Arcabas

met categorie:  

Enkele weekends geleden was ik bij een tante van mijn vrouw en zij vertelde mij iets over de kunstenaar Arcabas. Ze had een tentoonstelling gezien van zijn werk in een frans kerkje. L'église de Saint-Hugues-de Chartreuse, waar een museum van hedendaagse religieuze kunst gevestigd is.

Ze had verschillende brochures over hem bij, en deze artiest trok meteen mijn aandacht door zijn toch wel aparte stijl.
In één van deze brochures las ik dat zijn werk te vinden is in verschillende landen, en zelfs op verschillende continenten. In Frankrijk, Canada, de VS, Mexico, Zwitserland, enz.

En zelfs in Mechelen, blijkt uit de brochure.

In het Aartsbisschoppelijk paleis zou een veelluik van de Emmaüsgangers hangen, en enkele glas-in-loodramen en zelfs liturgisch materiaal en liturgische gewaden.

Weet er iemand daar iets meer van? Zijn deze te bezichtigen?

Ik ben zeker van zin om eens naar het museum in Frankrijk te gaan, maar een voorsmaakje in eigen stad zou ook niet te versmaden zijn.

Verdorie, dat is merkwaardig zeg, Marc... Dus zelfs in Mechelen zouden we werk kunnen vinden van Arcabas...
Jammer genoeg kom ik niet genoeg op audientie bij de bisschop om dt al gezien te hebben in het Aartsbischoppelijk paleis ;-)
Ik zag al afbeeldingen van dit veelluik.
Danneels is naar verluid een héél groot liefhebber van de werken van deze kunstenaar.
Zo zou hij enkele jaren geleden het initiatief genomen hebben voor een tentoonstelling met werk van Arcabas.
Maar waar dat doorging?
Sinds 2002 siert een Kerstpolyptiek van Arcabas (een veelluik) de vergaderzaal van de bisschopsraad in het aartsbisdom te Mechelen (in de Refugie van Sint-Truiden). Bezichtigbaar - bij mijn weten - op afspraak. Meer info: http://www.arcabas.com/oeuv...

In 2003 verscheen naar aanleiding van een tentoonstelling over deze fascinerende kunstenaar in de Brusselse Sint-Michiels en Goedelekathedraal bij uitgeverij Halewijn het boek 'Et incarnatus est' (Hij is mens geworden) met teksten en foto's over onder andere dat werk. Deze catalogus (die zeer verzorgd is uitgegeven, ik kan het weten want ik heb een exemplaar) is nog steeds bestelbaar:

http://www.halewijn.info/bo...
Ik heb al een fijne reactie gekregen van mijn tante dat ze deze reacties erg aprecieerd, ik ook trouwens.
@Joeri bedankt voor die tip over dat boek, kammer dat deze tentoonstelling al enkele jaren voorbij is.
- Op zondag 13 april 2008, in de jubileumuitzending met Kardinaal Danneels van een uur, komt een kort gesprek tussen Arcabas en de Kardinaal, zittend voor de grote kerstpolyptiek.
- Op 27 april een uitgebreid interview met Arcabas, met beelden van deze poyptiek. (2de deel van programma)
Programma:Braambos, uitzending 's morgens op Eén telkens om 8.30u.of 9u. en herhaling 's avonds op Canvas rond 23u. Voor de juiste uitzenduren: zie tv-gids of http://www.braambos.be, ook dvd verkrijgbaar.

Jammer dat ik dit nu pas lees

Een tante van me heeft de dvd van de uitzending bestelt en ik heb deze nu toch kunnen bekijken. Een mooie reportage.

Van 8 tot 15 mei 2009 worden alle werken van Arcabas die de kardinaal of het aartsbisdom in bezit hebben tentoongesteld n.a.v. 450 jaar aartsbisdom. De tentoonstelling toont in totaal 64 kunstwerken uit het privé bezit van de kardinaal. Deze tentoonstelling gaat door in verschillende lokalen van het aartsbisschoppelijk paleis op de Wollemarkt en in de Refuge van St.-Truiden.

Toegang is gratis maar alleen mits reservatie en in groep (015 21 65 01). Geen rondleidingen op zondag 10/5 in de voormiddag (bezoek koning en koningin) en op dinsdag 12/5 in de namiddag (viering met alle medewerkers).

De catalogus van deze tentoonstelling is te koop aan het einde van de tentoonstelling. Titel: "Uit de kunst - De keuze van de kardinaal", uitgeverij Halewijn. Prijs 20 euro.

Helaas was ik te laat om de tentoonstelling te bezoeken,

maar ik heb ondertussen wel het boek.

Heel erg mooi.