Värttinä: Virtuose Folk, Werelds & Wonderlijk

met categorie:  
Susan Aho

Wereldse folk, of volkse wereldmuziek? Traditie en moderniteit in perfect huwelijk, met thema's zoals erotiek, ontrouw, slechte mannen, geesten en heksen, dat alles overgoten in een fijn Fins sausje.
Vanavond (17.11) was Värttinä tijdens haar beperkte Vlaamse tour (Leuven, Eeklo, Mechelen en Roeselare) te gast in de sfeervolle Stadsschouwburg van Mechelen !

De drie hemelse stemmen van Susan Aho, Mari Kaasinen en Johanna Virtanen en de zeskoppige briljante begeleidingsband zorgden voor een avondje Genieten met de grote G.
Ok, ik béken: "I'm into folk". Maar ook: rock, etc. Maar ook al ben je niet "into" folk, wereldmuziek of.. whatever. Als Värttinä het podium betreedt kan je daar niet onverschillig bij blijven! Ze brengen op een prachtige wijze de traditionele (Finse) folkmuziek naar je toe, en ook al begrijp je er géén woord van: het pakt je!.

De muzikale virtuositeit van de band, de prachtige stemmen van de drie dames, de wonderlijke choreografie.... het is gewoon fantastisch! Het gezelschap pakte zonder veel moeite de Mechelse Stadsschouwburg in. En: blijkbaar - zo zou blijken na de show - wonnen ze ook veel nieuwe zieltjes, want de CD's gingen als zoete broodjes van de hand...

VärttinäUw diennaar genoot met volle teugen. In de eerste plaats van de muziek... maar toch ook een beetje van het feit dat hij net toevallig 'voor' zijn favoriete Värttinä-meisje Susan Aho zat... ;-)
Maar goed, terug naar de muziek....

Wat een optreden zeg! Ik had de jongedames al aan het werk mogen zien samen met Henk Hofstede (Nits) & Simon Ho en zijn band in Basel (Zwitserland), maar nu was eindelijk mijn kans gekomen om ze als "Värttinä" te mogen bewonderen: met 'full band dus'. Wow! Ik wàs al verkocht... maar nu zeker....
Wat een mooie liedjes - ook al begreep ik er dan geen woord van. Gelukkig gaven de dames er af en toe - gelukkig in het Engels wat uiteg bij...

Mooie liedjes. Dan weer dansbaar. Pure folk. Soms Jazzy. En vaak: kippenvelmomenten. Jongens toch.... alleen al die prachtstemmen... Erg leuk was het ook wanneer de dames ons vroegen of we Fins wilden leren en met ons - bij de laatste bis - even het refrein van "SEELINNIKOI" lieten repeteren, om dat dan vervolgens mee te zingen. Hoe dat refrein luidde: SEELINNIKOI! ;-)

Na het optreden haaste ik me naar het podium om de setlijst daaraf te halen - ondertussen mooi versierd met de handtekeningen van de lieftallige dames - want om het "gewoon op te schrijven" faalt mijn Fins toch een beetje...

1. ITKIN
2. TAUTI
3. YÖTULET
4. LUMOTAR
5. PAJATUS
6. KYLÄ VUOTTI
7. MATALEENA
8. ÄIJÖ
9. INSTIS - rumpusoolo - INSTIS
10. MIERO
11. MIERONTIE
13. MUSTAT KENGÄT
14. SYNTI
15. MAARIA
16. VIHMA
17. LINNENUNMIELI
18. LAULUTYTTÖ
19. RIENA
-
20. SANO LEYVMYYNNISTÄ
21. SEELINNIKOI


Ondertussen heb ik geleerd dat het 'Rumpusoolo' het Fins is voor drumsolo. Een drumsolo, die blijkbaar ook in het folkgenre zijn intrede kent, en ook dan is het "kijk, mama, zonder handen"-principe dat ik zo verafschuw. Kort: de drummer bewees het goed te kunnen: maar een drumsolo - sorry "Rumpusoolo" van bijna 5 minuten hoeft nu wel niet echt... Nee dan liever nog een nummer met die prachtige dames, heu.. die prachtige stemmen ;-)

Een optreden vol hoogtepunten en kippenvelmomenten !!!! . Het voor mijn part nog uren mogen doorgaan. De meisjes kregen jammer genoeg de zaal niet aan het dansen (misschien volgende keer?), enthousiast was diezelfde zaal, die op het einde toch een beetje Fins kon meezingen, wél....

In Vlaanderen zijn we al héél erg blij met Laïs (waarover overigens géén slecht woord), maar éérlijk is éérlijk, Värttinä spelen toch in een divisie hoger hoor....

Na afloop nog even gekeuveld met de dames, ja zo ben ik wel... Hen de groeten gedaan Henk Hofstede (had ie me gevraagd na het Nits-optreden in Lier) en geïnformeerd of ze dra wéér in ons land zouden touren: "we tour often here..". Ons geen zorgen maken dus!

"t Was ook leuk om bij dit optreden mede-blogger Florisla en zijn liefttallige wederhelft te ontmoeten, alsook Garda en ook een goede vriendin die ik op zulks optreden eigenlijk wel stiekem verwachtte.

Het was weerom een heel mooie avond, met vooral heel mooie muziek.. die smaakte naar méér...
Het is fijn dat het CC ook "Folk" wil programmeren in haar aanbod, maar het mag gerust een beetje méér zijn hoor !!!

Zoals jij dit optreden enthousiast beschrijft, zal het wel de moeite geweest zijn Markec...
Iets zegt me dat ik dit ook wel gesmaakt zou hebben. Folk zegt me wel wat.
Maar ja, het is steeds een keuze maken bij het samenstellen van je optredens voor een abonnement... Dus, dit is gesneuveld. Misschien wel jammer.
Volgende week ga ik naar Bart Peeters.
Ik hoop (maar geloof er sterk in) dat dit ook wel goed zou kunnen zijn.
(ik hoorde al goeie commentaren).
Ja, Jan, enthouisast over dit fantastische gebeuren was en ben ik zeker ;-)
Fijn dat je het schrijfseltje apprecieert... maar, idd. je had erbij moeten zijn ;-)

Als je wil... vanavond spelen ze in Roeselaere ;-)
Ik was er gisteren ook en kan alleen maar beamen wat marec hier zegt. Had zelfs hetzelfde gevoel bij de "rumpussoolo". Dat ze de zaal niet aan 't dansen kregen, lag zeker niet aan hen maar ik denk ook niet dat het aan het publiek lag. Zelfs de stijfste hark zou bij vele liedjes ten minste tot een bijtrekpasje verleid worden , al dan niet in de maat. Maar je moet er wel een minimum aan plaats voor hebben. En hoe je het ook draait of keert, die plaats heb je niet in de schouwburg. Onze stadsschouwburg is een prachtige zaal maar helaas vind ik het voor een aantal voorstellingen jammer dat ze juist daar geprogrammeerd zijn. Een zaal met beneden staand (lees dansend )publiek en op het balkon zittend publiek zou voor Värttinä veel dankbaarder geweest zijn. Maar ik kan je verzekeren, vanuit mijn fluwelen zeteltje heb ik meerdere keren " stiekem" gedanst.
Inderdaad, HIlde: een ander 'opstelling' van de zaal zou veel doen.. dan is zelfs ook een "Boombal" mogelijk! Maar nu ga ik misschien iets te snel... als je ziet dat we in het aanbod van het Cultureel Centrum ocharme één (1!) Folkoptreden voorgeschoteld krijgen - gelukkig dan wel meteen een klepper van formaat! ;-)

Ook ik had dus liever gedanst, en hield het op heen en weer wiebelen in mijn zeteltje... volgend keer misschien? Sowieso, als Värttinä terugkomt, met zittend of staande plaatsen: ik ZAL er zijn!!!

Tja... drumsolo's .... ;-)
@marec. Twee jaar geleden ( of was het al zelfs 3 jaar) ben ik verzeild geraakt op een mini-folkfestivalletje in het CC aan de Melaan/Minderbroedersgang. Er waren zowel optredens in de "kerk" als in de zaal van het concervatorium. Het festivalletje werd afgesloten met een Boombal. De optredens waren echt wel goed en een Boombal is altijd leuk.En ook al was het een indoor-festival, een folkliefhebber is doorgaans een ongegeneerd persoon die er niets op tegen heeft om op de grond te zitten zodat je zowaar een " wei-gevoel" kreeg. Leuk initiatief, echt tof! Alleen was de opkomst wat aan de lage kant. Ik heb geen idee wie achter de organisatie zat en er is nadien bij mijn weten geen vervolg op gekomen zodat de folk een stille dood stierf in Mechelen. Misschien was het een prematuurtje? Weet iemand wie het gebeuren georganiseerd heeft? Wie weet kan er nieuw leven in geblazen worden...
@Hilde - Rara, ik was daar ook, op dat prima folkfestival, met o.m. Kruidt, Troissoeur, Fluxus, Yevgueni, .... en ja dat was toch écht wel heel erg leuk en amusant, keitof inderdaad!!!!! Dat was toen inderdaad een méér dan goede stap in de juiste richting.... ook Värttinä is zulke goede stap, maar kwamen er nu maar méér van zulke stapjes....
Ik heb begrepen dat er een iemand bij het CC voor "folk" en/of "wereldmuziek" verantwoordelijk is.. Maar ik kan me vergissen natuurlijk...
Het optreden was zeer zeker de moeite, zeker van op de eerste rijen, lekker dicht bij de dames (ik deel je voorkeur voor Susan, markec ;o)

Het viel me wel op dat er nog vrij veel stoelen vrij bleven...de eerste keer dat ik dat zie in de stadsschouwburg.

Het winterfolkfestival is inderdaad een stille dood gestorven (was er tweemaal bij), ik vrees te weinig opkomst.

Eindelijk Värttinä gehad, wie willen we nu ? Clannad nog eens bovenhalen anders ? ;o)
Ja, Bart.. die Susan mag er zijn hé ;-)

Al zeker drie Bloggers alhier waren dus toen op WInterfolk... Misschien moeten we dat eens met ons drieën gesteund door..... gaan bepleiten bij het Stadsbestuur: om een editie III te verkrijgen...
4 bloggers want ook ik was toen op het folkgebeuren. Ik denk dat idd de cultuurfunctionars bevoegd voor wereldmuziek er eens moet aan herinnerd worden. Voor de folkzangeres-fans was er afgelopen woensdag het optreden van Prima Donkey in het Cultuurcentrum.
Een samenwerkingsverband met o.a. Rudy Tropuvé (ex-deus, Buni Lenski en Han Stubbe (DAAU) en vooral Nathalie Delcroix en Jorunn Bauweraerts van Laïs!
Er zaten ocharme 30 mensen in de aula van het CC, spijtig want 't was de moeite waard.
@Johan: ah, voila, zelfs al vier bloggers ;-)
Misschien zelfs méér....

Prima Donkey: moet eerlijk bekennen - los van het feit dat ik elders zijn moest - dat het me volledig ontgaan was.... maar het klopt wel dat er wat aan de mouw getrokken mag worden van de Cultuurcentrum-verantwoordelijken: wij willen méér folk ;-D
... ondertussen een fotootje van mijn favoriete "Värttinä" jongedame bij dit artikel geplaatst, ah ja, en ook van de full band natuurlijk... ;-)
Awel markec, live vond ik ze toch knapper hoor :-)
Ha, Ja.. Floris.. da's juist, 'k heb er nog een 'klapke' meegedaan na het optreden (ook met de anderen, maar zij had meestal het woord, 'k denk ook dat Susan het beste het Engels machtig is ... of misschien wil ik dat wel denken, haha...)

 die Susan mag er zeker zijn, heb er een jaar een relatie mee gehad.  Is een heel toffe madam, en is een heel drukke bij ! Ikzelf heb door mijn commerciële ervaringen de groep verder geholpen met hun bezigheden met LOTR, en heb wa mee getoerd met hen. Fijne periode meegemaakt !

Ze zijn met zulke passie bezig met hun muziek, onbeschrijfbaar. Ik blijf fan van de eerste minuut !

 

 

@anoniem: Dank U voor uw bijdrage over uw liefdesleven, Ignace Crombé! ;-)))
 

Goed kunnen zingen is 1 ding, maar als het een lekker wijf is dat goed zingt komt dat het live-gebeuren toch zeker ten goede! (lacht)