3e Kunstvestdagen op de Keldermansvest

met categorie:  
Voor de derde maal op rij werden aan de Keldermansvest de «Kunstvestdagen» georganiseerd.
Schetsen van de deelnemende huizen
Tekening van de gevels van de deelnemende huizen.

Dit jaar gingen ze door op 21, 22, 28 en 29 oktober.

Niet minder dan 13 huizen openden hun deuren opdat de bezoekers binnen of in de tuin de tentoongestelde beelden, foto's, schilderijen, aquarellen, kunst met stoffen of miniatuurschilderijtjes konden bekijken.
In volgende huizen stelden kunstenaars ten toon:
nr 11 : Els Thijs & Liza Jaspers
nr 18 : Ludo Van Den Heuvel en Nadia Vermeren
nr 34 : Ward Dijck & Frank vermost
nr 37 : Chris Hugo & Bruno De Roeck
nr 48 : Yvonne Van Muylem & Jeanine De Raeymaeker
nr 60 : Luc Van Hoeylandt & Angelina Scheltiens & Guy Verberckmoes
nr 73 : Brigit De Coninck & Frans Walravens
nr 74 : Marc Vanmeerbeeck & Hubert Doms
nr 75 : Pol Cockx & Beniti Cornelis & Wim Geerts
nr 83 : Dirk Gooris & Marijke Van Kenhove & Laura Freson
nr 85 : Karl brenders & Lea Cornelissen & Lode De Preter
nr 88 : Albrecht Nees & Ann Peeters & Duncan (Jan De Winter)
nr 99 : Jef Van Den Bosch

Alle foto's: Roger Kokken

Ook in de tuinen werd tentoongesteld
Ook in de tuinen werd geëxposeerd
Zelfs de bomen langs de Dijlekant deelden in de feestelijkheden en waren met tekeningen van Mechelse kleuterscholen versierd.


In elk huis werd een natje en een droogje aangeboden en in sommige huizen was het een echte begankenis. De werken van elke exposant hier beschrijven zou wat te ver leiden. Daartoe bestaan er andere kanalen en bovendien waren ze allemaal goed!
In sommige huizen werden de bezoekers zelfs op optredens vergast. Zo trad er in 18 een Russische dans- & folkgroep op, kon men in nr 48 naar een brass-band luisteren, in nr 74 naar klassieke zang en in nr 85 naar saxofoon.

Chris Hugo bij een van haar prachtige aquarellen
Chris Hugo en een van haar prachtige aquarellen


Het mooie keramiekwerk van Yvonne Van Muylem

Marijke Van Kenhove en Angela Scheltiens
Marijke Van Kenhove en Angela Scheltiens

De gustibus et de coloribus non est disputandum, maar wat mij betreft konden de aquarellen van Chris Hugo, het beeldhouwwerk in Carrara marmer van Pol Cockx , de miniatuurschilderijtjes van Karel Brenders (waaronder ook Mechelse zichten) en de schilderijen van Marijke Van Kenhove mij het meest bekoren. Het is werkelijk verbluffend met welk gevoel voor detail Karel Brenders zijn miniatuurschilderijtjes heeft gepenseeld. Om ze in detail te kunnen bekijken was er voor de bezoekers zelfs een vergrootglas beschikbaar.
Karel Brenders bij een van zijn miniatuurtjes
Karel Brenders bij een van zijn miniatuurtjes

De ganse hoogte van het schilderijtje van Opsinjoorke is hooguit 10 cm.

Detail uit het schilderijtje
Detail uit het schilderijtje

De locatie die echter het meest opviel was ongetwijfeld bij het echtpaar Dirk Gooris-Marijke Van Kenhove.

Hun huis is een waar museum met een heus sprookjesinterieur. De kamers hangen vol werken van Marijke waaronder verschillende schilderijen met respectabele afmetingen.
Hun huis werd dan ook waarlijk overrompeld en tijdens mijn moeizame doortocht kwam ik ook nog levensgrote beeldhouwwerken tegen.Een serre die werkelijk afgeladen vol planten hangt en de ruimte van wat wellicht ooit een tuinhuis was, zijn in het interieur geïntegreerd zodat een leefruimte wordt gecreëerd die van aan de straat tot gans achteraan reikt.

In nr 88 werden de bezoekers zelfs op heuse Carolus van 't vat vergast.
Met de Kunstvestdagen gold op de Keldermansvest voor een gedeelte langs de Dijlekant een parkeerverbod. Volgens deelnemende exposanten werden reeds verschillende bezoekers die er hun voertuig parkeerden geverbaliseerd. En hoe ver men tot in het absurde kan gaan: toen in nr 88 omstreeks 16u30 "den acied" voor de Carolusvaatjes op was en in de buurt een nieuwe fles werd gehaald, parkeerde de bewoner zijn auto even rechtover zijn deur om de zware fles uit te laden en hop, hij werd op de bon gezet. Blijkbaar stond er een gefrustreerde flik achter een boom verscholen om onmiddellijk deze zware criminaliteit te verbaliseren of had hij in afwachting dat de match op de Malinwa afgelopen was niets beters te doen dan burgertje pesten. Zielig, echt zielig!
Bedankt Roger voor dit knappe (foto-)verslag. Spijtig dat ik me te laat heb gerealiseerd dat dit evenement doorging... Ik heb het dus...gemist...
Dat is jammer dat ik dat gemist heb, ik was er me van bewust dat het vorig weekend was, maar toen was ik verhinderd om dat ik dat weekend moest werken.
Had ik geweten dat het dit weekend ook was dan was ik zeker geweest.
Mijn vrouw was op weg naar haar moeder en merkte vannamiddag inderdaad nog op dat er veel volk rondliep daar en is er een kijkje gaan nemen. Het was de moeite alsdus haar.
Ik hoorde dit te laat, ik was bijna achter de hoek bezig KV vocaal te ondersteunen.

Andere keer beter zeker.
Ik ben er gisterennamiddag langs geweest met vrouw en kinderen en wij waren aangenaam verrast, wij door de interieurs en de kunstwerken, onze kinderen vooral door de overvloed aan chips en koekjes die overal voor het grijpen lagen :-)

Het is een schitterend initiatief dat de verstandhouding van de buurtbewoners alleen maar ten goede komt. Leuk om eens achter die gevels te kunnen binnengluren én kennis te maken met de bewoners.

Ik zou zeggen: waarom zouden we dit project niet overnemen in andere straten? Mijn eigen laan, de Koningin Astridlaan leent zich er zeker toe. Ik wil dit gerust eens bespreken met andere Astridlaan-bewoners...
Doen Koen ! Echt een mooi initiatief !
@Koen, wij zijn ook bewoners van de Koningin Astridlaan en zijn zeker en vast te vinden voor een dergelijk project.

Geef gerust een seintje!
Wel, bewoners van de Astridlaan onder de bloggers: maak je bekend en stuur me mailtje.
het mag en het moet gezegd: "Marijke van Kenhove is een hele grote artieste wiens werk niemand, maar dan ook niemand, onberoerd laat"
Tja, heel jammer, want ik heb dit evenement toch ook wel gemist zeker.

Bij het bekijken van de mooie fotoreportage van Roger heb ik nu nog meer spijt, want ik heb op een van de foto's Angela Scheltiens herkend, waarbij ik enkele jaren geleden Italiaanse les heb gevolgd in het Educatief centrum.
Het zou wel leuk geweest zijn haar opnieuw te ontmoeten.