Uurwerk naar model van Sint-Romboutswijzerplaten

met categorie:  
Over de enorme wijzerplaten die tot aan WO I de Sint-Romboutstoren sierden, en over de eventuele terugkeer ervan, hebben we het hier op Mechelen Blogt al uitgebreid gehad. Precies die enorme wijzerplaten stonden nu model voor een nieuw uurwerk, terug te vinden aan een piepklein huisje in de Schaalstraat.

Dit interessante nieuws staat vandaag (02.08.06) te lezen in de Gazet van Antwerpen, een bijdrage van Sven Van Haezendonck, waarin we een en ander over 'de tijd' alsook het zo beruchte 'Mechels Uur' lezen:
"De klok in het onopvallend steegje tussen Bruul en IJzerenleen, bij de Mechelaars beter bekend als het Schouwvegersstraatje, is het werk van horloge-ontwerper en -restaurateur Jozef Op de Beeck." "Ze wordt gestuurd door een atoomklok in Frankfurt. Over zomer- en wintertijd hoeven wij ons geen zorgen te maken. Het uur wordt automatisch altijd juist gezet" verzekert hij.

uurwerk

Uurwerk aan huis nr.25. Foto: Nelly


De Romeinse cijfers aan huisnummer 25 zijn vervaardigd in bladgoud. "Het is antiek torengoud dat ik nog had liggen. Het is drie tot vier keer zo dik als bladgoud voor interieurs en gaat zeker dertig jaar mee".

Voor zijn uurwerk inspireerde Op de Beeck zich op de trots van Mechelen, de Sint-Romboutstoren. "Het is dit jaar precies driehonderd jaar geleden dat de Engelsman Jacob Wilmore de wijzerplaten van de Sint-Rombouts vervaardigde. HIj was een leerling van Thomas Thompion, een van de bekendste horlogemakers aller tijden" vertelt Jozef.

De nieuwe klok luidt meteen de geboorte van Op de Beecks tweede atelier in. Het wordt een extra werkhuis naast zijn atelier in de Lange Schipstraat.

't Mechels uur
Bij de Tijdswandelingen die Op de Beeck organiseert, komt de installatie ook van pas. "In de Schaalstraat leggen wij altijd het Mechelse uur uit. Dat is het uur van een zonnewijzer, gecorrigeerd met de tijdsvereffening. Het komt er eigenlijk op neer dat een Mechelaar strikt genomen nooit te laat komt, ook al is hij dat volgens de hedendaagse tijdsindeling wel", lacht Jozef.


Méér dan interessant, niet?


Zij die al eens een beetje te laat komen en wellicht nu al eens schermen met: "ach 't Mechels uur he" voelen zich met deze wetenschap omtrent het Mechels uur wellicht beter gewapend ;-)


Een boeiend en leerrijk artikel dus van Sven VH in de GvA dat ik dan ook graag met jullie deelde ;-)Informatie over het horlogeriemuseum en de tijdswandelingen kan je op deze webstek vinden, neem zeker eens een kijkje!Enne....
't Mechels Uur... 'zondigt' U er ook wel eens aan?Nelly maakte een tijdje geleden een mooie foto van dit uurwerk:
http://www.flickr.com/photo...
Inderdaad Jans, ik dacht wel dat ik al eens een foto had gezien van dat uurwerk op flickr, maar ik heb het daarstraks toch niet meer terug gevonden.
@Jan & Garda: ook ik was op zoek naar die mooie foto van Nelly. Heb haar ondertussen al gecontacteerd ...
Zo. Nelly's foto is toegevoegd (na het haar vriendelijk gevraagd te hebben natuurlijk).

Ik wist dat inderdaad ook niet ... Maar anderzijds herinnerde ik me dus ook die foto van Nelly. Vond in het artikel dus ook de uitleg van het Mechels uur bijzonder interessant ;-)
Nu verneem ik waarom er aan die piepkleine gevel zo'n groot uurwerk hangt. Bedankt Markec!
... en JIJ bedankt, Nelly ;-)
Ja, en die foto maakt het interessant artikel nu natuurlijk helemaal af, hé.
Ik had al ergens gehoord van deze klok, maar ik dacht dat die in de binnentuin van het OCMW ging komen. In ieder geval maakt dit het straatje weer een pak interessanter om met volk langs te gaan. Niet alleen de schitterende werkmanshuisjes aan de overkant van de klok, of de binnentuin van het OCMW zijn de moeite om bij stil te staan, ook de nieuwe aanwinst van onze schitterende horlogemaker zorgt voor interessante verhalen.
Heel mooi gezegd, Peter, en o zo waar !
En niet te vergeten: the place to be om je uurwerk juist te zetten!
Zo is dat, Roger! ;-)

BELANGRIJK

De schrijver van een binnengekomen e-mail voor Mechelen Mapt (mechelen@mapt.be) beweert dat Wilmore GEEN leerling was van Thomas Thompion. De inhoud van de e-mail leest u hier.