter mijns inziens ook best hadden gekunt maar helaas... En wanneer het om creativiteit gaat denk ik toch te mogen stellen dat "Trots oep Sint Roembots" er ook best mocht wezen maar wanneer je alles zelf moet trachten te verwezenlijken van onderaan de ladder dan is 'opboksen' geen sinecure. Ik heb ook op vele manieren getracht om ons nummer wat meer aandacht te doen krijgen om zo de strijd beter te kunnen ondersteunen maar zonder duwtje van de één of andere BV lijkt dat een onmogelijke opgave. Voor mijn part werd de campagne in Mechelen zuiver en alleen door de Bruistablet gevoerd en die mensen zijn er met hart en ziel voor gegaan!!! Akkoord, Sint Rombouts is een mastodont. Maar als je het campagnegewijs bekijkt en weet dat de Mechelse Bruistablet olv Paul Storme nog in haar kinderschoenen staat dan is er op dat vlak van een mastodont toch weinig sprake denk ik.. Het is net in Mechelen dat we op vlak van 'duwtje richting media' zeker wat hulp konden gebruiken en daarom was er ook vreugde alom toen meter en peter werden bekend gemaakt..niet voor lang...Wat er ook mag achter gezeten hebben... Ik stel me nu de vraag of we niet beter af waren geweest met Godfried Danneels... En nu zeg ik ook maar schluss.. 't is goe gewest.. ;-)
@jo: laat het er ons maar bij houden dat zij die er zich voor inspanden, méér dan hun best gedaan hebben. Achteraf gaan zeggen "hadden we niet beter dit of dat..." baat niet, dat besef je ook wel.
Het feit alleen al dat er zoveel om te doen is geweest, komt Mechelen en de Mechelaars ten goede, dat is nu wel duidelijk denk ik.
En nu maar hopen dat de buren uit Duffel winnen, toch?
Mechelse Dialectlessen:op zaterdage 3-10 en 17 februari 2007 te 14u op de Veemarkt heb je nog kans die lessen GRATIS te volgen.Waar?: in taverne DUMON,Veemarkt 20-24.
Men zegge het voort.
Ik was zondag beschaamd om Mechelaar te zijn. Somers zijn uitspraken waren een burgemeester onwaardig! Ik heb er geen andere woorden voor!
Marc, ge hebt gelijk... Jacky, Ik ga er proberen bij te zijn op 3-10 en 17 feb... Trieste Mechelaar, in 't vuur van de strijd kan't al eens bitsig worden! Wat menig Mechelaar fluisterde (allé, OK..niet echt met die woorden..)riep Somers eigenlijk gewoon door de micro. 't Was misschien beter andersom geweest en dan via sms/tel/mail ipv micro... Tot de volgende !!! Ja Marc,..kweetet...schluss nu :-)