M'n jongste dochter, Goedele (17 jaar), verblijft momenteel in Bolivia - en dit in het kader van een ervaringsreis (of 'inleefreis'), samen met nog vier andere leerlingen van haar school, Ursulinen-Mechelen, en met evenveel leerlingen van het Sint-Theresia-college in Kapelle-op-den-Bos, én een aantal begeleidende leerkrachten...
Deze reis is reeds geruime tijd geleden, grondig voorbereid -
Woensdagavond vertrokken ze dan uiteindelijk richting Latijns-Amerika, over Madrid en Buenos Aires (waar men nog een city-trip had), naar Santa-Cruz.
Hier werd de groep opgevangen door Maarten Lambrechts, broer van mede-blogger Florisla, die daar werkzaam is in CIPCA, een Boliviaanse NGO, en dit sinds april van dit jaar.
http://www.ursulinenmechelen.be/ (website van de school)
http://florisla.be/maarten/blog/ (website van Maarten)
http://www.elmolino.be/ (website van de reis...)
Vandaar ging de reis met een binnenlandse vlucht naar Sucre, de grondwettelijke hoofdstad van Bolivia...
De groep ging dan verder met landrovers door de Andes, naar Potosi, waar ze het grootste deel van hun reis zullen doorbrengen. Ze zullen uiteraard de werkzaamheden in 'Elmolino' kunnen volgen, maar er zijn ook bezoeken aan andere projecten gepland, evenals een bezoek aan een mijn, Inca-overblijfselen, contacten met plaatselijke bevolking en jongeren, en een tweedaagse naar het grote zoutmeer...
Maar eigenlijk wil ik het toch nog even over Sucre hebben - waar Mechelen een stedenband mee heeft...
In juni van dit jaar was er een delegatie van Sucre te gast in Mechelen.
Het werkbezoek vond plaats in het kader van de stedenband.
Centraal thema van het bezoek was de campage 'Ik ben verkocht', een campagne over eerlijke handel en duurzame landbouw.
De delegatie bestond uit twee lokale producenten die enerzijds hun ervaringen kwamen toelichten en anderzijds inspiratie kwamen opdoen.
De twee werden vergezeld van twee ambtenaren van het stadsbestuur van Sucre.
Eind maart 2005 kwam er al eens een delegatie op werkbezoek in onze stad.
Dit bezoek had een aantal positieve gevolgen voor de samenwerking tussen beide steden.
Via de stedenband wordt Sucre ondersteund op vlak van lokale economie met de klemtoon op de situatie van de lokale producenten. De capaciteitsopbouw van het beleid rond eerlijke handel en het creëren van lokale markten voor de (kleine) lokale producenten, wordt op deze manier extra gestimuleerd.
Zowel Mechelen als Sucre werden rijker van dit bezoek.
De beide steden ondervonden opnieuw dat ze anders zijn, maar dat het een noodzaal is de krachten te bundelen en samen te werken aan een rechtvaardiger wereld.
Méér info over de stedenband: Dienst ontwikkelingssamenwerking Stad Mechelen,
M.Sabbestraat 119/1 - ontwikkelingssamenwerking@mechelen.be
(Sucre)
En morgen, 23 oktober gaat er een informatie-avond door , over deze samenwerking in de KHM, Campus De Vest, Aula 2, op de Zandpoortvest. (20 uur)
Deze info-avond gaat over het werkbezoek dat de stad zal afleggen van 30 oktober tot 15 november aan de partnerstad Sucre.
In 2004 startte het videoproject 'Mechelen en Sucre in beeld gebracht'.
Zowel in Mechelen als in Sucre werd een reportage gemaakt die een zo volledig mogelijk en oprecht beeld geeft van de samenleving in beide steden.
U kan er morgen deze videoreportage bekijken, en bovendien krijgt u uitleg over de doelstellingen van het bezoek en uitleg over deze internationale samenwerking.
(tel. 015/ 29 83 54).
Iedereen is van harte welkom!
Sucre is zoals gezegd de wettelijke hoofdstad van het land, en hoofdstad van het departement Chuquisaca. De regering is echter in La Paz gevestigd.
De stad heeft ongeveer 190 000 inwoners, en ligt op 2800 meter boven zeeniveau.
Sucre werd gesticht in 1538 onder de naam 'La Plata' (of 'Gebied van
Zilver'). De stichting van de stad was het gevolg van mijnwerkzaamheden.
In 1559 vestigden de Spanjaarden in deze stad de regering van een gebied dat nu wordt bestreken door Paragua, Zuidoost-Peru, Noord-Chili en Argentinië en het grootste gedeeldte van Bolivia.
In 1609 werd er een aartsbisdom gevestigd in de stad, en in 1624 werd de universiteit van San Xavier gesticht.
Gedurende de 17de eeuw was La Plata het juridische, religieuze en culturele centrum van de Spaanse Oostelijke gebieden die van hieruit geregeerd werden.
Op 25 mei 1809 klonk de eerste roep om onafhankelijkheid van Zuid-Amerika dan ook vanuit la Plata.
Tegenwoordig geldt de oude binnenstad als de best bewaarde Spaanse koloniale stad in Zuid-Amerika, en staat het op de Werelderfgoedlijst van Unesco.
Bij de onafhankelijkheid in 1825 werd de naam veranderd in Sucre, naar Antonio José de Sucre, die met de vrijheidsstrijder Bolivar meegevochten had.
In 1898 werd de regering van Bolivia uit Sucre verplaatst naar La Paz.
Je merkt het:
Mechelen en Sucre: twee verschillende steden - maar een sterke band...
Ik hoop dat m'n dochter Goedele en haar reisgenoten boeiende ervaringen opdoen in dit mooie land.... Sowieso zullen ze 'anders' terugkomen...
(foto: Jan Smets - Goedele (links) en Heleen (rechts) bij de verkoop van wafeltjes om een gedeelte van de reis te sponseren - Kranske, Tervuursesteenweg)
(foto:Jan Smets - vertrek van de groep in Zaventem, woensdagavond)
(foto: Maarten Lambrechts - de groep, na de lange trip, aangekomen in Santa-Cruz)
(Potosi, waar de Mechelse groep nu verblijft...)
(in het centrum El Molino verbijven de Mechelse jongeren van Ursulinen-Mechelen en Sint-Theresia-College Kapelle-op-den-Bos)
Banden met Bolivia
Door Jan Smets geplaatst op 22 oktober 2006
met categorie:
Tof project ook zeg. Ben eens een kijkje gaan nemen op de diverse websteks, méér dan interessant...
Leuke foto's ook ;-)
zeg idd maar tegen je dochter dat ze een gelukzakske is :)
Met heel veel geluk gaat het foto-talent over van vader op dochter en krijgen we hier of op flickr ook wat te zien :)
Maar Mechelen is idd redelijk 'internationaal'...
Zo ben ik ooit eens ferm geschrokken toen in van Spanje terug kwam.
Toen was ik in de kathedraal van Burgos geweest. Bij terug komst vernam ik dat 'onze' margareta daar getrouwd was.
groeten
Wim
Potosi is de hoofdstad van het kanton Potosi en ligt aan de voet van de Cerro Rico (de Rijke Berg), jarenlang de achtergrond van de zilvermijnen.
Ondertussen zijn de aders zo goed als uitgeput (er wordt al naar zilver gezocht sinds de 16de eeuw en zijn de grotere mining corporations weggetrokken.
De oude werknemers en lokale boeren hebben de meeste van de schachten en aders in concessie genomen als kleine corporatiefjes.
De Cerro Rico wordt lokaal wel eens 'de berg die mensen eet' genoemd, vanwege het hoge dodenaantal dat de zilvermijnen jaarlijks kennen.
Er bestaat een beklijvende documentaire over de zilvermijnen van Potosi, The Devil's Miners genaamd, die bekroond is met heel wat prijzen.
En voor diegenen die nog meer willen weten,vanavond is er natuurlijk ook nog de info-avond rond Sucre en Mechelen in de KHM.
Maandag vertrekt er dus een vierkoppige delegatie van hieruit naar Sucre.
De opkomst was best bevredigend vanavond - en...er waren zélfs bloggers aanwezig, na deze topic te hebben gelezen! Mooi zo - 't doet me plezier.
En ondertussen klinkt de verslaggeving van m'n dochter en haar reisgenoten, héél positief, vanuit Potosi...
Een aangename avond, en veel bijgeleerd.
Idd. leuk dat Mecheln Blogt zo goed vertegenwoordigd was:-))
Het zal vast héél interessant geweest zijn!
Ik vond de film die Mechelen gemaakt had ook wel leuk om zien...het viel me op hoeveel er in twee jaar tijd veranderd was in het straatbeeld.
Het was een hele interessante avond...compleet met een Gouden Carolus Classic ;o)
Het was gisteren blijkbaar een heel interessante avond, ik had er ook wel graag bijgeweest maar ik heb deze post jammer genoeg te laat gelezen...;-(
Voor de rest waren de hapjes en tapjes wel ok.
'Samen met haar partnerstad Sucre, wil Mechelen een duurzame samenwerking opbouwen. Deze directe samenwerking met het zuiden is een proces waaraan zowel het lokale bestuur als de inwoners van beide steden deelnemen.
Deze internationale samenwerking heeft als doel om, aan de hand van een actieve dialoog, de processen van lokale democratie en lokale ontwikkeling in beide steden te ondersteunen. Omdat dergelijke samenwerkingsprocessen erg complex zijn, is het noodzakelijk dat beide partners elkaar grondig kennen ' (...)
Gaan mee: drie afgevaardigden van de KHM samen met stadsambtenaar voor ontwikkelingssamenwerking Mieke Van Cauwenberghe. Deze mensen van KHM zijn Stijn Coenen, coördinatior Internationalisering, docente Spaans Ann Legrand en de 58-jarige René Thielemans, die als student van de voortgezette opleiding CIMIC, wat staat voor Centrum voor Intercultureel Management en Internationale Communicatie, zes maanden in Sucre zal blijven...
(...)
De derdewereldproblematiek sprak hem erg aan, en daardoor schreef hij zich in voor CIMIC. Zijn stage-opdracht omvat verschillende elementen. Hij moet de band tussen Sucre en Mechelen versterken en meer zichtbaar maken zodat de huidige relatie niet slabakt.
Daarnaast moet hij proberen communicatie tussen scholen in Sucre en Mechelen tot stand te brengen.
Voor de KHM die meer en meer op internationalisering werkt, moet hij specifiek voorbereidingen treffen, zodat studenten eventueel in de toekomst in Sucre op stage kunnen gaan.
De delegatie vertrekt maandag...
Ondertussen maakt m'n dochter Goedele, en haar Mechelse reisgenoten, het erg goed in Potosi.
Verslag per dag van de reis op
http://www.elmolino.be
Ondertussen is de Mechelse delegatie maandag vertrokken naar Sucre. De twee Mechelse groepen hebben mekaar ginds kort ontmoet.
Reisverslag van de delegatie in het kader van de stedenband, kan je lezen op
http://www.mechelengaatmond...
klik 'artikels' aan...
Ik zal het meteen eens gaan nalezen se!
Wat zal ze veel te vertellen hebben, maar waarschijnlijk is ze nu nog wel heel moe van de lange reis, hé.
Potosi was trouwens hun uitvalsbasis.
Deze hoogstgelegen stad ter wereld, was trouwens de eerste keizerlijke stad buiten Europa. Deze titel kreeg de stad van 'onze' Keizer Karel.
Het zilver van de mijnen van Potosi, trok een bloedige lijn van het Latijnse continent naar onze Westerse wereld...
De Mechelse school heeft zich met deze ervaringsreis met jongeren aan een boeiend experiment gewaagd. En het werd een geslaagd experiment.
De opgedane ervaringen gaat men zéker delen met de ganse school.
En nu ben ik benieuwd naar de lotgevallen van de nieuwe Mechelse delegatie in Bolivië!
Deze mondiale uitwisselingen leiden hopelijk tot een beter begrip en kennis van andere culturen.
Mechelen zette hiermee nuttige stappen.
Inkom gratis - Inschrijven niet noodzakelijk, maar wel handig voor de organistatie:
015/29 83 54