Gulden Ontsporing: 11 juli vieren met kleinkunst...

met categorie:  
Het Stadsbestuur van Mechelen viert de Vlaamse feestdag, op... 11 juli! Ze doet dat met "De Gulden ontsporing", het officiële 11-juli Feest van de Vlaamse Gemeenschap.

De Gulden ontsporing vindt plaats op de Grote Markt vanaf 19.00 uur en is gratis.
Er wacht u een heus Kleinkunst- en chansonfestival, met ronkende namen van toen en nu, zoals het kleinkunstduo (al kent menigeen Roel Van Bambost misschien vooral van het filmgebeuren) Miek en Roel, Thomas Lauwers, die dra het mooie weer maakt met het programma 'Ramses" waarin hij met anderen het werk van Ramses Shaffy brengt, Bart Herman, Nekkanacht-revelatie Noppes en zeg maar "vaste waarde" voor Mechelen, Sabien Tiels.

Het Vlaams feestgedruis wordt gewoontegetrouw afgesloten met feestelijk vuurwerk!

Enkelen onder u zullen wellicht ook eerder al plechtig vieren op de viering van het Guldensporenkomitee, op zondag 9 juli. Vanaf 15 uur kan u terecht in de Stadsschouwburg. Op het programma: strijdrede door Peter De Roover (VVB), Volksmuziek van Aroendel, Vlaamse poëzie, samenzang onder leiding van Lode Tooten. Vooraf is er de bloemenhulde aan het boerenkrijgmonument,met toespraak van de burgemeester.
Meer info op de webstek van het Guldensporenkomitee Mechelen.11-juli vieren kan dus plechtstatig op 9 juli én met het "lichter verteerbare" programma op 11 juli zelf...

Bloggend Mechelen ontmoet elkaar ongetwijfeld op een van deze momenten... Niet?

Mij kan u alvast op beide gebeurtenissen vinden...

Op 12 juli vertrekken we op vakantie - maar... misschien pikken we dinsdagavond nog even mee - onze vluchturen zijn immers gewijzigd, en we vertrekken 's anderdaags niet voor dag en dauw...
Dus...
Bart Herman: mag best...
en Sabien Tiels, tja, die pakken we er maar bij...
De Vlaamse Feestdag: mooi zo! Mag best wat in de verf gezet worden!
En ouwe getrouwen Miek en Roel, een stukje jeugdnostalgie... laat maar komen...
@JanS: zeker afkomen he, zo kan je nog eerst genieten van 't fiest oep de groete mét, met de mooie liedjes uit Vlaanderen alvorens naar verdere oorden te vertrekken...

Ik zal je daar dus zeker zien op 11 juli vermoed ik... (en iets zegt me wellicht ook al eerder)..
@peter!bedankt voor uw inspanningen om ONZE Louis(USA) te helpen.Ik zelf heb ook al vanalles geprobeerd maar dat lijkt niet te lukken.Heb vandaag een map van Mechelen-blogt gemaakt en doorgestuurd maar dat kan hij dan weer niet opendoen.Zijn er hier bij den blogt geen slimmerikken die ONZE louis kunnen helpen?? Hij mist dit contact met Mechelen. Vergeet niet dat hij verjaard op 18 juli. (79jaar)
Ben eens benieuwd in welke mate het zingende koppel Miek & Roel de kleinkunsttand des tijds doorstaan heeft...

Wie zakt er morgen nog meer af naar de Grote Markt?
Na de viering van zondag ben ik er vanavond natuurlijk ook zeker weer bij op de Grote Markt om onze Vlaamse Feestdag te vieren!
Mijn Leeuwenvlag hangt al mooi te wapperen aan het raam, maar hoe zit het met de Leeuwenvlag op onze Toren, zondag was ze in ieder geval nog present.
@Garda: hopelijk overleeft de vlag ook - uitgerekend! - vandaag !!!

Tot straks 'oep de groete mét' ;-)
Er komen alsmaar meer dreigende wolken opzetten, hopelijk blijft het toch nog droog vanavond!
Hopelijk blijft het bij dreigen... al had Frank DeBooser natuurlijk wel mogelijke buien voorspeld....
Goed. Al vier keer geprobeerd verslagje te schrijven. Telkens weer wordt dat als Spam aanzien.
Laatste poging. In telegramstijl dan maar!
Fijne zomerse 11 juli met veel "goed volk' waaronder ook enkele bloggers....
Miek & Roel: zeer goed!
Thomas Lauwers: DE revelatie van de avond
Noppes: ongeloofelijk tegengevallen. Zo goed als ik ze vond op NekkaNacht, zo slecht vond ik ze nu. Noppes dus.
Bart Herman: subliem. Wat een mooie teksten. wat een mooie stem. Smaakte naar méér!
Sabien TIels: een absolute RAMP. Niet alleen is dit geen kleinkunst maar flauwe smartlapmuziek, op de maat zingen kan de juffrouw ook al niet. En blijf volgende keer aub van de muziek van Wim de Craene af. De interpretatie van de Craene's "Tante Emma" sloeg echt nergens op. 11 juli is nog steeds geen "Tien om Te Zien" volgens mij!
VUURWERK: fantastisch!!!
o ja: juffrouw Tiels: als je nog eens W. de Craene's werk "zingt", zég dat dan ook en doe niet alsof het je eigen nummer is. Teveel gevraagd?

Waarom BART HERMAN of MIEK & ROEL niet als hoofdact? Die kunnen tenminste zingen?

Fijn van Garda & JanS (en Annemie), Karel Van Butsel, Marc VDC te zien... waar waren de andere Bloggers?
Ik zat op een terraske ten tijde van Miek en Roel, en ik moet zeggen er was een aangename sfeer op de Grote Markt.
Lukt me niet om onder mijn naam in te loggen, dus daarom maar ff zo....
Ging gisterenavond naar het vuurwerk kijken met vrienden, het is maar 1 straat van mij thuis tot de grote markt.... kwamen we een bende jongeren van zeg maar 16 jr tegen (volgens mij vlaams belangers, ze hadden alleszins allen een vlaamse-leeuw-vlag rond hun schouders), die allerlei racistische opmerkingen naar mijn hoofd zwierden. Ik ben twee keer hun leeftijd dus twee keer meer vlaming dan hun, en gewoon omdat ik niet blank ben, denken ze dat ik geen vlaming ben.
Heb dit in mijn 30 jr nog nooit meegemaakt. Ben er nog steeds niet goed van, dat dit nog steeds gebeurt, zeker na wat er in Antwerpen gebeurde....
@Hanna1,
Beschamend dat je dit moet meemaken. Als Vlaming en Mechelaar kan ik me alleen maar schamen voor het gedrag van zulk 'Vlaemsch' tuig. Het hoort alleszins niet thuis in onze stad, die - of ze dat nu graag hebben of niet - multicultureel is én blijft.
Dankje Koen.
Ik ben geadopteerd (uit India) toen ik 1 jaar was door Vlaamse ouders, dus ben al 29 jr Belg. Het raakte me daardoor enorm dat mensen zo op je uiterlijk af gaan. Heb de hele nacht zitten overgeven van de emoties...
De vorige jaren was ik telkens op de Grote Markt in Brussel en genoot ik ervan.... En nu werk ik in Brussel, en voel me meer Vlaming dan ooit, aangezien ik in een redelijk Franse buurt werk, waar niemand Nederlands kent.
En dan las ik vanochtend in de Metro dat 11 juli een feest van solidariteit was.....
Sorry om dit te horen Hanna.
Das inderdaad heel erg om horen Hanna, maar probeer het je niet al te veel aan te trekken.

Dit soort mensen is gelukkig nog steeds een minderheid, hoewel het soms anders lijkt doordat ze veel vaker opvallen.

Om dan toch wat positief nieuws uit de multiculturele hoek te brengen, ditzelfde weekend zag ik twee allochtone jongeren een toeriste de weg wijzen en haar waarschuwen voor het parkingbeleid en de pakkans in Mechelen op foutparkeerders. Heel sereen en beleefd, en het was duidelijk dat ze fiere Mechelaars waren...

...van hoogstens 17-18 jaar oud :o)
Spijtig genoeg gebeurd dit wel eens in Mechelen. Maar zoals je zelf aangeeft gelukkig niet te dikwijls.

Het grote probleem zit in het verborgen racisme dat veel moeilijker te vatten is en enkel door de personen in kwestie gevoeld wordt. Ik denk dan aan bv. links laten liggen, keuze van woorden in een antwoord van iemand die een bedekt racisme weergeven maar moeilijk te duiden is, ...
@Hanna: Heel erg dit te horen. Als Flamingant ben ik beschaamd in deze kerels hun plaats. Zulke "mensen" voeden het vooroordeel dat (aldan niet radicale) Vlamingen onverdraagzaam zouden zijn. Zulke Vlamingen zijn er helaas wel, zijn we als Vlaming allemaal zo onverdraagzaam: gelukkig niet!

Maar, aub... laat ons niet gaan veralgemenen... OMDAT ze een Leeuwenvlag bij hadden, zijn het géén racsisten he. Omwille van de UITSPRAKEN en hun verachtelijke gedragingen die ze deden, kan je die conclusie duidelijk WEL trekken.

Ik vlag de leeuw elk jaar op 11-juli en woon in juli de vele Vlaamse vieringen bij, al dan niet met mijn leeuwenvlag. Met partijpolitiek heeft dat niets te maken!!!!
Neen, ik ben in de eerste plaats een fiere Vlaming, Maakt me dat nu een racist of een fascist? Ik dacht het niet. Ik zal altijd de verdraagzame Vlaming zijn die ik ben.

Die vlag heeft NIETS te maken met die bepaalde of eenderd welke andere poltieke partij, wel ALLES met Vlaanderen.

Wéét dat fier zijn op je Vlaamse identiteit ook perfect KAN samengaan met tollerantie en verdraagzaamheid ... zo doe ik, en vele Vlamingen met mij, het al jaren!

Die 16-jarigen waar jij mee te maken kreeg, Hanna, weten wellicht nog niet eens wat Vlaming zijn dan wel betekent. Wedden dat jij méér weet van de Vlaamse Zaak dan deze SNOTNEUZEN?
dank jullie allen voor jullie steun!
Hallo Hanna,
Het is echt spijtig dat je dit moest meemaken.Dikwijls denk ik mensenlief weten jullie eigenlijk wel waar het allemaal omdraait,ze zijn dikwijls nog veel te jong om er iets van te snappen.Volgens mij is het om stoer te doen en erbij te horen.Al ken ik wel andere manieren om op te vallen hoor,door beleefd,vriendelijk te zijn gewoon positief te zijn.Ik krijg kriebels van zo'n mensen die zo'n opmerkingen maken en mensen ambeteren en beledigen,maar owee als je durft te antwoorden dan zijn ze op hun teen getrapt.Maar het zijn ook diegene die in groep "stoer " zijn maar als je ze alleen tegen komt kijken ze naar de grond.Ik heb een zoon van 16 jaar en gelukkig dat hij zo'n uitspraken niet doet,hij heeft op school kameraden van verschillende origines en hij vindt dat normaal.Eigenlijk kunnen we als we willen van elkaar leren als we er voor openstaan,en vooral hoe het NIET moet.Hanna ik hoop voor jou dat je dit nooit meer hoeft mee te maken.
Groetjes allemaal
Spijtig voorval Hanna, en het spruit wellicht voort uit de problemen met een kleine minderheid allochtoon crapuul, waardoor men iedereen met een andere huidskleur over de zelfde kam begint te scheren...
Vreselijk wat je meemaakte Hanna! Dit is op géén enkele manier goed te praten.
Dit is gewoon schandalig!
Ik vind het walgelijk dat mensen een Vlaams symbool misbruiken om om zulk een onverdraagzame manier zich te uiten;
En dat neem ik IEDEREEN kwalijk die op zo'n manier de Vlaamse zaak besmet. (zonder namen te noemen, weet ook iedereen wie ik bedoel).
Ik ben Vlaming - ik ben daar fier op -Ik wil een (gast)vrij, open, tollerant Vlaanderen. Met een ander Vlaanderen die deze waarden niet kan onderschrijven, wil en kan ik niet leven!
Ik ben Vlaming, Europeaan en Wereldburger.
Ik hou van Vlaanderen - héél erg - maar élk extremisme verafschuw ik!
Kop op Hanna!
@Hanna

En van dit soort opmerkingen moet ik dan weer KOTSEN !!

(volgens mij vlaams belangers, ze hadden alleszins allen een vlaamse-leeuw-vlag rond hun schouders),

Dus iedereen die een Vlaamse Leeuw rond zijn schouders hangt is Vlaams Belanger ??????????

Van iedereen over dezelfde kam scheren gesproken !!!!!

Je bent geen haar beter dan die anderen !
Ik begrijp je reactie, en ik heb me daarin verkeerd uitgedrukt.
Mijn excuses hiervoor.
Verder laat ik het hier maar bij....
Als je dit allemaal leest ,en zoals Hanna meemaakt,wie komt er dan nog graag en veilig op straat.En geloof me vrij het heeft niet altijd te zijn door een negatieve ervaring met alochtonen.Veelal is het gewoon hun manier van doen ,doordat ze zelf niet beter weten en wel een klok horen luiden zonder te weten waar de klepel hangt.En ook aan de ouders die niet ingrijpen als zoon of dochterlief zo'n gedrag vertoont,of zelf ook zo reageren .Sorry maar daar is mijn verstand wel wat te klein voor om dat te begrijpen,en eigenlijk wil ik het niet begrijpen, ik kan het niet aanvaarden dat zoiets gebeurd.Laat je politieke overtuiging voor wat ze is ,maar val zeker geen mensen aan niet met woorden en zeker niet met daden van welke origine je ook bent.
Groetjes
Van dat veilig op straat kunnen komen...Drie jaar geleden werd mijn toen 88-jarige tante in volle dag in de Nieuwe Capucienenstraat door een importcrapuul tegen de grond gegooid en beroofd. Trouwens wanneer men na 18 uur door Mechelen loopt, spreken de lege straten voor zich (Vismarkt en andere uitgangcentra buiten beschouwing gelaten.
Eigenlijk ontgoochelt me steeds weer het vakjesdenken van vele mensen. Of het nu gaat over domme Blondjes of friet-etende Belgen of gierige Hollanders of pikkende Marrokanen of racistische Flaminganten, ... allemaal fout ! Vakjedenken is gemakkelijk, het vereist weinig nadenken van het individu, en je kan overgaan tot slogans.

Als je de moeite doet om elke mens zijn waarde te geven, om elke mens boven zijn vakje te doen uitstijgen, dan worden ervaringen met mensen volgens mij veel intessanter.

Maar ik sta open voor mensen die het hier niet mee eens zijn ... :-)
en de kleinkunst niet vergeten hé jongens! 11juli, feest van de vlaming!
want jullie zijn weer goed op dreef vind ik hoor, denk dat ik nog maar een maand of 2 onderduik, want er is hier nog niet veel verandert.
Helaas zijn een aantal typetjes erg zichtbaar in de straat, of het nu gaat om vlagdragende flaminganten, of hangende marokaantjes, of te luide Arabische muziek uit een oud bmw-tje, dat 10x per avond voorbij het terras komt.
Dergelijke types nodigen uit tot vakjesdenken, en de werkelijkheid is meer complex.
Akkoord JC !
Om het dan toch maar terug over het onderwerp te hebben, de 11-juliviering. Heb op mijn blog een verslagje gepost van de optredens. Ga gerust eens een kijkje nemen hier:

http://markec.blogspot.com/...

En.. je hoeft het niet met me eens te zijn natuurlijk he ;-)

Eindbalans: een geslaagde avond, met als hoogtepunt (voor mij) Bart Herman en het Vuurwerk, en absolute dieptepunt Sabien Tiels.
Dat Sabien Tiels een absoluut dieptepunt was kan ik begrijpen, ook al was ik er niet. In de Big Band waar ik indertijd in speelde heeft zij eens een gastoptreden gegeven. Ik weet maar van één vlaams wicht (sorry, ik krijg zangeres niet over mijn lippen) dat nog erger is, Margriet Hermans.

Nochtans kunnen we hier in Mechelen wel wat kwaliteit oprakelen als het moet (je kan Mechelen een beetje ruim zien natuurlijk). Zelf ben ik grote fan van Gunther Neefs, daar heb ik ook al mee samengespeeld, zeer goede zanger en is een aangename persoonlijkheid. Na de repititie heb ik er enkele keren (te lang) mee aan de toog gehangen.
Het probleem is dat ik als overtuigde Vlaming meer en meer moet vaststellen dat die vlaamsgezindheid gepikt wordt door een bende half fascistische kortzichtigen. Ik wil als Vlaming wereldburger zijn. Dergelijke mensen zijn bekrompen eenzijdigaards. Kop op Hanna, er zijn heus nog andere Vlamingen,maar het stoort me dat bepaalde partijen en laat het maar gezegd worden, het Vlaams Belang op kop, ons Vlaming zijn pikt en in een verkeerd daglicht stelt.
Mijn oprecht meevoelen Hanna.
Ik begrijp te volle uw ‘braaklust’, na de ontmoeting met dat schorremorrie. Dergelijke toestanden heb ik ook meegemaakt in WO II.
Wij Vlaamse scouts werden echt gepest door de ‘cultuur Vlamingen’.
Ik ga daar geen verhaal over schrijven hoor. Alleen dit;
13 Dagen na de bevrijding trokken wij scouts door de stad met een Leeuwenvlag, achter een spandoek met de veel zeggende tekst :

EERHERSTEL AAN ONZE MISBRUIKTE LEEUWENVLAG.

Daar was toen moed voor nodig! Overal kregen we applaus.
De volgende dagen nam men het Mechels voorbeeld over en trokken in alle steden scouts rond met een Leeuwenvlag en eenzelfde spandoek.
Weer wordt onze vlag door crapuul misbruikt! Laat je niet ontmoedigen Hanna, je bent méér Vlaming dan zij !
Ik vind dat jullie snel op sleeptouw genomen zijn door zo'n incidentje, als het nu volwassenen waren geweest tot daar aan toe, maar geshokeerd zijn door gebleir van enkele snotneuzen....je moet ook niet overdrijven. en euh.. ik lees nergens in de post van hanna dat het allochtonen waren hoor, dus een en ander word hier weer ferm uit zijn context gerukt. goe bezig mannen.
@Kristiaan, inderdaad, het waren snotneuzen, en ik ook las nergens dat het allochtonen waren, integendeel zelfs.... 'witte' snotneuzen die een Vlaams leeuwenvlag om de schouders hebben maar wellicht niet eens ook maar iets van de Vlaamse Beweging afweten... te snel gevolgtrekkingen maken is nooit goed he, of het nu over allochtonen, autochtonen, enz. gaat ....

@Rudi: tja... verkeerd daglicht.. daar zeg je al zoiets.. ik ben altijd opgevoegd geweest in zowel een Vlaamsgezind als OPEN, verdraagzaam, tollerant (erh; da's allemaal t zelfde zekers?) en gastvrij milieu.. en voor mij gaat Vlaamsgezind zijn, zelfs al is dat radicaal, ook samen met open staan voor... dat ik fier ben op mijn Vlaamse achtergrond houdt mij niet tegen om open te staan voor andere opvattingen, culuren enzovoort...

@JC: ja, het was zeer droef. Er is in Vlaanderen zovéél talent. En dan komen ze aanzetten met juffrouw Tiels.... echt om te huilen . Gelukkig maakte de prima optredens van Miek & Roel en Bart Herman en "revelatie" Thomas Lauwers héél veel goed!
vandaag las ik dit in het editoriaal van De Morgen:
"Als een roedel vampiers tracht extreem rechts alle positieve energie uit de samenleving te zuigen. Als vampiers besmetten ze een steeds groter deel van de bevolking met hun angst en haat. Ons is lange tijd gezegd dat we ons stil moesten houden, want dat het anders alleen maar erger zou worden. ZO HEBBEN WE ONZE VLAAMSE IDENTITEIT LATEN AFPAKKEN EN BESMEUREN en zijn we zelf gaan geloven dat Vlamingen wel onverdraagzaam moesten zijn".

Ook bij mij roept een Vlaamse Leeuwenvlag tegenwoordig nog alleen negatieve gevoelens op. Ze komt al te dikwijls in beeld naast onverdraagzaamheid uitschreeuwende affiches en dergelijke. Ik betrapte mezelf eergisteren (11/07) nog op de gedachte dat het misschien tijd is voor een alternatieve 'Leeuw', waarmee tolerante Vlamingen met een open geest zich kunnen onderscheiden van de extreemrechtse bende. Zelf heb ik geen behoefte aan vlag noch wimpel, maar vind het toch erg dat ik dit symbool telkens automatisch associeer met extreemrechts. Tien jaar geleden was dit nog niet zo...
en sabine tiels kan wel schoon kwelen! ze is alleen ni zo mediageil en doet ook nog andere dingen. Neefs daarentegen is ne zageman, ma tis ne mecheleir veu iet hé!
@Mieke: De Leeuw aanpassen?? Alsjbelief zeg. Neen! Dat nooit. En DE MORGEN. Ja, de meest anti-Vlaamse krant van t land.. niet bepaald dé inspiratie bron om een correct beeld te krijgen he.....
Kijk: mensen die mij kennen, weten dat ik een redelijk en verdraagzaam mens ben, moet ik daarom om wat andere zouden kunnen denken mijn Vlaamse fierheid wegstoppen? Nee hoor, ik vlag trots op 11 juli...
Bepaalde persorganen hebben er net voorgezorgd dat al wat Vlaams is geassocieerd wordt met de extreme uitwassen van dat Vlaams zijn. En dat is doodjammer. Het is dan wel opmerkelijk dat diezelfde pers die dit mede bewerkstelligt door tendenzieuze berichtgeveing, nu één bepaalde partij (die niet de mijne is mocht men dat denken) de vinger wijst....
Ik be lange tijd op DM geabonneerd geweest. Totdat het me te gortig werd. Als Vlaming moest je altijd maar weer lezen hoe al wat Vlaams was op één zelfde hoopje werd gegooid met extreem rechts. Ik heb mijn abonnement dan ook opgezegd.

[ Dat Bretoenen, Catalanen, Welshmen, Corsicanen... voor hun eigenheid opkomen , daar hebben diezelfde media wél alle begrip voor.. vreemd toch ]

@Kristiaan: ze zong wel vals he!!!! En haar liedjes.. hm.. toch bepaald geen Kleinkunst hoor, en wat ze met dart Wim de Craene liedje gedaan heeft vond ik echt schandalig. En vooral ook niet zeggen dat het een cover was hoor.. nee, dat was teveel gevraagd.
@Mieke: wie was de auteur van het editoriaal?
om eerlijk te zijn, ik was er niet eens, kheb het dus niet gezien! maar die hoeft ook niet te zeggen dat het een cover is hoor, die betaalt genoeg om dat in het openbaar te mogen zingen en uit te brengen.
als alle zangers die covers zingen eerst moeten gaan uitleggen dat ze covers zinge, dan word elk doorsnee concert meer een academische zitting dan een concert.
en over die vlag hebt ge groot gelijk, tis die van ons, die van de Fiere Vlaming