Spinvis & Sioen openen Mechels cultuurseizoen!

met categorie:  
Spinvis
De kop is eraf. Het nieuwe Mechelse cultuurseizoen is voor geopend verklaard. En hoe! Gisteren (vrijdag, 15 september) in de sfeervolle Minderbroederskapel speelden Spinvis (NL), Sioen en aansluitend DJ 414 de spreekwoordelijke pannen van het kapeldak.
Zij die erbij waren, geven me ongetwijfeld gelijk, de afwezigen hadden overschot van ongelijk, zo werd bewezen ...
>> SPINVIS
De meeste mensen kwamen wellicht om SIOEN te zien, maar mijn hoofdreden om naar de Minderbroederskapel af te zakken was toch wel Eric de Jong oftewel SPINVIS. Deze sympathieke Nederlander knutselde in 2002 op zijn zolderkamer enkele songs in elkaar, speelde zelf alles in en bracht het erg "Lo-fi" en zeer geslaagde debuut "Spinvis" uit. Dat werd een bescheiden succes en een weinig later verzamelde de doe-het-zelf artiest "echte" muzikanten rondom hem en ging met zijn muziek de boer op. Ondertussen is hij al aan zijn tweede album toe, en nog steeds pakt hij uit met teksten uit absurdistan en aparte, soms dwarse muziek die dan weer naar kleinkunst en op andere momenten naar jazz neigt. Maar Spinvis heeft met momenten ook Zappa'iaanse of Avant-gardistische trekjes. Ja! Maar, tongue-in-cheeck pop: ook dàt is Spinvis...

 Saartje
En Live? Ah.. live is het gewoon fantastisch, en is de jazz en soms zelfs progrock, nooit erg ver weg... Zo-ook gisteren. Spinvis opende met het van het debuut afkomstige "Limonadeglazen Wodka". Een leuk nummer om mee te openen, alleen jammer dat het ook eigenlijk moest dienen als soundscheck voor de stem, want aanvankelijk zat het geluid helemaal niet goed en kwam zijn stem er niet door, dat werd tijdens de song merkelijk verbeterd. Alleen jammer dat op die wijze zo de song wat 'verloren' ging. Maar niet getreurd. Wat zou volgen was een méér dan verdienstelijk optreden, helaas klaarblijkelijk niet gesmaakt door alle aanwezigen. Misschien omdat ze Spinvis niet kenden? Of: men kwam enkel voor Sioen? Ook mogelijk: het was gewoon niet ieders 'ding'. Géén probleem natuurlijk, maar: is het dan echt nodig om doorheen het hele optreden, dat ook vele, soms essientiele, rustige en 'breekbare' momenten bevatte, de hele tijd door te staan praten? Ga dan naar de kroeg he!
Gelukkig liet Spinvis het niet aan zijn hart komen en zette hij een zeer knappe prestatie neer. En uiteraard waren er ook genoeg muziekliefhebbers die dit alles wél konden smaken!

We kregen een goede balans van songs uit "Spinvis" (2002) en "Dagen van gras, dagen van stro" (2005) maar ook uit de semi-live, semi-studio registratie "Nieuwegein Aan Zee" (2003) werden songs geplukt. Hoogtepunten waren zéér zeker "Astronaut" (in Vlaanderen ook bekend in de versie van Laïs), "Ronnie gaat naar huis", "Smalfilm" - dat zowaar bij velen een herkenningsapplausje kreeg - zo onbekend is ie nu ook weer niet!, "Bagagedrager" - ook hier een 'aha-erlbenis bij menigeen, "Voor ik vergeet", "Kindje van God" en natuurlijk niet te vergeten het tongue-in-cheek-poppy "Bijt mijn tong af". O ja.. ik mag natuurlijk het sublieme afsluitende "In de staat van Narcose" niet vergeten te vermelden!

Een zeer swingend, apart, jazzy, experimenteel optreden. Tout court: Spinvis pur sang! Een speciale vermelding kan toch ook nog gaan naar (contra-)bassiste Saartje, die niet alleen 'gezien' mocht worden, maar vooral speelde alsof haar leven ervan af hing. En ze had al fans in de zaal, want iemand riep "komaan Saartje!" ...

Hopelijk heeft Spinvis enkele nieuwe fans gewonnen gisteren (al zullen dat niet die vervelende praters zijn - grrr!) .... ik blijf deze man alleszins (verder) volgen...

Setlist Spinvis:
1. Limonadeglazen Wodka/ 2. De Tuinen van Mexico/ 3. Ronnie gaat naar huis/ 4. De Oevers Van de TIjd/ 5. Voor ik vergeet/ 6. Dagen van gras, dagen van stro/ 7. Astronaut/ 8. Kindje van God/ 9. Bijt mijn tong af/ 10. Ik wil alleen maar zwemmen/ 11. Bagagedrager/ 12. Het voordeel van video/ 13. Flamingo/ 14. In de staat van narcose

>>SIOEN
Het was verschrikkelijk warm in de kapel, en zelfs als je niet bewogen had plakten je de kleren letterlijk aan het lijf. Ik had dus wél bewogen: say no more... velen gingen dan ook even een luchtje scheppen, terwijl de die-hard Sioenfans zich alvast van een plaatsje op de eerste rij verzekerden. Na het nodige natje te nuttigen kon ik nog zonder enig probleem plaatsvatten op de derde rij. Ik was wel eens benieuwd naar dit optreden van SIOEN. Want ik moet het bekennen, zo erg vertrouwd met het werk van deze band ben ik niet. Wel ken ik natuurlijk de meer dan uitstekende singles, en ja: die prachtige stem van Frederic Sioen, hoe kan je dat nu niet mooi vinden... zag hem trouwens onlangs aan het werk op het Bram Vermeulen hommage-concert waar ie een prachtige versie van "De Steen" vertolkte. Maar had hem dus nog niet met zijn band aan het werk gezien.

Sioen
Maar nu was mijn kans gekomen. Enorm genoten heb ik van dit optreden, ook al kende ik niet alle liedjes. Prachtig, indrukwekkend,uitmuntend! Wat een energie gaat uit van deze jongens, wat een spelplezier en vooral: virtuositeit! De muziek van SIOEN brengt een heel aparte sfeer te weeg en is soms heel erg jazzy, dan weer heel erg funky en met momenten neigt het zelfs prog-rock. Nu hoeft het natuurlijk niet een bepaald vakje gestoken worden; belangrijkst is natuurlijk in de eerste plaats dat het enorm goed is. Wat zeg ik? SUPER!
Mijn "echte eerste" kennismaking met Sioen was dus meer dan aangenaam, én smaakt naar veel meer...

Enorm genoten van "See you naked", "Cruisin", "Too Good to be true (too true to be good)" - en nu al een favoriet van ondergetende, "Another Ballad" (wow!!!), "Boom!" en zoveel meer mooie songs van dewelke me helaas de naam bijster blijft. Een setlist van Sioen lag heel erg te lonken naar mij - ik stond immers niet ver van het podium - maar dat was buiten de Sioen-fans gerekend natuurlijk... dus meisjes: nogmaals dank voor die Spinvis-setlist, maar, erh... misschien kunnen jullie, als je dit leest, de Sioen setlist ook eens posten? Thanks!

Het feestje met DJ 414 & Tom Derie heb ik niet meer meegemaakt, maar het zal ongewtijfeld enorm tof geweest zijn. Nee, ik verkoos om op een Mechels zomers terras ('t Klapgat) nog even te gaan genieten van een Margriet, alvorens huiswaarts te keren....

Een meer dan geslaagde avond. Ook wel omdat ik "a long lost friend", na maar liefst 8 jaar daar tegen het lijf liep én natuurlijk omwille van de toffe ambiance en erg goede optredens van zowel SPINVIS als SIOEN.

Nog van dat !
Bedankt voor het verslag Markec! Mooie rescensie!
Wij openden 'ons' seizoen vanavond in de Stadsschouwburg met Nele Bauwens, en stand-up-comedian Danny van Britsom.
We wisten eigenlijk niet goed wat te verwachten van deze avond...
dus, een waagstuk.
Nele bracht ons in de sfeer van een rokerige nachtclub uit de jaren '30, en zong verdienstelijk jazzy nummers en aanverwante vocale nummers... Niet slecht - knap stemgeluid - Maar... 't was helaas ons ding niet, en voor mij was het dus wat slaapverwekkend - maar goed. Geen kwaad woord over de vertolkster...
Danny van Britsom bracht na de pauze een 'gedurfde' tweede helft. Helemaal niet zo slecht - weinig bekende cabaretier - maar hij deed het behoorlijk- hij is duidelijk getalenteerd, maar hij werd wel wat platvoers na een tijdje... Zo voelden wij het althans aan; maar ik hoorde héél wat reacties van toeschouwers die er zich eveneens lichtelijk aan stoorden .
Goed, ook voor ons is de kop eraf...
't kon slechter, 't kon beter: maar 't was het gratis toemaatje op ons abonnement - We klagen dus niet...
Het seizoen is begonnen.
Mechelen staat weer op de culturele kaart.
Markec, bedankt voor dit prachtig verslag. Zelf ben ik maar tot rond 22u gebleven (mijn dochter van 11 was mee). De organisatie en de artisten deden in ieder geval hun best om er een prachtige avond van te maken.

Jammer dat ik niet in de Stadsschouwburg geweest ben, Jans. Misschien had ik daar wel van genoten.
Kan best Hans - Nele Bauwens is duidelijk een talent; het gaat eerder om een genre dat ons minder ligt... Het heeft niets te maken met de zangeres, eerder met ons.
Als jij een reactie zou geschreven hebben, zou ze wellicht héél anders hebben geklonken...
Het was echt een fantastische opening vrijdagavond. Sfeer en ambiance waren troef in de Minderbroederskapel!
Ik heb genoten van Spinvis, die ik eigenlijk helemaal niet kende, en Sioen was natuurlijk fantastisch, een pracht van een optreden!
Het voortdurende gebabbel tijdens Spinvis was inderdaad storend. En dat terwijl het buiten veel frisser en rustiger praten was...

Voorts vind ik de akoestiek in de kapel niet echt super.

Maarre: genoten hoor !
@Jans - bedankt voor de lovende woorden - jammer dat jullie eerste voorstelling van het cultuurseizoen jullie minder beviel...

@HansVdb - danke danke... goh.. je kon dus niet zo lang blijven; dan heb je dus Sioen gemist; als die nog eens in de buurt komt, zeker gaan kijken hoor: het is echt de moeite!

@Garda - Ja, Spinvis: 't is nu de derde keer dat ik hem live aan het werk zie en het was weer heel anders dan de vorige twee keren, maar ook net zoals die vorige twee keren: héél erg goed. En ja, Sioen: idd. fantastisch!

@Deedee - van de akoestiek heb ik zo veel last gehad eerlijk gezegd, behalve dan de akoestiek van de vervelende babbelaars....