Kadodders Kuieren langs Katelijnse Kerkhoven

met categorie:  
Het klinkt luguber: een wandeltocht langsheen de Katelijnse kerkhoven. Een flauwe grap dus? Niet is minder waar. Op 29 oktober a.s. leidt de jaarlijkse Jan Kadoddertocht van wandelclub "De Kadodders" wel degelijk langs verschillende kerkhoven. De wandeling heeft dit jaar als thema "Allerheiligen". Vandaar.

De wandelclub wil de wandelaars laten genieten van de mooie monumenten die je op menig kerkhof aantreffen kan. Niks lugubers dus.
Wandelaars kunnen kiezen uit trajecten van 6, 11, 16, 20, 25 en 30 kilometer. Wandelen doorheen Sint-Katelijne Waver én haar kerkhoven. De begraafplaats van Mechelen zit mee in het parcours van de langere wandelingen. De themawandelingen zijn ontstproten aan het brein van wandelclubvoorzitter René Verreth, als acteur-regisseur ook nooit verlegen om een origineel concept of project. Nu dus deze Allerheiligenwandeling.

Ook typisch voor de wandeling, en passend bij het 'thema', is de chrysantenteelt die de groentenstreek kleurt. In het concept van wandelingen zal op de begraafplaatsen ook muziek weerklinken. "maar steeds op respectvolle basis" belooft de acteur.

Onderweg vindt de deelnemer aan de Kadoddertocht verschillende panelen met stukjes poëzie die Verreth zelf uitkoos. "Dichters kunnen de schoonheid van de natuur op een verfijnde, rake manier nog meer in de verf zetten. Dat biedt nog een meerwaarde aan onze wandeling", besluit René Verreth.


De Jan Kadoddertocht vindt plaats op zondag 29 oktober. Inschrijven kan, die dag, tussen 8 en 15 uur, aan firma De Ceuster, Fortsesteenweg 30 in Sint-Katelijne Waver.


Voorwaar een originele manier om Allerheiligen te vieren, en helemaal niet zo luguber als het lijken kan...

wandelschoenen uit de kast halen dus, en op 29 oktober...

Paraat !


Bron:
"Katelijnse wandelclub tekent traject langs kerkhoven uit' (J.VdPo) - GvA, 19.10.06


En hopelijk zullen er tijdens deze wandeling ook mesthopen beschikbaar zijn waar men kan onder kruipen... naar analogie met de echte Jan Kadodder.
Lijkt me wel een prima themawandeling!
En René Verreth zal zijn talenten als acteur-regisseur wéér ten volle kunnen etaleren.
Ik kan er zelf niet bij zijn, maar ik wens de organisatoren en deelnemers een toffe tocht toe!
Deze Allerheiligenwandeling is een absolute aanrader, wie graag wandelt en nog geen andere afspraken heeft gemaakt, niet aarzelen, zeker doen!
Bedankt voor het bloggen Markec! Op het kerkhof van Mechelen hebben we inderdaad een hele piste dankzij de voortreffelijke hulp van het diensthoofd van de begraafplaatsen. Ook het kerkhof van Elzestraat is beslist boeiend, we gaan hier langs maar niet dwars door. Wist je dat veel Mechelse families verkozen hier voor het laatst zich te rusten te leggen? Kardinaal Goossens zou dit nieuw opgerichte kerkhof in 1888 in zijn geheel gewijd hebben, wat toen indruiste tegen de wetgeving! De ideogische strijd tussen katholieken en liberalen woedde toen heel fel, en heel wat gegoede Mechelse katholieken verkozen niet in wat ze noemden het "geuzenkerkhof" in Mechelen begraven te worden maar wel in de gewijde grond in Katelijne! Kom maar eens kijken naar de Mechelse families die er liggen in graven vol religieuze grafsymboliek, om niet van de Mechelse kloosterorden te spreken : begijnen, zusters van Liefde, apostolinnen, ongeschoeide karmelitessen, clarissen, jezuïeten, de zusters van de christelijke scholen... ze liggen er allemaal in gewijde grond, een trapje dichter bij de hemel ;-)

zie onder meer
http://www.flickr.com/photo...