Jacobs Well de musical , door jongerengroep Go-Live in het Scheppersinstituut

met categorie:  
Op 22 december brengen dertien jongeren ook in Mechelen een musical met een krachtige boodschap van hoop en genezing. Ze doen dat met zoveel enthousiasme dat het vaak diepe indrukken nalaat, zo bleek uit veel reacties die we na eerdere uitvoeringen mochten vernemen.

Het initiatief voor het musicalproject werd genomen door de katholieke jongerengroep Go-Live die sinds kort in de Mechelse regio actief is. Voor de organisatie van de uitvoering op 22 december mogen ze rekenen op veel steun en medewerking van I.J.D. Mechelen-Vlaams-Brabant en van Gebedshuis Sjaloom uit dezelfde stad.

Jacobs Well

De musical werd in 2001 geschreven door 4 jongeren van Ierse, Nederlandse en Belgische origine. De muziek is van priester-componist Markus Wittal. Het scenario is gebaseerd op een passage uit het evangelie van Johannes ( joh.4, 1-30). Dat werd respectvol getransponeerd naar de situatie zoals we die vandaag in onze eigen omgeving kennen en de put van jacob werd het café van jacob. De rest van de plot gaan we natuurlijk niet uitvoerig uit de doeken doen in dit artikel. Maar zeker is dat deze musical perfect aansluit bij de boodschap van Kerst : God komt binnen in de wereld van alle mensen die de deur van hun hart voor Hem willen openen.

De Vlaamse versie van Jacob's well wordt uitgevoerd door een team van jongeren dat in januari van dit jaar speciaal daarvoor bijeen werd gezocht. Ze komen uit gans Vlaanderen en na een periode van intens samen repeteren, bidden en vriendschap delen zijn ze aan een heuse tour begonnen. In oktober was er een succesvolle premiere in Gent en even later stonden ze twee maal in Brussel op de planken, in het kader van het internationaal evangelisatiecongres. Intussen liepen al verschillende aanvragen binnen om het stuk her en der in Vlaanderen te komen brengen. Ondanks het feit dat de meeste acteurs bij het begin van dit project nog geen toneelervaring hadden zijn de kritieken zeer lovend. Dat heeft wellicht ook iets te maken met de sterke vriendschap en de overtuiging die in de groep is gegroeid. Hun uitstraling werkt gewoon aanstekelijk.

Jacobs Well Musicall

De musical Jacob's well wordt uitgevoerd op vrijdag 22 december om 20 u in de feestzaal van het Scheppersinstituut aan de Melaan nummer 16. Er is ruim parking voorzien op de speelplaats. De toegang is gratis en de deuren worden geopend vanaf 19.30 u. Na de uitvoering nodigen we iedereen uit om tussen pot en pint nog even met de jonge acteurs van gedachten te wisselen over de boodschap die ze graag met iedereen willen delen.

Meer info vind je op http://www.go-live.be/jacobswell.htm

Het verhaal:
Jessica helpt mee als dienster in het successvolle café van haar vader "Jacobs well".
Haar vader Jacob is enigzins ontgoocheld in zijn dochter die nogal lichtvoetig door het leven gaat en die niet vreemd is voor heel wat jonge mannen van de buurt.
Die avond loopt Jessica als een donderwolk rond met enkele fikse ontladingen op haar vader en op de klanten. Als klap op de vuurpijl belt het zanggroepje dat de volgende dag het cliënteel moet entertainen de geplande vertoning af.
Het is reeds vroeg in de ochtend wanneer Fredje, die sinds de dood van zijn echtgenote zowat deel uitmaakt van het cafémeubilair, als laatste wordt buiten gewerkt, dan gaat het café dicht.
Jessica is orde aan het brengen wanneer plots op de deur wordt geklopt. Een jonge man met verzorgd lang haar en een jeugdig baardje vraagt verkleumd of hij op de rest van zijn bandje mag zitten wachten. Eerst moppert Jessica en laat de man wachten aan de deur. Uiteindelijk laat ze hem toch binnen. De man blijkt vreemd genoeg alles te weten over Jessica en de anderen, hij belooft haar bovendien nog beter water dan het café kan bieden...

De rest kan je misschien zelf gaan zien want de volgende voorstelling gaat door in januari in Lovendegem en later ook in Maaseik, Brugge ....
Het stuk duurt niet te lang en heeft mijns inziens geen lege vervelende momenten. Er zijn voor mij enkele sterke, onvergetelijke scènes zoals die waar Fredje in een zeer dynamische dans op energieke wijze zijn hang naar zijn dagelijks pintje bezingt en ook de scène waar de jonge vreemdeling, Jezus, Jessica vertroosting brengt en vergeving schenkt naar analogie met de bijbelse Maria-Magdalena.
Het is reeds de derde vertoning en volgens getuigen doen de jongeren het elke keer nog beter. In ieder geval was de vertoning hier in Mechelen goed voor een dikke 300 man onder wie Kardinaal Danneels die door zijn aanwezigheid het jonge enthousiaste team een hart onder de riem gestoken heeft.
Ik vind vooral de scene treffend waarin Jessica het kloppen aan de deur eindelijk hoort en open doet. Toch laat ze de man niet binnen. Ze vindt daar allerlei redenen voor. Wat een ongelofelijk trefzekere scene. Want hoeveel uitvluchten vinden wij om ons te verschonen telkens wanneer we Hem niet in ons hart binnenlaten ?
Het was knap geschetst in welke leegte jongeren terecht kunnen komen als ze "uitgaan".
Geweldig om jongeren te horen getuigen over hun diep beleefde geloofservaring.
Ook de scene waarin Jezus de zonden met zich wegneemt en voorstelt samen verder te gaan vond ik schitterend... Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat jongeren naar zulke voorstelling sturen veel meer uithaalt dan de godsdienstlessen in onze "christelijke" scholen, waar God amper nog wordt vernoemd.
Proficiat met het initiatief! You have been blogged again here: http://dekatholiekewebcast.be/
Het was verrassend om te zien, te horen, te voelen hoe deze jongeren méér lieten zien, lieten horen, lieten voelen dan dit stuk objectief zou geven. De vreugde en de vriendschap die zij uitstraalden om in deze musical Jezus te verkondigen werkte erg aanstekelijk. Dit was alvast een mooi kerstgeschenk!
Ik vond het een goed gebracht stuk met goede inhoud en goede boodschap, iedereen zou dit stuk moeten zien! DIkke proficiatt
Een ongelooflijke voorstelling,
proficiat aan alle jongeren die de moed en de kracht vinden om nog na hun dagelijkse taken z'on prestatie op de set te zetten.
Dank aan allen die meewerkten,
De reactie van de mensen waren ongelofelijk, zo vonden ze ook het initiatief goed wanneer na de voorstelling vragen werden gesteld.
Zo bleek de voorstelling een innorme indruk te laten bij de mensen.
Iets dat hun doet nadenken over hun eigen leven en hoe ze verder gaan om de poort van hun hart open te zetten op zoek naar God, Heer en Meester of om nog dichter te komen tot God.
De zaal was een ruimte vol warmte en liefde,
moge God jullie allen bijstaan en doe zo verder.
Nog een Zalige Kerst en een Godsvruchtig Nieuwjaar
Het was een heel goede, maar ook toffe voorstelling in Mechelen! Ik ben er heel tevreden over, en ik denk dat iedereen van onze groep dat wel is.
Ik hoop alleszins dat de boodschap goed is overgebracht. Aan de vorige reacties te zien is dat wel het geval. Het is immers een evangelisatieproject en dan is dat inderdaad wel de bedoeling!
Ik hoop dat we de musical nog veel kunnen opvoeren en zo nog veel (jonge) mensen kunnen raken.
Ik vond het prachtig en zeer overtuigend: inneens ondekt je opnieuw hoe gemakkelijk het is met God, in Jezus te spreken, zoals met de beste vriend die alles begrijpt, en weet en aanvaard van jou! Je voel je ook bemind! Je weet het in theorie, tenminste als je gelovig en praktizerend bent, wat mijn geval is, maar door die voorstelling, ervaar het je op een gevoelige manier. Dank u Johan,voor je durf en overtuiging en dank aan: Juliette, David, Nele, "Jessica", en andere die ik minder ken.
Proficiat aan alle spelers en medewerkers voor de inzet, de moed en de durf om met een dergelijke boodschap naar buiten te komen. Laat de wereld maar horen en zien dat er Leven is met Jezus Christus in ons hart!
Een zeer innemende voorstelling. Hartelijk dank voor jullie inzet en durf! Het verhaal heeft me doen ontdekken dat de ontmoeting met Jezus in het gebed echt spontaan en eenvoudig kan verlopen en heeft me een hart onder de riem gestoken. Doe zo voort en laat vooral niet na de toeschouwers ook persoonlijk tegemoet te treden met een babbel...
Wij zijn daar met een paar van de scouts naar toe gegaan en ik vond het zeker de moeite, proficiat iedereen en vooral Nele hè...