Het wordt eens tijd om Mechelen te verkopen !

met categorie:  
Verkocht!
Voetgangers en fietsers die soms door de Hoogstraat wandelen/rijden hebben ongetwijfeld al de stoere Roos of de met druiven bedolven premier kunnen bewonderen achter de etalage van de Wereldwinkel.

Maar hoever staat Mechelen nu in haar streven om 'Verkocht' te worden ?


Om de titel 'Fair Trade Gemeente' binnen te halen, moet je als stad of gemeente aan 6 verschillende criteria voldoen.

De hele gemeente moet 'doordrongen' zijn van de eerlijke handel, van bestuur tot horeca en media. Er moeten duidelijke trekkers zijn en initiatieven moeten de bewoners aanzetten tot eerlijk consumeren.

...en Mechelen is alvast op weg.

Sterker nog, we voldoen ondertussen al op 5 van de 6 criteria om de eretitel binnen te halen.

Enkel criterium 2 wil nog niet lukken :

Minstens twee fairtradeproducten moeten duidelijk beschikbaar zijn in de plaatselijke winkels. Fairtradeproducten moeten ook geserveerd worden in de plaatselijke horeca. Er zijn objectieven vooropgesteld per aantal inwoners. De winkels en horecazaken moeten communiceren over het feit dat zij fairtradeproducten verkopen of serveren.

Ook hier zijn de eerste stappen al gezet (denk maar aan de (h)eerlijke worldshakes in de Graspoort):

· Er zijn al 12 winkels die in Mechelen minstens 2 eerlijke handelsproducten verkopen. In totaal moeten er in 16 winkels in Mechelen eerlijke handelsproducten verkocht worden.
· Er moeten in minstens 8 horecazaken eerlijke handelsproducten aangeboden worden. Al in 7 horecazaken worden er eerlijke handelsproducten op de kaart gezet of verwerkt in hun maaltijden.
Nog eentje dus.


Wie koopt er eerlijke producten ? En doe je het dan vanwege de filosofie of gewoon omdat het lekker is ? Of waarom doe je het net helemaal niet ?

En wat kunnen we nog doen om ook aan dat laatste criterium te voldoen ? Waar zouden de eerlijke prodcuten niet misstaan ?

'Voer' voor discussie !


Ik koop regelmatig in de Wereldwinkel; niet alleen omdat het lekkere producten zouden zijn, maar omdat eerlijke wereldhandel gewoon past in m'n 'denken' over een solidaire wereld.
De Westerse wereld is er niet alleen - onze steun aan de derde Wereld is broodnodig - niet alleen uit liefdadigheid, maar 't is onze verdomde plicht!
Misschien is mijn bijdrage klein - maar als velen zo denken, is het géén druppel op een hete plaat!
Wereldwinkels werken zo ook nog sensibiliserend.
Dus: voor mij staan Palestijnse couscous, Chileense wijn, en meer producten uit het arme zuiden, regelmatig op het menu.
Enne: tip - waarom eens geen cadeautje schenken uit de Wereldwinkel? Ideetjes zat.
Mechelen op de goeie weg inzake fair trade?
Mooi zo - Ik help er graag aan mee!
Hoi Bart Ik ben al jaren vrijwilliger in de Oxfam WereldWinkel.En ben blij dat dit item ook eens aan bod komt. Als je nog eens de winkel binnenstapt. Maak je je dan bekent? Ik sta volledig achter EERLIJKE
Handel in Noord en Zuid. En vind dat iedereen recht heeft op een menswaardig leven !Waar wie of hoe speelt geen rol
dankbare groet
en wanneer sta je er dan meestal Annick, want de kans is anders vrij groot dat we elkaar al ontmoet hebben.

Vooral de agenda, koffie, wijn en fruitsappen komen bij mij van de Wereldwinkel, dus ik kom er al wel eens over de vloer.
Ik ben er eens glazen gaan kopen omdat dat de glazen waren die ik al 2 jaar aan't zoeken was. Boliviaans glas van kwaliteit veel lager dan ons europees glas maar wel net wat ik nodig had.

Over fair trade heb ik zelf wel een ander idee dat ik niet graag op deze blog zou loslaten
@Lieven P: brilglazen? Die kan je beter kopen per paar bij H.A. of P. in de Bruul aan de prijs van één 8-)
Nee het zijn mooie blauwgetinte glazen met een bijna ronde onderkant. Ik kon ze vinden in allerhande kleuren maar niet in dat blauw, alleen kunnen ze niet tegen de agressieve producten van de afwasmachine. Met de hand dan maar :-(
Met (on?!)gepaste trots kan ik zeggen onze Bed and Breakfast Luna Luna, vooral Wereldwinkel producten gebruikt, en dus als Mechelse zaak 'Verkocht' is.

Wij doen dus mee ... Of het veel verandert aan de wereldhandel dat weet ik niet.

Voor de liefhebbers, kijk ook eens op http://www.kiva.org
Uiteraard heeft globalisatie ook voordelen - maar het is wél zo dat veel landen in dat armere Zuiden uit de boot vallen, door onze geglobaliseerde consumptiemaatschappij.
Kleine, familiale boerderijen in dat Zuiden kunnen niet concurreren, en het water staat hen aan de lippen.
Onze Westerse wereld kan en mag de andere kant niet onverschillig opkijken.
Hoe langer hoe meer ben ik hiervan overtuigd, na verdieping in dit thema, en contacten met mensen uit Nicaragua, Burkina Faso, Bolivia, enz...
Geef het Zuiden een eerlijke kans! omdat we nu eenmaal allemaal inwoners zijn van diezelfde aarde.
Da's geen liefdadigheid - da's rechtvaardigheid.
Jans, je mag onze eigen boeren ook niet vergeten die verdienen ook geen grof geld met hun noeste arbeid. Die zijn tegenwoordig meer bezig met de administratie die nodig is om 'in de markt te blijven' dan met waar ze eigenlijk voor gekozen hebben terwijl buitenlandse producties met veel minder problemen op onze markt komen.
Da's gedeeltelijk waar Lieven.
Maar wie verdient aan de binnenkomende buitenlandse producten?
de kleine boer uit het Zuiden? of...
neen, maar moet die boer per sé onze markt gebruiken? hij heeft dat goed recht maar door die mensen een gratis distributiekanaal aan te bieden ontwricht je een beetje het economisch mechanisme. Je draait die mensen een beetje een rad voor de ogen, zij krijgen 3 cent en bij ons kost het misschien 50¤, een groot verschil maar vele anderen leven er ook nog van.
Ik zeg hiet wel een beetje ontwricht, want over zo'n hoeveelheden gaat het eigenlijk niet.
Principiell ben ik akkoord dat de mensen moeten kunnen leven uit hun arbeid
Maar de boer gebruikt onze markt niet.

Hij verkoopt lokaal, in z'n eigen dorpje, aan opkopers, en krijgt daar een minimumbedrag voor.

Die opkopers, al dan niet in dienst voor grote producenten, brengen het dan op onze markt onder de gangbare consumptiebedragen die we kennen.

Wat Fair Trade-winkels doen verschilt niets van wat de grote producenten doen, behalve dat de verloning van de lokale boer veel eerlijker verloopt.
bart als het driewielerke er staat ben ik
in de WW
Ik vind de filosofie achter fairtrade heel goed, en probeer ook om fairtradeproducten te kopen, maar ik heb iets tegen oxfam. (sorry driewielerke, niet persoonlijk pakken he!) Naar mijn mening zijn ze wat de Israëlische/Palestijnse kwestie betreft iets té politiek bezig (en dan bedoel ik niet fairtradepolitiek)
Fairtrade ok, maar partij kiezen vóór het ene en tegen het andere land vind ik er voor een ww wat over.
@peter; "onze Bed and Breakfast Luna Luna, vooral Wereldwinkel producten gebruikt", wat in ieder geval veel gezonder en lekkerder en verantwoorbaar zal zijn dan wat ik een paar jaar geleden in Den Haag voorgeschoteld kreeg. Daar kwam zelfs het brood uit een "sub"-Aldi, en waren ze zefs niet beschaamd om de "snijwaren" in hun originele verpakking op tafel te zetten en 2 NLG aan te rekenen voor een busje Cola van dat huismerk!