Onderhoudswerken

met categorie:  
Beste bloggers,
Wegens onverwachte onderhoudswerken aan onze server hebben we een dagje platgelegen. De site staat nu op een voorlopige server die misschien wat trager draait, maar we hopen zo snel mogelijk terug een plaatsje op onze oude server in te pikken.
Alvast onze excuses voor het ongemak.
Bedankt Jelle !

Ik heb zo het idee dat je een stapje verder bent gegaan dan strikt noodzakelijk, om Mechelen blogt zo snel mogelijk terug online te hebben ...

Namens alle bloggers MERCI
géén probleem Jelle - we hebben geduld...
bedankt voor de moeite.
bloed, zweet en tranen zo is het meestal bijna. Goed werk Jelle en succes
't is maar erg stil op 'den Blog' hé...
We beginnen 'iets' te missen...
(Met alle begrip voor de onderhoudswerken natuurlijk...)
@Jelle. Wanneer komt Mechelen Mapt terug online ?
't Wordt stilaan goed weer hé...
ik kan me niet aanloggen
idem voor mij, Lieven...
(Peter blijkbaar wél?)
tJA ... Jelle ? Help ?!
soms lukt het niet om aan te melden via het "kan de pagina niet vinden" blad, soms wel.erg hé mannekes? Ik heb er zo'n beetje het gevoel bij, zoals voetbalfans hebben als de bal al een kwartier int water ligt, die beginnen dan ook tegen mekaar over vanalles te zeveren hé? haha. goe weer geweest hé? en zon manne , jaja
'k Tracht al verschillende dagen een artikel op het blog te zetten maar het lukt me inderdaad ook niet.
Blijkbaar lukt het wel met korte teksten maar niet met iets langere.
'k Zal eens proberen het artikel te splitsen.

Bijdrage i.v.m. de circus-familie DE JONGHE (Deel 1)

CIRCUS DE JONGHE werd opgericht door Alphonse De Jonghe (1860-1935). Hij werd geboren in Brugge, maar groeide op vlak bij het Gentse Sint-Pietersplein waar circussen hun tenten opsloegen. Geld om een voorstelling bij te wonen was er niet, maar de circusparades zetten hem aan het dromen. Gepassioneerd door het circusleven trok hij op z’n 12de mee met Theater Van Caeneghem waar hij als slangenmens debuteerde. Op de foor leerde hij Philomena Bodet (1865-1939) kennen, een dochter van foorkramers.
Na hun huwelijk trokken ze rond met een eigen theater ‘Theater Alfons’. Na enkele jaren reisden ze met een grotere barak onder de naam ‘Théâtre de la Passion’. Hun enige zoon Joseph maakte als driejarige zijn debuut als kindje Jezus in het bijbelse passieverhaal dat ze opvoerden. Hoewel het theater een succesvolle onderneming was en er in 1896 al 42 artiesten aan het spektakel meewerkten, was Alfons zich bewust van de toenemende concurrentie. Het stijgend aantal foortheaters en de opkomst van de foorcinema’s brachten hem bij het circus.
In 1899 startte hij zijn eerste circustournee. Zelf was hij een getalenteerde paardendresseur. Zijn vrouw trad op als trapeziste. In 1913 reisden ze door België, Nederland en Duitsland met een nieuwe tent met elektrische verlichting, revolutionair voor die tijd. Tijdens de oorlogsjaren kon niet worden opgetreden en werkten ze als ijsventers. Meteen na de oorlog werd het circusleven opnieuw aangevat, weliswaar met een bescheiden cavalerie omdat alle dieren waren opgeëist. Er volgden succesvolle jaren. Een nieuwe prestigieuze viermast-chapiteau en een indrukwekkende cavalerie werden aangekocht.

Uit 'Huis van Alijn"
Gelukt!!!

Circus-familie DE JONGHE (Deel 2)

Ondertussen bekwaamde Joseph De Jonghe (1887-1948) zich ook in paardendressuur en voltige. Hij huwde met Anna Van der Biest (1888-1962), wiens vader werkte bij het circusorkest. Na het overlijden van zijn vader nam Joseph de leiding van het circus over. Samen met zijn vrouw en hun vijf kinderen bouwde hij het circus verder uit tot een florerende onderneming. Alle kinderen werden veelzijdige circusartiesten.


Uit 'Huis van Alijn"
Circus-familie DE JONGHE (Deel 3)

Bij het aanbreken van WO II werd alle materiaal opgeborgen en verbleef de familie in Gent. In oktober 1943 en mei 1944 brachten ze een reeks voorstellingen in het Nieuw Circus, meteen de laatste circusvoorstellingen die er zijn opgevoerd. Daarna werd het reizen opnieuw aangevat. Na het overlijden van Joseph De Jonghe zette zijn weduwe Anna samen met haar kinderen het circus verder. In 1952 trekt de familie De Jonghe met het circus naar Congo.
De twee zonen César en Victor bleven een aantal jaren in Congo rondreizen. Ondertussen reisden de twee andere broers Alphonse en Octave met hun moeder in België rond, terwijl dochter Gaby samen met haar man Boris Sobolewsky bij Circus Carl Hagenbeck werkte, wat het begin vormde van een indrukwekkende internationale carrière.

Uit 'Huis van Alijn'
Circus-familie DE JONGHE (Deel 4 - Einde)

In België werd het reizen enige tijd gestaakt, maar in 1958 kwam er een nieuwe start onder de naam ‘Music-Hall Show’. Het verhoopte succes bleef uit. In 1960 trok men rond als ‘Benelux Circus De Jonghe’ en in 1963 reisde men onder de naam ‘Circo Barcelona’. Victor De Jonghe ondernam in 1969 nog een laatste poging met ‘Cirque Congo’.
De artiesten uit de familie bouwden in navolging van Gaby een internationale carrière uit, waarbij ze werkten bij de grootste circussen ter wereld. Ook de kleinkinderen van Joseph De Jonghe zijn internationaal gekende circusartiesten, zoals Patricia De Jonghe die vandaag nog furore maakt als draadloopster bij het beroemde Circus Krone.

Uit 'Huis van Alijn'
@Jos Nijs. Bedankt voor deze schitterende bijdrage over de geschiedenis van de familie De Jonghe.
Kan je misschien nog iets uit de hoge-hoed toveren over de jaren dat zij hun woonst (winterkwartier)hadden in Mechelen (Liersesteenweg)? Bedankt!
@Jans. Misschien kan jij (of een andere blogger) de bijdrage van de heer Nijs verplaatsen naar '...oep de garde zane kop...' Daar begon het.
Bij 'onderhoudswerken' hoort het zeker niet thuis. ;-)
@JaTo:...wil wel - maar weet niet hoe...
Sorry.
Jelle zou die er normaal gezien wel uit kunnen verwijderen. Als de items eerst worden toegevoeg aan het juiste topic is alles geregeld geloof ik. voor zover de chronologie daardoor niet te veel in het honderd loopt.
Hallo iedereen,
Mag ik me even voorstellen,mijn naam is Natascha Sobolewski, en ben de dochter van Gaby Dejonghe en kleindochter van Joseph De Jonghe. Ik woon in Kampenhout en op 29 september (vanaf 12u) zal er bij mij thuis, een speciale circus dag rond het Circus DeJonghe georganiseerd worden.
Diegenen die er graag bij zijn kunnen met mij contact opnemen, via e-mail
natascha.sn24@pandora.be
Iedereen welkom,
Natascha