Oproep "Monumentenstrijd" : ook in Mechelen?

met categorie:  
"Monumentenstrijd" is een cross-mediaal project over ons Vlaams onroerend erfgoed.

In januari en februari 2007 wordt ons erfgoed belicht in een documentairereeks op Canvas en in verschillende radio- en TV-programma's. van de VRT. Het uiteindelijke doel is de verkiezing van een restauratieproject dat nadien op een belangrijke financiering mag rekenen.

Iedereen kan een restauratiedossier indienen. Alle onroerend erfgoed kan worden voorgedragen. Zowel kleine als grote projecten, beschermde als niet-beschermde gebouwen, monumenten en landschappen komen in aanmerking voor de monumentenstrijd.

Eigenaars, beheerders, erfgoedverenigingen, buurtcomités... waag je kans en stuur een project in. Je kan je monument, gebouw of landschap indienen voor 20 juni 2006.

Uit de inschrijvingen worden in augustus 25 projecten geselecteerd die via publieksnominaties worden teruggebracht tot 10, dan tot 5 en tenslotte tot 1 finalist!

Alle onroerend erfgoed kan worden voorgedragen. Zowel kleine als grote projecten, beschermde als niet-beschermde monumenten, landschappen of archeologische sites. Ook varend, rollend, rijdend of vliegend erfgoed komt in aanmerking als er een duidelijke link is met de onroerende infrastructuur (een scheepswerf,een spoorwegstation …). Het ingediende project kan betrekking hebben op het ganse object of op een duidelijke afgelijnde deelfase ervan.

Iedereen die zich mee wil inzetten voor het einddoel kan een object voordragen, ook een erfgoedvereniging, een buurtcomité, omwonenden … De eigenaars of houders van de zakelijke rechten moeten wel akkoord gaan.
Het zijn ook alleen de eigenaars en erfpachthouders (particulieren, verenigingen, lokale en provinciebesturen …) of beheerders (bv.kerkbesturen) die effectief in aanmerking komen voor de prijs

In 2008 moeten concrete resultaten zichtbaar zijn. Dat betekent dat het noodzakelijke voortraject tenminste gedeeltelijk afgelegd moet zijn en dat er voldoende duidelijkheid moet bestaan over vergunningen,gebruik of (her)bestemming … Kortom de haalbaarheid moet aantoonbaar zijn.

Het bedrag dat de winnaar uit de prijzenpot (€ 500.000) krijgt,moet een wezenlijke bijdrage vormen voor de realisatie van het project. Projecten met een stevig maatschappelijk draagvlak hebben een streepje voor.

Meer inlichtingen, voorwaarden, selectiecriteria op www.onroerenderfgoed.be/openoproep of via www.canvas.be.

Er moet toch minstens 1 Mechels project zijn dat kan ingediend worden en dat wij met onze bloggemeenschap tot in de "Monumentenstrdij"-finale kunnen nomineren!
Da's een boeiend 'gegeven'!
Bedankt om dit te melden Koen.
Ik ben er héél zeker van dat er in Mechelen tal van projecten in aanmerking kunnen komen...
Die kans mogen we niet laten voorbijgaan!
Ik denk dat dit de kans is voor het Hof van Cortenbach ... ?
http://www.mechelen.blogt.b...
Ja!
Daar zit wat in!
Toch maar overwegen...
Let wel: projecten met een 'maatschappelijk draagvlak' krijgen de voorkeur! Dus niet zomaar 'schone gebouwen' (geen "l'art pour l'art"), wel sites die een sociale relevantie hebben, waar de huidige of toekomstige functie een maatschappelijke betekenis heeft.
Ha ... t oud zwembad ?
wat denken jullie van het Kasteel "De Borcht" ? een neogotische creatie van rond 1860 die m.i. op instorten staat. tevens (als ik het goed voorheb in privé-bezit).
afbeelding zie link.
http://mechelen.pictura-dp....
Ik stel voor dat oud ziekenhuis op de Keizerstraat eens onder handen te nemen. Ik wil daar alvast een appartementje ;-)
Het zwembad aan het Rode Kruisplein lijkt mij inderdaad een goed project. Het heeft een cultuur-historisch waarde (een opmerkelijke mengeling van neostijlen mét een repliek van de rechter stadhuisgevel!) én een duidelijk maatschappelijke functie als zwembad of als wijkcentrum.

Bovendien is het een opvallend stadsgezicht dat met zijn torentje en topgevels de buurt bepaalt en heeft het voor duizenden Mechelaars een sentimentele waarde.
Wie is de eigenaar ?
'Den ouden dok' is eigendom van de Stad Mechelen en al een beschermd monument. Ik wil de pret niet bederven, maar 500.000 euro is wel niet erg veel, zeker als men weet dat een zorgvuldige restauratie van het oude zwembad op zo'n 15 miljoen euro geraamd werd. Let wel, ik zou niet liever willen dan dat dit pareltje terug in ere hersteld werd en terug als zwembad in gebruik zou kunnen worden genomen ... De zwembadschaarste in Mechelen duurt al veel te lang naar mijn goesting.

Ik vind anders de euroshopping wel de moeite waard als origineel project...
Leuke grap mieke, gelukkig is Euroshopping vrleden tijd
verleden week had de persvoorstelling van dit programma in de art nouveau- wintertuin van de ursulinen in Waver doorgegaan, in het bijzijn van minister Van Mechelen. Is echter uitgesteld.
Lijkt me een interessant (Canvas)programma
In dit kader is het misschien ook interessant de nieuwe website http://www.erf-goed.be te signaleren. Op de website worden foto's van het (beschermd) erfgoed in Vlaanderen verzameld. De website is een project van ArcheoNet Vlaanderen (http://www.archeonet.be).

Voor Erf-goed.be doen we een oproep aan alle liefhebbers van erfgoed om hun beste erfgoedfoto's door te sturen. Voorlopig is Mechelen nog niet zo goed vertegenwoordigd op de website. Als er mensen willen meewerken, alle info is te vinden op http://www.erf-goed.be

PS: volgende zondag is er, in het kader van de Dag van het Park, ook een opendeurdag bij de stedelijke dienst archeologie van Mechelen. Info op http://www.archeonet.be
Misschien eindelijk ook een kans voor het Predikherenklooster AKA de De Lobbe Kazerne?
De Borcht is eigendom van de fam Crabbeels.
Op 17/5 schreef ik hier: Ha ... t oud zwembad ?

En wat lees ik nu: 'Den Aave Dok strijdt mee in CANVAS-programma' hopelijk is er een bronvermelding ? :-)
De Sint-Romboutstoren gaat dat winnen!
Zijt daar maar zeker van!
En de Mechelse vereniging 'Bruistablet' schuift graag het plan naar voor op het uurwerk van Sint-Rombouts terug te herstellen en aan de toren te hangen...
Men schreef zich al in voor de monumentenwedstrijd van de VRT.
Architect Mark Tourlouse ondersteunt de plannen.
Om de Mechelaars hiervoor warm te maken plant Bruistablet een stickeractie.
http://www.debruistablet.be
Klopt het dat ook Racing Mechelen zou deelnemen of toch alvast heeft ingeschreven? Heb iets in die richting opgevangen maar ja, op café hoort ge veel hé...
@JanS: Lijkt me ook een te steunen doel. Kan ik terug kijken hoe laat het is ...
Hallo? Weet er iemand of Racing Mechelen ook meedoet met et Oscar Van Kesbeeckstadion?
Het OVK stadion zit mee in de running vanwege een van de enige nog resterende echte 'engelse' tribunes op het vasteland en nog steeds quasi ongewijzigd.
Dan mag de Racing die monumentenstrijd winnen! OVK For Ever!
De zoveelste Racing Mechelen klucht! Als Malinwa-supporter moet ik toch een lach onderdrukken nu. Een supportersclub van Racing heeft een restauratiedossier ingediend voor OVK maar de VRT krijgt van het Racingbestuur geen toelating om te komen filmen!? Gelezen op de website van Racing Mechelen! Ik denk dus dat ze daar ook wel een gemeenschappelijk stadion zien zitten...
Wel beste malinwa-man welke website heb je dan wel gelezen? Ik vind niks hierover op de officiële website van de Racing. Las je misschien een alternatieve website van één van de supporterscubs?
Klopt: http://www.racingmechelen.f... Dit is het alternatieve forum van Racing Mechelen waarop wel alles mag gezegd worden, het wordt immers niet georchestreerd of gemanipuleerd door het "Racing Mechelen bestuur". Het dossier zelf zou op de website van de Jan Van Cant Vrienden staan maar je moet eerst een geregistreerde vriend van die club zijn om te kunnen inloggen. Ik geraak er dus zeker niet binnen!
Ik ben geen KV-supporter, noch een Racing-supporter, maar ik begrijp wel dat die supportersclub van groen-wit een kans waagt met Het Oscar Van Kesbeeckstadion. Een magnifieke hoofdtribune, die weliswaar wat verouderd is, maar men zeker in ere moet houden. Dat het Racingbestuur zulke kans laat schieten, daar verschiet ik niet van, aangezien ik enkele bestuurslui maar al te goed ken. Jammer voor de groen-witten.
Dan maar de klok op de toren, dan ziet men binnenkort op racing ook hoe laat het is. :-)
Of de zwemdok ?
DE zwemdok natuurlijk!! Daar is ook een mooie toren waar men een uurwerk kan opplaatsen.Das korter bij de Racing(kunne ze zeker zien hoe laat het is)
... ik ga hier akkoord met Nen Echte Mecheleir en Peter...
Was wat aan het surfen ….kwestie van wat koelte te vinden!
Wat is ECHT nodig voor de goegemeente?
Een uurwerk aan de toren terwijl iedereen er een aan zijn pols heeft of op zijn GSM ? Sentiment?
Een privé kasteel dat men laat verloederen om er vermoedelijk, na instorting ,appartementen op neer te poten? Berekening?
Een voetbalterrein ten behoeve van enkele duizenden supporters? Eenmaal per week?
Of een sportcomplex nabij het centrum waar tientallen clubs hun sport zouden kunnen behoevenen? Waar onze schooljeugd kan leren zwemmen om niet te verdrinken? Nu één zwemdok voor 75 duizend inwoners,moet er nog zand zijn? En dat in een ‘scholenstad’! Het ganse complex mét douane depot is de gedroomde locatie. Geen parkeerproblemen en nog tientallen andere pro’s!
Het stadsbestuur MOET geld vinden om het idee te kunnen uitvoeren. Waarom geen privé investeerders er bij betrekken die in de sportsector werkzaam zijn? Waarom niet spaarzaam omspringen met ons geld, door prestige projecten in de koelkast te steken?
Waarom niet aan kloppen bij andere bestuursinstanties?
Wat is er nu belangrijker dan een gezonde geest in een gezond lichaam?
Bovenvermelde contra's of een sportcomplex?

Jos die de dingen anders ziet….
Ik denk dat je me overtuigd hebt Jos, ik denk dat ik ga stemmen voor 'den ouwen dok'.
Ik kom hier terug op een oude gedachte van enkele maanden geleden: n.a.v.het eventuele nieuwe voetbalstadion, suggereerde ik ook een olympisch bad te bouwen in hetzelfde complex. Na de perikelen van "den ouden dok" is dit m.i. toch geen slechte suggestie? Wat de ingediende projecten voor dat canvas programma betreft: Ik kan als racinger wel blij zijn met het idee van de restauratie van die hoofdtribune, maar als Mechelaar en stadsgids opteer ik toch voor dat torenuurwerk. Ik kan Jos zijn reserves wel begrijpen, maar historisch gezien is dit een waardevol project, wetende dat het uurwerk beschouwd werd als het grootste ter wereld. Dus op voor dit project en schouders onder een nieuw zwembad, misschien naast een nieuw voetbalstadion voor beide klubs, maar dan wel in vier kleuren rood-geel en groen-wit! (sic)
Het gaat hier over MONUMENTENstrijd, dus als het OVK-stadion geen winnaar (deelnemer?) is, moeten we ons nadien toch niet laten troosten met een nieuw plastieken voetbalstadion? 't Zelfde geldt voor de zwemdok. Ik ga voor het torenuurwerk: het historisch in ere herstellen van ons grootste Mechelse monument met 's werelds grootste klok! Maar voor de restauratie van de zwemdok moet zeker verder geijverd worden. En als racinger droom ik nog steeds van een privé-investering in de restaurantie van 'onze' heilige grond. Enkel in groen-wit, zoals het hoort Rudi!
Eigenlijk verdient de klok een kans, en het is waarschijnlijk het meest realistisch binnen het bestaande budget ! Misschien zal ik dan wel stemmen voor de klok.

Maar de restauratie van den Dok kan misschien vanuit een andere begroting ?
IK ben dat SPAM gedoe beu!

Een simple tekst als Spam herkennen..daar is mijn verstand (als ik er zou hebben) te klein voor.

Sluukes en tot beter tijden.

Jos met de eigen kijk op...
Ik ben de Jos beu! Hij is geen Racinger.
Vergeten we niet dat er met den aven dok niks mis was. Enkel een fabel over asbest -ok, er zit asbest maar wel degelijk ingepakt en geen stofdeeltjes- deed Koen Anciaux indertijd den dok mana militari sluiten. Nu, wanneer het kalf niet meer kan verdrinken gaat hij ineens den heilige dokredder spelen! Neenee! Daar doe ik niet aan mee! Racing!
@karel: het Bestuur van Racing is inderdaad hopeloos. ik ken er daar ook enkelen van
Eindelijk! Iemand die durft schrijven dat hij me beu is. Proficiat anonieme-achter-Jos-verschuilende-man.Héél moedig!
Mag ik je wel, als wederwoord, melden dat ik NOOIT enige interesse had aan dat geloop achter een bal, om die dan weg te stampen!
Weet ook dat Fons Rooms tot mijn geburenkring behoorde, en we daar fier op zijn/waren dat hij voorzitter werd!
Einde polemiek.
Inderdaad Jos, Rooms (en ook Gilles)waren de enigen die de laatste decennia ooit wat bijgedragen hebben tot Racing.
Samenvattend mag ik dus stellen:
Jos Van Den Hoek was fier toen Fons Rooms voorzitter werd van mannen die achter een bal lopen om die dan weg te stampen.
Jos Van Den Hoek die op den Hoek woonde had een eigen kijk op wat er in het midden van de straat gebuurde!

Proficiat Jos, je wint een gebraden kip van bij Marceau aan de Plaisance-brug! Daar verkoopt men zonder stoefen de lekkerste braadkippen van Mechelen.
Inderdaad Roger, de notaris Leemans is er gewoon op uit geweest wat geld uit dat boeltje te kloppen en heeft het dan wijselijk aan een immobilienmakelaar uit Schoten verpatst. Racing is een verloren zaak sindsdien! Dat het initiatief van de Jan Van Cant Vrienden om aan de Monumentenstrijd mee te doen op een "njet" van het bestuur stuit, slaat toch wel alles, mijn gedacht!
en heb je daar ook sluitende bewijzen voor Racinghart ? Want ik kan je redenering evengoed omdraaien: het is pas toen Notaris Leemans werd buitengewerkt dat het bergaf is beginnen gaan.
@Bart Ve: betreffende Leemans heb ik geen sluitende bewijzen. Tenzij natuurlijk het feit dat hij het aan de immobilienmakelaar heeft overgelaten en daar heb ik wel sluitende bewijzen voor. Zijn "njet" bijvoorbeeld ivm de Monumentenstrijd.
Schande dat er hier zo over notaris Leemans gesproken wordt! Dat was pas een persoon met een "Racinghart". Puur weggepest door een bende opportunisten die er nu het bestuur uitmaken. Laat me dit toch even duidelijk stellen!
Racinghart, dat zijn wel zware beschuldigingen voor iemand die geen bewijzen heeft. Voor zo ver ik weet, is Leemans buitengewerkt op de racing en dat heeft hem serieus zeer gedaan. Soit, monumentenstrijd was dat hier zeker?
Over Leemans doe ik geen uitspraken. Maar één ding weet ik zeker! De huidige voorzitter van Racing is een stroman van de kakkers die er op uit is de Racing naar de knoppen te helpen en een financieel zaakje te doen. De fusieploeg in het nieuw stadion is weldra een feit. Jammer maar helaas..
@Green fanatic: het is toch niet omdat je er niks van bakt dat je een stroman van KV bent? Onvrijwillig misschien wel maar toch zeker niet qua intentie?
Mijn liefde voor KRCM word ieder weekend gefnuikt.Hoe gaat dat met clubliefde?Als mijn vriendin mij zou behandelen zoals het eerste elftal van KRCM mij behandelt,was ik allàng aan een ander toe.Toch blijf ik bij mijn club.
Bij momenten doe ik al eens wat grafisch werk voor de Racing, benefiet en voor de eer weliswaar, als Racing-supporter komt het niet in mij op om er geld uit te kloppen.
Wat mij opvalt is dat de 'frisse' en 'vernieuwende' ontwerpen er meestal vantussen vallen.
Soit, het weze zo, maar het is wel tekenend.
Malaise op alle gebied dus bij de Racing.
@st netels: een "tekenend" voorbeeld
Als objectief persoon (ik ben noch fan van KV als van Racing) ben ik verbaasd dat het er blijkbaar zo amateuristisch aan toegaat op Racing.
Zomaar "njet" zeggen tegen een goed intiatief zonder boeh of bah.
1/ Dit had voor Racing positieve reclame kunnen zijn (toch wel nodig na de laatste derby, gans Belgie heeft die beelden gezien).
2/ Ik kan me inbeelden dat RCM het eventuele prijzengeld goed kan gebruiken.

Is het dan uit pure luiigheid dat het RCM bestuur niet mee op de kar springt? Of wat zit erachter?
Het blijft natuurlijk maar de vraag of dat waar is van dat bestuur dat niet mee op de kar springt van die stadionvernieuwing natuurlijk. Er bestaat ook nog zoiets als indianenverhalen, valse veronderstellingen en stadslegendes.
Maar verder, ondanks mijn groenwitte hart : ik sta meer achter de actie rond het torenuurwerk dan achter het opsmukken van OVK.
Een idianenverhaal over Racing Mechelen is dit zeker niet Rudi! Ik was toevallig op een trouwfeest aanwezig samen met de mannen die het restauratiedossier voor Racing hadden opgemaakt en ingediend. Driemaal hebben zij het bestuur aangeschreven om deel te nemen aan de monumentenstrijd, driemaal tevergeefs. Ondertussen zou de VRT zelf contact opnemen met de Ivoren Toren van Racing in een poging ze het een en ander aan het verstand te brengen...
Grappig is wel dat het bijna ongeveer dezelfde groep gasten is (de Bruistablet/de Jan Van Cant Vrienden) die dan maar uit pure Racing-frustratie een dossier voor het Torenuurwerk heeft ingediend! Ge supportert dus voor de goei.
Sorry mate ,

Als de " heren " uit de ivoren toren mee haden gedaan aan monumentenstrijd zouden ze er financieel wel bij gevaren hebben maar ze vonden het niet nodig om mee te doen !!!
Bij elke aflevering GRATIS reklame en zo kom je op een goede wijze in het daglicht te staan en mss komen daar dan weer nieuwe SPONSERS op af.
Ik kan me vinden in het verhaal van Green Fanatic! Ik heb wel geen bewijzen hoiervoor maar wel honderden aanwijzingen! Voorzitter Hendrickx is een stroman van de kakkers!
GRAPPIG is dit allees NIET.
Dit is eerder om te HUILEN dan om te LACHEN!!
Een invoren toren gevuld met FOSSIELEN.
Dat is het BESTUUR van Racing vandaag!!
Weten de heren bloggers welke op de kap zitten van het Racing-bestuur wel over wat ze het hebben.
Het reglement van de wedstrijd al eens gelezen?

Uit de inzendingen worden er 25 kandidaturen weerhouden.
Hoeveel zullen er uiteindelijk zullen bekroond worden??? 1, twee, drie, enz.. of alle 25.
De pot : ¤ 250.000 van de Nationale Loterij + de opbrengst van de televoting. In de veronderstelling dat dit eveneens ¤ 250.000 is hebben we een totaal van ¤ 500.000.
Laat ons nu een fictieve verdeling maken.
1ste prijs ¤ 250.000
2de prijs ¤ 150.000
3de prijs ¤ 50.000
4de prijs ¤ 30.000
5de prijs ¤ 20.000

Dan hebben we maar 5 winnaars. Zijn er meer, dan zullen de sommen wel niet zo groot zijn.

Indien het project van Racing zou winnen = ¤ 250.000.

Het prijzengeld mag nooit het totaalbedrag, nodig voor de realisatie van het project dekken. De prijs kan maximum 80% bedragen van de eigen inbreng van de indiener.D.w.z. dat als Racing ¤ 300.000 zou inbrengen de prijs maar ¤ 240.000 zou bedragen.
Mijn vraag : kan Racing ¤ 300.000 ophoesten???
Ikzelf, niet direct betrokken bij het voetbalgebeuren (zit in de basketbalwereld)heb zo mijn bedenkingen. Zoek maar eens sponsors. Breng de noodzakelijke ¤ 300.000 maar eens bij elkaar.

Geef mij maar het torenuurwerk of 'den ouden dok"
hi jos
Beste Jos Nys, pure onzin wat jij daar uitkraamt.
Ik zit zelf in het voetbalgebeuren én in de marketingwereld. Niet-deelname aan deze monumentenstrijd is spuwen in het gezicht van de Mechelse voetbalfan! Een schandelijk Racing-bestuur!
Voortbouwen op een fictieve redenering...
Daarvoor moet je inderdaad van hetzelfde allooi zijn als het Racing-bestuur.
Zelfs IK heb het REGLEMENT gelezen en eht is helemaal NIET zoals JOS NYS het hier voorstelt! SHAME ON YOU!
Ik ken niks van voetbal,maar ken wel notaris Leemans.
Ben zelf nu al 10 jaar lang erenotaris en ik vind het verbijsterend hoe de eer en reputatie van een schrander,goedmenend en eerlijk notaris te grabbel kan gegooid worden,zonder enig kans op verweer.
Geen enkele band - buiten professioneel -
had ik met hem,maar ik steek na al die jaren mijn hand voor hem in het vuur.
Ik schreef bovenstaande reactie te goeder trouw en om een vriendte helpen
Achteraf moet ik vaststellen door Notaris Leemans te zijn bedrogen.Hij ging achter mijn rug een volmacht halen bij mjn demente moeder : ze werd daarna geplunderd en in een gesticht geplaatst.
Ik dacht dat Notaris Leemans mijn vriend was,maar geldgewin is kennelijk belangrijker.
Niet mooi om hier iets over Notaris Leemans te vertellen. In elk vak zijn er wel disputen.
Maar hij heeft jaren eigen geld geinvesteerd in RCM, en is dan dubieus aan de deur gezet.
Gaat de huidige voorzitter gestenigd worden, na gebruik?
Blijkbaar is het geen goede zet om voorzitter te worden.

Het gaat me niet over voetbal..Maar wel over eerlijkheid,collegialiteit en vriendschap.

Ik verdedigde Marcel Leemans op dit forum ,terwijl hij intussen stiekum een volmacht bij mijn demente moeder ging halen.Foei.

 

Zit er eigenlijk nog een betrouwbare notaris in Mechelen? Ivm een schenking had ik een afspraak gemaakt bij notaris Luyten, die heb ik afgezegd toen ik hoorde dat hij voorschotten achterhoudt en een tijdje geleden mocht inbinden in een zaak van belangenvermenging.
Soit: Een afspraak gemaakt bij Leemans dan maar, is die blijkbaar ook al niet koosjer.

Waar zit er een goeie eigenlijk, dat zou ik wel eens willen weten.

 Notaris Marcel Leemans is intussen gelukkig op pensioen.Niet te vertrouwen.Vandekerckhove heeft gelijk.Marcel Leemans  was alleen op het geld uit.

 Niet te geloven,maar die schurk van een Leemans is notaris gebleven.

Verwittiging : ga niet naar hem : hij is absoluut niet te vertrouwen

 Filip Huygens op de Veemarkt  is een coole pee.En neig te vertrouwen.