Dit interessante nieuws staat vandaag (02.08.06) te lezen in de Gazet van Antwerpen, een bijdrage van Sven Van Haezendonck, waarin we een en ander over 'de tijd' alsook het zo beruchte 'Mechels Uur' lezen:
"De klok in het onopvallend steegje tussen Bruul en IJzerenleen, bij de Mechelaars beter bekend als het Schouwvegersstraatje, is het werk van horloge-ontwerper en -restaurateur Jozef Op de Beeck." "Ze wordt gestuurd door een atoomklok in Frankfurt. Over zomer- en wintertijd hoeven wij ons geen zorgen te maken. Het uur wordt automatisch altijd juist gezet" verzekert hij.

Uurwerk aan huis nr.25. Foto: Nelly
De Romeinse cijfers aan huisnummer 25 zijn vervaardigd in bladgoud. "Het is antiek torengoud dat ik nog had liggen. Het is drie tot vier keer zo dik als bladgoud voor interieurs en gaat zeker dertig jaar mee".
Voor zijn uurwerk inspireerde Op de Beeck zich op de trots van Mechelen, de Sint-Romboutstoren. "Het is dit jaar precies driehonderd jaar geleden dat de Engelsman Jacob Wilmore de wijzerplaten van de Sint-Rombouts vervaardigde. HIj was een leerling van Thomas Thompion, een van de bekendste horlogemakers aller tijden" vertelt Jozef.
De nieuwe klok luidt meteen de geboorte van Op de Beecks tweede atelier in. Het wordt een extra werkhuis naast zijn atelier in de Lange Schipstraat.
't Mechels uur
Bij de Tijdswandelingen die Op de Beeck organiseert, komt de installatie ook van pas. "In de Schaalstraat leggen wij altijd het Mechelse uur uit. Dat is het uur van een zonnewijzer, gecorrigeerd met de tijdsvereffening. Het komt er eigenlijk op neer dat een Mechelaar strikt genomen nooit te laat komt, ook al is hij dat volgens de hedendaagse tijdsindeling wel", lacht Jozef.
Méér dan interessant, niet?
Zij die al eens een beetje te laat komen en wellicht nu al eens schermen met: "ach 't Mechels uur he" voelen zich met deze wetenschap omtrent het Mechels uur wellicht beter gewapend ;-)
Een boeiend en leerrijk artikel dus van Sven VH in de GvA dat ik dan ook graag met jullie deelde ;-)
Informatie over het horlogeriemuseum en de tijdswandelingen kan je op deze webstek vinden, neem zeker eens een kijkje!
Enne....
't Mechels Uur... 'zondigt' U er ook wel eens aan?
http://www.flickr.com/photo...
Ik wist dat inderdaad ook niet ... Maar anderzijds herinnerde ik me dus ook die foto van Nelly. Vond in het artikel dus ook de uitleg van het Mechels uur bijzonder interessant ;-)
BELANGRIJK
De schrijver van een binnengekomen e-mail voor Mechelen Mapt (mechelen@mapt.be) beweert dat Wilmore GEEN leerling was van Thomas Thompion. De inhoud van de e-mail leest u hier.