Voordrachtwedstrijd scoort!

met categorie:  
Zondagvoormiddag vond in het Cultuurcentrum de proclamatie plaats van de 52ste Voordrachtwedstrijd voor de Jeugd, om de Erepenningen van de Stad Mechelen en het Stadsjuweel voor Voordrachtkunst, beter bekend als het Dr. De Gruytertornooi.
57 kandidaten, variërend in leeftijd van 8 tot 17 jaar, waren voordien aangetreden in de TDM-theaterzaal, waar de selecties werden gehouden.
En gisteren volgde dus de prijsuitreiking. De laureaten in de diverse categorieën waren Kim Detollenaere (cat. I meisjes), Jolan Voet (cat. I jongens), Lisanne Corijn (cat. II meisjes), Louis Sas (cat. II jongens) en Clara Cleymans (cat. III meisjes). Deze laatste mocht als hoogst scorende laureaat ook het stadsjuweel voor 2006 in ontvangst nemen uit de handen van cultuurschepen Nobels.

Deze voordrachtwedstrijd heeft er al een lange en rijke geschiedenis op zitten. Onder de Mechelse laureaten van de afgelopen jaren zien we heel wat bekende radio- en tv-gezichten.
Ik vermeld lukraak:
- Jelle Cleymans (KETNET)
- Thomas Vanderveken (VRT-tv en Klara)
- Vanessa Van Hove (Radio 2)
- Jan Van Langendonck (Radio 1)
- Frank Deboosere (VRT-weerman)
Ikzelf denk met genoegen terug aan mijn eigen deelname aan deze voordrachtwedstrijd.

"Ergens in de late jaren '60 op een donkere avond in oktober trad een jongetje van 9 jaar in de bonbonnièreschouwburg van de stad Mechelen voor het voetlicht en declameerde op het goud-omlijste podium met veel aplomb een gedicht van Annie M.G. Schmidt of iets van die strekking. De titel was 'Allemaal Mis' en het gedicht voerde een kind op dat in de trant van Paul van Ostaijens 'Mark groet 's morgens de dingen' de voorwerpen in zijn huis begroet, maar daarbij telkens de foutieve dialectische benaming gebruikt: stoof in plaats van kachel enzovoort. Het zal wel gekaderd hebben in de acties van 'Hier spreekt men Nederlands' die toen hoogtij vierden op radio en televisie.

In de rode pluchen zetels halfweg de zaal zat achter een groene tafel een vierkoppige jury het jongetje gade te slaan en te beoordelen op zijn voordrachtkunst en uitspraak van de Nederlandse taal. Daar in die zaal vonden namelijk de Mechelse selectieproeven plaats van de nationale voordrachtwedstrijden voor het Dr. De Gruyterjuweel.

Dat jongetje van 9 jaar was ik. Daar op die planken leerde ik kennismaken met het niet te beschrijven en ongeëvenaarde gevoel van 'artiest te zijn'. In mijn geval stelde dat artistieke toen allemaal niet zoveel voor, maar het gevoel was er wél. En dat kwam voor een groot deel door het decor, door de omgeving, door de sfeer van deze unieke schouwburg."

Spijtig genoeg gaan de selecties nu niet meer door in de schouwburg, maar de podiumervaring die de jonge kandidaten opdoen blijft wel even waardevol!
Ja voordrachtwedstrijden hebben iets speciaals. Bij mij was het niet in Mechelen maar in het naburige Duffel te doen, maar de sfeer die een dergelijke wedstrijd uitademt is fantastisch.

Verder kan me nog steeds de trotse Ugo voor de geest halen die me vertelde dat zijn zoon (uiteraard perfect gecoached) de 'De Gruyterprijs' won ...

@Koen: Wordt er nog steeds gescoord met 'De Spin Sebastiaan' ?
'Sebastiaan' heeft afgedaan... hoewel een tweetal jaar geleden was er een opmerkelijk optreden van een kandidaat die erin slaagde die afgezaagde gedichtje op een originele manier wéér tot leven te wekken.
Ik heb er in 1989 aan deelgenomen, als twaalfjarig Marcske, het resultaat was niet echt bijzonder, maar ik heb er toch enorm leuke herinneringen aan.
Ik weet niet meer welk gedicht ik toen ten gehore bracht, maar de proza dat ik declameerde kwam uit Erik, of het kleine insectenboek van Godfried Bomans. Ik herinner me de oefensessies nog alsof het gisteren was. En de zenuwen die door mijn lijf gierden toen ik helemaal alleen op dat grote podium stond van het auditorium in het Cultureel Centrum zijn me ook nog bijgebleven.
Ik heb nog als prijs een jeugdboek gekregen dat ik nog steeds in mijn boekenkast heb staan.
Kortom een zalige jeugdherinnering.
Heey, Ik ben Kim Detollenaere die vorig jaar won (en het jaar daarna) in mijn categorie!!! Maar ik weet niet of ik dit jaar nog zal meedoen want ik vind niet echt een goede tekst, maar als ik iets goed vind zal ik er weer zeker zijn!!!