De pispot

met categorie:  
De goeie ouwe plasbakken zijn overal uit het stadsbeeld verdwenen, het stinkt er eindelijk niet meer rond.
Maar waar kan je als man nu nog je dringend plaske kwijt.
Tegen een boom kost je 250 euro, tegen de woning van een Mechelaar kost je terecht ook weer 250 euro.

Onlangs deed iemand zijn beklag dat ie zijn dringende boodschap nergens meer kwijt kon.
en inderdaad...
Nergens een publieke plee te vinden
Een plaske in een café kost je als enig alternatief al minstens 2 à 3 EURO want je kan je er moreel toch niet van tussen knijpen zonder een drankje te bestellen, het ereloon van de cafebaas.
Het blijft dan steeds de vraag, eerst het drankje bestellen en nog effe zitten voor de schijn terwijl je hem knijpt of bontweg naar de koer gaan en dan pas je bestelling plaatsen waarbij je zeker weet dat het ganse cafe de ware toedracht van je korte aanwezigheid kent.
Laatst overgebleven hulp in nood was te vinden in de Keizerstraat.
http://www.flickr.com/photo...
Heb ik nooit meegemaakt, ziet er wel echt een item uit zoals die overal te vinden waren. Vies, stinkend maar toch weer oorzaak van gelukzalige seconden
Ik ga in de ondergrondse parking onder de Grote Markt, steeds open overdag en proper. Niet veel mensen weten dat dat kan.
De pissijn in de Keizerstraat heb ik zeker nog geweten...

En inderdaad, Marc VC.. ik had er niet eens aan gedacht dat er in de parking(s?) WC's zijn: ik wist dat niet.. thanks for the info!!

Openbare toiletten zijn eigenlijk - behalve dan degene re in de parking zijn - wel welkom, en blijkbaar broodnodig getuige bijvoorbeeld het tunneletje tussen de Hanswijkstraat en de Stationstraat waar je best je neus goed dichtknijpt als je er door wil wandelen: de weinig fraaie aroma van urine komt je zo tegemoet ;-(
Ja, dat pissijn,dat stonk uren in de wind!

Marc VC, Het is een goede en, vooral heel praktische tip, want ik wist ook helemaal niet dat er in de parking WC's zijn.
IK zal er zeker gebruik van maken nu ik het weet. Bedankt!
Tis te hopen dat ze nu proper blijven nu ik dit vertelt heb ;-)
@Marc VC,wadenkte gà wel van de bloggers?
Ten behoeve van hen die dit
welriekende sanitair nog hebben gekend, post ik een foto van het laatst overblijvend pissijn. Het stond tussen de stadsschouwburg en het Gasthuis. Foto van ergens in de jaren negentig.
Dat was een grapje he echte Mecheleir;-).
Ik hoop niet dat Vinci hier meeleest, seffens doen ze die op slot.
@roger: die foto was van na de laatste "opfris"beyrt van die instelling. Tevoren was het ijzerwerk, of wat er van overbleef uniform zwart, zoals dat in de Hallestraat tegen den Bureau van de polis.
@Marc VC: die kunnen een tarief aanrekenen per minuut of voor de steeg afgaande een dzgkaart aanbieden ;-)
Breng ze niet op ideeën :-)
Marc VC, dat eenzame potje in de parking zou wel eens het drukst bezette potje van Mechelen of zelfs Vlaanderen kunnen worden na uw revelatie hier.

Marec, in Brussel hebben ze iets gevonden tegen de urinegeur op plaatsen waar er gewild of ongewild wild gewildplast wordt, ze maskeren de geur door er regelmatig over te passeren met een sproeimiddel, 't zal mijns inziens wel geen fébrèze zijn. Gezien aan de zij-ingang van Brussel Noord
Geliefde plaatsjes voor wildplassen in de stad zijn het klapgat en in veel grotere mate de doorgang in de Minderbroedersgang. Trouwens dat laatste is steevast het vuilste hoekje van de stad. Nu ik daar aan denk, hoe is het gesteld met de Melaan nu de scholen terug open zijn?
@rudi: Daar zijn ze terug aan het werk ... de laatste loodjes. Er ligt momenteel wel wat afval in, maar ze hebben er nog geen stroming op gezet ...

Minderbroedersgang is inderdaad 'een vuil hoekske', maar hoe oplossen ?
Enkele maanden geleden kwam ik thuis van de malinwa (ik woon er niet ver van, in Het Eitje) en ik zag toch wel medesupporters tegen mijne gevel plassen. Dat vond ik er wel wat over, en ze waren nog kwaad ook als ik er een opmerking over maakte. Respect is soms ver te zoeken.
Ikben echt blij dat die stinkende pissijnen weg zijn.Ik kan nog altijd dat van op de groete met,aan het politie bureel zien, het was altijd aan het overlopen op den trottoir,Er was er ook een aan de Kathelijne Kerk en de Keizerstraat,het was echt smerig.
Ik heb openbare toiletten geweten in de keizerstraat, in de hallestraat en in het buskotje aan het station.
Ze hadden één ding gemeen.
Ze stonken geweldig, maar als je moest, was je blij dat ze er waren.
Het meest gebruikte zal wellicht wel dat in de Muntstraat geweest zijn (tegen de gevel van de oude groentehalle. En er waren er overal, onder meer naast genoeg elke kerk. En stinken deden ze allemaal.
In veel steden staan er moderne versies. Een afgesloten kamertje dat je opent door er wat geld in te steken.

Betalend, maar dan ook beter onderhouden.

Er zijn er nog wel enkele quasi openbaar hoor: bvb. In het conservatorium, den HEMA, de musea, de LAMOT, blijkbaar de parking(s?), de bibliotheek, het station, ... (sommigen zijn ook wel betalend)
wie herinnert zich nog het pissijn op het Katelijnekerkhof. Jekan nog altijd zien waar het was, er staan nu glasbollen en, tip: wat verder, hoog tegen een muur een schitterend gevelgedicht.
Is er geen openbaar toilet in het stadhuis, ingang onder de belforttoren?
Er is nog de Mac Donald op het Rode Kruisplein.
Ik heb me zo al menig keer laten vangen er toch te eten al was ik het niet van plan.
En nu kunt u er ook aan de toog bestellen zonder u te moeten laten vergiftigen.
@Filip f

Ge kunt ook thuis naar het toilet gaan zoals de 'opgevoede' mensen doen in plaats van ergens naar het toilet te gaan en den die zaken hier te komen zwartmaken !!

ALs ik ergens naar het toilet ga, zal ik daar zonder problemen ook iets drinken ! In de stad zijn horecazaken genoeg.
Als ik ergens naar toe moet waar ik niet zeker ben een toilet te vinden zal ik vooraf gaan zodat ik geen 'problemen' heb !

Maar natuurlijk als het geen 5 cent mag kosten of het wordt 'slecht' genoemd ( trouwens de algemene teneur op deze blog ) ...

TRIESTIGE MENTALITEIT
5 cent? man waar ga jij plassen of wanneer ben jij laatst gaan plassen? De courante prijs is nu 30 cent of ongeveer 12 oude Frankskes. Geef mij dan maar een Carolus Trippel en een gratis plasbeurt.

Ik geloof Erwin, dat jij hier bovenop een gebrekkige informatie ook nog het slechte humeur bezit.
De meest natuurlijke remedie tegen humeurigheid is peterselie eten, véél peterselie.
Neen ik ben gewoon dit 'marginaal' geleuter van 85% van de mensen hier beu !!!

Als ge mijn post goed zou lezen zou je weten dat ik juist GEEN probleem heb om te betalen

Bepaalde anderen daarentegen !!
En slecht ingelicht ... maar jongen toch, de persreleases, aankondigingen, officiële en officiëuze mededelingen komen het kantiir hierbaast binnen !

Als ge hier bepaalde posts leest en vergelijkt met de aankondiging, ja soms zelfs officiële documenten, ontbreekt enkel een naam en adres om een juridische klacht in te dienen wegens laster !
Erwin nu overdrijf je toch schromelijk zenne!
Ik was hier met veel plezier aan het lezen, en moet zeggen: echt klachten heb ik niet gezien, behalve dat die pissijns stonken (wat zéker waar is!!)

Ik heb soms ook het probleem dat ik ineens "moet". Maar wat gedaan als je geen zin hebt in een pintje of een koffietje?? knijpen en hopen dat je nog op tijd thuis bent?? Niet aan te raden, om practische en gezondheidsredenen ...

Dus dan moet je op dat moment maar nét weten waar je wel terecht kan ...

Volgens mij ging het dáár over, niet over al dan niet (willen) betalen ...

en "marginaal geleuter" ... sorry zenne, maar dat vind ik behoorlijk beledigend voor de bloggers!! Niet iedereen over 1 kam scheren he maat! Als je het zo beu bent, wat lees je hier dan nog? Zoek je iets minder marginaals he!
Ik denk dat "Erwin" blijkbaar andere zaken lees in de posts dan wij... van die indruk kan ik me écht niet ontdoen, want zoals Katrientje zegt het ging 'em inderdaad totaal niet over wel of niet willen betalen (ik denk dat idereen hier wel opgevoed is en dat zal willen doen!!), wel over de vraag waar je al dan niet terecht kan, waar er openbare toiletten zijn.

Stellen dat 85% van de mensen hier marginaal leuteren is niet alleen volledig onjuist (moet ik nu ook met percentjes goochelen om aan te tonen "hoe" onjuist?) maar ook behoorlijk grof, onbeleefd en beledigend.

Maar, beste Erwin: niemand verplicht jou om het "geleuter" hier te lezen hoor.. zodus...
Beste Erwin,
Kan je misschien jouw reactie verduidelijken:
- over welke aankondigingen gaat het?
Waar en in welke post wordt er zo stevig gelasterd dat een klacht tegen eerroof mogelijk zou zijn?
- welke posten behoren tot het 85 procent geleuter?
(topics over culturele evenementen, tentoonstellingen, foto's, tekeningen, politieke beschouwingen,...).
Natuurlijk wordt er af en toe een uitschuiver gemaakt, en is niet alles steeds even genuanceerd te noemen..., maar jouw beoordeling (of veroordeling) geeft me toch wel wat de kriebels...
Ik kan nog aannemen dat je je verkeerd begrepen voelt in de reacties hierboven, maar wil je daarom nog niet heel het gegeven 'Mechelenblogt' in een kwaad daglicht stellen...
Bedankt.
En de stadsbibiliotheek. Heel proper trouwens.
... kwam filip er droogweg tussen om ons terug on topic te brengen ...

:-))

idd, en proper is em inderdaad ook.
Oja Koen, dat klopt, daar is ook een openbaar toilet.
;-)
Precies, in vroegere tijden werd er alleen aan de heren gedacht, waar konden de dames terecht? Achter een struik?
Als je in de Befferstraat de gebouwen van de stad binnen gaat over het huis van de Mechelaar, waar o.a. de milieudienst is, dan tref je daar in de hal ook een toilet aan. Niet echt openbaar, maar wel heel proper :-)
En misschien is er in het huis van de Mechelaar ook wel eentje, dat weet ik eigenlijk helemaal niet.
Isolde, al eens aan een plastuit gedacht? Enfin je moet daar voor zijn natuurlijk. :-)
het ontbreken van een "pissijn" is duidelijk een mannenprobleem zo te lezen! Vraag raad aan jullie vrouwen, zij zullen jullie wel leren om jullie plan te trekken! Zoals ze dat al altijd hebben moeten doen bij hoog water en dat zonder "pissijn". enne het is trouwens altijd een leuk excuus om even te kunnen gaan uitblazen bij een lekker drankje in onze Mechelse horeca
@mittekemuis: dat "uitblazen" past werkelijk in deze contekst. Maar het gevolg van dat lekker drankje is dat je 200 m verder weer kunt gaan "uitblazen"
Rudi, een plastuit ... is niet ideaal zenne ;-)
Alleen het adres van Erwin ontbreekt op mijn lijst.
Toen we klein waren mochten we(met de hulp van moeder)in de goot plasen.Nu dat ik het alleen kan mag da nimie.
na het lezen van al het komentaar over die pissijnen,Ik moet zeggen dat wij hier in de States,daar geen last mee hebben.Als ge hier MOET gaan ,kunt gij altijd in een gasstation stoppen.en dat is ook voor de lady's.die hebben " men" en " Women" plaatjes aan de deuren en dat is Gratis.Op enkele plaatsen moet ge wel binnen gaan om de sleutel te halen ,That's all.En die toiletten zijn 95% proper,
mja, maar ik kan me op de grote markt nog geen naftstation voorstellen ... ;-)

Onderweg is het idd geen probleem, gewoon aan een naftstation stoppen. Maar als je in de stad bent om boodschappen te doen ...
Winkeliers doen het niet graag, maar eigenlijk zijn ze verplicht om klanten naar het toilet te laten gaan als ze dat vragen.
Het plaatsen van urinoirs of 'pissijnen' kaderde in een campagne van net voor de Eerste Wereldoorlog om onze stad zindelijker, beschaafder en deftiger te maken.
Er werden agenten ingezet om toe te zien of ze ook effectief werden gebruikt.
Dadelijk werd dit dan aangegrepen om er de draak mee te steken in een populaire revue in 'den Alcazar':
'...men ging placeren een pisijn
opdat de stad van Mechelen zou proper zijn.
Den enen pist alhier,
Den anderen pist aldaar,
Z'n broek is nog niet open
Of den agent is daar!'
(info uit 'Waar is de tijd - Mechelen - uitg. Waanders/Diogenes)
Ik ga altijd in de Varkensstraat. Het stinkt daar toch al naar wansmakelijke architectuur!
@ rUUD.
Smaken verschillen.
de gustibus et de coloribus...
Oratio pro domo.