Over betonmolens en (net niet) vliegende helden: Geniale gekte van De Nieuwe Snaar

met categorie:  
De Nieuwe Snaar" />

Hilarisch. Fantastisch en fanatisch, geweldig, absurd. Van Cool tot sympathiek, van slapstick tot doodziek, van dans tot gymnastiek, van kitsch tot magnifiek. Over betonmolens en helden die niet vliegen kunnen. DE NIEUWE SNAAR, al 20 jaar dé garantie in Vlaanderen voor muziek en humor -al dan niet uit absurdistan- op topniveau, bracht vrijdag haar "Helden" naar Mechelen. Zonder enige moeite pakte het prettig gestoorde ensemble de tjokvolle Theatriumzaal in. Ruim twee uur lang spektakel van de bovenste plank...

Bij aanvang hoort het publiek de vogeltjes fluiten - je waant je in een heuse volière - en wanneer dan eindelijk de zaallichten doven wordt een diareportage voorgeschoteld: een naam komt dan spontaan in je op: Panamarenko! Immers; de filmpjes tonen diverse pogingen van de mens om te kunnen vliegen...

Zodra de diareportage voorbij is verschijnen dan een na een de Helden van De Nieuwe Snaar op het podium. De heren vragen zich af wie ze nu eigenlijk graag hadden willen zijn, en hoe het zou zijn mochten ze iemand anders zijn... en: wààr zijn de Helden? Dé rode draad van het programma: de Helden, en wie zijn die helden . Zijn die helden de grote beroemdheden, of zijn dat gewone mensen zoals u en ik, wààr zijn de helden? Op die vragen vindt De Nieuwe Snaar, samen met haar aandachtig publiek, in de loop van de avond een antwoord. Met ook de verkiezing van "de held de dag".

De helden vormen dus de Rode Draad doorheen het programma, maar - de "filmpjes" kondigden het al aan - ook: Panamarenko! Icarus! Geert Vermeulen! .. erh... ?
Ja. De gekste van de vier, Geert Vermeulen, laat gedurende het twee uur durende programma geen kans onbenut om zijn kansen te wagen om .... te kunnen vliegen..... met de meest waanzinnige constructies. Creatief met Ikeatafel enzomeer...
Geert vliegt op bepaalde momenten letterlijk, en terwijl kan ie nog rustig zijn instrument bespelen.. geen probleem!
Het gaat dus ook over vliegende helden...

Maar Vermeulen doet wel meer gekke dingen. Of bent u al eens in een betonmolen gekropen? Nee? Vermeulen doet het. En zonder probleem loopt hij op die betonmeloen terwijl lustig musicerend...

Doorheen de hele avond wordt het publiek getrakteerd op een veelheid aan muziekstijlen, van jazz over schlager tot punkrock. Dit alles afgewisseld met sappige anekdotes en hilarische grappen... en dan heb ik het niet alleen over die akrobatentoeren van Geert Vermeulen! Hier en daar wat maatschappijkritiek dan weer vrijblijvende humor. Maar er is ook plaats voor emotie, ontroering en melancholie...
Liedjes over de nood aan onthaasting, de natuur, het gebrek aan Bob Dylan in de hemel, den Bono, tijdverlies een prille liefde, satellieten... maar ook een ontroerend lied over Jan en Kris De Smet's vader.

En... telkens valt weer op: wat een prachtmuzikanten zijn dit toch. Amai! Ze staan al aan de top in Vlaanderen, maar ze verdienen eigenlijk nog beter. Wie zijn de Helden? Ah, toch zeker ook De Nieuwe Snaar!

Wat een avond! Twee uur gingen véél te snel voorbij... mocht het al niet uitverkocht zijn, ik ging vanavond gewoon opnieuw kijken! Zij die een kaart hébben: u zal het zich niet beklagen! En anders: in september toeren de heren opnieuw met "Helden"...

Gaat dat zien!Ik ben al jaren fan van De Nieuwe Snaar, met hun visuele humor en hun spitsvondigheden qua taal, maar niet in het minst omdat 'de Jan' en 'de Kris' wereldberoemd zijn in Duffel (en ook daarbuiten).

Mijn beide achterneven 'Jan en Kris' samen met 'de Geert', hebben al die jaren hard gewerkt, en vooral hun eigen stijl blijven volgen en zoeken, in binnen- en vooral buitenland.

Muzikaliteit, humor circus van de bovenste plank...

Gaat daar allen heen, allez zij die kaarten hebben (zoals wij)

:-D
Ik heb ze vroeger al 'bezig' gezien - geweldig zijn die mannen!
Tja, ik krijg al spijt dat ik er gisteren niet bij was, nu ik het verslag van Markec lees...
@Peter: Amai, Peter ge zijt dus familie van Jan & Kris?! Daar moogt wel trots op zijn, zo'n talenten in de familie! Ja, DNS.. ze zijn nu al zoveel jaar op zo'n hoog niveau bezig met prachtige dingen te doen, en dat hebben ze met dit optreden wéér eens bewezen! Hoe vond jij het gisteren (zaterdag)?

@JanS: yep, heb maar spijt, want het was SCHITTEREND. Formitasisch en fandabel... erh.. Wacht is effkes? LOL
Schitterend vertoning, spetterende muziek, enorm veel instrumentenwissels, vaak diepzinnige teksten. Kortom: een leuke avond die veel te snel voorbijging. Ik was er dus ook, het moet niet altijd politiek zijn.
Ik vond het een schitterende vertoning. Eigenlijk vreemd hoe Rock en Luisterliederen en Circus samengaan in 1 enkele voorstelling.

Ik ben erg blij dat DNS zichzelf steeds weer opnieuw uitvindt. Dat is niet de gemakkelijkste weg, maar wel een erg interessante. ....
Ik zag de nieuwe snaar reeds een heel aantal keren optreden. Nu was ik er niet, ik kan er me wel wat bij voorstellen enerzijds door de intro van markec en anderzijds doordat ik reeds contact had met andere mensen die waren gaan kijken en het bij een gezellige BBQ in geuren en kleuren vertelden...
Fijn te lezen dat zij die vrijdag gingen er ook zo van genoten hebben ;-)

Jaja, Peter: de mannen blijven zichzelf maar uitvinden he... fantastisch he...

Mapo: misschien heb je nog kans in september wanneer De Nieuwe Snaar opnieuw met hun programma op stap gaan ;-)
Het was inderdaad een fantastische voorstelling, ik heb er ook heel erg van genoten. Entertainenment van de bovenste plank, en aan afwisseling was er zeker geen gebrek, amai! Het was absoluut een heel geslaagde avond.

@Peter, toch leuk meegenomen om familie te zijn van Jan en Kris, hé.
Ik was er al woensdag en het was weer van de bovenste plank. Een mooie avond en zoals Leo stelde, ik constateerde een verandering in de teksten, meer introspectie. Zee tof
@Leo Stevens: toch typisch dat je opmerkt "veel instrumentenwissels". Doe je hier toch niet aan een beetje politiek?
@Garda; ja ongeloofelijk goed he!!!

@Rudi: zeer zeker, voorwaar een heel mooie avond... inderdaad, die introspectie, het was eens wat anders... het liedje dat Jan De Smet over/ voor zijn vader zong was echt aangrijpend...
Die brave man, de vader van Jan en Kris, was een entertainer voor er nog maar sprake was van televisie. Hij heeft nog op de trouwfeest van mijn ouders gezongen, met zijn zelfgemaakte liedjes en zijn zingende zaag. Ze hebben het van geen vreemde die mannen. Hij is helaas veel te vroeg gestorven toen de Jan 12 was of zoiets.

Enfin, ik vond het ook een mooi liedje. Spijtig dat er nog niets van op CD staat.
@peter: bedankt voor deze toch wel interessante bijkomende achtergrond informatie!!!

Ja, inderdaad jammer dat het nieuwe programma nog niet op CD staat.. ik zal hem in elk geval kopen want wat ik zag én hoorde was van zeer hoog niveau...