Roemeense zusterstad Sibiu culturele hoofdstad!

met categorie:  
Sinds enkele dagen is de Roemeense stad Sibiu, samen met Luxemburg, Culturele Hoofdstad van Europa 2007. Deze stad in Transsylvanië telt zo'n 170.000 inwoners.

En ze is sinds 1996 verbroederd met Mechelen, hoewel ik eerlijk gezegd van deze jumelage niet eens op de hoogte was.

Hoog tijd dus om onze zusterstad Sibiu beter te leren kennen...

 Sibiu, zusterstad van Mechelen

Sibiu werd gesticht in 1190 door Saksische (= Duitse) kolonisten, in het Duits bekend als Hermannstadt . In de 14de eeuw werd het een belangrijk handelscentrum, waar het gildenleven opbloeide. Omwille van de aanwezigheid van vele etnische Duitsers was Sibiu eeuwenlang een voornaam centrum van Duitse cultuur in Oost-Europa. In de 17de eeuw stond het bekend als 'de meest oostelijk gelegen stad van het Westen', dit omwille van het grote aandeel van etnische Duitsers binnen de bevolking. Het was tevens de terminus van postroutes vanuit West-Europa.

Tijdens de 18de en 19de eeuw kwamen de Transsylvaanse Roemenen stilaan in de meerderheid. Sibiu werd de zetel van de Metropoliet van de Roemeense Orthodoxe kerk. Na de Eerste Wereldoorlog en het uiteenvallen van het Oostenrijks-Hongaarse rijk werd Sibiu een Roemeense stad, maar er wonen nog altijd etnische Duitsers en Hongaren. De huidige burgemeester van Sibiu, Klaus Johannis, is zo een etnische Duitser.

Sibiu heeft sind 1990 een universiteit en telt daarbuiten nog tal van hogescholen, waaronder een Militaire Academie, samen goed voor ruim 26.000 studenten. Een jonge stad dus met een rijke geschiedenis.

Net zoals Mechelen kent de stad de laatste jaren een grote heropbloei, wat nu dus culmineert in de toekenning van de titel van Culturele Hoofstad van Europa 2007.

In 2015 is België terug aan de beurt, samen met Tsjechië. Was er geen vaag idee om Mechelen voor te dragen voor die titel? Mechelen 2015 ? ? ?


Dat Sibiu een zusterstad van Mechelen was wist ik eerlijk gezegd niet... (ik wist wél dat de Boliviaanse stad Sucre gelieerd was met Mechelen - zie mijn post hierover. 'Banden met Bolivia' 22/10)...
Deze stad lijkt me wel een boeiende héél meerlagige geschiedenis te hebben.
Bedankt om dit hier in de aandacht te brengen Koen!

Enne, inderdaad: er wordt in alle talen gezwegen over de mogelijke kandidatuur van Mechelen voor cultuurhoofdstad in 2015... Is dit idee van Nobels teruggefloten?
of...
Andere steden die met Mechelen gejumeleerd zijn (of waren):
- Arvada, Colorado USA
- Chengdu, China
- Sucre, Bolivië
- Helmond, Nederland
- Yuki City, Japan
- Dijon, Frankrijk
- Sibiu, Roemenië
- ... ?

In hoeverre deze verbroederingsbanden nog iets betekenen voor onze stad, weet ik niet. Ik lees alleen hier en daar nog iets over Sucre. Voor de rest staat het op een laag pitje, vrees ik.
Mechelen, culturele hoofdstad 2015?

Naar aanleiding van het succes van "Mechelen, stad in vrouwenhanden", stelden o.m. Frank Nobels en Kristl Strubbe in het verkiezingsdrukwerk van de stadslijst (ik citeer): "Wij plannen in de toekomst een topevenement op de 3 jaar... Die ambitie moet uiteindelijk resulteren in het etiket culturele hoofdstad van Europa in 2015.

Is dit realistisch? Als een Roemeense stad als Sibiu dit kan, moeten wij dit toch ook kunnen. Vraag is of het opportuun is én of de Mechelaars erachter staan. Wat denkt Mechelen.blogt?
@Koen

Dit is enkele jaren dan ook in een zeer slecht daglicht komen te staan omdat die 'verbintenissen' de stad niet alleen helemaal niks opbrachten maar ...

Onze goede vriend 'Bervoets' maakte het dan ook nog eens extra bond door meerdere keren op 'vakantie' te gaan ( met de nadruk OP VAKANTIE !! ) met de volledige familie naar die steden op kosten van de stad ! Uiteraard was de 'officiele' reden ietsje anders geformuleerd.

In ieder geval sindsdien staat het idd op een laag pitje
@koen: Ik sta er volledig achter, als Rijsel het kan dan kan Mechelen dat ook ...
Ik sta achter het idee! Misschien moet het kosten/baten-plaatje maar eens gemaakt worden...
Dromen en realiteit...
wat kan - wat niet?
Maar het idee ben ik genegen.
By the way ik hoorde dat toen de Republiek Vlaanderen was uitgeroepen, dat Mechelen werd gezien door de RTBF journalisten als de (weliswaar voorlopige) hoofdstad.
ook gehoord peter.Vond dat nog geen slecht idee.Het verwonderde mij weldat hij sprak over MECHELEN en niet over MALINES. (ze leren bij)
Als onze Franstalige collega's Mechelen tot politieke hoofdstad bombarderen, kunnen wijzelf toch niet achterblijven met deze 'culturele hoofdstedelijke' ambitites.

Malines deux-mille-quinze!

Is er trouwens een jubileum te vieren in 2015, zoals in 2000 met de Keizer Karel-festiviteiten?
Het Mechelse Ros Beiaard dateert van 1415: tijd voor 'n Ommegang?
Het Landjuweel van 1515: een theaterfestival?
Troonsbestijing van Karel v in 1515: grote expo over Karel V?
Zeg Maneblusser als je A zegt moet je B zeggen. Kun je bewijzen dat Bervoets opkosten van de stad daar geweest is en dan nog wel op vakantie?

En Peter, inderdaad als Rijsel (Lille) het kan, dan kan Mechelen het ZEKER. Mechelen heeft onnoemelijk meer te bieden dan drie Lille's bij elkaar.

Een echte stad om een jumelage mee te hebben is echter Dijon omdat we door de Bourgondische hertogen een nauwe band hebben. Maar naar ik gehoord heb is Dijon helemaal niet meer geïnteresseerd. Wegens "Mechelen te onbeduidend". Wat me niet zou verwonderen want toen ik in Dijon was had ik de indruk dat het hier een beetje Petit-Paris was - de lichtstad willen naäpen. Misschien logisch want Dijon was ooit hoofdstad van Bourgondië en concurrent van Parijs. Een beetje dikkenekkering zijn ze daar heb ik de indruk Maar het was daar ook een beetje van ik wil maar kan niet!
Toch niet vergeten mannen dat bij de eerste ronde staatshervorming, de Vlaamse Cultuurraad haar zetel had in Mechelen. Deze voorloper van wat uiteindelijk de Vlaamse Gemeenschap is geworden had toen een duidelijke keuze gemaakt voor Mechelen.
Waar werd karel vijf gekroond ?
Aken (1520) ?
Ik denk dat dit in Brussel gebeurde in het paleis op de Coudenberg: hij werd er officieel aangesteld tot 'Heer der Nederlanden'.

1515 is eigenlijk de einddatum van Karels verblijf in Mechelen. Vanaf dan vertoeft hij niet meer zo vaak in Mechelen en zal als kersverse vorst rondreizen door zijn rijk, want in 1517 wordt hij Koning van Spanje, in 1519 ook Rooms Keizer.
De kroning en zalving tot Rooms koning en keizer van het Duise Rijk greep plaats op 23 oktober 1520 te Aken, in de indrukwekkende centraalbouw opgetrokken door Karel de Grote, waar die plechtigheid sedert eeuwen weerd voltrokken.
(Karel werd tot keizer verkozen van het Heilig Roomse Rijk in 1519, na de dood van z'n grootvader Maximiliaan.
De opvolging door z'n kleinzoon was niet vanzelfsprekend. Hij moest verkozen worden door de Duitse keurvorsten en de meest biedende haalde het.
Met de hulp van Erard de la Marck, de schatrijke prinsbisschop van Luik, kon het Habsburgse Hof te Mechelen de nodige fondsen voor Karels veriezing verzamelen)
(uit: de catalogus 'Los Honores')
Ik dacht al dat dat niet in Mechelen gebeurd was .... :-) En ook niet in 1515.
Inderdaad in Aken vond zijn keizerskroning plaats.

Zijn troonsbestijging tot 'Heer der Nederlanden' gebeurde in Brussel in 1515, overigens op dezelfde plek waar hij later afstand zou doen van de troon, nl. de grote zaal van de Coudenberg, waarvan de restanten nu nog te zien zijn in de ondergrond onder het Koningsplein.
Indrukwekkend, die onderaardse ruïnes.
ha ... dus toch in 1515 ! Maar wel in Brussel, dat beruchte paleis dat later is afgebrand als ik me niet vergis, onder de kunstberg.
Ogenblikske, Karel V werd eerst koning en dus gekroond als koning in 1515 nadat hij werd meerderjarig verklaard (tegen de zin van zijn tante Margareta van Oostenrijk). Hij werd echter pas Keizer van het Heilige Roomse Rijk der Duitse Natie in 1519. En dus Keizer gezalfd in 1520, zoals jans ons schreef. Het feit dat hij Keizer werd had hij te danken aan zijn (in 1515 wegens hun dispuut in ongenade gevallen ) tante Margareta die voor hem uitstekend gelobbied had, samen met die prinsbisschop dus. Hij had namelijk enkele tegenkandidaten: François I van Frankrijk ( de eeuwige erfvijand), Hendrik VIII van Engeland,en één of andere obscure vorst van Hongarije van wie me de naam na enkele Carolus Christmas en wat Beethovenwijn me ontsnapt. Trouwens: als dank kreeg Margareta terug de post van gouverneur van de Nederlanden en kon pas goed de grote periode van Mechelen beginnen.