Historische beuk verliest twee takken na storm

met categorie:  
Beuk

Donderdagvoormiddag brak in de Mechelse Kruidtuin een grote tak van de 147 jaar oude rode beuk. De ongeveer 20 meter lange tak met een diameter van ongeveer 80cm liep vermoedelijk al beschadiging op tijdens de hevige storm van woensdagavond. De tak sleurde in zijn val nog een andere tak mee.
(foto Nelly)
De grote tak kwam terecht binnen de omheining die onlangs rond de beuk geplaatst werd en bracht dan ook geen voorbijgangers in gevaar. De historische oude beuk is een erg zeldzaam exemplaar in ons land. Het is één van de weinige mooi uitgegroeide en volledig vrijstaande exemplaren die beschikken over enorme takken die over de grond hangen. Ook zulk een tak moest eraan geloven doordat de afgebroken tak erop terecht kwam.

De medewerkers van de stedelijke groendienst zullen maandag de takken verwijderen en de wonden behandelen. Donderdag werd de stam al ingepakt met jutte om schorsbrand te voorkomen als gevolg van de ontstane opening in de kruin. De schors van de beuk verdraagt immers geen zonlicht. (bron Radio Reflex)
Sorry Peter dat ik je blog gebruk om iets héél adres te melden.
Lees en overweeg. Bron Nieuwsblad.

,,Minderbedeelden slachtoffer van maatregel"
Vrijwilligers betalen hun liefdadigheid

MECHELEN - Volgens een nieuw Koninklijk Besluit (KB) moeten ook Voedselbanken voortaan jaarlijks een bedrag betalen aan het Federaal Voedselagentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Opmerkelijk, want Voedselbanken draaien op vrijwilligers. Liefdadigheidsorganisaties uit het Mechelse trekken maandelijks richting Voedselbank en riskeren mee slachtoffer te worden van de situatie.

De Sint-Vincentiusconferenties van Mechelen-Noord en Mechelen-Zuid geven zowel financiële als materiële steun aan minderbedeelden. Vrijwilligers rijden hiervoor elke maand richting Antwerpen om voedseloverschotten uit onder andere supermarkten op te halen bij de Voedselbank. Samen voorzien zij daarbij zo'n zestig gezinnen of bijna 180 mensen van voedsel. ,,En maandelijks stijgt hun aantal", zegt Yvonne Coremans, voorzitter van Mechelen-Noord.

,,We moeten nu eenmaal alle organisaties controleren die zich bezig houden met voedselbedeling", stelt Pascal Houbaert van FAVV.

Leo Bouving, voorzitter van de Voedselbank Mechelen, Turnhout en Antwerpen, reageert. ,,Die controles zijn gerechtvaardigd, maar toch niet de bijdrage die we zouden moeten betalen."

Voorheen kregen vrijwilligersorganisaties een uitzondering voor het betalen van een bijdrage aan FAVV. Maar die uitzondering werd weggelaten in het huidige KB.

,,Aanvankelijk dacht ik dat het om een vergetelheid ging. FAVV beloofde de toestand te zullen bestuderen en geen factuur te sturen, vooraleer er een beslissing genomen was. Toch kregen we al een factuur van 226 euro in de bus. En die weigeren we te betalen", zegt Bouving.

Evaluatie na een jaar

Ons land telt zo'n 650 vrijwilligersorganisaties die elk 123 euro zouden moeten betalen. De tien Voedselbanken elk 226 euro. In totaal zou de maatregel ongeveer 80.000 euro opbrengen aan FAVV. ,,Dat is toch peanuts voor zo'n instelling?", reageert Bouving.

,,En dat terwijl onze gezinnen het geld goed zouden kunnen gebruiken", zegt vrijwilliger Geert Vullers van Mechelen-Noord. ,,Een deel van het bedrag dat we wekelijks in de kerken ophalen, bestemd voor minderbedeelden, zou door die maatregel terugvloeien naar de overheid? Dat is toch te gek om waar te zijn?", besluit Yvonne Coremans.

,,Moet liefdadigheid dan betaald worden", vragen de vrijwilligers zich af.

Volgens Pascal Houbaert wordt deze maatregel nu voor het eerst toegepast. ,,Na één jaar volgt een evaluatie en eventueel een bijsturing", stelt Houbaert.
Carla ROCHETTE22/07/2006
Spijtig voor deze prachtige boom...
Maar ik denk dat hij het wel overleeft!
@Jos: geen probleem hoor.
@Florisla: Waarschijnlijk wel, maar het is toch berhoorlijk spectaculair om te zien hoor.

Weet iemand of dit inderdaad de oudste boom op Mechels grondgebied zou zijn ?
147 jaar lijkt me weinig voor de oudste boom op Mechels grondgebied. Is er een reden waarom een 150 jaar geleden alles gekapt is ?

Meestal kan men ergens in een park wel eens een ouder exemplaar vinden.

Ik weet dat er een gigantisch exemplaar staat (met bliksemschade) aan het industriepark Ragheno ter hoogte van Kluwer. Hun bouwplannen moesten zo zijn dat deze boom gespaard werd, misschien weet iemand hier ook meer over.
Tegenover mijn (achter)deur staat ook zo'n heel mooie oude beuk, blijkbaar (en hopelijk)is hij beschermd. Hij staat dus in een achtertuin aan de OLVrouwestraat, ter hoogte van de kerk.
Weet iemand hoe oud deze is?
Jammer dat de beuk in het park beschadigd is, ga straks de schade eens bekijken.
@Jos: las het ook in de krant, toch straf!
Nog vergeten: binnenkort kan iedereen hiervan genieten "dankzij" het Dijlepad!
Op het Bergske (Oude Liersebaan)staat een plantaan en die zou 150jaar oud zijn. Rond deze reus staan nog 10 kleinere bomen maar die moeten in de loop van augustus verdwijnen en dit voor de aanleg van weer zo'n modern pleintje à la Veemét.
Op de speelplaats van het Sint-Romboutscollege prijken ook enkele grote bomen.
Wat die beuk van 'den Botaniek' betreft, ik ben vroeger als kind meer dan eens via de laaghangende takken in deze boom geklommen. We schommelden ook vaak op de zwevende takken, maar dat kan blijkbaar al geruime tijd niet meer: nu staat er een omheining rond.
Wablief? Amai.... ben net terug van enkele daagjes in het buitenland.. en lees nu over dit droeve einde van deze beuk....

Gelukkig dat er geen gewonden vielen!!!!
Ga denk ik straks eens naar de Kruituin fietsen..
De beuk is nog niet overleden hoor... Maar is wel een van zijn grootste takken kwijt, 80 cm diameter is echt wel enorm.
@Florisla ... ah.. bon ;-)
Enne.. Ja.... 80cm diameter IS idd. enorm!
@ josvandenhoek. Item dd. 23/07/06.
'Minderbedeelden, slachtoffers van maatregel. Vrijwilligers betalen hun liefdadigheid.'

Vandaag las ik in de krant :
Liefdadigheidsorganisaties zoals de voedselbanken moeten de jaarlijkse heffing aan het Voedselagentschap (FAVV) voor 2006 NIET betalen. Dat heeft de ministerraad beslist in afwachting van een wet die de vrijstelling bekrachtigt. De vrijstelling is een erkenning van het werk dat deze organisaties verrichten ten gunste van de minst bedeelden, meldt het Voedselagentschap. De ministerraad stemde op 20 juli in met de vrijstelling. Die geldt voor liefdadigheidsorganisaties, opgericht als VZW, met een filantropisch of lief-dadigheidsdoel die op vrijwillig personeel steunen.Het is de bedoeling dat er een wettelijke regeling komt om de vrijstelling permanent te maken.

Uit de GVA dd. 26/07/2006
Goed nieuws Jos Nys,

Zal de grote ruchtbaarhied dan eindelijke de verantwoordelijken tot beter inzicht gebracht hebben.
Zoveel te beter. Laat ik zeggen: de wijsheid heeft het gehaald op geld gewin!
Bedankt om dat hier te plaatsen.
Heb gezien dat de boom helemaal omzwachteld is. Ik wens hem dan ook een zeer voorspoedig herstel!

Nog wat over de Dijle: las vandaag in de krant dat 2 jobstudenten dagelijks alle vuil uit de Dijle zullen scheppen gedurende een paar maanden. Nadien zouden ze een evaluatie maken. Ik vind dit een prachtinitiatief! Al hadden ze daar kunnen aan denken vooraleer de bootjes met toeristen de Dijle op te sturen…
Want vorige week was het gewoon een schande te zien wat hier allemaal voorbij kwam drijven…
Aan de verantwoordelijken: “Verzin eer je begin”
@Rikkert: Vandaag gelezen in het Nieuwsblad dat door de deining die de bootjes veroorzaken, veel van het vuil los komt van de bodem en zo boven komt drijven. Misschien is dat niet slecht want dan komt het vuil mee. Is dan enkel nog zaak om te zien dat het niet te lang blijft drijven op de Dijlewateren.
@Filip: ja, ik las het ook. Idd., misschien is dat goed, maar op de foto's die ik hier heb zijn duidelijk 'verse blikjes" e.d. te zien.
Hoe dan ook, er wordt wat aan gedaan.

Gisteravond was het moeilijk inslapen, jongeren liepen over de pontons heen en weer. Het leek wel of ze klompern droegen. Ik verzeker je dat het klinkt in de nacht...
Een troost, Bart woont er ook vlakbij, dus liggen we waarschijnlijk samen wakker... Hoewel, op dat uur ligt hij zeer zeker nog niet in zijn bedje...
Ik vraag me af of het niet mogelijk is een kleine stroming op de Binnen-Dijle te creëren. Nu staat het water bijna stil. Als men aan de bovensluis een beetje water zou doorlaten dan zou al het vuil vanzelf aan de benedensluis terecht komen, wat het makkelijker maakt om op te ruimen.

De waterkwaliteit van de Dijle is de laatste jaren al verbetert, dus dit zal waarschijnlijk wel geen probleem meer zijn.

Ik kan me trouwens voorstellen dat er op de bodem van de Dijle nog behoorlijk wat slib ligt dat niet echt proper is. De diepte van de Dijle zal ook vrij klein zijn. Omdat er tientallen jaren geen noemenswaardige scheepvaart is geweest slibt die rivier dicht. Normaal gezien houden boten met hun schroef de vaargeul open.
@Rikkert: Tja dat is wel iets dat ook een mentaliteitswijziging vraagt van de mensen. Al de goede bedoelingen van het stadsbestuur om de Dijle proper te houden, zullen niets uithalen als de mensen hun afval in de Dijle gooien.
150 jaar lijkt voor ons inderdaad al heelwat. Maar de oudste boom van Mechelen is hij zeker niet !! Ik weet een oude zomereik van 450 jaar staan aan de Battelsesteenweg/Koolstraat. De eik heeft een omtrek van 4,5 meter en een kruin van 17 op 17 en is kerngezond. Hij is wel bedreigd door een bouwproject !
Daarom is o.a. de vereniging leefmilieugroep-mechelen-zuid in actie geschoten zie maar op hun website onder actualiteit : http://www.leefmilieugroep-...
OPM de oudste boom van de wereld is zelfs 4700 jaar oud, de oudste boom van België is 1200 jaar oud, met een omtrek van 10 meter...
Wat betreft die oude beuk van den botaniek... Weet iemand waar ik daar meer info over kan krijgen? Waarom het zn monumentale boom is?

Groetjes Caroline
bel eens met de groenienst van de stad Caroline - misschien heben ze daar wel iemand die er meer over weet.

Voor het Favv is die 80000 euro zeker en vast geen peanuts. Het Favv diende reeds jaren geleden een zelfbedruipende ondernemeing te zijn. De staat (wij allemaal dus) dragennog steeds ± 50 % bij om deze onderneming draaiende te kunnen houden. En dit terwijl dit eigenlijk naar de letter van de wet een failliete onderneming is. Ze zijn na al die jaren nog steeds niet in staat om zelf op te draaien voor hun rekeningen en hangen financieel nog steeds af van de sponsoring door de staat. Dit alles omwille van het wanbeheer en totale onkunde door de gedelegeerd bestuurder Gilbert Houins. Want als hij iets bewezen heeft, is het wel zijn incapabiliteit om van het favv een gezond draaiende onderneming te maken. Hij schuwt zelf niet dat er binnen het Favv frauduleuze handelingen gebeuren en wanneer men hem hierover interpelleert, verteld deze heer laconiek dat wanneer hij vind dat het zo goed is, dan is dat zo. Ongeacht de geldende wetgeving (bewijsdossiers van verschillende gevallen in ons bezit) Het Favv mag zich in de nabije toekomst nog aan gerechtelijk e stappen verwachten vanuit verscheidene hoeken. En dit keer met correctionele invervolgonstelling voor dhr Gedelegeerd bestuurder. Tja als je al jaren verwittigd word van inbreuken die gepleegd worden op de bestaande wetgeving, en je weigerd je conform de regels te stellen als gedelegeerd bestuurder vazn het Favv, dan verlies je als bestuurder niet alleen je geloofwaardigheid maar verliest hierdoor gans het Favv haar geloofwaardigheid. Het verbaasd ons dan ook niks dat ze u eerst beloven het te zullen bekijken, maar intussen u toch een factuur zenden. En uit eigen ondervinding sprekende gaat u er nog een pak intresten en een verhoging van 10% bovenop krijgen als u niet onmiddellijk betaald binnen hun gestelde termijn. Alvast toch succes gewenst !