twee keer 9 maanden

met categorie:  
 negen maand

Of toch bijna...
Onlangs zijn mijn twee schatten van kinderen op de wereld gekomen
Met hun zes weken te vroeg moesten ze naar het universitair ziekenhuis gebracht worden. Samen met hun mama stellen ze het nu heel goed. Onlangs kwamen ze terug naar het ziekenhuis van Mechelen waar ze de nodige zorgen krijgen tot ze naar huis mogen.
Nu rijst voor ons wel de vraag hoe baby-vriendelijk Mechelen wel is.
Wij besloten uit milieuoverweging om de kindjes echte luiers te laten dragen. Buiten het milieueffect is het nog economisch ook want sinds kort biedt de stad Mechelen de kersverse ouders startpakketjes luiers aan tegen zeer democratische prijzen. Maak dan zelf de rekening maar als je de pampertjes moet kopen en je bovendien wekelijks je goedgevulde 1,5 € vuilzakken buiten moet zetten, daar kunnen die paar machientjes extra was niet tegen op.

Enkele bedenkingen wel wat betreft de kindvriendelijkheid van onze stad. Kunnen ouders wel veilig met hun kinderwagen de straat op waar 2 tegel-voetpaden legio zijn? ( en wat dan wel niet met tweelingen? )

Kinderopvang lijkt heden ten dage ook niet zo veelvuldig voorhanden, misschien moeten we maar weer naar de situatie van onze ouders of voorouders, waar moeder op de kindjes paste, misschien kan papa thuisblijven.

In plaats van de kindjes 'uit te besteden' kunnen we misschien beter zelf bij de opvoeding betrokken blijven. Er zou minder gebrek aan kinderopvang zijn, minder geld nodig zijn om die te betalen waardoor er minder nood zou zijn aan twee voltijdse jobs binnen een gezin. Dit zou weer meer jobs vrijmaken voor anderen. De subsidies voor kinderopvang kunnen dan weer uitgeven worden aan ouders die hun kindjes zelf opvoeden.

Een beetje anders leven zou meer levenskwaliteit brengen

hm, het is niet altijd zo dat beide ouders werken ALLEEN om de kinderopvang te betalen he ... beetje realistisch blijven, het is niet voor iedereen weggelegd om thuis te blijven om de kinderen op te voeden zonder daardoor in financiele nood te komen. Levenskwaliteit is niet enkel te verhogen met thuis blijven om de kinderen op te voeden. Levenskwaliteit zit ook in de hoogte van je inkomen en niet elke maand de laatste week van de maand moeten schrapen om rond te komen.
Als het allemaal maar zo gemakkelijk was ... zouden er al lang véél meer gezinnen een thuisblijvende vader/moeder hebben hoor.
Niet enkel de financiele reden is een reden om met twee te gaan werken. Vrouwen hebben tegenwoordig dezelfde mogelijkheden om te gaan studeren als de mannen. Eens je diploma gehaald na al die moeite, stop je ook niet zo maar met werken voor de kinderen... Na twintig jaar niet gewerkt te hebben, is het zo goed als onmogelijk om je terug op de arbeidsmarkt te gooien. Je moet verder in de toekomst kijken.

Met onze eerste spruit op komst, zitten wij momenteel ook met de handen in het haar wat betreft kinderopvang. Graag hadden wij ons kindje bij een onthaalmoeder laten opvangen gezien de huiselijke sfeer. Maar ik heb het gevoel dat de vraag hier gigantisch veel hoger is dan het aanbod. Na een telefoontje met Kind & Gezin kon ik de conclussie trekken dat er geen enkel initiatief bestaat om dat op een hoger niveau gestructureerd te organiseren. Misschien zou het goed initiatief zijn indien alle aanbieders van kinderopvang de handen in elkaar zouden slagen (met eventueel de hulp van de stad) en dit toch al minstens om Mechels niveau zouden organiseren? Uiteindelijk wil de stad toch tweeverdieners aantrekken? Die hebben uiteindelijk ook nood aan een goede kinderopvang...
Mijn dochtertje is ook onlangs geboren. Nu valt de kindvriendelijkheid van Mechelen wel mee. Er zijn iderdaad straten waar het niet ideaal wandelen is met de koets. Neem er ééntje met grote wielen, gezien de kasseien, en voor de rest lukt het wel.
Over het ziekenhuis kan ik eventueel wel een boompje opzetten, daar waren mijn ervaringen zeker niet positief te nomen.
@lieven Proficiat met de babys!!!
In Bonheiden is er naast een premie voor de aankoop van herbruikbare luiers ook een afvalzak voor luiers. Een speciale witte zak waarin je de luiers van jong en oud kwijt kan. Deze worden daarna gerecycleerd. Af te geven in het containerpark. Kostprijs EUR 7,50 voor 10 zakken. Bonheiden maakt ook deel uit van IVAREM. Mischien is dit ook mogelijk in Mechelen, moest de wasmachine eb de droogkast (en de bedienaars hiervan) niet kunnen volgen! Zo kunnen de kindjes tenminste aan halve prijs hun gevoeg doen
@Lieven: Van harte gefeliciteerd. Van harte gefeliciteerd. Proficiat ! Proficiat ! Vanwege Luna Luna.
Bedankt, Bedankt Peter en Jokke.
Inderdaad B. en Katrientje, vrouwen hebben eveneens recht op een carière die na de grootgeworden kinderen weer kan/mag opgenomen worden. Nochtans is een kindje 'kopen' een engagement met dit kindje dat je het op zijn eigen benen leert staan en dat je er altijd zal zijn als het nodig is, zo zie ik het toch. Wanneer ouders allebei werken is er toch weinig tijd voor dit engagement, je bent dan deeltijds ouder.
Het hoeft niet per se de moeder te zijn die inbind het kan ook de vader zijn of allebei een beetje.
Misschien vind ik wel een 3/5 of 4/5 job of een nieuwe baas die kinderopvang aanbied als extra-legaal voordeel.
Beste JC, een koetsje heb ik al, twee eigenlijk met half grote wielen, dat valt dan alvast mee.
Een dubbelbreed koetsje kan hier niet op de voetpaden en een dubbellang koetsje draait dan weer moeilijk en is gevaarlijk om de straten over te steken.
... enfin ... Mechelen is niet tweelingvriendelijk ... :-)
Gelukkig moeten we niet strijden om wie het kindje mag/moet vasthouden :-D
Het zijn er allesinds 2 brave ... ik hoor ze zelden of nooit hun keelen openzetten. Waarschijnlijk bezorgt mijn gitaargetjangel meer overlast ...
áls we je gitaarspel horen,dan is het meestal wel aangenaam omte beluisteren. Een geluk dat je niet pas bent begonnen met vioollessen, dat zou door de muren en ramen dringen en alle buren zot maken en tevens de buurt katvrij maken.
Neen Gil het is tof om af en toe van de harmonische tonen van je gitaar te kunnen genieten.
.. en zo blijkt dat sommige bloggers 'buren' van elkaar zijn...

En er zijn er nog hoor...
En nu geeft de Stad Mechelen een toelage voor herbruikbare luiers
Vanaf 1 mei 2007 geeft de stad Mechelen een toelage aan jonge Mechelse ouders die voor hun kleine spruit herbruikbare luiers aankopen of huren. De toelage bedraagt de helft van de factuurprijs, met een maximum van 125 euro.
Ik vind Mechelen stad niet echt kindvriendelijk. Er zijn toch wel een aantal winkels waar je niet met een koets kan binnenrijden omwille van drempels of verdiepingen. Neem nu de babywinkel Premaman op de Bruul. Daar is een drempel, die zouden toch net beter moeten weten vind ik. De kinderafdeling in de Inno is ook op het verdiep,maar er is bij mijn weten toch geen lift voorhanden.
@Ilse De Maeyer: uw rijbrevet categorie kinderkoetsen nog niet gehaald? ;-)
Met de roltrap geraak je toch wel in de Inno op het eerste zeker!

@jokke, met de kinderwagen kan je toch de roltrap niet op?

In de Inno is er zeker een lift, een hele grote zelfs, er kunnen met gemak 2 buggy's in :D In de meeste winkels waar ik kom, zijn toch liften, maar het is meestal wel pas-en maatwerk om er in te geraken. Wat ik ook lastig vind, zijn deuren die niet open blijven staan (of die je niet kunt blokkeren om open te blijven). Vooral in de bib is dat verschrikkelijk. Die deuren zijn ontzettend zwaar om helemaal open te trekken en daarbij dan nog eens een buggy naar binnen of buiten proberen te duwen zonder verpletterd te worden door een deur... Gelukkig zijn er meestal nog vriendelijke passanten die eventjes een handje toesteken.

@lieven: moet ik U mijn "kinderwagen-rijbewijs" eens laten zien? Ik heb eentje van categorietype G = driedubbele buggy, 't is al wel meer dan 30 jaar oud maar toch!