Een Pieck op de kerstboom.

met categorie:  
Laat het dan géén echte winterprent zijn - de nostalgie die eigen is aan deze tijd van het jaar; druipt gewoon van deze tekening...
Anton Pieck, de onnavolgbare Nederlandse tekenaar, vooral ook gekend van het sprookjesbos de Efteling, zette ook tal van Vlaamse hoekjes op papier.
Zo tekende hij deze hoogst persoonlijke interpretatie van de Mechelse Grote Markt...
Ik vond ze daarstraks terug in een boek dat bij mij op de plank staat: 'Vlaanderen, anders bekeken' (Aster Berkhof/Anton Pieck).

...een blog-presentje voor onder de Kerstboom...
...of... een Pieckje voor op de boom? ;-)
Nostalgie op den top.....
Dat boek lijkt me heel leuk, Jan! Ik ben opgegroeid met Anton Pieck kerstkaarten en boeken, maar deze kende ik nog niet.
Inderdaad een bijzondere kaart.
Zeer leuke, interessante, intrigerende prent, Jan!
En dat boek lijkt me ook wel interessant...
Het boek is inderdaad héél boeiend - met spitse teksten van Berkhof - tegendraads, amusant, treffend...
en met tal van schitterende tekeningen!
Het boek is wel een twintigtal jaren oud - en werd uitgegeven bij Elsevier -Amsterdam/Brussel.
Ik geloof dat mijn ouders dat boek ook op de plank hebben, ik zal het eens goed moeten inkijken.
Ik ben in het bezit van de originele litho van Anton Pieck (33 x 22 cm) en daar is er iets meer te zien dan op bovenstaande afbeelding. Het boek zelf is inderdaad zéér boeiend, interessant met leuke tekeningen en schitterende teksten. Ergens zag ik deze prent in reliëf/porselein.
Ik denk dat ik ook eens een bezoekje aan pa en ma moet brengen, want voor zover ik me kan herinneren hebben we ook een verzamel Anton Pieck boek in de kast staan.... Dus 'die 20 jaar oud' zou wel eens kunnen kloppen (zegt een jonge dertiger ;o) )

De Mechelen-prent heeft Anton Pieck gemaakt voor de tweemaandelijkse kalender 1981 (blad september/oktober). Deze ingekleurde tekening, die stamt uit 1979/1980, is overigens fleuriger dan het exemplaar dat staat afgebeeld in het boek  "Vlaanderen ander bekeken". Het boek is uitegegeven in 1983.

R.U. Wijk, oud-secretaris Anton Pieck Club Nederland.

Voor Ron en zijn vrienden van de Anton Pieck Club Nederland :

Klik hier voor een grotere en betere versie van deze geweldige Mechelen-prent.