Een profielschets van Mechelen

met categorie:  
Naar aanleiding van de komende gemeenteraadsverkiezingen worden op de website www.lokalestatistieken.be gemeentelijke profielen aangeboden. Aan de hand van vijftien reeksen wordt elke gemeente gepositioneerd tegenover Vlaanderen en gelijkaardige gemeenten. Zo worden gemiddeldes van steden vergeleken met deze voor Vlaanderen en andere steden, hetzelfde voor plattelandsgemeenten of stedelijke randgemeenten.

De aangeboden tijdreeksen geven een inzicht in de ontwikkelingen tijdens de voorbije legislatuur en sommige geven lange termijnevoluties weer. Het gaat om een beperkte set waarbij verschillende beleidsdomeinen aan de hand van enkele cijfers in beeld worden gebracht. Naast demografische ontwikkelingen worden ontwikkelingen op het vlak van wonen, werken, veiligheid, ruimtelijke ordening, milieu geschetst. Thema's waar het in verkiezingsperiodes wel eens om draait.
...//...

De volledige uitleg vind u op www.vlaanderen.be

Om de statistieken van Mechelen te zien klikt u op deze link voor de Provincie Antwerpen en selecteert er "Mechelen".

Kijk en vergelijk, aan uzelf om uw oordeel te vellen en/of om uw keuze te veranderen of te bevestigen.

Dat is zeer interessant, Lieven! Bedankt! Ik ga de link meteen eens onder de loep nemen ;-)
mooi dat u dit op jullie site plaatsten
Dat was zeer interessant.
En vooral die bevolkingspiramide, ik herinner mij nog de laatste keer toen ik er een te zien kreeg, dat was in Scheppers ergens eind jaren '70, en toen was het nog een échte piramide met 1 klein detail: de schijf waar ik toen in zat was bij de breedsten, een paar achter ons begon het iets te versmallen. Vandaag zit ik nog bij de grote hoop zo te zien, maar achter ons... man man man dat is geen piramide meer, wat een put zeg. Dus mag gesteld dat de bevolking binnen een jaar of 10 terug redelijk spectaculair zal dalen? 't Kan ook moeilijk anders he?
Ik vind het ook interessant... Voor voor discussie. De twee grootste problemen zijn duidelijk: kansarmoede en werkloosheid. Qua bevolkingsstijging, afvalproductie en veiligheid zit het dan weer wel goed.
@luc.deschamps Alle eer is voor u en uw team
Zeer interessant en op sommige vlakken mooie cijfers voor onze stad.
Ik schrok wel even van de werkloosheids- en criminaliteitscijfers. Dat probleem gaat blijkbaar compleet aan mij voorbij... (gelukkig maar)
Inderdaad, de criminaliteitsgraad is zeer hoog, spijtig dat we er de evolutie niet van kunnen zien, beter of slechter?

Dat het gemiddeld inkomen is quasi gelijk gebleven (op de index na) en de werkloosheidgraad gestegen, doet vermoeden dat bij de vele inwijkelingen meer hogeloners bijgekomen zijn en ook meer lage loners, de middenmoot is misschien uitgebleven.

Voor de schuld per inwoner zaten we in 2003 nog ver beneden het gemiddelde van he Vlaams gewest en voldoende onder het peil van de centrumsteden. Als dit zo gebleven is in de laatste 2 jaar dan lijkt er mij geen probleem. Ook al is de schuld per inwoner gestegen, we profiteren er allemaal van mee zonder daardoor te hoog te zitten.
CD&N - NV-a lijkt met een serieus probleem te zitten.

2 CD&V schepenen verlaten de lijst en stellen hun plaats opnieuw vacant!

Ze willen met een positief project starten op basis van huidige coalitie. Ze staan maw niet 100% achter Van Butsel !
Een folder van enkele weken terug lijkt meteen niet zo'n 'kleinigheidje' als voorheen gedacht.

Duidelijk signaal dat het 'huwelijk' tussen CD&V en NV-a helemaal niet zo 'vlekkeloos' verloopt in Mechelen dan naar buiten toe wordt voorgesteld.

Uit goede bronnen weet ik dat ook heel wat andere CD&Vers niet onverdeeld gelukkig zijn met dit kartel, en dat NV-a ook niet stond te springen om na een mislukt 'huwelijk' met VLD terug een kartel aan te gaan.
Het zou er gekomen zijn onder druk van nationale partijtop + op aanvraag van Van Butsel.

1 ding is zeker, men verliest meteen 2 mensen die stemmen zouden halen, gaan de komende dagen eventueel nog meer mensen verliezen ( nu de eerste stap is gezet ) en zouden hun favorietenrol wel eens kunnen kwijt zijn !

Wat zijn de gevolgen voor Oktober ?

Op welke lijst gaan de huidige CD&V schepenen terecht komen ? VLD - SP-a - Groen een nieuwe lijst ?

En dan heb je nog de huidige actualitiet met de rol van het VB.

Alles is terug open mijn gedacht !!
De uitspraak van Van Butsel: er zijn 2 grote lijsten CD&V en VB en 2 kleine VLD en SP-a + kleintje Groen lijkt me helemaal voorbij.

Wie wordt het grootst: VB - VLD - CD&V-NV-a of Sp-a ? Ik durf er niets op verdden.

Of komt er toch een soort superlijst waarvan meer en meer geruchten de kop op steken, VLD lijst aangevuld met ex-schepenen van CD&V en Groen ?
Zonder me over de grond van de zaak te willen uitspreken (toch niet op deze blog), noem ik dit een héél spijtige zaak.
Ik schrok van het nieuws vanmorgen - en anderzijds ben ik dan weer niet hélemaal verbaasd.
Hoe het verhaal verder gaat? 't Blijft voorlopig koffiedik kijken.
Ik hoop alleen dat de anti-politiek hier geen garen uit spint.
Jammer, jammer, jammer...
Dit is géén goed scènario - wie of wat hier ook schuld aan heeft.
Zover had het NOOIT mogen komen.
Het zal de keuze voor veel mensen moeilijk maken.
Een partij alleen voor Mechelen, daar wil ik zelf actief aan meewerken.