Over faits divers en grappige nieuwtjes...

met categorie:  
De laatste dagen is onze stad en haar inwoners een aantal keren opmerkelijk in het (regionale) nieuws gekomen...een greep uit het aanbod, voor jullie gesprokkeld.
Modezaak beschermt schoenen tegen modder in Adegemstraat

Dit weekend organiseert een groot aantal winkels van de Mechelse binnenstad open dagen rond de nieuwe zomercollectie. Voor de winkels in de opgebroken Adegemstraat is dit niet evident. Modezaak Awardt deelt beschermhoesjes voor schoenen uit.

bron: GVA

Burgervader achter de draaitafels

Als Bart Somers ooit de Melsensstraat achter zich laat, ligt er een alternatieve toekomst klaar voor de VLD-voorzitter. Nu vrijdag geeft de man zowaar een dj-set in Mechelen, op de openingsfuif Perron M. Een goede dj verdient hoe dan ook meer dan een goede partijvoorzitter. Even proberen te gokken wat het openingsnummer wordt. Of wat het niet wordt: 'Beautiful Day' van U2 valt af omdat dat allicht te veel de verkiezingsoverwinning van de socialistische vrienden in gedachten brengt. Een iet of wat conservatieve keuze zou uiteraard 'Blauw' van The Scene zijn. Wie tips heeft, mag die mailen naar journaal@demorgen.be en we maken ze vandaag zonder enige twijfel over aan Bart Somers zelve. Somers maakt overigens zijn opwachting vandaag om middernacht.

bron: De Morgen

Kalfje heeft twee koppen

Veeboer Ludo Slachmuylders (51) uit Hombeek bij Mechelen was donderdagmorgen helemaal van zijn melk. Zijn koe Wouke van de Grenshoeve bracht een kalfje met twee koppen ter wereld. "Het gebeurt zelden dat wij zo'n dier levend kunnen onderzoeken", zegt Pieter Cornille van de Universiteit Gent.

Koe van Hombeekse boer zet Siamese tweeling op de wereld

Met een veestapel van tweehonderd koeien, waarvan er tachtig per jaar kalveren, is Ludo het een en ander gewoon. Maar een Siamese tweeling, dat had hij in zijn 25-jarige carrière als veeboer nog nooit meegemaakt.

"Omdat ik vermoedde dat er iets niet pluis was, verwittigde ik de veearts. Wouke maakte geen opening", vertelt Ludo. De pas afgestudeerde Sam Daeleman (24) repte zich meteen naar Hombeek. "Het was even paniek. Ik kreeg het kalfje maar niet gedraaid. Op een gegeven moment zat er niks anders op dan een grotere snede te maken", legt de veearts uit.

"Toen plots die twee koppen eruit kwamen, ben ik de stal uitgelopen. Ik kon het niet aanzien", zegt boerin Mia Keuleers. In heel Vlaanderen stellen Gentse onderzoekers zo'n geboorte maar twee keer per jaar vast. "Zelf kende ik het ook alleen maar van mijn cursussen. Ik had er wel eens eentje op sterk water gezien. Al die theorie blokken, zei me als student niet veel. Dat ik zoiets in het echt zou meemaken, had ik nooit durven denken", aldus Sam.

Uit voorzorg nam hij meteen contact op met de faculteit diergeneeskunde in Gent, de universiteit waar hij in juni vorig jaar afstudeerde. "Zelfs mijn baas Wim had zoiets nog nooit gezien en wij helpen toch bijna duizend dieren per jaar kalven", aldus de veearts. "Aanvankelijk leek het kalfje nog redelijk gezond. Het vertoonde zuigreflexen en wilde zelfs drinken", weet Ludo.

Vier uur na de geboorte arriveerde het team uit Gent. "Door de dubbele kop heeft het kalfje andere afwijkingen opgelopen. Zo zijn de achterpoten niet ontwikkeld en wegens een open rugje ligt het zenuwstelsel bloot", stelt assistent Pieter Cornille vast. "Na onderzoek zullen wij euthanasie moeten toepassen, want het dier heeft weinig kans op overleven."

bron: GVA

«Zoek de verloren buit van Truffinus de Spina»

Het Erfgoedcentrum komt vanaf zaterdag 11 maart letterlijk naar buiten. Het organiseert tot en met 26 maart 'De stad onder je voeten: archeologie in Mechelen'. Verschillende activiteiten vestigen de aandacht op de geheimen die verborgen zitten of zaten in de ondergrond. Vanaf het Museum Brusselpoort kunnen deelnemers aan de hand van een gidsje een wandeling maken langs het 'opgegraven Mechelen', terwijl in Erfgoedcentrum Lamot kennis kan worden gemaakt met het werk van de archeologen en de vondsten in Mechelse bodem. Wie avontuurlijk is aangelegd, kan op 11, 12, 18 en 19 maart ook deelnemen aan een stadsrally en op zoek gaan naar de buit van Truffinus de Spina. Groepen van ongeveer tien personen kunnen zich voor 11 maart inschrijven. De archeologie-veertiendaagse wordt afgesloten op 26 maart met een namiddagprogramma in Lamot. Wie een oud voorwerp bezit waar hij of zij graag iets meer over afweet, kan vanaf 14.30 uur ten rade bij specialisten. Daarnaast kan er kennis worden gemaakt met de middeleeuwse gastronomie. Info: www.lamot-erfgoedcentrum.be of tel. 015/29.49.10.

bron: HLN


Winkel in huishoudlinnen haalt klanten thuis op

Ouderen die een winkeluitstapje naar de stad niet meer zien zitten omwille van de enorme verkeersdrukte, hoeven niet langer hun (klein)kinderen op te trommelen. Verlinden BVBA, een Mechelse winkel in huishoudlinnen, haalt dezer dagen zijn hulpbehoevende klanten gewoon thuis op met een firmawagentje.

«Een bedrijf hoort zich hoffelijk te gedragen», legt zaakvoerder Staf Verlinden uit. «Wij merken dat heel wat oudere klanten thuis blijven, omdat ze slecht te been zijn. Als zaakvoerder vind ik het meer dan normaal dat ik ze gewoon thuis kom ophalen. De dienst is gratis en er is geen enkele aankoopverplichting. We geven elke klant trouwens ook de kans om nog enkele andere inkopen in de stad te doen, vooraleer we ze weer naar huis voeren».

bron: HLN

Vlaanderen Vakantieland met reportage over Kinderstad

De tv-optredens van de stad volgen zich in sneltempo op. Het leven zoals het is: Maneblussers is volop bezig, de reeks in dezelfde serie over de zoo doet regelmatig Planckendael aan en dit weekend is het weer prijs. Zowel zaterdag als zondag is Mechelen Kinderstad te bewonderen in Vlaanderen Vakantieland.

Je kan ze al een tijdje opmerken in het Mechelse straatbeeld, kleine deurtjes in allerhande bonte kleuren. Die deurtjes staan op alle plaatsen waar er voor kinderen wat te beleven valt. Zoals de tentoonstelling over Fiep Westendorp, de beroemde tekenares die met haar typische tekenstijl onder meer beroemde personages van Annie M.G. Schmidt, zoals Jip en Janneke of Puk van de Petteflet, onsterfelijk maakte.

Maar die poortjes staan op heel wat meer plaatsen, op bijna alle grote openbare plaatsen kan je ze terugvinden omdat ze wel allemaal iets doen in het kader van Mechelen Kinderstad, zo was er dit weekend nog een kinderrommelmarkt in recreatiedomein de Nekker.

Vlaanderen Vakantieland kwam voor het project naar Mechelen en vroeg aan burgemeester Bart Somers waarom Mechelen de naam Kinderstad waard is. ,,Mechelen heeft een aantal belangrijke troeven in handen voor kinderen. We hebben Technopolis dat wetenschap brengt op kindermaat, we hebben Planckendael, figurentheater De Maan en het Speelgoedmuseum. Allemaal toppers en bekend in heel Vlaanderen. Bovendien hebben we hier een actieve kinderraad die maandelijks samenkomt met een schepen om eventuele verbeteringen of problemen te bespreken.

Zo zal een delegatie van de kinderraad de handels- en horecazaken in de binnenstad afgaan om te kijken hoe kindvriendelijk de zaak is. Voldoet ze aan de eisen dan krijgt ze een kindvriendelijk label en een plaats in de brochure met kindvriendelijke plaatsen.

De reportage over Mechelen Kinderstad is zaterdag om 18.10 uur en zondag om 16.45 uur te bewonderen op één.

bron: Het Nieuwsblad
openeningsnummer van den Bart? Blauw.van Will Tura.
.. ik dacht aan Blue Monday (New Order, absolute fantastische 12" als je het mij vraagt!).. maar hm.. de "dag" klopt niet echt he...
should I stay or should I go (The Clash)
De filmmuziek van The Blue Lagoon...

t'Is toch allemaal "perceptie" he mannen...
't Is te hopen dat de dubloenen van "Truffinus de Spina" er nog liggen als wij ze gaan zoeken.