Monumentenstrijd: stem op Mechelen!
Door koen geplaatst op 22 augustus 2006
met categorie:
(klik op de banner voor een versie van de affiche)
(klik op de affiche voor een grote versie)
Het is zover: de Monumentenstrijd barst los. Na de eerste oproep in mei werden maar liefst bijna 400 projecten ingediend voor het Canvas-programma Monumentenstrijd. Een commissie van deskundigen maakte daaruit een zorgvuldige en gevarieerde selectie van 30 kandidaten die vanaf vandaag 22 augustus meedingen in de volgende fasen van Monumentenstrijd. De weerhouden projecten zijn heel divers, zowel wat betreft hun aard en ouderdom, als inzake herbestemming en lokatie. Per Vlaamse provincie zijn er 6 projecten.
Voor Mechelen werd het project voor de herstelling van het torenuurwerk van Sint-Rombouts uitgekozen.
Mechelaars, surf naar www.monumentenstrijd.be schrijf je in en stem op ons Mechels project.
Het erfgoed
In 1452 startte in Mechelen een bouwproject met steile ambities dat tot op vandaag onvoltooid is gebleven: de Sint-Romboutstoren, 97 meter hoog en het kroonstuk van een uitzonderlijke gotische kerk. De toren maakt intussen deel uit van het Unesco-werelderfgoed en is nog altijd Mechelens landmark nummer één. Sinds een Duitse beschieting in de Eerste Wereldoorlog werkt het torenuurwerk niet meer en in 1963 werden de wijzerplaten verwijderd. Sint-Rombouts is een tijdloze toren.
Het project
Een kerktoren zonder uurwerk is als een schip zonder boegbeeld. Vzw De Bruistablet ijvert in Mechelen dan ook om "het mooiste en grootste uurwerk van de wereld" aan de toren terug te geven. Eerst moeten de inwendige constructie en het mechanisme worden hersteld, daarna is het de beurt aan de wijzerplaten en de uurwijzers. Een project waarvan de Mechelaars - en niet alleen zij - zullen opkijken.
Zie ook: www.debruistablet.be
ms wordt het nog iets
Ik ben benieuwd...
;-(
Via diezelfde monumenstrijd-site kan je ook affiches downloaden om het project te steunen en bekend te maken. Doen!
"neen heb je en ja kun je krijgen" ofte riskeren is kans. Ik heb zelf mensen van buiten de provincie gevraagd om naast één van hun provinciale projecten ook voor Mechelen op de andere provincies te stemmen.
Maar met Duffel zal dat moeilijk liggen.
Aanzet is hier te vinden:
http://www.monumentenstrijd...
Zoiets, Peter ?
Alleen vraag ik me af op welk formaat die te printen is ?
Dan kunnen bloggers hem eventueel afprinten en ophangen ?
http://www.lunaluna.be/Affi...
Afgeprint op A4 fotopapier,héél mooi resultaat.
Op de website van de stad Mechelen zou toch een directe link naar de website van de Monumentenstrijd moeten staan!
(bron Radioreflex: 23/08/06)
Uit de Streekkrant:
Tijdens de Open Monumentendag op 10 september vindt met steun van het stadsbestuur "Rock around the clock" plaats, een spektakel op de Grote Markt om Mechelen warm te maken voor het project.
Tot 17 september kan je je stem uitbrengen:
sms: 'STEM 04' naar 3470
of bel naar 0905 56304
of surf naar http://www.monumentenstrijd.be
1 via sms, 1 via telefoon en 1 via website
Dus "stem fier vier" maar wel 3 x
Volgende keer misschien eerst wat wakker worden voor je gaat kijken. ;-)
Schoon is anders. Wat zegt RIM nu?
Van 15 augustus tot 17 oktober van dat jaar werden de grote wijzerplaten opgehangen! Een stout stukje waaghalzerij waar zelf velen van buiten de stad naar kwamen kijken! (lees ik in het boek over de Sint-Romboutstoren van Frans Vemoortel).
In 1771 waren de wijzerplaten wel al erg versleten.
In 1773 volgde een grondige herstelling door stadmeester-smid Jozef Ysers.
In 1824 werden de uurplaten, wijzers en cijfers opnieuw verguld door Laurens Schweitzer, een Mechels schilder.
Nog herstellingen in 1871 en 1874 (met opnieuw veguldingen).
In 1773 had de verkoop plaats van de oude uurwerkplaten en wijzers, op de Grote Markt.
Dus...
wie wil wie wat 'wijsmaken'?
in 1861 werd het uurwerk door priester Lodewijk Michiels, professor in de natuur-en wiskunde, verbeterd, door het elektrisch in beweging te houden.
In het jaarverslag van 1862 lezen we dat het uurwerk nu geleid wordt door een 'système electro-moteur inventé par l'abbé Michiels'.
Op 27 april 1892 werden de inwoners van de stad verwittigd dat van zondag 1 mei af, om 6 uur 's morgens, het uur van Greenwich zou worden aangenomen, wat inhield dat iedereen alsdan zijn uurwerk moest gelijk zetten met het nieuwe uur van het torenuurwerk.
De eerste van de 4 wijzerplaten, verdween met de beschieting van de toren door Duitse kanonnen tussen 25 augustus en 1 september 1914.
Op 19 november 1914 woedde boven Mechelen een geweldige strom. Grote delen van de loshangende wijzerplaten werden afgerukt en kwamen tot op de Ijzerenleen terecht.
De stad is nooit tot herstelling overgegaan.
Wat overbleef: verroest ijzer, loshangend, doorgebroken en verhakkeld...
In 1960 schreef de stad een som van 200OOO fr. uit om de rest af te breken en op te ruimen.
In 1963 werd hier toe overgegaan...
Deel: Herstel en teruggave , las ik het volgende onder; e)Schade aan eigendommen buiten maritieme of militaire materialen.
Nu vraag ik me af zou onze toren met uurwerk daar ook ondervallen? Zo ja, is daar ooit wat van in de stadskas terecht gekomen?
Zomaar iets wat ik me afvraag...
alleen al 't gedacht!
die wijzerplaten zijn werkelijk buiten proportie en onesthetisch.
Spijtig dat ze het zwempaleis niet hebben verkozen, maar ja dat zal misschien (politiek) te moeilijk hebben gelegen. (een stadsbestuur dat feitelijk tegen de renovatie is en onder druk zou komen te staan van een spelletje).
:-)
En die zwemdok...jongens jullie weten nog geen 10e van wat er zich allmeaal achter de schermen heeft afgespeeld en nog speelt.
Maar stem toch voor dat uurwerk, dat maakt de meeste kans.
Op hoop van zegen.
Mechelaar, wees fier en stem zeker vier.
http://depatat.blogspot.com...
oep
http://www.patat.info
Wanneer weten we nu eigenlijk het resultaat van deze stemming? Is dat al volgende week of moeten we wachten tot alle provincies aan bod zijn geweest?