Te gast in Café Weemoed bij Mr. Raymond !

met categorie:  

Café Weemoed

 Vanavond was de Mechelse Stadschouwburg heel eventjes Café Weemoed. Mr. Raymond was de gastheer. Zijn gasten: het aandachtige publiek. Samen met Bertus Borgers (Saxen) en Steven Van Gool (Bassen) trakteerde Raymond van het Groenewoud ons op een fraaie selectie liederen, waarbij vooral zijn jongste album, "Mr. Raymond" centraal stond, maar ook geput werd uit albums zoals "Tot Morgen", "Een Jongen van Schaarbeek", "Ik Ben God Niet" , "Intiem" en "Nooit Meer Drinken". Telkens, of toch meestal, met als centrale thema "de weemoed"...

Café De Weemoed is de naam van Van het Groenewoud's jongste theaterprogramma waarmee hij nu al een tijdje door Vlaanderen toert. En vanavond was Mechelen dus aan de beurt. Het werd een zeer ontspannen avond met een zeer goed gemutste Raymond, nooit voor een grap verlegen en in supervorm.
Of zoals het op Van het Groenewouds webstek te lezen staat: "Het gaat niet alleen om de traan, maar ook en vooral om de lach: uitbundig, monkelend of tederzacht. Soms een glimlach, soms een grijns, maar altijd raak, zoals alleen hij dat vermag". Precies!

De setlijst was zeer goed opgebouwd rondom enerzijds het nieuwe album, en anderzijds liedjes uit 'recente' albums ('Tot Morgen' en 'Een jongen van Schaarbeek' - alhoewel toch al uit respectievelijk 1998 en 2001) en minder recent tot zeer oud werk, maar allen pasten ze perfect in het plaatje...

Enorm genoten van de zeer breekbare versie van 'Winterochtend' (van 'Nooit Meer Drinken', 1977), en 'Bleke Lena' ('uit: 'Je zou eens moeten weten hoe gelukkig ik was', 1973), 'Lied van de Zee' (uit 'Ik ben God Niet', 1996), 'Ochtendlied' (uit 'Tot Morgen,' 1998) maar zeer zeker ook de topnummers van het nieuwe album, Mr. Raymond zoals 'Kelners, Muzikanten' - hilarisch en droevig tegelijkertijd, 'Ik zou liegen als ik de waarheid sprak' en de geuzen hymne waarmee Raymond al heel last gehad heeft, ja tot in de Verenigde Staten zelfs: 'Weg met amerika'.... meteen daarna zou Raymond trouwens 'op vraag van de KGB' het wel zeer russisch melancholisch aandoende 'De Lucaskinowski' inzetten...

Maar ik zou natuurlijk liegen als ik niet beken dat ook ik luidkeels meezong met 'Maria, Maria', Mocht ik niet meegezongen hebben: 't zou opvallen: iedereen deed mee... Zeer geroerd was ik toch ook door het o zo mooie 'Omdat ik van je hou' waarmee Raymond definitief afsloot.

Wacht. Ik vertelde u nog niet over die hilarische versie van 'Twist and Shout', dat omgedoopt werd tot 'Schud eens, schat'.

Knap optreden, en het was fijn bij Cafe Weemoed, allen mag Mr.Raymond de volgende keer ook drankjes serveren in zijn café... dat euvel werd nu gelukkig verholpen door de gelagzaal van de stadschouwburg ;-)

SETLIJST:

OCHTENDLIED
KOFFIE EN BROOD
VROUWEN
BLEKE LENA
KELNERS, MUZIKANTEN
IK ZOU LIEGEN ALS IK DE WAARHEID SPRAK
HET IS ZO LEKKER
ZORGEN VOOR DE KLEINE
ONVERSCHILLIGHEID IS WAT MIJ TART
ZWEVEN
HET NUMMER VAN GOD
JOHNNY
---------------
pauze
-------------
FOEI FOEI FOEI
WINTEROCHTEND
MARIA, MARIA, IK HOU VAN JOU
WEG MET AMERIKA
DE LUCASKINOWSKI
LIED VAN DE ZEE
TOUJOURS L'AMOUR

Bis
SCHUDT NOG EENS SCHAT (Twist And Shout)
OMDAT IK VAN JE HOU

Misschien ben ik nummers vergeten te vermelden, maar dit is wat ik probeerde op te schrijven in het donker... mocht u weten welke nummers ik eventueel vergeten ben: laat het me gerust weten ;-)


Weerom een fijne avond, zij die er niet bij waren hadden weer eens ongelijk..


'


Bedankt voor het verslag Markec!
Op cultureel vlak is er in Mechelen de laatste jaren toch een pak meer te beleven dan vroeger...
Het worden 'zware' keuzes bij het samenstellen voor een programma voor een jaarabonnement...
Ik maakte dit jaar ook al prachtige voorstellingen mee!
Graag gedaan, Jan...
Waren er nog bloggers?? Of allemaal naast een kaart gepakt? Of was iedereen nog te druk bezig met het parkeerdebat waardoor u het optreden vergat. Ah ja, misschien vond u wel geen parking... maar dan had u zoals ik de fiets kunnen nemen, niet waar? ;-)

Ja, JanS het Jaarabonnement van het CC wordt jaar op jaar interessanter!! En zo'n abo formule is natuurlijk supervoordelig. Zo kostte het concert van Raymond me slechts 13 euro!