Water in de straten (deel III)

met categorie:  
Melaan

De Melaan begint nu duidelijk zijn contouren te tonen.

De vliet is uitgegraven, de riolering is ingegraven, en de voetpaden zijn gelegd met propere vlakke kasseistenen. Het zal wel niet helemaal klaar geraken tegen 8 oktober voor de eerste druppel-dropping in de vliet, maar er is wel veel werk verzet !

Ter hoogte van de Persoonshoek tot bijna aan de Minderbroedersbrug zijn de kademuren opnieuw ingemetseld, en liggen de bruggen er. Eerst en vooral hebben we de Thaborbrug aan de zij-ingang van het Conservatorium, maar sinds vandaag hebben we ook het geraamte van de stalen Conservatorium brug aan de hoofdingang.

De loop van de vliet is gemaakt, en afgedekt met plastiek ter hoogte van de Persoonshoek, het gaat allemaal de goede richting uit !

Maar wat lees ik nu in de Passe-Partout ? De stad heeft trouwens ook plannen om het Vlietje aan de Euroshopping, de Van Hoeystraat en de Lange Heergracht open te leggen.

Een verkiezingsstunt ... Of niet ?
De stad had al langer plannen om andere vlietjes terug open te leggen.
Ze wilden zelfs bij de heraanleg van de Befferstraat-Veemarkt daar ook de vlietjes openleggen maar hebben dat uiteindelijk toch niet gedaan.
Voor mij mag het gerust. Meer water in de straten van de stad. In de vlietjes en niet in de kelders en huizen natuurlijk. :-)
Als het technisch doenbaar is, en betaalbaar blijft, mag van mij ook op deze plaatsen de vliet terug zichtbaar worden.
Ik ben erg benieuwd hoe de vernieuwde Melaan er gaat uitzien als de werken voltooid zijn!
Fantastisch, ik moedig dit enkel maar aan. Trouwens niet alleen in Mechelen, elke dag zie ik de werken vorderen in Gent waar ze een oud stuk van de Schelde terug gaan openleggen (t.h.v. de Reep).
We kunnen met reden trots zijn op onze Vlaamse steden, ze aantrekkelijker (en authentieker) heeft alleen maar voordelen.
Vermits ik er nagenoeg elke dag kom - weekends uitgezonderd - zie ook ik de werken met rasse schreden voorbijgaan: en het gaat echt wel vooruit... nu krijg je al een heel erg mooi beeld van hoe mooi het wel worden zal!

Ook hun timing is prima! Er werd de school (TSM) beloofd dat het AB-straatje tijdig geplaveid zou zijn zodat onze leerlingen op de eerste schooldag niet en masse door de modder zouden moeten ploeteren.. Welnu.. op 31 augustus, met de personeelsvergadering was het straatje bijna klaar, op 1 september: ja hoor, perfect inorde ;-)

Nog meer Vlietjes openleggen? Voor mij màg het hoor.. maar ik sluit me dienaangaande verder ook aan bij jans...
Waarom hebben ze die vlietjes niet gebruikt als buffer bvb, dan had aquafin een collector minder moeten graven, en hadden die vlieten nog enig nut gehad.
ik weet dat een vliet geen sloot is, maar zo met die folie en die rotsblokken op de bodem geeft het een erg onnatuurlijk zicht. En is het waar dat er netten gaan overgespannen worden tegen rondvliegend zwerfvuil??
als dat zou waar zijn is het wel een heel erg zure kers op de taart.
Kristiaan, mocht het waar zijn van die netten dan is het gewoon om te vermijden dat ze iedere dag de vlietjes kunnen opkuisen omdat sommige mensen gewoon hun afval er in dumpen.
@Kristiaan: De vlieten worden gebruikt om het regenwater van de omgevende daken van de huizen op te vangen. Ik vermoed dat je dat bedoelt met een collector ?

Ik heb opgevangen dat de vliet ondergronds is verbonden met de BinnenDijle.

Verder weet ik niets van netten, maar ik hoop dat het geen groen-waterke-achtige vuilbak wordt.
Die netten zouden voorzien zijn ONDER de bruggen en niet OVER de vliet. Bedoeling van die onderbrugse netten zou zijn voorbijdrijvend vuil tegen te houden en dan zouden de jongens met de zuigers die moeten komen opruimen. Dit werd mij al enkele maanden geleden gezegd door schepen Stevens.
Er is een afwatering naar de Dijle, maar er zal geen Dijlewater in de vliet komen ( die ligt nl. hoger)
Het water in de vliet zal PIDPA- en regenwater zijn.
Ik zou me over die stenen geen zorgen maken, die worden na enige tijd bedekt met slib en die folie is om de zaak waterdicht te maken zeker hé. De Melaan zal dus wel geen bergbeek worden denk ik.
Rudi, ik beschik over dezelfde informatie:
- Er is een aparte regenwater-riolering gemaakt dat het hemelwater van de huizen oppikt, en die zorgt voor water in de vliet.
- Eventueel vuil drijft bijeen aan de bruggen, blijkbaar daar opgevangen in netten.
- Ik ben blij met een folie, want ik heb liever water in de Vliet, dan water in de kelder van de aanpalende huizen. :-)
De vliet zal gevuld worden met water uit de Binnen-Dijle. Het water wordt, indien nodig, 's nachts opgepompt via de oude spoelleiding van 1908 tot aan het begin thv TSM. Vandaar loopt het langzaam richting Persoonhoek; hopelijk samen met het drijvend vuil. Het vuil wordt verzameld aan Persoonshoek in een ondergrondse kamer.
Hopelijk beseffen de leerlingen van de scholen in de buurt en Mechelaars die passeren dat vuil in de vuilbakken hoort en niet in het water.
Bedankt Paul om de puntjes op de i te zetten. Laat ons er dan maar genoeg vuilbakken bij plaatsen, en de scholen er mee in betrekken.
En daarstraks zag ik dat de schuine kanten ook vol stenen geraakt zijn, dus geen folie meer te zien. Zo kan ik er mee leven.
Gelukkig Kristiaan ! :-)

Enfin zo een folie is belangrijk om het waterreservoir waterdicht te maken !
moest een leerkracht van TSM en Scheppers dit lezen. Het is misschien het moment om eens één of andere actie onder de leerlingen te starten om hun "dorpel" proper te houden, dus i casu de toekomstige vliet.
Zelfde oproep voor de leerkrachten van het KTA ( ex-STIM) aan het groen waterke
Beste Paul,wat die leerlingen betreft zou ik me niet teveel illusies maken. Dat net zal wel geen overbodig follieke zijn maar zal zeker zijn niet aan zijn doel voorbijschieten.
@Rudi, misschien kunnen ze die jongens en meisjes eens bijbrengen dat ze so-wie-so hun vuil nergens zomaar weg mogen gooien
uiteraard Lieven
Nu ze in de TSM niet meer binnen mogen roken, ligt de ganse goot aan de schoolpoort van deze school in de ABstraat vol met peukjes.

Misschien zou men een asbak/zandbak kunnen voorzien ?

Op het moment zijn er ook nog geen vuilnisbakken aan de Melaan, dus waar moet men er momenteel mee naar toe ?
@ Peter een voorstel: het vuil op school laten en daar in de vuilbak doen en als jonge mensen beginnen te roken moet dat toch op zijn minst ontmoedigd worden waar dienen anders al die dure campagnes voor en welk nut heeft het dan om de tabaksector te te laten verdwijnen?

Ook het reftergeld is geen goeie zaak voor de stad want studenten zijn dan meer geneigd om buiten te gaan uitzwermen onder de middag.
De vliet is nu voorzien van een onderplastiek vanaf de Perssonshoek tot aan de Minderbroedersbrug. De kaaimuur is hersteld en hier en daar zelfs een trapje naar het water !! Ziet er alsmaar beter uit.