Monza in de Stadsschouwburg: 't was Grand!

"Wij zijn Monza, u bent Mechelen, en dat is een goede afspraak". De toon was gezet. Wat volgde was een broeierig, sfeervol, beklemmend, soms grappig, maar bovenal adembenemend optreden.

Monza... Grand!

Grand. Zo heet het jongste album van Monza, de formatie rond Stijn Meuris. 'Grand' was ook het optreden vanavond in de Stadsschouwburg. Meuris & co slaagden er zonder enige moeite in een publiek te boeien met voornamelijk werk uit hun jongste album, toch niet meteen het meest toegankelijke album van de heren (en vanavond één dame - Liesbeth De Wael), afgewisseld met de toppers uit 'Van God Los' (2001) en enkele Noordkaap (weet u nog wel?) juweeltjes.
JOY DIVISION EN DE ZWENGELKNIE VAN KATE RYAN
Meuris' universum is dan misschien niet het meest vrolijke, het zorgt wél voor de nodige prachtige muzikale momenten!. De 'sturm und drang', 'weltsmersh' en melancholie gaat perfect samen met een prachtig instrumentarium. Het beklemmende van Joy Division is nooit vèr weg, zonder hierin zich te verliezen. Integendeel. Meuris beweegt zich erg lenig over het podium, zingt, schreeuwt, juicht, danst... doet gevaarlijke dingen met de microfoonstandaard tijdens 'Satelliet Suzy' en ook een grapje over de zwengelknie van Kate Ryan, inclusief demonstratie van die Zwengelknie à la Meuris kon eraf, alsook een sneer naar ene Bart Somers, en de zomer die toch komt. Meuris' reactie op enig gemor van de zaal: "8 oktober!".

De liedjes:

1. Rijkdom
2. Alles half
3. Hulp Via India
4. Naar Men Zegt
5. Fantoompijn
6. Stel Nu Dat Jij Niet Bestond (Joe Dassin) (samen met Liesbeth De Wael)
7. Een Heel Klein Beetje Oorlog (Noordkaap)
8. Panamarenko (Noordkaap)
9. Van God Los
##
10. Een Soort Van Vrede
11. Dood Aan Alle Meisjes
12. Satelliet Suzy (Noordkaap)
13. Als Techniek Faalt
14. Vertrouwd Hart
15. De Stad Kan Zo Koud Zijn
16. Tegenstand = Mooi
# bis:
17. Alleen Te Zijn En Hoe Er Mee Om Te Gaan
18. Shangri-La
19. Ik Hou Van U/ Je t'Aime Tu Sais (Noordkaap)

De cover van Joe Dassin; "Stel nu dat jij niet bestond", Meuris in duet met Liesbeth De Wael, was een absoluut hoogtepunt. Kippenvel. De versie van 'Panamarenko' was indrukwekkend, maar ook 'Vertrouwd Hart', 'Fantoompijn', 'Rijkdom', 'Een heel klein beetje oorlog' en 'Alleen te zijn en hoe er mee om te gaan' waren ontegensprekelijke toppers in een sowieso al ijzersterke performance...

Om kort te gaan: de vele mooie nummers, die telkens méér zijn bij Monza dan "zomaar liedjes", volgden mekaar snel op en voor we het wisten was een prachtige avond alweer voorbij.

Monza; een band die grootse dingen doet.

Grand!

Bedankt voor het verslagje Markec! Zo lijkt het of we er ook een 'beetje bij waren'.
Zulke verslagen zijn geen 'vijgen na Pasen' (om het met een seizoensgebonden uitdrukking te zeggen), maar een smaakmaker, en een suggestie om volgende keer toch ook maar eens je inkomkaarten vast te leggen voor een optreden in de Stadsschouwburg.
Vele Mechelaars weten nog altijd niet dat deze stad de laatste jaren heelwat groots muzikaal talent op de planken weet te brengen.
We hoeven het écht niet steeds buiten de stadsmuren te zoeken... (wat vroeger toch méér nodig was...)
Blij te horen dat mijn naamgenoot weer heeft toegeslagen. Mercie voor het verslag. - Peter Meuris
@JanS: bedankt! Als je vindt dat je er zelf een beetje bij was door't lezen van het verslagje, dan is dat een groot compliment voor mij ;-)

Ja, zeker kaarten vastleggen voor een volgend seizoen... ik heb al een interessante naam horen 'ronken' voor het nieuwe seizoen..

@Peter: ja, hij sloeg zéker toe .. En hoe!!!
Echt prachtig concert was het!!!!

Méér monza hier: http://www.monza.be
hmm... gelukkig was er donderdag 06.04 méér belangstelling voor Monza...