Het eerste wolkje fierheid...

met categorie:  
Het wordt haast een vervolgverhaal op onze blog:

Vandaag zijn de vijftien monumenten bekendgemaakt die geselecteerd zijn voor de tweede stemronde van het nieuwe VRT-programma "Monumentenstrijd". Meer dan 100.000 mensen hebben gestemd.
In "Monumentenstrijd" beslist het publiek welk Vlaams onroerend erfgoed extra middelen krijgt voor restauratie en herbestemming.

De eerste stemronde van "Monumentenstrijd" is afgelopen zondag afgerond. Gedurende een maand kon het publiek kiezen uit dertig projecten en meer dan 100.000 mensen hebben hun stem uitgebracht.

"We zijn tevreden met die cijfers", zegt Luc Gommers van Canvas. "De internetsite had elke dag gemiddeld 5.000 bezoekers, en dat terwijl het tv-programma nog niet loopt. Dat bewijst dat de monumentenstrijd leeft".

(bron: www.vrtnieuws.net)

Per provincie zijn er drie finalisten gekozen. Onder meer Cinema Plaza in Duffel, de mijnsite Winterslag in Genk, de Boekentoren in Gent, het Tuchthuis in Vilvoorde en het Begijnhof in Diksmuide zijn genomineerd.

Tweede stemronde is in januari
In januari is er een tweede stemronde om uit de huidige 15 projecten 5 monumenten (of 1 per provincie) te kiezen.

Op 19 februari kiest het publiek dan een winnaar tijdens een finale op Canvas.

De projecten komen intussen uitgebreid aan bod op radio en televisie.

Er is ook een website die alle informatie verzamelt over de wedstrijd en de geselecteerden.

Alle info op www.monumentenstrijd.be
De kanshebbers op een rijtje gezet:

Antwerpen
Cinema Plaza, Duffel
Het uurwerk van de Sint-Romboutstoren, Mechelen
Kerk OLV-Hemelvaart in Merksplas Kolonie, Merksplas

Limburg
Stoomstroopfabriek, Borgloon
Mijnsite Winterslag, Genk
Sint-Jansbergklooster, Halen

Oost-Vlaanderen
Boekentoren, Gent
Campo Santo, Gent
De Oudenberg, Geraardsbergen

Vlaams Brabant
Papiermolen Herisem, Beersel
Drie Gallo-Romeinse tumuli, Tienen
Tuchthuis, Vilvoorde


West-Vlaanderen
Begijnhof, Diksmuide
Koninklijke Stallingen, Oostende
De hopcultuur, Poperinge

(bron: www.vrtnieuws.net)
Proficiat Mechelen!
op naar
Goud voor de Toren!
Bovenop de prijs van 500.000 euro die tot nog toe was voorzien voor de finalist, legt minister Van Mechelen, bevoegd voor monumentenzorg, nog eens dat bedrag in de pot: in totaal is er nu dus 1 miljoen euro ter beschikking. Als we daarmee nog geen uurwerk kunnen betalen... Maar eerst nog wel stemmen bij de volgende ronde in januari!
Krijgt alleen de winnaar iets ?
En krijgt die het ganse bedrag ?
Ik citeer uit het reglement:
* Het prijzengeld wordt verdeeld over de bekroonde kandidaten, in de volgorde van rangschikking, tot het totaalbedrag van het fonds bereikt is.
* De combinatie prijzengeld uit het fonds en premie(s) mag nooit het totaalbedrag, nodig voor de realisatie van het project, dekken. De prijs kan maximum 80 % bedragen van de eigen inbreng van de indiener.
* Het prijzengeld kan alleen gebruikt worden voor de financiering van het ingediende project.
* Er wordt geen geldbedrag uitgekeerd, het fonds is ter beschikking voor het betalen van facturen.
we bijven in de runnig,das al veel.Nu nog wat meer duimen
Hoera!! Goed nieuws voor zowel de Duffelaars als Mecheleaars dus ;-)

Go Mechelen Go Go! ;-D
ne streekderby ;-)
@Markec: Ik ben inderdaad erg blij met deze uitslag !
En zo hoort het, Peter ;-)
en nu volhouden! Op naar de volgende stembeurt!
1 miljoen euro voor een uurwerk? 1 miljoen euro voor iets dat niemand van ons nodig heeft want we hebben met zijn allen uurwerken bij de vleet? We willen de grootste hebben ,de grootste zijn? Laat ons dan echt groot zijn en ermee voor zorgen dat dit geld in een project gestoken wordt dat "mensen" ten goede komt. Laat ons Mechelaars de grootste zijn door onze stem bewust aan onze buren te schenken. Iets om over na te denken!
@Freddy: Vraagje. Ga je nu beweren dat een cinema, die toch al door de gemeente wordt gerestaureerd belangrijker is, dan onze horloge die meer dan 3 keer zou oud is ?
goed gedaan mechelen ...
en nu stemmen recueperen bij de 'verliezers' zodat we cinema plaza achter ons kunnen laten ...

thx aan de bruistablet die ervoor zorgde dat er zoveel ambiance en sfeer was rond het project ...

ik herinner me de 'generale repetitie' voor 'mechelen zingt' in de melaan ... dat was ook ambiance ...
@ Freddy

Ja Cine Plaza is echt levensnoodzakelijk he

:-))))))))

Dat Duffel eens zijn eigen stemmen probeert te halen.
@Freddy: ik kan al raden welk personnage ooit een affaire heefd gehad met uw zuster en met wie uw moeder!
Ik citeer Bart Somers in de Gazet van Antwerpen :

"De stad zal binnenkort een extra editie van het informatieblad Onder den Toren laten verspreiden. Daarin wordt de Mechelaar bedankt voor zijn reeds geleverde steun en staat ook een warme oproep om die steun vol te houden", geeft Bart Somers aan. "Met cinema Plaza in Duffel hebben we een naaste buur als directe concurrent. Dan kan het toch niet dat Mechelen, als vroegere hoofdstad van de Bourgondische Nederlanden, het moet afleggen tegen een buitengemeente."

Nu heb ik heel veel sympathie voor Mechelen, ik vind het een toffe stad en ik kom er ook graag, ik heb al vele foto's over Mechelen op mijn Flickr-site gezet en ik ga binnenkort ook met veel plezier naar de Flickr-meeting in Mechelen maar....
ik stem voor Cinema Plaza omdat ik het een goed project vind en omdat het torenuurwerk er sowieso komt. Ik vind de arrogantie en zelfgenoegzaamheid van die Somers van jullie hemeltergend! Ik hoop dat jullie Mechelaars me begrijpen en vergeven. Ik ben ook inwoner van een "buitengemeente" zoals Somers het denigrerend noemt, een buitengemeente die Mechelen met de fusies ondanks vruchteloze pogingen niet wist in te palmen. Ik heb dan ook mijn vrienden en collega's in Sint-Katelijne-Waver met enkele honderden e-mails gevraagd om voor Duffel te stemmen, want het was David tegen Goliath. Mechelen heeft afgerond 80.000 inwoners en Duffel zo'n 15.000. Begin daar maar 's tegen op te tornen. Waar ligt de eerlijkheid van deze sms en telefoonheisa?
Ik volg jouw redenering wel e3000. Behalve daar waar je zegt dat het torenuurwerk er sowieso komt.

Bij mijn weten heeft de gemeente Duffel al bepaald dat de Plaza sowieso wordt gerestaureerd door de gemeente. Dit is trouwens al eerder in de pers verschenen. En of het torenuurwerk er komt zonder steun van monumentenstrijd, dat moet nog worden bewezen.

Natuurlijk is het verleidelijk om voor de underdog te stemmen, maar ik vrees dat het torenuurwerk uw stem meer nodig heeft dan de Plaza, ondanks Bart Somers.

Tenslotte moet je de 'eerlijkheid' van het fenomeen monumentenstrijd ook relativeren. Gent heeft uiteraard nog meer inwoners dan Mechelen, dus zullen die wel winnen zeker ? t Is maar een spel Walter.
Kost die wijzerplaat en aanverwanten 40 miljoen oude frankskes??!
welwel, reden te meer om voor de Plaza te stemmen, hebben ze in Duffel ook een CC.
De vier wijzerplaten en aanverwanten kosten amper 6 miljoen oude frankskes volgens de raming van L. Michels (zie GVA). Drie jaar geleden reeds ijverde vzw de bruistablet om de wijzerplaten terug te hangen maar er was toen geen geld voor(zie GVA). Daarom heeft de Bruistablet het project nu ingeschreven voor de Monumentenstrijd.
Ik begrijp dus absoluut niet wat Bart Somers plotseling in dit verhaal komt doen en waarom ik hierdoor niet meer op het project van de Bruistablet zou mogen stemmen. Het is waarschijnlijk het enige project dat werd ingediend door chauvinistische en oprechte vrijwilligers die er dus geen enkel rechtstreeks (financieel) belang bij hebben.
Ik ben het eens met E. Vandenbergh. Het cultureel centrum in Duffel komt er sowieso in de Plaza.
Je kan het ook van zijn goede kant bekijken : nu Bartje zijn nek heeft uitgestoken (al dan niet om electorale reden) zou ik hem als vzw Bruistablet daarop blijven aanspreken en niet meer loslaten. De wijzerplaten moeten er komen!
@Kristiaan: wat de verdeling van de prijzenpot van 1 miljoen ¤ betreft, verwijs ik u naar één van mijn vroegere bijdragen (zie 19/09). Het is dus niet zo dat, als Mechelen wint, ze de totale som zullen krijgen!
Het komt er nu voor Mechelen op aan de eerste te worden van de provincie. Die eersten van elke provincie gaan naar de finale en naargelang die uitslag krijg je meer of minder prijzengeld. Ik heb ondertussen met de jongens van bruistablet meegewerkt en ik kan jullie verzekeren dat het verdomd gedreven kerels zijn, jonge gasten met schitterende ideeën en originele invalshoeken. Er komt ( in januari denk ik) wekelijks een uitzending op TV waarin telkens één van de 15 overgebleven projecten uitgebreid wordt voorgesteld en die mannen zijn met de TV goed bezig. Er zullen nog een aantal verassingen zijn en ik denk dat heel Vlaanderen dat zal geweten hebben. Voor de rest is er serieuze technische steun van uurwerkmakers, beiaardspecialisten en architecten.
Hou de volgende maanden de zaak maar in de gaten....
verrassingen natuurlijk!!!!