The Acoustic Admiral For President...

met categorie:  
Tom Van Laere
Tom Van Laere aka Admiral Freebee is weer 'On the road'. En dat zullen we geweten hebben! De Admiraal tourt de Vlaamse culturele centra af met 'Wild Dreams And New Beginnings' en andere 'songs'... Indrukwekkend, akoestisch en straight from the heart! Vrijdag, 13.10 mocht Mechelen genieten van het nieuwe programma van de Admiraal. Nashville en Kippenvelstad in het Freebeesausje waren nooit zo dichtbij.

Na de woede van "Songs" (2005) is er nu de rust en bezinning met "Wild Dreams And New Beginnings". Dat vertaalt zich live in een prachtige akoestische show, waarbij zowat alle nieuwe nummers aan bod komen, afgewisseld met sublieme akoesitsche jasjes van de wat oudere songs, ook de meest "harde". Zo sprong het anders zo potig wegrockende "Oh Darkness" in zijn fantastische uitgeklede versie er zeker uit. Een wow-moment maakte zich van ieder meester.. Maar dat zou die vrijdagvond wel meer gebeuren...
Na zijn terecht bejubelde knappe debuut, simpelweg getiteld "Admiral Freebee", uit 2003 dat al overduidelijk flirtte met Countryrock en blues, was het even schrikken met de opvolger "Songs" die voor een meer "in your face" groezelige rock sound koos, in de beste "Dinosaur Sr". Neil Young & Crazy Horse -traditie... En dan, anno 2006 is er "Wild Dreams and New Beginnings"... waar Van Laere de Country-kaart trekt... Ook hier dringt de vergelijking met Neil Young - die ook van potige rock naar country wisselt alsof het niets is - zich op. Maar Van Laere kan misschien wel wat beter zingen dan Young .... (als dat géén compliment is, Tom?)

De Admiraal werd aangekondigd door een voor het publiek nobele onbekende die een niet onverdienstelijke sketch neerzette. O ja, hij had ook een boon voor ene.. Caroline Gennez. Hij ging haar eens vragen of ze met hem niet eens iets wou gaan drinken... Later zou de brave man nog opnieuw opduiken in het bisnummer "Moon River" waar hij niet alleen zou meezingen maar ook een fraai staaltje van luchtgitaar spelen op/ met een stoeltje zou weggeven...

Haast onopgemerkt verschenen de Admiraal & muzikanten op het podium, en "Admiral for president" (van het debuut uit 2003) werd ingezet. Wat zou volgen was een prima mix van vooral veel nieuw werk en opvallend veel nummers ook uit het eerste album. Niet zo gek, want uitgerekend die songs lenen zich perfect voor de akoestische en country-aanpak. Maar, ook de op "Songs" zo heavy songs zoals met name "Oh Darkness" - in een sublieme versie - leenden zich goed om akoestisch uitgekleed te worden. WOW!

De Admiraal en zijn getalenteerde muzikanten besloten géén tijd te verliezen, er was dus geen of weinig tijd voor uitvoerige bindteksten, en werkten een fantastische set af, die véél te vlug voorbij was! Maar toch was er tussendoor wel af en toe plaats voor een grapje hier en daar. En dat akoestisch ook kan swingen, dat werd ook meer dan bewezen.

Hoogtepunten waren zeer zeker "Fatihfull to the night", het van 'Songs' afkomstige "Lucky One" waarin op ingenieuze wijze enkele strofen uit Iggy Pop's "Home" (van het album "Brick By Brick', 1990) ingeplant werden, 'Rags 'N Run', 'Oh Darkness' (SUBLIEM!!!!) en "The Devil in Details'...

Met extra vermelding voor de knappe miniset van de hele band rond die ene grote ouderwetse microfoon; heel erg intiem.. Je zou je er haast ongemakkelijk bij voelen: ok, ik zat nu ook wel op de eerste rij - dat speelde misschien ook wel mee ;-)

De songs van de Admiraal, die an sich al goed tot steengoed zijn, kwamen in hun country, soms jazzy, jasjes en vaak 'heel erg uitgekleed' enorm goed tot hun recht. Luisterend, genietend van zoveel moois was het soms wegdromen, en je waande je ergens in het verre Nashville, of op weer een andere moment in een of andere rokerige jazzclub ergens in de vroege uurtjes.... fantastisch was het..

Met toch een super speciale vermelding voor de chanteuse die de Admiraal meegebracht had... wat een stem!!!
Aanvullend bij de eerder opgesomde hoogtepunten moet dan zeker vermeld worden "I Much Rather Go Out With the Boys" en de evergreen "Moon River" (Mancini/ Mercer) waarin het talent van deze zangeres overduidelijk bovendreef...

Ik had de Admiraal al stevig van jetje weten geven met een smerige rock 'n roll set. En dat was genieten en shaken. Maar de Akoestische Admiraal is verdorie ook meer dan ok! De 'meer rockende Freebee-songs' moeten in hun akoestische countryjasjes alleszins niet onderdoen voor hun oerversies!

Dit was de prima setlist (onder voorbehoud van eventuele vegissingen)

1. ADMIRAL FOR PRESIDENT
2. RECIPE FOR DISASTER
3. FAITHFUL TO THE NIGHT
4. TRYING TO GET AWAY
5. LUCKY ONE [ met een stukje "Home" van Iggy Pop]
6. EVER PRESENT
7. GET OUT OF TOWN
8. WILD DREAMS AND NEW BEGINNINGS
9. RAGS 'N' RUN
10. I MUCH RATHER GO OUT WITH THE BOYS
11. LIVING FOR THE WEEKEND
12. BREATHE IN/ BREATHE OUT
13. OH DARKNESS
14. MELODY (Jagger/ Richards)
15. PERFECT TOWN
16. ALL THROUGH THE NIGHT
17. HOPE ALONE
18. NOBODY KNOWS YOU
19. DEVIL IN THE DETAILS
+++
20. COMING OF THE KNIGHT
+++
21. MOON RIVER (Mancini/ Mercer)


Jammer dat ik de charmante jongedame die naast mij was komen zitten haar gegevens niet heb, ze was immers geïnteresseerd in de setlijst die ik aan het noteren was: ik had die haar met plezier bezorgd... Maar.. Misschien leest ze dit schrijfseltje wel...


ADMIRAL FREEBEE toert nog verder langs andere Culturele Centra.

Let wel: al vele data zijn uitverkocht. Maar als u er nog ergens bij kan zijn..

Doèn !
@Markec: tja, nu ik uw uitgebreid en denderend verslag lees heb ik toch wel spijt dat ik er niet bij was...
@garda ... en zeggen dat er naast mij zo lang een zitje vrij was, toch totdat die charmante jongedame er kwam zitten...

Maar de Admiraal komt nog wel eens terug hoor!
bedankt voor het weerom uitstekende verslag...
en ja..., misschien had ik dat vrije zitje moeten innemen...
maar dan had je natuurlijk die charmante jongedame 'gemist' ;-)
@Jans - inderdaad, het was écht de moeite ! Wat dat zitje betreft, als ik eerlijk mag antwoorden: het stoorde me hoegenaamd NIET dat die jongedame daar zat ;-))

Hou misschien http://www.admiralfreebee.b... in de gaten voor verdere concerten van de Admiraal...
Ik kan echt niet geloven dat ik de énige was die bij de Admiraal was vrijdag: getuige de reacties, of beter ei zo na het gebrek eraan hier...

Een mens vraagt zich af waarom nog al de moeite...
@Markec: misschien zijn de meeste bloggers geen Admiral Freebee-fans en vandaar de weinige reacties op de post?
Ik was er ook, op de vierde rij ergens in het midden. En de Admiraal did it again ... ook de 'Nashville-Admiraal' weet te ontroeren. RESPECT.
Markec ik wil je even een hart onder de riem steken hoor, ik was wel niet aanwezig op dat concert maar kan je wel zeggen dat ik dit verslag absoluut de moeite waard vind. Een goede recensent is ook iets wat we hier nodig hebben, en dat doe jij absoluut voortreffelijk.
@Filip... is mogelijk... de uitverkochte zaal zat natuurlijk niet noodzakelijk vol met 'bloggers' en 'bloglezers' ;-)

@Troostie... ha... jij was dus ook méér dan voldaan en onder de indruk !!! R E S P E C T... Inderdaad!!!!!

@MarcVC: bedankt zenne, doet toch wel deugd zulk compliment ;-)
Markec, ik was er ook.

Ik verwacht trouwens spoedig een schitterende solo-carrière voor de achtergrond-zangeres. Hoewel, achtergrond ? Ik ben wel haar naam al vergeten. Nina ?

En wees gerust, het is niet omdat er geen reacties komen dat niemand je recensie leest. En wat kan een journalist meer wensen dan gelezen te worden...
@Deedee: Ja, ik denk ook dat deze charmante dame het nog vér kan schoppen hoor.. Wat een presence, maar vooral: wat een STEM !

En merci voor de geruststellende woorden ;-)