Playmobil is ZOO!

met categorie:  
Giraf zebra

Sinds 1 juli loopt in het Speelgoedmuseum de tentoonstelling 'Playmobil is Zoo!', met speciale aandacht voor dierenfiguren. Voor de tentoonstelling van het 32-jarige speelgoed kreeg het museum de bereidwillige medewerking van Playmobil zelf.

Nog tot en met 31 augustus kunnen kinderen, ook grote kinderen - want gééf toe, soms wou/ wil ook u toch weer stiekem kind zijn om weer eens met dit unieke speelgoed te kunnen spelen - hun spelende hart ophalen met prachtige maquettes en reuzengrote Playmobil figuren.
Er is ook een wedstrijd: in een reuzegrote Playmobilpop zitten honderden figuurtjes. Wie raadt hoeveel popjes er in zitten, krijgt een verrassingsprijs van Playmobil.

De tentoonstelling toont verschillende taferelen uit het dagelijkse leven komen in de tentoonstelling aan bod: een boerderij, het moderne woonhuis, de tuin, het drukke stadsleven, het boswachtershuis, de vele dieren van de ark van Noach, het nieuwe poppenhuis, de grote bouwkraan op de bouwwerf, de haven, de camper en het motorjacht én natuurlijk de wilde dieren in de zoo.

aap

Vroeg zich nooit af, waarom de Playmobil-figuurtjes wel 'flexibel' zijn, maar toch ook weer niet zo..... Zo kan je wel de beentjes bewegen, maar niet afzonderlijk.

De verklaring ligt hier: Hans Beck, die de figuurtjes ontwikkelde, bestudeerde het gedrag van spelende kinderen en bedacht zo een aantal leuke eigenschappen voor het nieuwe speelgoed. Zo kregen de figuurtjes bijvoorbeeld genoeg bewegende delen om van houding te veranderen, maar niet zoveel dat het te ingewikkeld werd voor een kind. Sinds het begin werden er naar schatting 1.600.000.000 figuurtjes geproduceerd.

Bronnen:
Het Nieuwsblad (Jeroen MARIVOET) 01.07.08// Speelgoedmuseum


Het Speelgoedmuseum is dagelijks open van 10 tot 17 uur. Elke maandag gesloten. De tentoonstelling kan loopt nog tot 31 augustus 2006.


Deze Playmobil-fan van weleer, en stiekem nog, gaat zéker een kijkje nemen.


En u?
Ik ben niet echt een Playmobil fan, maar ik hou van de fotokes bij dit artikel ... Waar heb je deze gehaald ?
mijn kindjes waren er nogal zot van vroeger, ik heb nog een heel assortiment in de garage liggen.
enkele maanden geleden had ik wat gerommeld en ze appart in een doos gelegd voor het kringloopcentrum, dat ging niet door! je had ze moeten horen, vooral die van 19 stond te steigeren! Ik ging toch niet heel zijn kindertijd wegvegen zeker!! kheb het dan maar zo gelaten en alles terug gelegd waar het lag.
Ik heb ooit nog stage gedaan bij Playmobil dat gevestigd was in Mechelen-Noord.
Dat was wel leuk.
Ik mocht ook kiezen uit hun grote voorraad 'beschadigde' artikelen, zo heb ik de camper (waar 1 stukje aan ontbrak) eens weggegeven aan een kennis van me (KarenvD, wel bekend bij Markec en Filip) voor haar kinderen.
Denk dat ik deze zomer eens met mijn kleine neefjes ernaar toe ga.
Bedankt voor de tip!
@Kristiaan; Dat kan ik heel goed begrijpen, ik heb ook nog zo'n hele verzameling Playmobil op zolder staan, van mijn zonen, omdat het absoluut bewaard moet blijven! Ach, een beetje nostalie, daar is niets mis mee, hé.
Playmobil is natuurlijk wel heel mooi speelgoed, ik heb vroeger een tijd in een speelgoedwinkel gewerkt, en ik moet bekennen dat ik altijd met veel plezier Playmobil verkocht en het zeker volop aanprees bij de klanten!

@Hanna; Ja, dat zullen uw neefjes wel
tof vinden, moet je zeker doen, hé.
Jullie hebben geluk.
Bij mij is de deurwaarder ermee weg.
@anoniem- ja jo, die gasten ontzien niks hé, spijtig genoeg. ik heb vroeger naast de deur eens zoiets meegemaakt, gewoon alles opgeladen en die kleine kindjes stonden daar bij te staren. toen we met enkele buren naar de gerechtelijke verkoop gingen om één en ander te proberen recupereren, stond 4/5 zelfs niet op die verkoop! toen we ernaar vroegen zei de supoost doodleuk: da weurd iest wa gesorteerd hé jo, anders zou hie nogal nen oop roemel ligge...! Maar wel alles meenemen, dat wel.
@Peter: je houdt niet van Playmobil? Allez jong... goh.. Dat kan deze playmobilfan zich haast niet voorstellen.. heb daar zovéél mee gespeeld, en nu mijn petekindje "er al groot genoeg voor is", is het voor mij genieten hem Playmobil te kopen... de fotootjes Peter: Google doet wonderen he...

@Kristiaan: verstandige kinderen heb je ;-)

@Hanna: mooi verhaal zeg... en zeker doen hoor die tentoonstelling bezoeken.. je hebt nog de tijd tot 31 augustus he ...

@Garda: ergens komt me dit verhaal bekend voor...

@Anoniem & Kristiaan: ja dat is wel heel erg, dat ze zelfs speelgoed meenemen.. eigenlijk kan dat niet he.. Maar ja...
Ik ga al eens in mijn agenda kijken wanneer ik naar 't Speelgoedmuseum ga voor deze interessante tentoonstelling!
En wie nog oud speelgoed op zijn zolder staan heeft kan dit ofwel aan het Speelgoedmuzeum schenken of het in bruikleen geven. Zo gaf ik zowat 20 jaar geleden een regiment soldaatjes in "papier maché" in bruikleen. Ze kregen een mooi plaatsje in een van de vitrines en het leverde mij bovendien nog een permanente toegangskaart op.
@Roger: dat is een goede tip !
... een dezer dagen ga ik de Playmobiltentoonstelling toch eens bezoeken.. wie nog?
Ik denk dat ik ook wel eens langsloop. Nu moet ik eerlijk toegeven dat ik ook meer een Lego-speler was, dan een Playmobilliefhebber. Ik speel trouwens nog met Lego, ik ben 30. Ik vind het gewoon geweldig om je architecturale onnozelheden bot te vieren op die blokjes. Stukken leuker dan zo'n electronisch programma. Mijn vriend en ik zijn een huis aan 't bouwen, en we zijn van plan het op schaal mee te bouwen in Lego.
'k Heb wel vroeger eens de manege waar ik reed nagebouwd, en dan bevolkt met Playmobilpaardjes. Die dan trouwens nog de meest verschrikkelijke verfprocessen moesten doorstaan om vaagweg te lijken op het echte exemplaar.
Ha, waar is de tijd. Ik kijk al uit naar de moment waarop we kindjes hebben en ik weer een legitiem en alom aanvaard excuus om weer op mijn knieën op de mat te puzzelen, te bouwen of gezelschapsspellen te spelen...
@Phaedra: zeer mooie "getuigenis" ;-)
En toch wel een beetje herkenbaar! Zelf speelde ik zowel met Lego als Playmobil heel véél, maar inderdaad, de creativiteit is bij Lego misschien wel iets groter, met de losse blokjes kan je natuurlijk héél wat!

En zodra mijn petekindje wat groter is, ik kijk er al naar uit; zie ik het gebeuren dat ik meer Lego zal kopen voor hem en wellicht daar géén graten in zal zien om met hem wat méét te spelen... ik doe het eigenlijk nu al met de Playmobil (met Lego wacht ik dus nog eventjes tot hij wat groter is.. die 'kleine onderdeeltjes weet je wel..) .... inderdaad: een legitiem aanvaard excuus zoals jij schrijft.... om.... méé te spelen ;-)
Allen naar het speelgoedmuseum dus!
Ik kom er graag om de wisseltentoonstellingen te bekijken...
Mechelen is wel écht dé 'Kinderstad'.
En...ik voel me graag af en toe ook eens kind. ;-)
Met playmobiel heb ik nooit gespeeld (daarvoor ben ik nét iets té oud), maar ik zette met Sinterklaas-vooravond, stiekem én graag, mee het playmobiel-poppenhuis klaar voor m'n toen nog jonge dochters...
Tja, vaders...
Als het weer zo blijft zoals de voorbije dagen en uren is het misschien het uigelezen moment om een bezoekje te bregen aan de 'Playmobil is Zoo' expositie....
Ik heb een collega op het werk die naar de tentoonstelling is geweest, maar erg ontgoocheld buitenkwam.

Het was slechts 1 kamertje met Playmobil, en ze hadden blijkbaar meer verwacht ...

Kan iemand dit bevestigen ?
Ben er zelf nog niet geraakt, maar ben het nog steeds van plan.... als jouw collega gelijk heeft is het inderdaad érg jammer, want in de bronnen die ik raadpleegde om mijn tekstje hier te schrijven dacht ik toch te kunnen begrijpen dat de tentoonstelling meeromvatend was!!!
@peter
Mijn kinderen - zelf Playmobil-spelers -zijn enkele dagen geleden ook gaan kijken en kwamen behoorlijk teleurgesteld terug: inderdaad, een zeer kleine expo met enkele toonkasten, niet meer of niet minder.

wat volgde je mischien?

zou daar ook graag mijn stage wel willen uitvoeren.

Het is toch veel leuker om zelf met Playmobil te spelen, dan om naar een tentoonstelling te gaan. Helemaal als het maar 1 kamertje is met playmobil.

Eén kamertje??? In een lange gang wordt gans de geschiedenis van deze mannetjes uit de doeken gedaan en wordt ook het productieproces getoond!