Wordt Mechelen Noord op 19 februari in twee gesplitst?

met categorie:  
Omdat het wel heel belangrijk is zet ik deze post opnieuw in de kijker op vraag van Freddy de Coördinator van de stuurgroep.

Het is bijna zover binnen kort gaan ruim 15.000 bewoners van de wijk Mechelen Noord naar de stembus. Zoals we van Freddy al vernamen werden de drie scenario's ondertussen herleid tot twee scenario's waarvan een met harde stops.
Bij scenario één blijft doorgaand verkeer mogelijk maar het zou wel bemoeilijkt worden door verkeersremmende en verkeersvertragende maatregelen.
Scenario twee is wel heel drastisch, hierbij zou het doorgaand verkeer in de Caputsteenstraat en de Kleine Nieuwendijk totaal onmogelijk worden gemaakt door plaatsing van paaltjes onder de spoorwegbruggen! Jawel!
In verschillende straten wordt dan éénrichtingsverkeer ingevoerd zoals in de Sint Rumoldusstraat, Sint Gommarusstraat, Populierendreef, Bakelaarstraat, Oude Sint Gommarusstraat e.a.
Dit harde scenario heeft vooral nefaste gevolgen voor heel het gebied tussen de Caputsteenstraat de Dijle en de Nieuwen Dijk.
De hoofdinspecteur van de lokale Politie heeft al ongunstig advies gegeven. Ook het diensthoofd Dienst Wegen vreest dat er problemen zullen ontstaan als de harde stops worden gerealiseerd.
Het verkeer zal andere (uit)wegen moeten zoeken o.m. langs het smalle stuk van de Grote Nieuwendijkstraat naar de Nekkerspoelstraat waar het nu al zo moeilijk is.
Een belangrijke factor is natuurlijk ook het tijdverlies bij de verplaatsing van de ene kant naar de andere kant in de wijk door verplichte omrijding.
De doorstroming van de Lijn kan hiermee ook gehinderd worden, trouwens het smalle stuk van de Grote Nieuwendijkstraat zit nu al regelmatig muurvast. Wat moet dat dan worden als we de Caputsteenstraat niet meer mogen gebruiken?

Beste medebewoners, denk a.u.b. goed na als u gaat stemmen!
Deze scheiding kunnen we toch echt niet laten gebeuren, want dat brengt een kloof tussen Mechelen Noord en Nekkerspoel.
De twee voorstellen zien er nogal drastisch uit; het ene omdat men de verbinding tussen twee wijken gewoon doorknipt, het andere omdat men het verkeer zodanig bemoeilijkt dat het redelijk wat frustraties, ergernis en -hopelijk geen- verkeersagressie zal opwekken.
Leuke keuze die we krijgen hoor.
Ik ken de situatie er niet zo goed. Maar je kan toch nog langs de paaltjes met de fiets ?
(misschien zal dat de bewoners meer doen fietsen ?)
In ieder geval wat er ook van moge wezen, kies voor de goei he.
Kern van het probleem is het doorgaand verkeer langs de Caputeenstraat...dit doorgaand verkeer in onze woonwijk verhoogt reeds jaren sterk de verkeersonveiligheid !! de enige efficiënte manier om doorgaand verkeer te ontmoedigen zijn harde verkeersmaatregelen...omwille van de verkeersveiligheid, de kindvriendelijkheid en de rust in onze wijk opteer ik voor scenario met de harde stops...ik zie niet in hoe deze oplossing nefast is voor onze wijk...integendeel ...de woonfunctie en de leefbaarheid in onze wijk zal sterk verhoogd worden ...ik ben dus niet eens met de populistische praat van Garda...Nekkerspoelwijk blijft één wijk, ook bij harde verkeersstops...ik roep dus alle Nekkerspoelers op een positieve keuze maken voor rust en verkeersveiligheid in onze wijk !
Eigenlijk komt het erop neer dat al wie ten noorden van het gevang en/of aan de westkant van het spoor woont en bij momenten al eens met de wagen naar de winkels op het einde van de Nekkerspoel moet of richting Bonheiden/Heist op den Berg uit wil gewoon dik gejost is en de verkeersopstopping op de E.Tinnellaan wat groter mag gaan maken.
Met 24 flessen cola of 2 zakken cement wordt het wat moeilijk op de fiets of met de bus... soit, mij niet gelaten, winkels genoeg in mijn buurt.

En als je écht die richting uit wil met de wagen zonder Nekkerspoel te moeten passeren; awel rij dan gewoon langs de visput van de Montreal, daar is een bruggetje over de spoorweg en je bent er ook, veel tijd verlies je daar niet komende van Mechelen-Noord, zeker niet in de spitsuren.

Populisme: is dat zoiets als je mening er doordrukken zogenaamd 'in het belang van de kinderen' (lacht)
Wel als ze daar wat gaan knoeien aan de verkeersafloop dat ze dan ook eens kijken naar de afstelling van de lichten op het kruispunt van de liersesteenweg en de kerkhoflei.

Ik sta daar zeer regelmatig voor rood en dan blijkt dat er uit de kerkhoflei nauwelijks verkeer komt. Deze lichten geven veel te veel tijd voor het verkeer uit deze straat, te weinig voor de mensen op de Liersesteenweg.
ik ben absoluut voor de zachte "oplossing", harde stops treffen ook de plaatselijke bewoners, en heus ik neem zelf nu al zo veel mogelijk de fiets om boodschappen en andere verplaatsingen in/naar de binnenstad te doen. Bovendien zouden harde stops het probleem van het effectief drukke sluipverkeer alleen maar verplaatsen naar elders, en de bestaande files (zoals op Tinellaan) alleen nog maar langer maken. In plaats van deze kleine lokale problemen proberen aan te pakken, zou er veel beter op groter niveau een oplossing gezocht (lees gewoonweg uitgevoerd) worden = een uitbreiding van de Mechelse buitenring en een autostrade/expresweg van Leuven-Mechelen-Willebroek-Sint Niklaas.
@natan: Wel je moet het natuurlijk niet eens zijn met volgens jou "mijn populistische praat" maar, ach ik vraag me wel af hoe je zou reageren indien toevallig uw straat verplichte richting zou worden! Neem nu als voorbeeld de Oude Sint Gommarusstraat, juist voor DE spoorwegbrug, wel dat is nu (nog) een relatief rustige straat, waar kinderen kunnen spelen, er staan zo'n gele borden, zoals je weet.
Wel dat zal vlug anders worden als al het verkeer ineens door die straat
moet rijden ipv door de Caputsteenstr.
Ja, liever al het verkeer omleiden via woonstraten langs de Grote Nieuwendijk naar Nekkerspoel, waar dagelijks al zoveel problemen zijn.
Daarom, blijf ik erbij deze harde stop is zeker veel TE drastisch!
Zijn bewegende paaltjes voor buurtbewoners een oplossing ?
(werken de paaltjes aan de IJzeren Leen nu al ? Ik heb ze nog nooit zien werken)
Zeg, er schiet mij iets heel populistisch te binnen: wat als je huis aan het uitbranden is? Tja, een mens voelt zich al een stuk geruster als hij aan dezelfde kant van de 'harde stop' als de brandweer woont, en voor de ziekenwagen en de kliniek geldt natuurlijk hetzelfde, maar ja, ook te populistisch waarschijnlijk.
Sluit de boel maar af, en moest er eentje een hersenbloeding of zo krijgen, dan is het toch tenminste met het gelach van op straat spelende kinderen op de achtergrond (lacht)
misschien een dom gedacht, maar zou het niet beter zijn om op andere plaatsen het verkeer vlotter te laten rijden ipv in de wijk het verkeer te stoppen? (of is dit een te positieve benadering?) Zoals onlangs nog door een schepen aangehaald: de Mechelse ring is op sommige plaatsen breder dan de champs elysee, en toch staat het weinige Mechelse verkeer hier stil. Momenteel is de rapste weg van bv pasbrug naar de MC-donalds door de wijken (in de spits), indien dit rapper wordt via de ring, zal men vanzelf de ring nemen. Ik denk dat hier een aantal goedkope en een aantal duurdere oplossingen zijn, waar nog nooit naar gezien is.(lichten beter afstellen tot bruggen verbreden zodat je bij links afslagen niet voor het licht staat.)
thought aside: als je 70 per uur kan rijden ben je de hele ring rond in minder dan 10 minuten. Dit wil zeggen dat als je van de Liersesteenweg helemaal rond kan rijden, je rapper aan Nekkerspoel bent dan als je nu de kortste weg gaat stil staan. Dus zelfs de ring enkelrichting maken lijkt mij een optie
met links afslaan bedoel ik natuurlijk rechts afslaan, maar dat was wel duidelijk zeker ;)
We zijn nog 13 dagen verwijderd van 'het grote moment', maar als bewoners hebben we nog altijd geen gedetailleerde beschrijvingen in de bus gekregen van de mogelijke maatregelen (of is de postbode mij vergeten?). Wanneer zijn ze dat van plan? Ik zou dit graag op het gemak eens bestuderen en niet pas de dag er voor in de chaos van een infovergadering gepresenteerd krijgen...
Voor de gemeenteraadsverkiezingen krijgen we toch ook maanden op voorhand een volgepropte brievenbus???
@ Garda Wijk Nekkerspoel is in de eerste plaats een woonwijk, waar doorgaand verkeer moet afgeremd worden...als het doorgaand verkeer wegblijft , dan zal het aantal rijdende auto's sterk verminderen in onze wijk...dan rijden alleen inwoners in onze wijk + de mensen die iets te zoeken hebben in onze wijk (om te winkelen, te werken,...) in mijn straat mag gerust eenrichtingsverkeer komen....woonstraten met éénrichtingsverkeer kennen veel minder verkeer en des te meer rust en verkeersveiligheid voor de bewoners en hun kinderen...

Koning auto heeft al genoeg privileges in onze wijk.

En zo kindvriendelijk is de oude sint gommarusstraat niet meer !! daar is de verzuring ook toegeslaan !! spelende kinderen zijn er niet welkom in het rustigste gedeelte van de oude sint gommarusstraat: daar staat een verkeersbord: "dit is géén speelplein" ...spelende kinderen maken teveel lawaai volgens de bejaarde inwoners van De Boecklaan (zijstraatje van oude sint gommarusstraat)
@ garda: waar heb je trouwens dat plannetje gevonden? Ik ben namelijk zeer geïnteresseerd om het alternatief eens te zien. Op de site van Stad Mechelen vind ik het niet :(
Misschien kan jij het me doormailen?
Peter, de paaltjes Ijzerleen maken deel uit van het globale parkeerplan dat één van de volgende dagen wordt vastgelegd. Technisch is alles ok maar ze gaan maar pas omhoog en omlaag als we een globale regeling hebben voor de verkeersstromen in de binnenstad.
Beste mensen, ik vermoed dat iedere bewoner van Mechelen Noord en wijk Nekkerspoel vandaag de omslag heeft ontvangen van Stad Mechelen dienst Communicatiebeleid. De infovergadering ivm de Bevraging 'Sluipverkeer' heeft plaats op zaterdag 18 februari om 15u.
Er zijn twee plannen bijgevoegd met informatie over de 2 scenario's. Zo kunnen we het toch allemaal eens beter bekijken en vergelijken om een goede keuze te maken, hé. Toch is het me nog altijd niet heel duidelijk hoe men bij scenario 1 vanuit een zijstraat van de Caputsteenstraat naar de Lierse stwg moet rijden.
Tenzij langs een hele grote omweg!
Tiens, Garda, als ik het plannetje van hierboven zo bekijk in combinatie met uw toelichting; kan ik daaruit afleiden dat de Liersesteenweg van de brug tot aan de Caputsteenstraat enkelrichting wordt?
@Sint Netels, ja, zo heb ik het ook begrepen. In ieder geval bij scenario 2 wordt links afslaan vanuit de Caputsteenstraat niet meer mogelijk.
Bijgevolg wordt dan al het verkeer richting O.Van Kesbeeckstraat via de G. De Ceuninckstr. omgeleid...en dat is nu al zo zo'n moeilijke straat, tenzij het ook enkelrichting wordt.
@Niky: Hopelijk heb jij vandaag de informatiemap toch ook ontvangen, hé.
Dus, met dat in gedachten: een vlotte verbinding Mechelen-Noord naar Nekkerspoel; vergeet het, naar de knoppen, en alles wat uit het noorden Mechelen wil binnenrijden langs de Van Kesbeeckstraat?? Haahahahaahahahahaaa, mannekes, mannekes toch, waar is jullie verstand? Sorry, aan dat soort nonsens verkwist ik mijn tijd niet, dat is toch te gek voor woorden, en zelfs al kun je voor iets anders kiezen, wie komt er nu met zulke onzin voor de pinnen? De eerste de beste paljas kan een beter verkeersplan uit zijn gat trekken ( sorry voor de bewoording, maar ik kan het gewoon niet zachter uitdrukken of ik onderdrijf ).
Neen, serjeus, willen die mensen dan niet herkozen worden of heb ik iets gemist?
@St Netels: de vlotte verbinding Mechelen-Noord naar Nekkerspoel circuleert best via de grote verbindingswegen: via Van Kesbeeckstraat (of Liersesteenweg) de Mechelse vesten op en via Nekkerspelkruispunt Nekkerspoel inrijden...dit is toch gewoon gezond verstand

Als je van Nekkerspoelkruispunt wilt rijden naar de Brusselse poort, rijdt toch ook langs de vesten en niet door het stadscentrum (wat tien jaar geleden wel kon)....

Ik blijf erbij: als stadsbestuur hardwerkende gezinnen met kinderen wil lokken, moet de woonkwaliteit in onze woonwijken omhoog...Nekkerspoelwijk is zo'n woonwijk...in een woonwijk hoort doorgaand verkeer niet thuis !!!...
Door een firma(in opdracht van de Stad)zouden de wagens geteld zijn die van de Oude Liersbaan de M.Sabbestr. indraaien tussen 17u en 18u :38!!!! wagens zijn geteld.Ik woon op die hoek en telde (tweedagen na elkaar) 178!!!!!!hemme die manne misschien de pinten geteld in't café oep den andere noek?
Zonder me nu al inhoudelijk over de plannen uit te spreken, heb ik ernstige vragen bij de procedure.

* Iedereen heeft één stem, tot daar ben ik mee. Maar welke optie wordt uiteindelijk weerhouden. Die met de merderheid van de stemmen? Hoe groot moet die meerderheid zijn? Wat bij echte verdeeldheid? Dit zou ik toch wel graag op voorhand weten.

* Worden de stemmen gewogen naargelang de woonplaats? Ik hoop dat ik meer recht vanspreken heb ivm de inrichting van mijn (Pasmolen)straat dan iemand uit de Electricteitstraat die daar nooit met de wagen door zal rijden. Vice versa zou ik dat evenzeer normaal vinden.

* Mogen we enkel een bolleke kleuren of mogen we die keuze aub ook motiveren?

* Waarom zijn er maar twee opties voorhanden voor zo'n complex dossier? Zijn er echt geen betere alternatieven? Zo ja, kunnen bewoners die indienen?

* Wie heeft de huidige voorstellen opgemaakt? Is dit gebeurd met insprak van bijv. de wijkraad? Blijkbaar alvast niet met inspraak van de politie vermits garda meldt dat zelfs de hoofdinspectuer tegen een van de opties is.
Deedee, de basisplannen met de verschillende opties werden aangereikt door het Mechels studiebureau Tritel. Ook de wijkraad had ter zake heel wat wensen. Die zijn alle naast mekaar gelegd op drie werkvergaderingen op het stadhuis waar ik telkens ook aanwezig was, naast vele wijkbewoners, stadsambtenaren en mensen van Tritel. Daar is een synthese uitgegroeid die aan de bewoners wordt voorgelegd.
blijkbaar is de postbode mij echt vergeten... ik heb nog steeds niets gezien!!!
Bij mij is er ook nog niet veel in de brievenbus gevallen... hoeveel betekenissen heeft het woord 'communicatie' eigenlijk? Ik dacht dat dat 'Het doorgeven van informatie' was, maar blijkbaar zit ik er weer naast, heeft er soms iemand een dikke van daele?
ik woon in de nijverheidstraat
na dit alles gelezen te hebben vraag ik mij af waar de informatie blijft
dit heeft ook voor mij grote gevolgen als ik al eens met de auto moet gaan werken
maar : ik weet van niks
straks sta ik ineens voor paal (letterlijk dan)
Ook bij ons nog niks in de bus... Misschien vandaag?
Als ik zo allemaal bekijk wordt het kruispunt thv Nekkerspoel nog zwaarder belast en daar sta je nu soms al 10 min aan te schuiven.
Hopelijk slibt de ring niet verder dicht. Momenteel weet ik dat op het spitsuur door het centrum sneller is met de wagen als je van noord naar zuid moet, kan niet de bedoeling zijn.
@jc-ha, daarom staan er die paaltjes die omhoog en omlaag kunnen aan de steenweg en het begin van ijzerenleen! Ik denk alleen dat ze de stekker uitgetrokken hebben tot na de keus! kwestie van de handelaars wat op de hand te krijgen op het laatste moment zeker?
Tja, het verkeersbeleid in Mechelen is nu niet echt een voorbeeld voor het land niet.
- Kruispunt Nekkerspoel is een ramp, daar zou toch een oplossing moeten voor komen, zeker als het nog zwaarder belast wordt. Nu dacht ik dat 3V daar mee bezig was, maar ik ben niet zeker.
- Rond punt aan het station is een ramp, heb er vorige week nog eens 20 min over gedaan, van aan de lichten op de postzegellaan tot aan het rond punt
- wat met de verkeersafwikkeling rond het Raghenopark, bedrijven aantrekken ja, maar op deze bedrijven geraken is wat anders !

Het is altijd wel één of ander duurbetaald studiebureau dat een oplossing naar voor schuift. Deze bureaus zetten daar dan een paar juniors op en je krijgt een miskleun van een oplossing.
Ik wil er toch even op wijzen, dat ik beroepshalve de baan doe in het hele land en eigenlijk valt het in Mechelen en ook aan de Nekkerspoel nog mee in vergelijking met andere steden.
Waarmee ik niet wil zeggen dat het niet beter kan, maar just is just.
Het perfecte bestaat niet en maak julie geen illusies - met de huidige zakelijke mentaliteit, met just in time leveringen, het allesoverheersende kapitalisme en andere economische factoren zie ik niet hoe de verkeersstroom kan verbeterd worden. En dat gaat er niet beter op worden. Dit land is verder te klein, we zijn dus gedoemd om te vertsikken in een verkeersinfarct.
Ook bij mij nog niets in de bus gezien.

Ik ben alvast tegen harde stops. Eerlijk gezegd begrijp ik het probleem ook niet zo goed: de Caputsteenstraat heeft al zachte verkeersremmende maatregelen zat. Kom mij niet vertellen dat je daar sneller kan rijden dan 40 per uur want met alle geparkeerde wagens en voorrangen van rechts (als je van de Liersesteenweg komt tenminste) denk ik niet dat een beetje voorzichtig chauffeur zich aan hogere snelheden waagt.

@Natan: Akkoord dat alle straten in een ideale wereld kindvriendelijk etc moeten zijn. Maar dan ook mijn straat. Zoals het er nu voorstaat mag met de komst van harde stops verwacht worden dat er een pak meer verkeer zal zijn in de Grote Nieuwedijkstraat.
Joeri:plannen zojuist in mijn bus gekregen.Ik wist niet dat de Oude Liersebaan reeds begon vanaf Keldermansvest!! Volgens de naamstraatbordjes is het daar M.Sabbestraat,en begint de O.Liersebaan voorbij de Gen.De Ceuninckstr. Maar alléé zo nauw zien we nie.
Les plans sont arrivé! Na een korte bestudering lijkt scenario 2 mij ook de beste keuze, alhoewel die rode verkeersborden met een witte streep en die blauwe met een witte pijl blijkbaar stukken van mensen kosten volgens de begeleidende brief, witte verf om parkeerplaatsen mee af te bakenen en wegversmallingen ( bloembakje? boompje? betonnen blokje? ) zijn helemaal hun gewicht in goud waard, allez vooruit...

Op de Mechelse 'kleine ring' zal in ieder geval meer volk terechtkomen om mee met de rest aan te schuiven, misschien even uitzoeken of het verkeer daar vlotter kan?

Soit, zo te zien zal ikzelf in de praktijk van geen van beide scenario's veel last hebben, dus laat ulder maar eens goed gaan, het stemmen laat ik over aan degenen die er meer belang bij hebben.
Waarom geen blokade in de Nijveheidstraat en Paardekerkofstraat ter hoogte van Nieuwendijk?

Toegangsweg afsluiten naar een school? Ze zullen hun kinderen afzetten en dan langs de Pasmolenstraat terugrijden.

Waarom is er geen 3de keus? Laten zoals het is.
@Sint Netels: ik had ook de indruk dat ze scenario 2 liever niet zouden uitvoeren, wegens 'te duur'...
Voor mij persoonlijk maakt het niet echt veel uit, ik zit blijkbaar aan de rustige kant van Mechelen-Noord. Maar ik denk dat scenario 2 (ondanks dat het stukken van mensen zou kosten) misschien wel een goede optie zou zijn...
Ik heb gisteren de plannen ook bekeken.
Geen van beide scenario's lijkt mij haalbaar. Net nu ze van plan zijn om de Papenhof- en Boerenkrijgstraat te ontsluiten en een paar honderd woningen bij te bouwen, gaan ze de wegen langswaar de mensen wegkunnen afsluiten?
Kafka is er niets naast.Letterlijk alle verkeer zal dan langs Nekkerspoelstraat moeten (tenzij mensen bereid zijn rondjes te rijden - is er al een milieu-effectenrapport hierover gemaakt?).
Net nu nekkerspoelstraat na jaren van al die overlast een beetje bevrijd was, krijgen die mensen opnieuw iedereen over zich heen.
Ik opteer ook voor optie 3 : alles laten zoals het is. De straten een beetje bewonervriendelijker maken en inderdaad het voor het sluipverkeer oninteressant maken, maar zoals het nu voorgesteld wordt : géén van beide "oplossingen" is er één.
@Niky: Voila; ik woon aan de westkant van de Liersestwg, de meeste straten waarvan sprake liggen nog niet in mijn buurt, die paar winkels rond Nekkerspoel waar ik al eens kom schrap ik van mijn lijst en tijdens de spits moet ik toch nooit in 't stad zijn, zoals gezegd laat ik het stemmen dus over aan degenen die er wel last van hebben.

Maar waarom er zo nodig de nadruk op moet gelegd worden dat oplossing 2 zo duur is? Kan deze bewering worden gestaafd met cijfers? De tijd dat alles wat geschreven is waarheid is, zijn we al laaaaang voorbij.
Dus: Geen Gezever: Bewijzen Op Tafel zou ik zo zeggen!
Jc, niet dat ik mijn paraplu wil opentrekken maar ik wil er wel op wijzen dat het kruispunt nekkerspoel en het stationsplein door het Vlaamse Gewest werden aangelegd, niet door de stad.
Ter info: voor alle liefhebbers van jury's en eerste prijzen: het plein aan het station werd door vele geleerde mannen uit die jury als allerbeste van een tiental ontwerpen uitgekozen...
marie, de straten bewonersvriendelijk, veiliger en oninteressant maken voor sluipverkeer = scenario 2!
Heb vandaag ook de papieren toegekregen en heb het dus ook eens goed bestudeerd.
Wat ik niet begrijp is het nu van het stukje enkel richting van de Liersesteenweg. Dit is juist terug om moeilijkheden vragen. Alle wagens komende van Lier en dus ook alle Telenetters, zullen dan de Caputsteenstraat inrijden om aan de ring te raken... meer belasting van de wijk dus!!
het 'nut' dus, (niet 'nu')
Els, het stukje eenrichting betreft de "ventweg", dus het zijgedeelte naast de Lierstesteenweg. Op de Liersesteenweg blijft uiteraard 2 richtingsverkeer mogelijk.
Daarstraks heb mijn nieuwe reisweg eens uitgetest met senario 1 vanaan de liersesteenweg tot aan de pasmolenstraat 10 minuten en dat dan nog zonder al dat extra verkeer (oei een kyoto norm te halen). Men kleine aanpassingen zal alles al heel wat vlotter gaan : bv met het afstellen van verkeerslichten op de ring! Sommige van deze straten zijn nooit straten geweest om in te spelen, wij gingen 30 geleden in de straat ernaast spelen.
@Leo

Mij interesseert het niet zo veel wie wat heeft ingericht. Of het vlaamse gewest, de stad of boer Pier het inricht, als het slecht ontworpen is heb je er evenveel last van.

Mijn voornaamste bekommernis is het inschakelen van zogenaamde experten van de studiebureaus. Ik weet uit ervaring dat deze experts wel eens minder expertise bezitten dan gedacht wordt. Hun hersenspinsels liegen er dan ook niet om. Oppassen met die gasten en heel kritisch bekijken.
Men mag nooit veralgemenen,maar experts zijn dikwijls experts in het opmaken van hun honorarium.Verder verkopen zij veel lucht.
JC en Gust: toevallig heb ik in een vorige carriere ook samengewerkt met de mensen van Tritel, en dat was wel degelijk een professionele samenwerking met mensen die wisten waar ze mee bezig waren. Kritiek geven op mensen waar je zelf nog geen contact mee gehad hebt is heel gemakkelijk!! Als de voorgestelde oplossingen niet zo goed blijken te zijn, is dat niet altijd de schuld van de "experts", maar spijtig genoeg steken regelmatig ook heel wat mensen die denken dat ze zelf ook expert zijn hun neus er tussen en dan pas loopt het verkeerd!

Leo: kan Tritel ook eens simuleren wat het geeft als Nekkerspoel een rotonde wordt? Of is dat reeds eens gebeurd en wat waren de resultaten?
Freddy,
bedankt voor de uitleg over het stukje liersesteenweg. Het was de reden waarom ik scenario 2 ook maar niets vond.
Ik zal nu duidelijk gaan stemmen voor 2!
(anders worden alle omliggende straten gestraft alleen maar om de caputsteenstraat te ontlasten en dit kan niet).
@ Marie je moet ook incalculeren dat het scenario met de harde stops (scenario 1) het doorgaand verkeer door onze wijk onmogelijk zal maken... dit zal leiden tot 6 maal minder verkeer in onze wijk..alleen het plaatselijk verkeer zal er zijn van de inwoners of buitenstaanders die in onze wijk moeten zijn...dit zal de rust in onze wijk enorm verhogen...zes keer minder verkeer betekent ook dat de zijstraten van Caputsteenstraat niet de dupe zullen zijn...
Scenario 1 zal de woonkwaliteit van onze wijk sterk verhogen !!!

scenario 2 zal het doorgaand verkeer niet verminderen !! het kost enorm veel geld !! en zal dus niet veel helpen
Alleen wat jammer dat je niet te horen krijgt hoeveel 'enorm veel geld' dan wel precies is, wat dat betreft wordt er stilletjes gezwegen, als ik een plan indien kom ik er ook niet vanaf met te zeggen dat deze balk 'enorm veel belasting' aankan, men ziet daar graag een cijfer opgeplakt aangezien veel, weinig, een beetje, massa's,... subjectieve aanduidingen zijn; wat voor de ene 'veel' is, is dat daarom niet voor de andere.
Dus ik herhaal mijn vraag: Ten voordele van de duidelijkheid: Concrete Cijfers AUB.
@natan: nogmaals, ik vind dat je oproep om te stemmen voor de afgrendeling van de Caputsteenstraat en de Kleine Nieuwedijkstraat van egoïsme en kortzichtigheid getuigt. Het zal de druk op het Nekkerspoelkruispunt, de Grote Nieuwedijkstraat en andere straten in de "wijk" alleen maar verhogen. Zoals ik me al eerder afvroeg: wat is de economische kost van dit scenario?
Ach ja, uiteindelijk droomt iedereen van de utopische straat: rustig gelegen met wat groen in de buurt, alle winkels, de oprit van de E19 en een paar invalswegen dichtbij, maar verboden met de wagen door te rijden en/of te parkeren behalve voor jezelf en een paar buren waar je goed mee kan opschieten (lacht)
Tiens Sint Netels, Het Jef Denynplein (wel na de aanleg van de nieuwe Vliet komt hier aardig in de buurt.) behalve dan nooit perking natuurlijk.
:-)
Laat staan parking.
Natan, behoren de zijstraten ook tot jouw "wijk"? Wat doe je met alle nieuwe en belastende bewegingen die gecrëerd worden? Wat doe je in de toekomst met straatfeesten, periodes van speelstraten? etc. Heb je in je afweging de consequenties voor de vele bewoners van de Grote Nieuwendijk, de Bakelaarstraat, de Kluisstraat, de Franshalsvest, en ga zo maar door al eens grondig bekeken?
@natan
Ik heb sterk het vermoeden dat jij in de caputsteenstraat woont.
Iedereen die achter de spoorweg woont heeft nog 2 uitwegen :
Nekkerspoelstraat (én dat zal dan altijd aanschuiven in de file zijn want iederéén moet langsdaar) of via de boerenkrijgstraat langs de achterkant van de KV proberen weg te geraken, wat meer mensen zullen proberen.
Zij die voor de spoorweg wonen kunnen quasi alle kanten uit, zij die erachter wonen : jammer maar helaas?
ik lees in het Laatste Nieuws van morgen zaterdag dat de buurt verdeelt zou zijn in 2 kampen? Zou het kunnen dat Wannes over visionaire gaven beschikt en 2 kanten bedoelt?
Alle gekheid op een stokje, ik hoop en denk dat de buurt helemaal niet zo verdeeld is als sommigen willen laten uitschijnen. Als bewoners hebben wij een gemeenschappelijk belang en wanneer we dit maximaal nastreven kunnen we er samen alleen maar beter van worden.
ze zouden ook van het Telenetgebouw een sporthal mét zwembad kunnen maken, en het bedrijf gewoon inplanten waar het hoort, op één van onze industrieparken bvb!
Als Leo Stevens stelt dat er expertise aanwezig is bij Tritel dan kan ik dat best aannemen, maar je moet je niet achter een jury verschuilen om een beslisssing te rechtvaardigen.
Ik ben van oordeel dat niet een jury maar de gemeenteraad de uiteindelijke beslissing neemt.
In het dossier Euroshopping is toch ook andere beslissing genomen dan deze welke door de jury werd gekozen.
Dat is ook terecht want een jury moet geen verantwoording afleggen en u wel.
Is het zo abnormaal dat mensen uit de buurt opteren voor een leefbaardere straat?
Realiseren de mensen die tegen de stops zijn zich voldoende dat het automobilisten uit naburige gemeenten zijn die hier door de straten razen op weg naar hun optrekje gelegen in doodlopende straten, residentieel gelegen.
Wij zijn die gasten beu, toch niet zo moeilijk om te begrijpen.
Freddy hou nu toch eens op met uw gezever over solidariteit en samenhorigheid, en zeg waar het op staat.
Alles wat u niet aanstaat is niet goed en mag er niet komen.
Iedereen moet met zijn slee overal kunnen blijven doortuffen, dat is uw motto( erg toepasselijk)
Blijkbaar vergeet men steeds te vermelden dat er al stops komen in de Duivenstraat en aan het Papenhof.
Met de aangekondigde woonuitbreiding op de site Papenhof komen er nog meer bewoners en voertuigen bij en die kunnen dan weer allemaal door onze wijk snorren.
Dat is de realiteit.
De stuurgroep die jij pretendeert te vertegenwoordigen bestaat niet meer en dat weet je maar al te goed.
Wij zullen de andere visie die in de stuurgroep aanwezig was kenbaar maken.
heeft men de gemeentegrenzen hertekent?
Beste Freddy,
als je niets anders dan zo een domme antwoorden kan verzinnen geeft dat maar enkel blijk van gebrek aan fantasie
en kan je beter zwijgen en intelligente mensen laten spreken
Beste Slis
gelijk heb je, mijn excuses als ik even mijn, jawel, fantasie de vrije loop liet. Het was maar om zeker te zijn dat alle hogergenoemde straten nog tot het Mechels grondgebied behoren.
Iemand had mij gemeld dat er een discussie aan de hand was op deze site. Ik ben daar niet zo vertrouwd mee, maar soit. Ik vind het bedroevend om vast stellen op welk niveau hier 'gediscussieerd' wordt en dat ook door een schepen en door Freddy, de zogenaamde coördinator van onze stuurgroep. Van een coördinator verwacht je objectieve informatie over de twee scenario's, en geen oproep tot het stemmen voor één bepaald scenario. Het bevestigt alleen de realiteit dat er geen stuurgroep meer is en dus ook geen coördinator meer. Jammer dat sommigen op het niveau van wijk- en stadsbeleid hem het hand boven het hoofd houden. Het zal hen waarschijnlijk goed uitkomen en we zijn op de hoogte van de politieke vriendschappen.
Helaas, de wijk is inderdaad verdeeld en dit onder andere dankzij de interventie van Freddy. Maandenlang hebben wij gewerkt aan voorstellen en compromissen, in een goede samenwerking met de stadsdiensten en het onderzoeksbureau Tritel. Het resultaat bestond uit goede scenario's voor de drie deelgebieden, met een goedkeuring van de meerderheid van de bewoners. Voor ons middengebied -met de Kleine Nieuwedijkstraat en de Caputsteenstraat- betrof het harde maatregelen. Helaas dat was niet naar de zin van Freddy -en enkele getrouwen?-en zo werd het voorstel vakkundig gekelderd. Met als resultaat een referendum -officieel heet dit buurtbevraging- waar niemand om gevraagd heeft. Met simplistische vragen die een genuanceerde realiteit verdoezelen. Met een keuze die geen keuze is voor onze wijk. Zachte maatregelen betekent dat er immers niets zal veranderen. Wij vragen immers al tien-vijftien jaar voor zachte maatregelen in onze straten. Telkens stuiten wij op een njet van de brandweer die ten alle tijde door moet kunnen, omwille van KV Mechelen. Dus zolang dat voetbalstadion daar staat wordt er helemaal niets ondernomen. Volgende zondag heb je dus de keus tussen maatregelen nemen (de stops) en niets ondernemen (de zachte maatregelen die nooit gerealiseerd kunnen worden). Stem hoe je wil, maar besef waarvoor je stemt.
Had de zogenaamde coördinator van onze stuurgroep zich niet ingelaten met het democratisch verloop van onze bijeenkomsten, dan was er geen referendum geweest en dan kon het stadsbestuur nu al het gewenste scenario in de praktijk uitwerken.
Het is jammer dat ik op sommige van deze uitlatingen moet reageren, maar ik kan het niet hebben dat enkelingen de bewoners van deze wijk een rad voor de ogen willen draaien en enkel oog hebben voor hun eigen belang. Dan vragen ze zich af hoe het komt dat stuurgroep, buurtcomité en wijk verscheurd zijn... Tja.
Het Leven Zoals Het Is:Maneblussers...op hun smalst...
Er circuleert ondertussen al een petitie in de buurt tegen het scenario met de 'harde stops', een kleine rondvraag leerde mij dat mensen niet het minste vertrouwen hebben in de 'buurtbevraging'.
Dat zegt wel wat...
hallo allemaal,
Harde of andere stops,mensen die beroepsmatig elke dag op de baan zijn en niet uit de desbetreffende buurt komen,weten niet meer hoe te rijden.Ik denk daarbij aan bussen die kinderen en/of volwassenen thuis ophalen en afzetten,hoe moet het daarmee.Rij maar eens rond je komt van de ene verkeersmiserie in de andere terecht,omleidingen,werkzaamheden met serieuse files als gevolg enz,enz.De stationsbuurt en de colomabuurt neemje rond 16.30u ook niet voor je plezier.
Door al deze problemen zoeken de mensen sluipwegen uit,met alle gevolgen vandien voor de buurtbewoners de anders zo rustige straat wordt omgetoverd tot autosnelweg.Dat daar reclamaties over komen is logisch,zelf woon ik aan een drukke steenweg en ben veel verkeer dus gewoon maar als er ergens in de buurt werken bezig zijn ja dan kan ik de steenweg niet veilig te voet oversteken.Mijnheer Stevens kan het stadsbestuur er niet voorzorgen dat de werken niet overal en tegelijkertijd bezig zijn maar stuk per stuk en wel degelijk eerst afwerken voor er elders begonnen wordt ,dit zou al veel leed besparen
zoals ik reeds zei: uitgezonderd plaatselijk verkeer invoeren en strenge politie controle hierop! politie agenten genoeg nu. als dat op onregelmatige tijdstippen gecontroleerd word houd het sluikverkeer op. en regelmatig de fiets pakken! winkels genoeg in de buurt, en als alle gezinnen hun kindjes op de fiets naar de winkel sturen, slaan ze meerdere vliegen in één klap: ze zijn ff achter de playstation achteruit, ze komen nog eens buiten, ze leren hunne plan trekken in de winkel en in het verkeer, en ze leren de waarde van geld kennen (bvb hoe weinig je nog kan kopen tegenwoordig voor 25 euro)opvoedkundig zou dat wel kunnen tellen. pa en ma zijn niet meer zo gestrest van het naar de winkel gaan en hebben tijd voor wat anders,(kinnekes maken bvb, want er lopen er toch zo weinig, en we hebben wat in te halen op onze allochtone medemens) niks dan voordelen dus.

groetjes, don kyoto
en vooral niet vergeten : de buurt, dat ben je zelf.
volgens mij en ik woon hier al 39jaar hebben sommige een verkeerde keuze gemaakt bij het huisvesten en hadden zij op de buiten moeten wonen , de caputsteenstraat is altijd al een verbindingsbaan geweest maar ja deze vegen alleen voor eigen deur en denken dus enkel aan "eigen belang".Aan de kleine zelfstandige word niet gedacht en als ik het zo lees hier hebben zelfs sommige ouders niets anders tedoen dan op hun pc te zitten wat zouden dan hun kinderen buiten gaan spelen !!!
@Bart Braeckevelt: "Het resultaat bestond uit goede scenario's voor de drie deelgebieden, met een goedkeuring van de meerderheid van de bewoners. "

Over welke bewoners gaat het? Enkel die van de Caputsteenstraat? Of is ook de ruimere buurt geconsulteerd?

Wat mij ook nog verwondert is het gebrek aan cijfers in heel dit dossier. Zijn er objectieve meetgegevens over de verkeersdruk in alle straten (makkelijk te meten met zo'n darmpjes over de weg)? Of gaat het hier zoals zo vaak weer over perceptie?
Voor de geinteresseerden, RTV heeft vandaag een stukje opgenomen voor het journaal. Hierin komt de actie die de middenstand gestart is aan bod en komen enkele buurtbewoners aan het woord. Te bekijken op RTV.
ja, ik heb het gezien, en het is absoluut gene stoef, maar geeft wel perfect weer wat de grieven zijn.bij bakker opsinjoor(2 personen!):" ik woon hierachter in de straat, en als ik naar de bakker rijd en terug naar huis wil, moet ik helemaal omrijden langs de vest!" KOMAAN HE SEG!!!!!!!
In d US nemen ze voor 100m ook de auto
Iemand vraagt naar cijfers over de verkeersdrukte. Die zijn er, objectief vastgesteld door het studiebureau Tritel, op vraag van de wijk en de stadsdiensten. Daarbij werd aangetoond dat de Caputsteenstraat en de Kleine Nieuwedijkstraat heel zwaar te lijden hebben door het sluipverkeer. Cijfers zijn mijns inziens op te vragen bij de bevoegd stadsdiensten.
Ik wil hierbij ook nog iets rechtzetten. Sommigen proberen hier paniek te zaaien door te stellen dat de wijk afgesneden wordt, dat je er niet meer in- en uitgeraakt. Dat zijn boude beweringen die niet gestaafd worden. Je kan wel degelijk de wijk in en uit, alleen moet je daarvoor misschien twee-drie straten omrijden. Met een auto lijkt me dat niet zo een karwei. De buurtbewoners worden niet gehinderd, wel zij die onze wijk gebruiken om snel(ler) van en naar de stad te rijden. Daar dient onze woonwijk niet voor. Bovendien zal het verkeer alleen maar toenemen, door de uitbreiding van Telenet en het op stapel staan van allerlei woon- en kantoorprojecten in onze wijk. Sommigen hebben het nu al ook over het eventueel vertrek van KV Mechelen en dat daarvoor woningen in de plaats komen. Of een tweede uitbreiding van Telenet? Het stadsbestuur bij monde van de burgemeester heeft stellig verklaard dat er geen nieuwe uitbreiding van Telenet komt, maar dat had de burgemeester zoveel jaar geleden ook gedaan voor de huidige uitbreiding...
Als straten zoals de Populierendreef, Bakelaarstraat, Kluisstraat... wat meer verkeer krijgen in het 'harde' scenario, dan zal dat enkel het verkeer zijn van mensen die ter plaatse moeten zijn, niet het doorgaand verkeer dat wij nu dagelijks moeten slikken. Het gaat om een kleine herverdeling van de lasten. Dergelijke solidariteit past toch in het gemaanschappelijk belang van de wijk, zoals ik hierboven mag lezen?
By the way, onze voorkeur voor harde maatregelen is niet zomaar ontsproten aan een fantasierijk brein. Het gaat om bittere noodzaak, omwille van het almaar toenemende verkeer en de bijhorende onveiligheid en omdat de zachte maatregelen er nooit zulllen komen in onze straten, voor de brandweerdoorgang voor KV Mechelen.
Het wordt zondag dus kiezen tussen harde maatregelen nemen of niets aan de situatie veranderen...
Ik heb helemaal niets te maken met de problemen in jullie woonomgeving,maar ik volg aandachtig,als neutrale waarnemer,de discussie. Ik kan er niets aan doen maar heel deze situatie begint meer en meer "Zaventem" trekjes te krijgen. Oostrand,westrand,zuid-en alle andere randen. Hoe dan ook, ik wens iedereen veel wijsheid toe. Ik duim voor een oplossing naar ieders tevredenheid...
Een mooie tussenoplossing zou er in bestaan de paaltjes van de harde maatregelen te plaatsen maar dan het type paaltjes van in de binnenstad (verzinkbare paaltjes) die enkel omhoog staan tijdens de spitsuren...
Ach, ik blijf toch nog steeds bij mijn eerste besluit zeker géén harde stops!

Nu wat betreft die reportage, dat kwam werkelijk heel slecht over, en een duidelijke uitleg over de situatie was ook helemaal zoek. Ik sprak vanmiddag met een buitenstaander, die wel de reportage toevallig had gezien maar hij begreep helemaal niet wat er nu eigenlijk allemaal aan de hand was.
Dat zegt wel genoeg zeker, hé.
De interviews bij de bakker waren idd zeer triestig, ik vind het heel jammer dat men op die manier gewoon slechte en verkeerde informatie geeft.
@Els:Mag ik mij als buitenstaander nog heel even moeien? Alleen maar om te zeggen:let op met die verzinkbare paaltjes. Op vele plaatsen (o.a.Lier)hebben de bewoners daar heel slechte (en kostbare)ervaringen mee.
Ik lig er wakker van
Ik heb echt sterk de indruk dat sommige van mijn buren nog geloven in sinterklaas.

Dat de harde stops minder verkeer zullen teweegbrengen, is klinkklare onzin. Geloof je nu echt dat mensen gaan omrijden omdat er stops zijn?

Ik vrees dat de bewoners van de Populierendreef en de Sint-Gommarusstraat heel wat meer verkeer zullen slikken dan vandaag. Je zal daar maar wonen.

Nee, dan blijft alles beter zoals het is. En zij die er anders over denken, kunnen beter op 'den buiten' gaan wonen.
Voor het ganse gebied werd een druktebeeld opgemaakt zowel voor de ochtend- als avondspits. De ochtendspits ligt tusse, 7.30u en 9.30u, de avondspits tusseen 16 en 18 uur.
Tijdens de ochtendspits werden in de Kleine Nieuwedijkstraat 230 voertuigen per uur geteld richting Caputsteenstraat en 90 in de andere richting.
In de Caputsteenstraat werden tussen de 250 en 300 wagens/uur geteld richting Liersesteenweg en tussen de 270 en 410 van Liersesteenweg weg. Een belangrijk deel van dit verkeer heet de parking van Telenet als bestemming.
In de avondspits noteert men ongeveer dezelfde aantallen. De Kleine Nieuwedijk zo'n 210 voertuigen/uur richt kerkhof en Grote Nieuwedijk en 130 voertuigen richting Caputsteenstraat. Uit de studie blijkt dat de drukste uren deze zijn van 8 tot 9 uur en van 16.30u tot 17.30
Wat de scenario's betreft is het duidelijk dat het in scenario 1 absoluut niet gaat om het herverdelen van lasten maar om het creëren van nieuwe bijkomende lasten. Bijkomende lasten die geen oplossing bieden aaan het probleem en die de leefbaarheid van de wijk in alle facetten alleen maar verder in het gedrang kunnen laten komen.
De enige echte oplossing voor onze wijken bestaat er in te werken aan een vlottere doorstroming op de vesten en het wegwerken van een aantal knelpunten zoals bv het beruchte kruispunt van Nekkerspoel. Dit komt alle Mechelaars ten goede. Ook moet men nadenken alvorens vergunning te verlenen aan bedrijven om zich in woonzones te vestigen zeker als er voldoende plaats is op daartoe speciaal voorziene plaatsen. Donderdag starten de werken voor de uitbreiding van Telenet. Eens de werken voltooid, begin 2007, verwacht men dat dagelijks zo'n 2000 wagens de parking zullen op- en afrijden. Dit is, of we het nu willen of niet, "bestemmingsverkeer".
Met de directie van Telenet en het stadsbestuur werd onderhandeld om de gevolgen van deze uitbreiding maximaal te beperken voor de woonwijk. Zo werd afgedwongen dat na de werken de parking van Telenet ondermeer toegankelijk zal worden via de Liersesteenweg zodat er een ontlasting komt van de Caputsteenstraat. De uitrit van de parking in de Caputsteenstraat zal zodanig aangelegd worden dat het fysiek onmogelijk zal worden om vandaaruit nog richting Nieuwedijk te rijden. Dit zal ongetwijfeld een positief effect hebben op de buurt. Personeel en klanten van Telenet zullen op die manier meer verplicht worden de "grote" assen te gebruiken terwijl de wijk voor alle bewoners vrij toegankelijk blijft.
Ik vind het een schande dat Freddy zo zwaar wordt aangepakt door sommige bewoners. Het ergst van al is dat ze aan hun eigenbelang denken.

En dat terwijl Freddy net de enige is die iets van mobiliteit kent. Sommige mensen op deze blog moesten zich diep schamen!
Ik kan Freddy gelijk geven. Pak de oorzaak van het sluipverkeer aan, nl. de slechte doorstroming op de belangrijke verkeersassen. Dan zullen de mensen die kleinere straatjes niet meer opzoeken. Dan hoeven er ook geen harde maatregelen te komen.
Die draad van een kruispunt aan Nekkerspoel, zou eerst moeten aangepakt worden. Op het spitsuur rijd ik door het centrum, dat is stukken sneller dan aan Nekkerspoel in de file gaan te staan.

Maar ja, Nekkerspoel is ingericht door het Vlaamse gewest, of was het de provincie, of was het boer Pier, of tante Jeanne, ... Het is niet de stad Mechelen, dus is het goed en kon dit niet vermeden worden.

Eigenlijk is het spijtig dat ik een kruispunt dat werd heraangelegd begin jaren '90 (als ik me niet vergis), gewoonweg niet voldoet.
Ik ben een paar dagen niet komen kijken en het niveau van discussie zakt wel dieper en dieper. Een kleuterschool haalt een hoger niveau.
Natuurlijk denkt iedereen aan zijn eigen situatie, altruïsme is een theorie, geen praktijk.
Enfin, dit gezegd zijnde, ik blijf erbij dat het scenario met harde stops de buurt overbelast. Want laat nog alle 'sluipverkeer' van zgn. villawijkbewoners verminderen, wat wel blijft is dat de plaatselijke bewoners (lees alles achter de spoorwegbrug) bijna geen uitweg meer hebben.
Voeg daar nog het RUP Papenhof en Bonduelle aan toe, en de gevolgen voor o.a. Nekkerspoelstraat én kruispunt zijn duidelijk.
Wat gebeurt er trouwens als het brandt achter de spoorweg? Komt de brandweer door de file aan Nekkerspoel?
Als iedereen een beetje redelijk blijft, kan dit echt wel opgelost worden door de zgn. 'zachte' maatregelen. De wijkbewoners geraken nog overal en de doorgaande auto's hebben er geen baat meer bij om via de achterliggende straten te rijden door de vertragende maatregelen.
@Marie: Dit is nog altijd een negatieve redenering. De mensen nemen nu deze wijkstraten omdat ze sneller zijn dan de grote assen. Jij zegt maak deze wijkstraten trager, ze zullen de grote assen dan wel nemen. Maar door dit extra verkeer worden de grote assen nog trager.

Als je de grote assen sneller maakt, neem je de oorzaak weg en is iedereen gelukkig. Ook de mensen van buiten de wijk die deze assen gebruiken.
@jc dat klopt, maar om de assen sneller te maken moet je niet de wijkstraten afsluiten. Dan moet je andere oplossingen bedenken en ik ben daar geen specialist in, anderen wel.
Dus : een andere studie, heraanleg van Nekkerspoelkruispunt (vervangen door een rond punt vb., trouwens dat kan over de hele ring in Mechelen een oplossing zijn, in de kempen kennen ze daar iets van).
Soit, zolang ik moet gaan stemmen, zal het voor scenario 2 zijn.
Het scenario van de harde stops is weldoordacht en zal het doorgaand verkeer in onze wijk onmogelijk maken. géén doorgaand verkeer betekent wel véél minder verkeer in alle straten van onze wijk.
Scenario 2 is als een pleister op een hout been: het kost de hardwerkende mechelse belastingsbetaler enorm véél geld; het zal leiden tot een drukker verkeer in de zijstraten (om de zachte verkeershinderende maatregelen te ontwijken). Bovendien krijgen we géén zekerheid of het stadsbestuur de nodige middelen zal ophoesten !!!

Scenario 1 zal leiden tot méér rust in onze wijk. Huizen in straten met minder doorgaand verkeer , hebben véél meer waarde dan huizen langs drukke verbindingswegen. Scenario 1 zal onze woonwijk enorm opwaarderen tot een woonkwalitatieve omgeving met véél minder lawaai, méér verkeersveiligheid en milieuhinder. In feite moet iedere huiseigenaar in onze wijk stemmen voor scenario 1; idem dito voor iedere zwakkere weggebruiker (fietsers, voetgangers,...) in onze wijk; idem dito de wijkbewoners die in een rustige omgeving willen wonen
minder milieuhinder
@natan: Hoeveel is 'enorm veel' geld precies? Niemand blijkt dat te weten.
Plannen ontvangen: plan met paaltjes absoluut onrealistisch; hoe halen ze het in hun hoofd van 2 achtereenvolgende bruggen/tunnels (KL.N Dijk en Caputsteenstraat) af te sluiten.
Bovendien dat stukje enkelrichting op de Liersesteenweg, daar moet je toch wel enorm slim voor zijn, man man man toch wat een miserie..., om nog niet te spreken van de overlast die op de ring EN elders zal gecreëerd worden,...duidelijk dus maar 1 scenario dat haalbaar is...
@ dc Voor alle duidelijkheid: stukje éénrichtingsverkeer in Liersesteenweg slaat niet op de grote baan "Liersesteenweg" maar op het straatje parallel aan de kant van de Marokkaanse groentewinkels (overkant van de gevangenis): dit straatje is nu reeds eenrichtingstraat
@ de juiste kostprijs weet ik ook niet ...het is het stadsbestuur die in zijn begeleid schrijven bij tweede scenario wijst op de hoge kostprijs...het tweede scenario leidt ook tot véél minder parkeerplaatsen in onze wijk ....
Dus nog een reden om te kiezen voor scenario 1 met de harde stops
Bedroevend om te lezen hoe sommigen hier cijfers manipuleren om toch maar gelijk te krijgen, om toch maar hun straat te vrijwaren van verkeer. Dat heet waarschijnlijk solidariteit.
Merkwaardig dat volgens de Heer Frans alleen de Heer Freddy iets kent van mobiliteit. Goed om weten dat de voorstanders van harde maatregelen allemaal onbekwaam zijn en enkel hun eigen belang willen dienen. Dat getuigt van niveau.
Ik lees hier ook dat zachte maatregelen voldoende moeten zijn.
Besef dat zachte maatregelen niet mogen in straten die het stadion van KV Mechelen omringen. Al tien-vijftien jaar stuiten wij dienaangaande op een njet vanwege de brandweer.
Daar zal niets veranderen en alles bij het oude blijven. En dat er wel deglijk iets moet veranderen is het enige waar bijna iedereen in de buurt en wijk het over eens is.
@ Bart Proficiat !!!! uw reactie getuigt van enorm hoog intellectueel niveau en hoog altruisme-gehalte...
mag ik even een vergelijking maken: Als je een huis koopt vlak onder de startbaan van zaventem , koop je dit veel goedkoper dan als je 10km verderop een huis koopt. Als je daarna begint te klagen dat uw huis minder waard is en dat ze dringend die startbaan moeten verleggen, kan je dit moeilijk een sociaal overwogen motief noemen.

Reeds meer dan 20 jaar passeert er meer verkeer dan wenselijk in de caputsteenstraat(zo lang ik het mij kan herinneren maw). De meeste mensen wisten dus waar ze aan begonnen toen ze daar een huis kochten. Nu beginnen over de waarde van uw huis is dus redelijk egoïstisch, je hebt er al minder voor betaalt.

Trouwens : ik woon op de Liersesteenweg, wie denkt er aan de waarde van mijn huis?

Om dit even te duiden: Ik ben absoluut voorstander dat er meer verkeer langs ons huis komt. Liersesteenweg blijft een verkeersader. Maar eerste werk is wel de verkeersaders vlotter maken, voor je de wijken afsluit. Als er wat meer verkeer komt op het stuk ring tussen Liersesteenweg en nekkerspoel wordt het sneller om de paaltjes uit de grond te gaan vijzen dan om hier aan te schuiven.
Leuk om lezen op dit forum, ik woom om de hoek en als ik naar de bakker ga met de auto moet ik omrijden, met de fiets of te voet moet dat toch ook kunnen met wat goede wil.
Het zwanske van Franske: ga naar de buiten wonen, goe Franske als je der nog zo een weet lezen wij het wel
een stop plaatsen is het eenigste oplossing die het stad kent.

t'is nu al een ramp als ge ergens wilt graken.
Bart, als je beweert dat cijfers gemanipuleerd zouden zijn, wil dan ook de intellectuele eerlijkheid hebben je bewering te staven.
Ik heb dit hier allemaal gelezen en ik kan er alleen maar uitmaken dat mensen hier wel hun bezwaren komen neerleggen, maar dat ze niet eens de moeite gedaan hebben om naar de vergadering te komen op 3 november laatstleden op KV Mechelen. Anders zouden ze die cijfers( die zijn daar bekend gemaakt door de mensen van Tritel, die daar een telling van gehouden hebben) wel geweten hebben en dan hadden ze ook hun naam kunnen opgeven zoals andere die daar wel aanwezig waren wel gedaan hebben.
Zo werd je bij alles wat er gaande is geweest de laatste maanden, op de hoogte gehouden en had je ook naar de verschillende vergaderingen kunnen komen die door de stad hieromtrent georganiseerd werden.
Nee maar het was de ver van mijn bedshow en nu worden we ineens gewekt met "wow' wat is er nu aan de gang. En maar klagen en mieseren, maar eens denken aan de medemens dat kunnen we niet, want de auto blijft aan hun poep vastplakken.
Zo zijn er ook de zelfstandigen die klagen via de kranten om hun brood te kunnen verdienen, nochtans zijn die mensen nog altijd bereikbaar zelfs als ze natuurlijk naar dat plannetje willen kijken maar dat is ook al zo moeilijk.
Ik vind dus niet dat de wijken gesplitst worden en er is tegen ons gezegd dat wijkbewoners recht hadden op het gebruik van de straten anders was men egoïst. Dus waarom wij alle last en andere niet! Dat slaagt pas op egoïsme, zolang ze maar niet door mijn straat gaan rijden. De bedoeling is de mensen die van de wijk zelf zijn "weten" welke straten ze moeten gaan gebruiken om in de wijk hun weg te banen, enkel de mensen die niet in deze wijk of zelfs gemeente wonen zouden daardoor gemeden worden in onze straten.
De reacties van de bewoners zijn redelijk duidelijk. Geen verkeer meer, het is onze wijk, onze huizen zijn minder waar, ... Ok, sluit de boel af en laat ze belastingen betalen op deze meerwaarde. Die kan gebruikt worden om de grote assen eens doordacht in te richten. Dus niet het zoveelste experiment van een zg. expert, maar een oplossing die werkt. Helaas weet ik maar weinig plaatsen waar men dergelijke oplossing kan vinden.
Ik zal tijdens de spits wel mijn weg banen door het centrum, als ik van noord naar zuid moet. Tot men natuurlijk daar ook stops gaat plaatsen. Men zal wel een studiebureau optrommelen om daar een veel te duur rapport over te schrijven.
Hoe oud is het plannetje waarop de senario's getekend zijn? Men spreekt er nog van Groentemark. Er zijn straten die niet bestaan (kijk maar rond de Groentemarkt)en het kruispunt aan Nekkerspoel is verkeerd getekend (2 lichten en een brug tekort). Hopelijk hebben ze hierop geen computersimulatie gedaan?
De Groentemarkt is de Nekkerhal en die is oorspronkelijk gebouwd om de groentemarkt van op de Zandpoortvest te vervangen, maar is daar nooit voor in gebruik genomen, voor de hoge kosten die dat met zich zou meebrengen.
De grote assen aanpassen is wel een provinciale zaak en dat kan nog jaren duren en we zijn nu al jaren aan het wachten om onze straten terug leefbaarder te maken en dag na dag komt er meer en meer verkeer door, en die zachte maatregelen komen er toch niet in "alle" straten maar daar hebben jullie ook geen gehoor voor, zolang dat "mijn" straatje maar mooi en fijn om wonen blijft de rest kan stikken in het verkeer, die zijn dat toch al gewoon dus....
Nee, maatregelen voor "iedereen" dat is het eerlijkst!!!
@jef : maatregelen voor iedereen : inderdaad. En niet alleen voor de mensen uit de Caputsteenstraat.
Remember de de Nekkerhal : die is gezet om de oude groentehal op de Zandpoortvest te vervangen, maar toen lag er nog géén weg langs!! De boeren hebben toen gezegd dat ze daar niet naartoe wilden/konden. Dus : de groentemarkt verhuisde naar de Veiling en Mechelen had geen vroegmarkt meer.
(kwakkels verspreiden over het teveel kosten ervan OM het een groentehal te laten zijn - al heeft dit nu hiermee niks te maken- is wel een beetje onnozel enkel om je gelijk te halen)
Ik vraag me trouwens af : als de zachte maatregelen al niet mogen van de brandweer, waarom dan harde maatregelen zodanig dat de rest van de "wijk" niet meer snel bereikbaar is. (ik vraag me nog altijd af wat sommigen met wijk bedoelen, ik denk niet de hele buurt maar enkel hun straat). Mogen de huizen in mijn "wijk" dan afbranden omdat de brandweer er niet snel genoeg geraakt? Of dat
die of dat was een foutje....
Als buitenstaander van "de wijk" kan ik wel de discusies verstaan,maar het is overal hetzelfde wees daar maar van overtuigd.Wij zijn dagelijks op de baan met begeleid busvervoer,rij maar eens mee overal wegenwerken,overal overlast ,straten die anders rustig zijn moeten nu duizende auto's verteren,files enz.Het is nergens nog rustig en veilig,vorige keer heb ik al gezegd ik woon zelf aan een drukke steenweg maar als er ergens werken bezig zijn dan kunnen wij te voet bijna niet meer oversteken door al het verkeer dat bij ons passeert.Wel moet men zien dat de brandweer,ambulance en politie tot aan elke woning geraakt dat is wel evident denk ik zo woon maar aan de verkeerde kant van de blokkade en je hebt dringend de hulpdiensten nodig.Maar zoals vele weten roept en blaast het gemeentebestuur van Mechelen nogal veel,mocht er zo iemand in jullie buurt wonen zou deze discusie nooit gevoerd worden.
Hopelijk loopt het voor jullie allemaal goed af.
@ marie: dat van de groentemarkt was om even duidelijk te maken aan Robby waar het over ging met de bedoeling van "groentemarkt" op dat plan, maar geen gezever.
En "wijk" daar behoren alle bewoners van alle straten die op de vergadering op KV Mechelen zijn uitgenodigd geweest.
De stops die er kwamen, waren met een sleutel die direkt weg te nemen en de mensen van de politie hadden ons direkt ervan verwittigd dat de hulpdiensten er wel degelijk direkt door konden rijden zonder problemen voor welke kant ook. Maar ja dat was op de vergadering van de stad in zaal zeeridder, waar u ook niet aanwezig zal geweest zijn, daar heeft de stad zelfs de moeite voor gedaan en als bewoner kon je daar je grieven en gedachten op tafel leggen en werd er geluisterd.
Maar iedereen zit te zagen dat de kinderen niet meer veilig naar school kunnen met de fiets dat ze dagdagelijks bijna omver worden gereden, dat er veel te veel verkeer door de straat rijdt, dat er zelfs files ontstaan in hun woonstraten tijdens de spits, maar hun auto laten, owé, nee hoor, dat kan niet.
Er zit namelijk ook een school tussen dat traject waar jullie zoveel commentaar op hebben, en er zijn kindjes die bijna van de kant gereden worden als er een bus en een paar wagens elkaar moeten kruisen, maar dat is allemaal niet erg hoor, dat zijn toch de mijne niet want ik doe die veilig met de auto naar school. Denk is aan de kinderen ook a.u.b.. Het is niet alleen op straat spelen maar ook veilig naar schoolgaan, dat telt hier ook mee.
groot gelijk jef, maar daar zijn ze wel allemaal olympisch doof over!
mijn zonen zijn naar st pieterschool geweest, (ik heb ooit in de caputsteenstraat gewoond)en het was toen al erg met al het verkeer dat uit katelijne gevlogen kwam. het verkeersplateau moest toen soelaas bieden,maar het is nu nog gevaarlijker (vind ik) nu het kruispunt op het niveau van het voetpad is getild.
wij hebben zo dikwijls gezegd dat het verkeer moest vertraagd worden van voor de bocht, in plaats van op het kruispunt zelf.
en inderdaad, de mensen moeten wat meer vertrouwen in hun kindjes hebben, vanaf het derde leerjaar kan een kind toch deftig fietsen? en een vlaggetje achterop hun stoeltje om ze goed zichtbaar te maken? de scholen zelf mochten dat ook wat meer promoten vind ik.
Jef weet wel het verschil tussen Nekkerhal en Groentemarkt, woon zelf al 30 jaar in de buurt. Maar hoe oud is deze kaart? Hoe kan je hierop verkeer simuleren als je al van een verkeerde kaart vertrekt? Ik kan meer dan 5 fouten vinden op deze kaart. Waarom geen fietspad op Nieuwendijk?
te smal, de bussen moeten kunnen kruisen
@jef : mijn kinderen gààn in de Caputsteenstraat naar school en daarvan al 5 jaar MET DE FIETS en ik ga met de trein werken naar Antwerpen en TE VOET naar het station.
En ja: toen ze nog heel klein waren bracht ik ze met de auto naar de vooropvang van de school en ging ik met de auto werken. Dit om hen wat later te kunnen brengen en wat vroeger te kunnen afhalen (ze zaten lang genoeg in de opvang). De denigrerende toon van u is echt niet nodig. Een beetje genuanceerd nadenken mag wel.
Enfin, na veel gezever en geleuter zal zondag de zgn. beslissing wel vallen.
En in beide gevallen is het de verkeerde.
Intellectuele eerlijkheid, Freddy? Tritel telt in de ochtendspits 560 wagens in de Caputsteenstraat, de meeste daarvan komen uit de Kleine Nieuwedijkstraat. In de avondspits zijn er dat zelfs 609. Met de nakende uitbreiding van Telenet wordt nog veel meer, aangezien er daar zo'n duizend wagens bijkomen, waarvan een -groot- deel ook dezelfde sluipwegen zal gebruiken.
duizend wagens bij door de uitbreiding van Telenet ? een reden te meer om te pleiten voor het scenario van de harde stops !!!
Én Telenet opleggen om een ontradend beleid te voeren tov werknemers die met een wagen komen, of mensen uit Mechelen aan te nemen of gratis treinabonementen aan te bieden, wat dacht je daar van?
Dat was in het eerste deel van de bouw van telenet ook het geval, dan hadden ze plannen getekend met aan telenet, het zogenaamde telenetstraatje een verhoogde berm te plaatsen zodat de linksaf beweging richting de wijk onmogelijk gemaakt werd, maar tijdens de effectieve werken is dat ineens verdwenen en konden de mensen gewoon de wijk volop benutten, Indertijd hebben ze ook gevraagd om die maatregelen te nemen, dat het personeel gemotiveerd werd het openbaar vervoer te gebruiken en ik denk als er 5% van de telenetters dat gebruiken dat het veel zal zijn, dus als deze mensen die er nu momenteel werken er al geen gebruik van maken, dan zal de volgende generatie dat ook wel niet doen zeker. Je kan veel vragen aan telenet, maar ze doen toch geheel hun zin. Dat zijn wij met de jaren ook al gewoon geworden.
Mag ik nog eens herhalen wat Aelfraedt op 11/02 12:07:36 zei: als de stad de Zavelenberg afsluit, wordt het nog erger.
@natan bedankt voor de verduidelijking wat betreft enkelrichting Liersesteenweg. Het plannetje was hier toch niet zo duidelijk, en met alle andere halve gekheden, had ik al gevreesd...
nog drie nachten slapen om een positieve stem uit te brengen pro woonkwaliteit in onze wijk
Bart de telling van Tritel loopt in de ochtendspits van 7u30 tot 9u30 en 's avonds van 16 uur tot 18 uur. Dat is dus telkens 2 uur 's morgens en 2 uur 's avonds. Lees nu nog eens mijn gegevens waarvan je beweerde dat ze gemanipuleerd waren en lees dan jouw antwoord? Waar is de intellectuele eerlijkheid?
De cijfers van Telenet moet je nog eens opzoeken of opvragen want die zijn ook fout. Weer een toevallige vergissing ?
Iedereen heeft recht op een mening en een standpunt maar blijf aub eerlijk in de informatie.
Het heeft lang geduurd maar vanavond was het dan zo ver: de eerste pamfletten in de brievenbussen met de oproep om voor scenario 2 te stemmen... Blijkbaar proberen ze op de mensen hun gemoed te spelen door te beweren dat je "aan je bewegingsvrijheid" moet denken..
'k stel voor dat alle voorstanders van scenario 2 zondag komen stemmen met de wagen (want ze willen daar toch overal mee naar toe kunnen rijden zelfs al is het maar om de hoek) en de voorstanders van scenario 1 komen te voet of met de fiets: eens zien wie dan het meeste bewegingsvrijheid heeft!!
@els- is dat daar echt zo een wijkkermis dat ze daar van make?! ja wadde..en dan moet het nog keus worden.
Voor je op Telenet begint te schieten: daar komen heus geen 1000 mensen bij,laat staan 1000 wagens.
Het nieuwe gebouw is hoofdzakelijk om de mensen die er al werken de plaats te geven om hun werk te kunnen doen.
die meneer Braeckevelt is nen dikke leugenaar en bedrieger. Hier is ne journalist aan mijn deur geweest en dien had een papier bij van Braeckevelt gekregen waarop stond dat er op de Pidpa-Orlians terreinen 300 gezinswoningen gaan komen en dus nog 250 autos extra. Ik heb da aan de stad gevraagd en daar komen minder dan 50 huizen. Die mens vertelt overal blaaskes om de mensen schrik aan te jagen
Beste Karel,

Het is ontstellend om vast te stellen hoe mensen gebruik maken van deze site om er op los te schelden en mensen in een verkeerd daglicht te stellen.
Waarom veronderstelt u dat ik dat papier geschreven heb? Dat papier is opgesteld dor meerdere mensen, op basis van bevindingen van de stuurgroep mobiliteit, waar zeker ook enkele van uw vrienden-medestanders deel uitmaken.
Freddy, eigenlijk heb ik geen zin meer om in te gaan op je aantijgingen. Toon jij nu maar eens objectief aan hoe het scenario met de harde maatregelen voor meer overlast zal zorgen. Dat jij tegen dat scenario bent en dat jij willens nillens overal je mening wil doordrukken weten we al lang. Je kan tegen harde stops zijn omdat je denkt dat het lastig is enz. maar ik denk dat iedereen wel weet dat er daardoor minder verkeer zal zijn. Of zijn al die mensen van de stadsdiensten en Tritel dan onbekwaam? Nee, toch, wees dan toch zo 'intellectueel' eerlijk om toe te geven dat jij niet wil dat er een stukje overlast herverdeeld wordt over de hele wijk. In het algemeen belang van de buurt vanzelfsprekend.
Wees gerust, met je populistische uitingen zal je beter scoren dan ik.
Ik heb nu toch nog eens gereageerd, maar dit is dan ook de laatste keer.
Els. Goed voorstel. Dat heb ik ook al kunnen vaststellen, hoe sommigen naar buurt- en wijkvergaderingen komen met hun auto, zelfs al is het maar twee straten ver, en op die vergaderingen klagen dat er te veel verkeer is. Het is soms moeilijk, mar niet onmogelijk om vastgeroeste gewoontes te veranderen.
Bart je draait steeds de rollen om. Jij stuurt nu al maanden verdachtmakingen allerhanden en gratuite beweringen. Ik hou mij strikt bij de dossiers en geef concrete informatie, cijfers etc. die allemaal kunnen gestaafd worden. Jij beschuldigt mij telkens van manipulatie terwijl jij en jij alleen systematisch bewust ? verkeerde cijfers en informatie verspreid. Draai dan ook de rollen niet steeds om en probeer de buurt op realistische basis van je gelijk te overtuigen. De kernvraag is of de stops de overlast die mensen vandaag ervaren effectief gaat beperken en of de gevolgen voor de brede buurt in verhouding staan tot de vermindering? De problemen gewoon nog verder gaan spreiden, duizenden mensen gaan opzadelen met toch wel erg grote omrijtijden en het verkeer gaan sturen door straten die nog minder aangepast zijn of vandaag al effectief het verzadigingspunt bereikt hebben lijkt mij geen oplossing. Wat geen oplossing is voor een gemeenschap is dus ook niet solidair.
Wat al die domme berictjes betreft van mensen die met de wagen naar de bakker willen rijden of zelfs nu al naar vergaderingen is pas pure demagogie. Het gaat in bijna alle gevallen om gecombineerde mensen. In de wijk wonen vele gezinnen die duizend dingen moeten trachten te combineren. En het gebruik van de wagen is meestal pure noodzaak. Hier wonen ook veel oudere mensen die slecht te been zijn, hier wonen families verspreid in de buurt die elkaar helpen. Hier wonen meer en meer kinderen die willen kunnen spelen en vandaag kan dat nog in beperkte mate in straten die nog relatief verkeersrustig zijn. Maak er morgen eenrichtingsstraten van en je krijgt autostrades. Eenrichtingsstraten kan je ook niet meer afsluiten voor feesten of de zomerse speelstraten.
Ik wil graag met jou en iedereen in debat gaan over het dossier maw de bal spelen en niet de man. Dus stop er mee en bekijk nu eens eindelijk op een objectieve manier het scenario dat voorligt. Je bezit geen wagen maar leef je toch eens in in de situatie van de talrijke families die hier wonen en evelueer dan al een intelligent man wat de conseqeunties zijn en weeg dan, niet alleen voor jezelf maar in functie van de gemeenschap, de voor en nadelen voor iedereen.
Ik lees hier net de krant en ik moet vaststellen dat het tegenwoordig erg gesteld is met de wagens van tegenwoordig. Vroeger konden die nog naar de kust en naar de ardennen rijden maar nu gaat dat niet meer, ze kunnen nu zelfs al geen drie kilometer meer omrijden, ik zou al blij zijn dat ik die drie kilometer niet moest lopen.
En die meneer van verkeer, ik kan ook niet geloven dat die deel uitmaakte van de stuurgroep verkeer , die kan door paaltjes heen rijden, een echte goochelaar wel dan. Ik heb altijd geleerd dat als men iets dichtdraaid zoals bijvoorbeeld een kraan dat er dan niks meer uitkomt, dus ook geen water, maar volgens die meneer is dit een illusie.
En dan willen ze laten blijken dat die neemt 500 auto's, want daar bestaat ook al discussie over(thans volgens mij zijn het er heel veel, langs de "sluipas"), dat die dan allemaal door die kleine straatjes gaan rijden, wees logisch genoeg om te weten dat dit pas een illusie is.
Als ik dit artikel lees kan ik alleen maar zeggen, dat de mens die het eerlijkst is geweest en echt zijn keuze met goede argumenten heeft gestaafd die meneer was van voor de stops.
Vanmorgen 10 minuten staan aanschuiven om van de Grote Nieuwedijkstraat de Nekkerspoelstraat in te kunnen. Op het stukje tussen het Sint-Pietersschooltje en de Nekkerspoelstraat moeten fietsers over het voetpad - of links van de auto's richting stad omdat het er te smal is. Mag ik me dan zorgen maken over de harde stops op de Caputsteenstraat en de Kleine Nieuwendijk? Uiteraard, denk ik zo: iedereen uit de driehoek Boerenkrijgstraat-Nekkerspoelstraat-Grote Nieuwedijkstraat die 's ochtends richting Mechelen-Noord moet, mag mee in deze konijnenpijp komen aanschuiven. Inclusief de nieuwe bewoners van de binnenkort te bouwen Papenhof-wijk. Zie http://www.stadmechelen.be/...
@Joeri: Inderdaad, als het daar nu al zo'n heksenketel is, wat wordt het dan binnenkort? Ook de bewoners van de straten voor de paaltjes zullen dan mee moeten aanschuiven in dezelfde flessenhals !!! Daarom ben en blijf ik absoluut tegen de harde stops.
Beste Bloggers,

Ik roep iedereen op om even een halve meter van het PC-scherm te gaan zitten en de geposte reacties eens te bekijken.

Een aantal mensen kunnen het blijkbaar niet hebben dat er een andere mening over een onderwerp kan bestaan, en dat die in de hoofden even waardevol kan zijn als enig andere mening. En daarom gaan we maar eens lekker persoonlijk bekvechten. Dat heen-en-weer geblogvecht vertelt veel over de auteurs en minder over het onderwerp van deze blog.

Iedereen heeft zondag het recht een eigen mening in een anonieme stemming te uiten, of om dat juist niet te doen. Iedereen heeft het recht om anderen hun standpunten te verduidelijken om in gezonde dialoog tot een vergelijk of een verstandhouding te komen. Niemand heeft het recht om in een hoogoplaaiende polemiek mekaar in het openbaar persoonlijk de grond in te boren. Dat is beneden alles.

Ik wens verder geen enkele reactie op mijn post, en wens mij neutraal op te stellen in de hele discussie. Zondag zal ik mijn stem wel uitbrengen. Tot dan.
zijn het alleen bewoners van die wijk die mogen gaan , of is dit voor alle mechelaars?
Stem Scenario 2!!! Met scenario 1 ben je 2 maal de dupe: niet alleen beperkt je je eigen bewegingsvrijheid (ook die van anderen, het sluipverkeer, maar dat is natuurlijk de bedoeling), ook verplaats je het probleem naar elders (vooral ring), en zij die voor scenario 1 denken te stemmen, denken die zelf nooit "elders" te komen, dus m.a.w., kan je zelf op een ander ook nog eens langer aanschuiven... (en heus ik gebruik nu al zo veel als het kan mijn fiets, voor naar het werk (via station) en steeds voor naar de binnenstad te rijden)
Wat ik hier leuk vind is het feit dat iedereen het zo druk op de Grote Nieuwedijkstraat vindt, maar hebben die mensen al eens aan de Caputsteenstraat in de file komen staan? Ze hoeven dan nog niet op de grote assen te zitten om al in de file te staan, je begint al in de woonstraten zelf en niet alleen de Caputsteenstraat vanvoor, maar ook op de Kleine Nieuwedijkstraat sta je al voor een groot stuk stil. Maar nu zit het probleem zich aan de kant van de Liersesteenweg voor te doen en dan wordt het eigenlijk in twee gedaan, dat het gedeelte smart wordt. Is dat geen fijn idee? En wat als ze nu eens het leuk idee zouden uitvoeren van sommige mensen van de kanten van de paardekerkhofstraat en omgeving, om het eerste gedeelte van de Grote Nieuwedijkstraat enkelrichting te maken en dan de kalverenstraat ( ook enkelrichting) te gebruiken om terug naar de Grote Nieuwedijkstraat te rijden aan de school Sint-Pieter? Dat plan hebben andere bewoners van drukke straten ook direct in de kiem gesmoord, omdat die al dat probleem kende om zoveel verkeer in hun woonstraten te krijgen!!!
En dat zijn namelijk ook tegenstanders van de stops die dat plan uitgedacht hadden, dat laat zien hoeveel ze inzitten met de medemens van hun buurt.
Freddy & Frans & co, hou nu toch ne keer op met mensen aan te pakken die onafhankelijk werken, zonder politieke vriendjes...
Daarnet hebben we een test gedaan om volgens het plan van senario 1 te rijden, maar eenvoudig is het helemaal niet. Vanaf de Pasmolenstraat naar Lierse steenweg via Sint Rumoldustraat dat is wel gelukt, maar terug komen is wat anders. Eigenlijk hebben we geen duidelijke weg terug gevonden.... Het kan toch niet dat we helemaal moeten rondrijden langs de Zwartzustersvest en zo via Nekkerspoel en Grote Nieuwendijkstraat om terug in de Pasmolenstraat te geraken !
ik zou zeggen, gaat allemaal eens proberen, tis nu spitsuur! hahaha
manne manne toch..
@kris: Wel,is dat dan zo belachelijk ?
Bij nader inzien denk ik dat ik toch maar ga stemmen; en meerbepaald voor de 'zachte' maatregelen, zelfs al kosten deze evenveel als het BNP van Bolivië.
Een paar keer in de maand maak ik namelijk ZELF deel uit van dat zgn 'sluipverkeer', en no way dat ik tegen mijn eigen handige binnenweg ga stemmen.
belachelijk omdat het kiezen is tussen cholera en de pest.optie1. ofwel gaat er niks gebeuren aan het sluipverkeer, want als je nadenkt, een verkeersdrempel of andere remmers zijn voor iemand die binnendoor wil rijden om de ring te vermijden, absoluut geen hinderpaal, dat zou het wél zijn als het over snelheid zou gaan.
optie2. ofwel staat alles stil, en kan er niemand meer door, wat ook geen ideale situatie is voor de bewoners.
Dus: UITGEZONDERD PLAATSELIJK VERKEER. dat alleen kan er voor zorgen dat de buurt daar geen last meer heeft van sluik of sluip verkeer. Mits een strenge controle natuurlijk.
En voor degenen die het nog niet zouden weten: het bord"uitgezonderd plaatselijk verkeer" is speciaal gemaakt om dit soort toestanden te vermijden!
@ garda, ge moet wel "kijken" op uw plan, dat er wel een weg terug is naar de pasmolenstraat met scenario 1 maar dat die pas kan gebruikt kan worden als alle richtingen zijn aangepast volgens het nieuwe plan en dan moet je die zwartzustersvest niet nemen. Dat is hier thans al een paar keer gezegd op het forum.
Hier staat zelfs een bord boven de 3,5 ton verboden vanvoor in de Caputsteenstraat en je moet eens kijken hoeveel vrachtwagens erdoor rijden. Borden helpen ook niet veel hoor.
Ik zal ook voor de zachte stemmen, woon langs de kant van de nieuwendijk en men moeder van 78 in de g De Ceuninkstr
ben niet van plan om dagelijks rond te rijden
Garda, ik zal je helpen. Met stops heb je in de toekomst 3 mogelijkheden richting Liersesteenweg. Ik zal je kort de mogelijkheden voorstellen in beide richtingen.

1. Je neemt de Grote Nieuwedijk richting de Goede Herder, je volgt de Mechesesteenweg gedurende enkele kilometers om vervolgens de R6 te nemen, opnieuw gedurende enkele kilometers tot aan de Liersesteenweg. Afhankelijk van waar je moet zijn loopt je kilometerteller nog even door. Knettergek natuurlijk maar desondanks je eerste mogelijkheid
2. Je neemt de Grote Nieuwedijk en rijdt via de Nekkerspoelstraat en het beruchte kruispunt naar de Zwarte Zustersvest. Ter hoogte van de Koepoort neem je dan rechts de Liersesteenweg.
3. Je wil via de wijk volg dan goed. Je neemt de Grote Nieuwedijk tot aan de St-Rumoldusstraat of de Dalenborghstraat en vervolgens de Kluisstraat. Van de Rumoldusstraat kom je onverbiddelijk terecht bij onze buren van de Bakelaarstraat. Pas op je spiegels daar! Je vervolgt je weg via de Frans Halsvest, zwaaien naar de bewoners mag, om dan vervolgens te racen via de Populierendreef tot aan de jawel, Caputsteenstraat. Vervolgens heb je nog de keuze afhankelijk van waar je moet zijn op de Liersesteenweg. Of je vervolgt je weg en rijdt de Caputsteenstraat teneinde of je kan ook via de Kleine Nieuwedijk, de Ziekenbeemde, de Kerkhoflei of …. Zeg nu nog dat je geen mogelijkheden hebt.
Nadien terug naar huis vraagt iets meer concentratie. We vertrekken terug.

Je eerste mogelijkheid is terug te rijden via de R6 en de Mechelsesteenweg maar dan kan je beter aandelen kopen van een petroleummaatschappij.
De 2de keuze gaat weer via de Zwarte Zustersvest en dan kan je rustig de rij wachtenden voor u vervoegen tot aan Nekkerspoel. Vanaf Nekkerspoel moet je alleen nog door de flessenhals aan de Grote Nieuwedijk zien te geraken en na een kwartiertje ben je hopelijk weer thuis.
Wil je door de wijk? Dan moet je dus eerst zorgen dat je opnieuw in de Caputsteenstraat terecht komt om vervolgens de St Gommarusstraat te nemen, dan een stukje Jan Bolstraat om vervolgens de Bakelaarstraat in te draaien. Vergeet de mensen onderweg niet te groeten aub. Pas op hier, let op je spiegels en die van de geparkeerde wagens. Op het einde neem je de Frans Halsvest en vervolgens het Ontvoeringsplein. Nu moet je goed wakker zijn want hier krijg je een bijna onmogelijke opdracht voor de wielen geschoven. Hou er rekening mee dat je, ondanks dat het voor jou eenrichting is je toch tegenliggers kan krijgen die je het uitrijden nog extra moeilijk gaan maken (bezoekers parking Nekkerspoel). Pas op, nu moet je het voetpad over en het fietspad waar fietsers in de twee richtingen rijden. Vervolgens bots je op een muur van wagens die staan aan te schuiven richting Nekkerspoel. Dan maar hopen dat iemand zo vriendelijk is jou door te laten en dat de chauffeurs die van het kruispunt komen je er ook nog tussen willen laten. Voorwaar een hele klus en je mag elke keer een zucht van verluchting slaken als dit je lukt zonder ongevallen. Dan rest je nog het korte maar smalle stuk van de Grote Nieuwedijk. Hier is het te hopen dat je niet net een bus of vrachtwagen krijgt uit de andere richting of je moet met je wagen nog even het voetpad op alhoewel dit normaal niet mag. Let ook op de schoolkinderen aub!

Laat dit aub een karikatuur blijven. Voor alle duidelijkheid de reisweg is geen fantasie!
ik ben echt curieus met wat jullie jezelf gaan opzadelen!
wat een historie, en allemaal om waar te geraken? jeezes
@freddy-van de grote nieuwendijk naar de liersesteenweg??????? navenant waar ge moet zijn daar??
dit is echt te erg voor woorden. En ik hou het dan ook hierbij.
Beste mijnheer Freddy, u bent toch echt een karikatuur aan het worden...
Wat kost het aan inspanning om met een auto even om te rijden? Voor een voetganger en een fietser, ja dat begrijp ik, maar voor een auto?
Enfin, ik heb u een keer meegemaakt op een vergadering en uw doordrammerig gedrag heeft mij doen afhaken om toch maar eventueel mede te werken aan een buurtcomité of een stuurgroep.
Ik hoor en lees dat buurtcomité en stuurgroep helemaal verdeeld zijn door dit dossier... Wie vertegenwoordigt u nog? Uzelf en enkelen die uw kortzichtige meningen delen?
Zielig...
Beste Hilde, nog even geduld, morgen hebt u het antwoord op uw vragen, en dan niet alleen zomaar van horen zeggen. Mocht nu morgen blijken dat een belangrijk deel van uw buren uw mening niet deelt dan hoop ik dat u zich even zult bezinnen alvorens u iedereen beschimpt en kortzichtigheid gaat verwijten. Ik hou van onze wijk en de diversiteit in onze wijk en ik ben gelukkig niet de enige, integendeel. Wat ook het resultaat zal zijn van de bevraging zondag, overmorgen staan opnieuw tientallen geëngageerde bewoners klaar om verder te werken aan het woonvriendelijk en verkeersveilig maken van onze straten, buurten en wijken . Altijd vanuit respect en met een luisterend oor. Niet naar roddels maar naar wat onze mensen echt zeggen en denken.
Iedereen die hieraan positief wil meewerken is altijd welkom in de verschillende buurtcomités, straatcomités, vriendenkringen, wijkraden, de stuurgroep …. die onze wijken rijk zijn.
Leve Koning Auto hé, leve de tijdseconomie (die er eigenlijk geen meer is)?! Laten we misschien eerst eens nadenken over een mentality change op dat vlak dan was deze discussie voor de helft al niet meer aan de orde. Laat Telenet fietsen ter beschikking stellen aan station Nekkerspoel :-)
Wat een stemmingmakerij is hier toch aan de gang, niet gespeend van enig irrationeel egoïsme.
Het lijkt wel of de kortste weg van a naar b het belangrijkste is in een mensenleven. Rij eens een blokje rond, dan zie je nog eens iets anders dan je het interieur van je eigen garage.
Om maar te zeggen dat deze discussie eigenlijk aan de essentie voorbij gaat. Wat is eigenlijk het probleem? Veiligheid, leefbaarheid, of de angst om een stukje luxe en gemakzucht te moeten inruilen voor het algemeen belang? Nuchterheid, solidariteit, inzicht en buurtgevoel zijn ver zoek.
Ik verzoek u, stem wijs, stem aub stop 1.
Ik zal moeten omrijden als de stops er toch zouden komen, maar het gaat mij zwaar over het principe van maatregel. Dat doe je gewoonweg niet de boel afsluiten. Als je dat doortrekt kan je ook de Colomabrug en de Plaisancebrug afsluiten, ze kunnen toch gewoon langs de brug station of via de E19 rijden. Zelfde redenering van te veel en sluipverkeer en rustige straten en ga zo maar door daar zullen ook mensen blij zijn en andere ongelukkig.
Dus het verkeer deftig en globaal aanpakken in Mechelen en de absolute (kloot)noodmaatregelen weglaten.
Dat er steeds meer verkeer komt is logisch ikzelf vetrek nu ook al bijna één uur vroeger naar Brussel dan 10 jaar geleden en als dat mij stoort neem ik de trein maar ik heb tenminste de keus. En wie rustig wil wonen zal moeten verhuizen en daarmee basta.
Dus als ge uw huisje ergens al veertig jaar bewoond en betaald hebt, moet je door zo'n kortzichtige mensen zoals u Marcha maar gaan verhuizen en terug vanaf nul beginnen, u bent zeker nog heel jong, als oude persoon begin je niet meer vanaf nul en ik ben nog veel te goed om mij in een home te laten opsluiten.
Voor de rest ga ik nog alle dagen met de fiets naar de winkel.
Als ik dat nog kan waarom kunnen jullie dat dan niet meer?
Of is het liever lui dan moe, een auto moet toch niet zoveel werk verrichten als een persoon dacht ik toch!
@ Freddy, U kan hier ook wel heel sterk te keer gaan om uw gelijk te behalen en u zat zelf zo op die Bart bezig. Wat u daar allemaal schrijft is toch allemaal larie en apekoek!!! Een rationeel persoon doorziet u meteen!!! U wil mensen ophitsen om uw gelijk te behalen en aan uw kant te krijgen en spreekt hier maar met halve waarheden. In heel de discussie spreekt men over solidariteit, maar wees eens solidair met de mensen die in een hel van een straat wonen, in plaats van enkel voor je eigen deur te vagen!! Het enige wat ik hier van argumenten zie, is dat het eigen persoontje zijn wegje niet meer kan vervolgen. En beste Freddy als u echt zo solidair was als u wil laten blijken dan zou heel dit gezeik niet begonnen zijn!!
@solidaire medestander van stop1

Dank voor deze reactie. Al kennen we elkaar niet, we zien elkaar morgen in het stembureau allicht.
Beste voorstanders van de harde maatregelen. Hebben jullie al gemerkt hoe Freddy en co in alle talen zwijgen over de opmerking over de zachte maatregelen die er niet kunnen komen door KV Mechelen? Dat past niet zijn zijn kraam natuurlijk.
Ik ben een van die mensen die in de Generaal De Ceuncinckstraat woont. Daar stemde een meerderheid een tijd geleden voor eenrichtingsverkeer. Het buurtcomité of de stuurgroep -het is soms verwarrend- stond achter dit voorstel...behalve die Freddy. Op zijn eentje heeft hij ervoor gezorgd dat dit gekelderd werd. Is hij nu niet opnieuw hetzelfde aan het doen? Ik ken dat soort mensen die voortdurend spreken over solidariteit en algmeen belang...
Tientallen mensen zouden klaar staan om verder te werken voor de buurt... Helaas, de realiteit is anders. Een paar enkelingen die Freddy niet kunnen of durven tegenspreken. Die wordt dan overal toegelaten als vertegenwoordiger van de buurt, coördinator van de stuurgroep, terwijl hij vooral zijn eigen straat vertegenwoordigt. Zielig vor hem, nog zieliger voor ons. Deze wijk verdient betere 'vertegenwoordigers'.
Allerliefste Hilde, de tijd gaat snel, nog maar een paar uren geduld en je weet wat de meerderheid denkt en beslist. Wat KV betreft, mocht je geluisterd hebben (eerste vereiste is natuurlijk wel dat je hiertoe bereid bent) en aanwezig geweest zijn op vergaderingen dan had je gehoord dat ik mijn nek uitgestoken heb voor de Capusteenstraat en de Kleine Nieuwedijk. De aanwezigheid van KV belet totaal niet dat ook daar de straten veiliger gemaakt worden. Alleen zal men iets inventiever moeten zijn, maar niets is onmogelijk. Vergeet ook niet dat het uiteindelijk mensen zijn, dus medeburgers, die bv verantwoordelijk zijn voor roekeloos rijgedrag. En aan mensen die niet willen horen geraak je ook geen boodschap kwijt. Dan rest alleen spijtig genoeg repressief optreden. Voor inhoudelijke info over de dossiers blijf ik steeds beschikbaar. Probeer misschien al eens het scheldproza achterwege te laten.
@Hilde: Toevallig woon ik in dezelfde straat als Freddy, maar heb toch niet dezelfde mening als hij... Harde maatregelen lijken mij de enige haalbare om de problemen op te lossen. Ik besef dat in mijn straat er meer verkeer zal doorkomen daardoor, maar ben er ook van overtuigd dat het globaal minder verkeer kan geven. Dit verkeer uiteindelijk trager laten rijden, is ook heel eenvoudig op te lossen. En zo is iedereen tevreden...

Wat ik zeer spijtig vind is dat telkens (ook daarnet tijdens de "infovergadering") de bevolking verweten wordt dat ze maar aanwezig moesten zijn op de voorbereidende vergaderingen. Als je toevallig door omstandigheden de eerste vergadering miste (die toen op de KV blijkbaar) word je in het ongewisse gelaten over het verdere verloop en beslissingen. Ik heb al die maanden geen enkele communicatie hierover in de brievenbus gekregen.
@Freddy: "wat de meerderheid denkt" = niets doen, zo kon ik daarnet opmaken uit de reactie van zij die aanwezig waren op de infovergadering. MAar omdat er maar twee mogelijkheden zijn, zullen deze mensen stemmen voor scenario 1 omdat dat het dichtst bij "niets doen" komt. Op die manier zullen zij een vertekend beeld geven van wat de buurt nu echt wil: scenario 1 OF scenario 2. Gevolg: scenario 1 zal door de strot van de buurt geduwd worden, een scenario dat een kleine minderheid ECHT wil, en dat handen vol geld kost en dat uiteindelijk niets oplost... Is het dat wat we willen?
De info vergadering was goed verlopen enkel heb ik geen enkele toelichting verkregen hoe de situatie erna zou uitzien (met cijfer en plan). Tritel heeft gewoon de bewonersbrief afgelezen en heeft geen enkele toegevoegde waarde gegeven (goe betaald he).
Freddy, dat neerbuigende toontje pik ik niet. Bovendien laat je dat betuttelende 'allerliefste' ook best achterwege. Vreemd dat er geen 'vrouwtje of meisje' achter stond... Ik ken het soort mannen dat vrouwen zo aanspreekt.
Ik ben aanwezig geweest op enkele vergaderingen, zelfs in het stadhuis. Toen heeft een man van de politie letterlijk gezegd dat er in de straten rond KV geen zachte maatregelen kunnen genomen worden. Bovendien zijn er mensen al langer dan jij in deze wijk bezig met de mobiliteit en andere buurtproblemen. Blijkbaar wil de stad niets ondernemen, ook niet in onze De Ceuninckstraat. Ik heb toen van iemand uit onze straat vernomen dat er een goed plan klaar lag -voor eenrichtingsverkeer- en dat de stad het zou goedkeuren. Blijkbaar heb jij de macht om dat te verhinderen, niet? Raar dat je er niets over zegt.

Ik ben blij dat er zelfs mensen uit je eigen straat verder denken dan die eigen straat. Het is een frisse tegenwind.

Ach ja, morgen zal de meerderheid wel stemmen voor de zachte maatregelen. Net zoals jij willen veel mensen alleen meer veranderingen als ze zelf niets moeten veranderen in hun gedrag.
Ik zou het anders willen, maar ik vrees dat je het zal halen en dat je
samen met het schepencollege zal kunnen zeggen dat de democratie het gehaald heeft. Dit na een referendum, het stokpaardje van de VLD, om zelf maar niets te moeten beslissen. Wie heeft daar baat bij?
Ik zal het jammer vinden, maar dan moet ik hier toch niet trecht om te reageren op de fantastische schrijfsels.
scenario 1 = stops = alles = eindelijk rustige toekomst

scenario 2 = zachte maatregelen = niks = dezelfde verergerende toekomst
Hilde
1. er zijn gelukkig nog veel mensen die belangeloos tijd en energie willen steken in gemeenschapswerk en dat op vele terreinen. Mijn dank gaat in elk geval uit naar al die mensen.
2. de Generaal de Ceuninckstraat wordt hopelijk kortelings mooier en veiliger gemaakt. Dit is voorzien in de matrix die inmiddels ook goedgekeurd werd. Als iemand ze op de blog kan plaatsen bezorg ik graag enkele mooie en duidelijk simulaties.
3. voor ingrijpende veranderingen is het noodzakelijk een draagkracht te creëren. En het minste dat je altijd moet doen is vragen aan anderen wat ze ervan van vinden. Vandaag gebeurt dit op de ruimst mogelijke schaal, ik hoop dat iedereen eindelijk het resultaat zal aanvaarden en dan kan eindelijk het grote en moeilijkste werk beginnen. Het implementeren van maatregelen waar de buurt kan achterstaan. Eens dit gebeurt en de buurten dit ervaren als effectief een wezenlijke verbetering dan zal er misschien ooit een draagvlak ontstaan om nog verder te gaan. Parijs en Rome zijn ook niet op één dag gebouwd. Veranderingen vragen tijd en geef de tijd dan ook de tijd.
We hebben gisteren op de infovergadering gezien hoe 'objectief 'het er aan toe gaat, als zelfs de schepen aangeeft wat het goede scenario is. Achteraf heeft hij nog toegegeven dat er bovendien geen zachte maatregelen komen voor de straten rond KV. Leuk voor de mensen die er wonen. Ik ben solidair met hen.
Bovendien liet Schepens nog eens verstaan dat er geen geld was voor zachte maatregelen, ook niet voor De Ceuninckstraat. Waar is die 500.000 EUR die ze beloofd hebben? Verkiezingsstunt?
Hilde, Hilde, Hilde
het gaat van kwaad naar erger voor zover dat nog zou kunnen. Er is gisteren gezegd dat zachte maatregelen meer geld kosten dan de andere maar als dat de keuze was van de wijken dat het stadsbestuur dan haar verantwoordelijkheid zou nemen en voor de nodige middelen zou zorgen.
Wat de Gen de Ceuninckstraat betreft herlees of lees aub mijn berichtje van deze morgend. De straat wordt aangepast en het project is goedgekeurd en maakt deel uit van de Matrix. Stop dus aub met bewust aan desinformatie te doen.
Voor al diegenen die vandaag niet moesten of konden stemmen wat nieuws van aan de stembus. De bevraging kan nu reeds een succes genoemd worden. Het eerste uur hebben al vele honderden bewoners hun stem uitgebracht. Het is aanschuiven geblazen.
Zachte maatregelen voor de andere straten dan die rond KV, dat misschien wel. Wat De Ceuninckstraat betreft, hebben wij geopteerd voor eenrichtingsverkeer, en daar heeft u voor gezorgd dat er dat niet kwam.
Zachte maatregelen in onze straat zullen de snelheid van het verkeer wat afremmen, maar niet in aantal verminderen. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor mijn straat. Zachte maatregelen zijn goed in straten waar niet te veel verkeer is, niet in de probleemstraten van onze wijk.
Eigenlijk vind het ik triestig dat mensen die er wat meer van weten zoals
schepen Stevens en co doen alsof we in een dorp leven. Pas je autogedrag aan een een stedelijke context van deze eeuw. In een dorp kan je gemakkelijk met je auto in en uit een wijk en heb je weinig last van doorgaand verkeer, tenzij op steen- en andere invalswegen.
Niet in Mechelen of andere steden. Maar neen, daar zie hoe je Stevens zit te vertellen over de drie-vier auto's die ze in hun gezin hebben, zonder ook maar enige politieke volwassenheid te vertonen en na te denken over het gebruik van een auto, openbaar vervoer, fiets, autodelen.... Het typische populistische denken, vroeger vooral een handelsmerk van zijn CD&V-partij, nu van nog andere partijen. Iedereen naar de mond praten en niets veranderen. Zoals nu ook zal gebeuren in scenario 2. Waar zijn die politici en vakbondslui die wel op lange termijn denken en niet in functie van hun straat, hun voorkeursstemmen, hun kiezers?
Ziezo, ik heb juist een bolletje rood gaan kleuren....! Ik ben benieuwd naar het definitieve resultaat. Op de info brief staat dat de uitslag al om 16 uur wordt bekend maakt, maar hoe, op welke manier....via de radio, of TV nieuws?
Is de studie van Tritel ergens te lezen of te verkrijgen?
Wat voorspeld was, is uitgekomen: zij die voor een "derde scenario" hadden willen stemmen hebben massaal op scenario 2 gestemd. 't Is triestig, sommigen kunnen nog niet deftig de geleverde kaartjes lezen (duidelijk op te maken aan reacties hier op de blog en tijdens de infovergadering) maar hebben wel een mening...

Leo Stevens zijn uitspraak na het bekendmaken van de cijfers is beneden alle peil: "ik veronderstel dat hier geen scenario 1 stemmers aanwezig zijn", maw: trap het af! Met jullie houden we geen rekening!
Nochtans hebben meer dan 200 mensen een stem uitgebracht voor scenario 1, de moeite om rekening mee te houden lijkt mij!!! Heel duidelijke uitspraak voor mij en zeker om rekening mee te houden bij de komende verkiezingen...

Bram van Stedenbouw heeft in de PAsse partout die gisteren in de bus zat ten minste laten zien wie er hier in de stad nog gezond verstand heeft maar zoals dat blijkbaar overal gaat, volgen de politiekers enkel de weg die hen bij de verkiezingen de meeste stemmen oplevert, en hechten geen belang aan de mening van zij die er voor gestudeerd hebben en hun eigen bekwaam personeel...
Ik wou hier niet meer reageren, maar als ik dit lees van Els, dan doe ik het toch.
Stevens had al van in het begin duidelijk gemaakt wat de beste keuze was. Informeel had hij op recepties, etentjes en andere ontmoetingen laten vallen dat de harde stops er niet zouden komen.
Met de medewerking van Freddy en co werd hier een circus gebracht waarin de voorstanders van scenario 1 opgevoerd werden als de clowns van dienst.
Wacht maar tot je hun triomfantelijke
berichtjes hier mag lezen... En zo gebeurt er weer niets voor de wijk en moeten de we de komende jaren niet meer aankloppen bij de stad.
En dat dankzij die mensen die zo bekommerd zijn om het algemeen belang van de buurt... maar die zelf verweven zitten in de (vriendjes)politiek.
Inderdaad, Bram had dit dossier goed uitgewerkt, maar de politici onder aanvoering van Stevens hebben dit vakkundig opzij gezet. Onder het motto politiek en buurt één front... En zeggen dat wij uit het vorig buurtcomité gestapt zijn omdat er zogezegd politieke verstrengelingen waren. Terwijl het nu nog tien keer erger is. Zum kotsen.
@ Els
Ik vrees dat je daar de vinger op de wonde legt... De hersenen en het gewicht ligt aan de basis van een verwonderlijk 'stabiele' piramide: jonge, ambitieuze mensen die vaak het beste met hun stad en zijn bewoners voorhebben, hoe hogerop men gaat hoe meer leeghoofden of personen die hun verstand hebben ingeruild voor snel (stemmengewin) en dus eigenbelang. Eerst Telenet laten bijbouwen en binnenkort een pak wagens meer door de wijk sturen en dan de keuze laten aan de wijk om te 'beslissen'. Getuigt van lef zeg! Of achterbaks misbruik van het democratisch beginsel? Bravo voor de goed orchestrerende politieker of kabinetsmedewerker.
Een krantenartikel eerder deze week voorspelde al weinig goeds: de Belg houdt vast aan de wagen. Wel, doe maar zo voort, maar organiseer dan ook een referendum over wie wenst mee te betalen voor de kost van al die files (en het trachten oplossen ervan) en het milieu. Maar ja, het milieu, daar gaan wij zelf toch geen last meer van hebben hé, want dan zij we er toch zelf al lang niet meer... Ik kan alleen maar vaststellen dat verantwoordelijkheidszin al lang zoek is. De argumenten waar sommigen mee komen aandragen zijn beschamend. Van hoogopgeleide politiekers verwacht je nog enigszins beter... Helaas denkt geen een verder dan zijn ambtstermijn, hetgeen een totaal gebrek aan coherentie en visie oplevert. Die zit in de lagere echelons en die mensen 'hoor' je pas aan het woord als Mechelen al eens met iets goeds op de proppen komt of beter het minst van twee kwaden werd gekozen. Dat zijn wellicht de dagdaglijkse kleine overwinninkjes, je vraagt je af hoe het anders zou zijn....
Alsjeblief, lieve allemaal... Willen jullie allen nu eens stoppen met jullie demagogische geruzie? Is het ondertussen niet welletjes?

"Alle politiekeres zijn allemaal dezelfden" (jajaja.. zo ken ik nog wel enkele dooddoeners. Trouwens het is: PolitiCI)

En lieve mensen stop nu toch eens met elkaar hier te beledigen omdat persoon X en andere mening heeft dan persoon Y, of voor scenario 1, 2 of 3 gestemd heeft...

Ooit al gehoord van Respect & Wederzijds begrip?
Met alle respect voor ALLE standpunten hier, maar lees nou eens zelf al jullie commentaren na hier: vinden jullie zelf niet dat het de spuigaten uitloopt?

Groeten van een ex-bewoner van jullie wijk, die de INFORMATIE (al moest ik zoeken tussen al het GERUZIE) met véél interesse gelezen heeft...
@ Bart
Je beschikt duidelijk over diepgaandere info over het wel en wee van die stuurgroep etc. Als wat je schetst effectief aan de orde is, dan zit ik hier misselijk te worden maar ja wat te verwachten van een stadsbestuur die de jury van het Euroshopping naast zich neerlegt, met politici die grijnzen wanneer binnenkort ALLE bovengrondse parkeerplaatsen betalend worden en er dus geen 'alternatief' meer mogelijk is dan dokken aan de parkinghaaien, dat steevast opteert voor het minst duurzame en het meest tendentieuze, dat (echte) gemeenschapvorming links gezwets vindt en duidelijk gaat voor 'oude' politieke cultuur met een masker op van vernieuwing en verbetering.
met dank -dan ook- aan het begrip voor de frustratie van stop1-stemmers die nog in de wijk (blijven) wonen :-)
@Marcec: jij bent dan ook ex-bewoner en hebt geen last meer van die trein wagens die dagelijks door de Caputsteenstraat raast... Ik begin hier elke dag opnieuw meer en meer overtuigt te raken dat ik het juiste besluit genomen heb: ik tel de dagen af (nog 3 jaar wegens verbouwingspremie) en dan zeg ik vaarwel aan Mechelen en zoek betere oorden op... Dat ze in MEchelen hun belastingsgeld maar ergens anders zoeken dan bij de tweeverdieners want wij verdienen beter!
Els: het is niet omdat ik er niet meer woon dat ik er niet meer mee begaan ben he.. ik kom in jullie buurt méér dan je zou kunnen vermoeden en kén de problemen!

Ik heb -écht waar- alle respect voor jullie verzuchtingen, maar ik heb véél minder respect voor de platte en demagogische manier waarop hier de discussie gevoerd is, eigenlijk schaam ik mij in sommigen hun plaats hier die allerlei gratuite opmerkingen hebben geplaatst... Jammer maar helaas, blijkbaar is een beschaafde discussie over deze topic niet mogelijk???

En je opmerking over twee verdieners (ik ben eenverdiener en zoals je wellicht weet, heb ook veel kosten en betaal ook belastigen.. alléén, van één loon..maar goed: dat is nu eenmaal hoe het is, nietwaar?)

Ik wou omtrent dit "debat" toch even mijn bezorgdheid kwijt... want het niveau in dit onderwierp ligt al lang kilometers onder nul.. helaas. Dus ik hoop dat er op wat meer genuanceerdere wijze en respectvoller gedebateerd kan worden, en verder ga ik me hier in het debat niet moeien, vooraleer te vervallen in meta-meta-meta discussies (discussies over de discussies).

Maar deze bezorgde Mechelaar, heeft al wel overwogen om de UNO-blauwhelmen naar deze en sommige andere onderwerpen op de blog te sturen ;-o
Beste allemaal

resultaat bevraging
In totaal kwamen 1273 personen hun stem uitbrengen. 257 personen (21%) kozen voor scenario 1.
Scenario 2 kreeg 1014 stemmen of 79% van de stemmen. Er waren 2 ongeldige stemmen.
Oei markec, nu heb ik al vele goede opmerkingen van u gelezen op deze blog. Ook nu ga een heel eind met u mee. Alleen...dat laatste zinnetje over die blauwhelmen...denk nog eens goed na, neem een kaart "ik ken mijn recente geschiedenis niet" en na het overslaan van een beurt, krijg je een harkansing...;-)
Els en misschien al die andere pseudonamen, kan iemand zeggen op welke bladzijde in de PassePartout het artikel staat met Bram van de dienst stedenbouw. Het zal wel aan mij liggen maar ik vind het nergens en vrees dat dit weer de zoveelste kwakkel is die rondgestuurd wordt. Kan het nu aub stoppen en kan iedereen aanvaarden wat de mensen zelf denken.
"De teerling is geworpen"

Freddy, ik ken u niet. Dat is maar goed ook denk ik zo. Maar toch heb ik bewondering voor u. Zelden gezien hoe naief iemand kan zijn. Haast vertederend, de wijze waarop u,als slippendrager van de politici,door het leven (en de wijk veronderstel ik) stapt. Geloof je nu echt in de overwinning? Geloof je nu echt dat je "inspraak" hebt gekregen? Met spanning wacht ik op het volgende project waar dat je je tanden gaat inzetten...of stukbijten. Ontroerend.
@Freddy: wat de mensen zelf denken, midden van de mensen, omdat mensen belangrijk zijn... Het mooie misbruik van woorden door jullie CD&V-ers.
Hilde, dit is niet ernstig meer: op geen enkel ogenblik heb ik gesuggereerd dat er geen geld is voor de zachte maatregelen. In de begroting 2006 werd wel degelijk geld voorzien om een aantal maatregelen ter plaatse uit te voeren.
Els, toen de uitslag werd bekend gemaakt, zo rond een uur of vier, klonk er applaus bij de zowat 20 mensen die nog aanwezig waren. Niemand riep boe. Daarop repliceerde ik dat er in de zaal waarschijnlijk geen supporters aanwezig waren van het "harde" scenario. Niks meer en niks minder. Het zo uitleggen alsof dit een sneer zou zijn naar de meer dan 200 mensen die een andere oplossing meer genegen waren, is niet eerlijk. Sans rancune.
wat de uitslag van deze bevraging ook geweest mocht zijn, ik heb hier en daar, en op deze blog, dikwijls mijn oor te luisteren gelegd, en wat ik vermoedde is helaas maar al te waar: mensen zijn niet te stuiten als ze overtuigd zijn van hun grote gelijk. ze ontzien niemand of niks, en zijn poepdoof voor welke argumenten dan ook.
in deze tijden zouden mensen naar mekaar toe moeten groeien en steun en vriendschap zoeken bij mekaar, helaas.
wanneer dit scenario in de praktijk word omgezet, kan het gekrakeel dan helemaal beginnen.
boze blikken en gefluister aan de schoolpoort, en bij de bakker... heel leuk voor deze buurt.Ik kan er echt met mijn verstand niet bij dat een stadsbestuur in een technische verkeersituatie het motto "inspraak" aanvoert, in plaats van "handelen en een probleem oplossen op een snelle en vakkundige manier, een stad waardig."
Het zou veel commotie bij de bevolking hebben bespaard.
de mensen die hier gestemd hebben voor het scenario 2 zijn mensen die niet in deze straten wonen waar een stop voorzien zou zijn en die liever de kinderen zien dood gereden worden op de racebanen kleine nieuwedijkstraat,caputsteenstraat en papenhofdreef dan dat ze voor hun gemak anders een paar honderd meter moeten omrijden mensen zijn tegenwoordig laag
verkeersremmende maatregelen dat hebben ze al op verschillende manieren geprobeerd zowel in de caputsteenstraat als op de kleine nieuwedijkstraat het enige wat men ermee bereikt zijn parkeerplaatsen minder voor de bewoners geen verkeersstop maar wel voor een parkeerplaats een kilometer verder gaan mensen denk toch eens normaal als nadenken tegenwoordig niet meer moet!!!
Kris: De stad had inderdaad vakkundig het probleem moeten oplossen. De compromisvoorstellen waren er al lang, objectief ondersteund door de cijfers en bevindingen van Tritel en de eigen stadsdiensten. Dat hebben ze echter allemaal van tafel geveegd, onder impuls van mensen-met-invloed die de harde maatregelen niet goed gezind waren.
De Heer Leo Stevens: Ik weet niet wat er al dan niet verteld is over de zachte maatregelen. Ik had weinig zin om nog eens die show mee te maken.
Het was al lang duidelijk welke richting het uit moest.
Ik weet dat er zachte maatregelen kunnen komen, maar -nogmaals- niet voor de straten rond het stadion. De straten die het meest geteisterd worden door sluipverkeer krijgen al tien-vijftien jaar nul op het rekest op de vraag of er zachte maatregelen komen en zullen dat blijven krijgen zolang er voetbal gespeeld wordt. Dat zal minstens nog enkele jaren duren, KV Mechelen is nog lang niet weg.
U weet zelf dat het niet kan omwille van de doorgang van de brandweer.

Aan allen doe ik een oproep om na te denken over het stichten van een buurtcomité die zich inzet voor de problemen van onze wijk. Voorstellen en suggesties zijn welkom op mijn e-mail adres. Geen laster-mail a.u.b.
Bart, steek je licht eens op in de buurt. Zowel de wijkraad als het buurtcomité Caputsteen hebben een actieve werking en organiseren regelmatig activiteiten. Volgende maand staat de smul van je straat actie op het programma. Bedoeling van deze actie is het voorbeeld te geven en zo te ijveren voor nettere straten.
Ik bedank de mensen nu al voor de eerste reacties. Ik wacht nog enkele dagen af en dan kunnen we start gaan met een bewonersbijeenkomst, om te zien hoe we de mobiliteitsproblemen kunnen aanpakken. Aangezien er nu hoogstens zachte maatregelen komen en in voornoemde straten rond KV helemaal niets, zullen we in het nabije toekomst nog harder te verduren krijgen. We moeten immers rekening houden met de op stapel staande projecten en de uitbreiding van Telenet. Ik denk niet dat we behoefte hebben aan doekjes voor het bloeden zoals de smul van je straat-actie.
Voor de verder afhandeling zal ik reageren op jullie binnenkomende e-mails. Nogmaals bedankt voor de steun.
Voor alle duidelijkheid. Jullie hebben nu mijn e-mail adres en ik stel voor om dat te gebruiken voor de verdere communicatie. Anders krijgen we hier voortdurend ongewenst commentaar. Ik probeer hier op de blog-site nog zo weinig mogelijk te verschijnen, tenzij er mij belangrijke zaken gesignaleerd worden door buren en andere sympathisanten.
Wat gebeurd er met de doorgang aan de zavelenberg gewoon afsluiten geen commentaar van wie dan ook.(de wijk van de vooraanstaande burgers)
Wat gebeurd er met de straten kleine nieuwedijkstraat,caputsteenstraat daar moeten die vooraanstaande burgers door,sorry mensen.
We zijn democratisch we laten het bekrompen volk beslissen want zij weten ook dat het niet om hun straat gaat en wij weten ook dat we daarmee zeker zijn dat de straten open blijven zoals ze nu zijn.(ons schepencollege)
Wie kan me zeggen wat er van verkeersafremmende maatregelingen kunnen helpen,want deze zijn al bijna allemaal uitgeprobeerd in de voorbije jaren.
En de persoon van het krantewinkeltje heeft jullie wel allemaal mooi liggen hij woont wel in een van de rustigste straten van mechelen.
Wie kan me overtuigen.
Juist, ik denk het niet.
...de gemoederen lijken daar maar niet tot bedaren te brengen...
Spijtig.
Ik woon aan de hele andere kant van Mechelen - dus ik wil me niet uitspreken over die plaatselijke situatie. Maar goed, iedereen heeft z'n standpunt verduidelijkt, er is geargumenteerd, en... gestemd.
Of je het er nu eens mee bent of niet: dit is een democratische beslissing.
Daar zal dan iedereen zich moeten bij neerleggen.
Morgen moet er weer verder geleefd worden in jullie wijk. Begraaf de strijdbijl,en probeer naar de toekomst te kijken en probeer te kijken naar wat jullie kan verbinden, ipv te scheiden...
In een samenleving is het nodig om compromissen te maken. Soms moet het Eigen Grote Gelijk worden opgeborgen.
En dit zeg ik in groot respect voor beide standpunten.

NB.: hoewel m'n naam héél erg gelijkt op deze van vorige blogger, wil ik jullie (voor zover dat dit nog niet geconstateerd was door de 'trouwe' lezers) op attent maken dat ik Smets Jan heet..., en dus niet dezelfde persoon ben... Ik heb niet zo de gewoonte om 'andersdenkenden' bekrompen te noemen...

Enne: tussen haakjes: ik ken de mensen niet die zich ginds inzetten in bestaande buurtwerking - maar ik doe er wel m'n hoed voor af. Het zal ook niet steeds zo eenvoudig zijn om met al die bakken (soms misplaatste) kritiek om te gaan...
Maar ik heb nu besloten na deze klucht van een raadpleging voortaan niet meer pasief te blijven toezien hoe de mensen van deze wijk hun eigen ten gronde richten en mij en mijn familie en zal bij ieder initiatief dat de wijk kan helpen een echte wijk te worden waar mensen collectief als een blok functioneren ook met volle inzet steunen
Jean, dit is een mooi besluit van een minder mooi betoog...
(opgedragen aan de Pol)
Ik ben ook geen bewoner van de wijk, en ik ken de situatie enkel van mijn schoonouders, die er wel wonen.

Ik sta vooral versteld van de bitsigheid van de discussie. Het eigen belang is blijkbaar nog steeds torenhoog favoriet.

Maar er is hoop ... Hier en daar wordt er zelfs constructief gediscussieerd.

Ik wens deze wijk al het beste toe ... Met of zonder KV, met of zonder extra Telenet ... Met of zonder paalkes.
of dit nu een mooi of minder mooi betoog is daar trek ik me niet veel van aan ik spreek zonder omwegen en over dat bekrompen de meeste mensen die hun mening hier uiten spreken over 2 straten waar ze niet eens inwonen we zullen eens zien als ze zich in uw nestje komen moeien deze raadpleging had moeten gebeuren bij de mensen die er rechtstreeks contact mee hadden wat hebben mensen nu te maken met een straat die in vogelvlucht bijna 1 kilometer van hun vandaan ligt je weet toch dat de stad mechelen in straal niet meer dan 6 kilometer is dan hadden ze iedereen evengoed kunnen laten meestemmen dan had het scenario 1 misschien nog geen procent gehaald dat is wat ik bekrompen vind het is ver van hun bed en dat is wat meer en meer de kop opsteekt en ik me wel druk in maak als mens
Het gebruik van hoofdletters,komma's en punten,maakt het lezen van uw tekst een beetje makkelijker Jean Smets. Kan je daar in de toekomst misschien eens aan denken? Dank u.
mijnheer Smets, ik denk dat u gelijk heeft. Ik woon op de Nekkerspoel en heb voor scenario 2 gestemd. Natuurlijk, als ik van en naar mijn ouders (oude Liersebaan rijdt) rijd ik altijd langs de Caputsteenstraat. Ik denk dus alleen aan mijn eigen gemak. Wat mij verwonderde was dat ik in deze mocht meestemmen. U heeft gelijk wanneer u zegt dat als men het kiesgebied maar groot genoeg maakt scenario 1 er nooit door kon komen. Ik verwijs eenvoudig naar een referendum dat men gehouden heeft in de Schepvoortstraat (aan Nekkerspoel). Door de parkeerproblemen op Nekkerspoel (wanneer doet men daar iets aan ?) parkeerden veel bewoners in die Schepvoortstraat. Nu hebben die mensen kunnen kiezen om van hun straat een woonerf te maken. Wat ze natuurlijk vrolijk gedaan hebben, gevolg alleen zij kunnen nog parkeren op hun oprit en de rest kan ergens anders gaan zoeken. Dit belangde mij rechtstreeks aan en hier mocht ik niet gaan stemmen, en over de Caputsteenstraat wel. Begrijpe wie kan. Trouwens, als jullie hadden mogen meestemmen over de Schepvoortstraat kon ik er misschien nog altijd parkeren.
Of dit nu een mooi of minder mooi betoog is, daar trek ik me niet veel van aan. Ik spreek zonder omwegen. En over dat bekrompen: de meeste mensen die hun mening hier uiten, spreken over 2 straten waar ze niet eens inwonen. We zullen eens zien als ze zich in uw nestje komen moeien. Deze raadpleging had moeten gebeuren bij de mensen, die er rechtstreeks contact mee hadden. Wat hebben mensen nu te maken met een straat, die in vogelvlucht bijna 1 kilometer van hun vandaan ligt. Je weet toch dat de stad Mechelen in straal niet meer dan 6 kilometer is? Dan hadden ze iedereen evengoed kunnen laten mee stemmen, dan had scenario 1 misschien nog geen procent gehaald! Dat is wat ik bekrompen vindt: het is ver van hun bed; en dat is wat meer en meer de kop opsteekt en ik mij wel druk in maak als mens.

Zonder woede en frustratie had uw tekst er zo kunnen uitzien Jean Smets. Nog niet ideaal, maar beter leesbaar.
Jans, U spreekt over een democratische beslissing.

Een paar bedenkingen:
Bij de bevraging in de wijk werden er, zo lees ik in de krant, 5400 gezinnen aangeschreven dit wil zeggen ongeveer 8000 stemgerechtigden; Hiervan komen 1273 mensen stemmen en stemmen er 1014 pro scenario 1.

Dus 1 op de 8 of 12,5%.

mvg
Dirk JACOBS
@ Dirk

IEDEREEN van die mensen heeft de kans gekregen hun stem uit te brengen dus dit is wel degelijk DEMOCRATISCH !!!

Of denk je dat stemPLICHT een noodzakelijke vereiste is voor democratie ?

Dan is 95% van de wereld GEEN democratie !

dat die mensen hun stem niet hebben uitgebracht is hun keuze en goed recht.

Jij gaat er blijkbaar van uit dat de rest allemaal voor het andere scenario had gekozen. Wreed democratisch, er gewoon van uitgaan dat dat iemand wel voor keuze X zou gaan !
Erwin,

ik ga nergens van uit. Ik stel alleen vast dat mathematisch gezien 12,5% van de stemgerechtigden voor scenario 2 koos en 2,5 % voor scenario 1. 85% was afwezig.
85% hebben niet meegedaan omdat zij indifferent waren voor het resultaat. Mag ik er dan vanuit gaan dat er nu 97.5% tevredenen zijn?

Of vergis ik mij?
Het probleem is juist dat je niet weet wie die 85% is, wat zij denken, wat de reden is voor hun afwezigheid enz.

Uiteraard kon iedereen gaan stemmen.

Probleem is echter dat het beleid zich gaat richten naar de minderheid die wel gaat stemmen.

Bvb in de Verenigde Staten van Amerika is geen stemplicht. Studies wijzen uit dat de lagere sociale klassen niet gaan stemmen; Bijgevolg zal de President en de regering hun beleid afstemmen op diegenen die wel gaan stemmen nl. de hogere sociale klassen.

Zonder stemplicht stelt men ook vast dat dezelfde president slechts verkozen is door 20% van de Amerikaanse bevolking.
Een feit is inderdaad dat wat die 85% betreft je niet weet wat ze zouden stemmen en als jij het met je 2.5% van de daken wil schreeuwen dat je niet akkoord gaat het die 85% weer worst zal wezen en wat win je er dan mee?
En hier hebt u er eentje: mezelf.
Was van plan te gaan stemmen doch een in te tijd uitgelopen restaurantbezoek ( het was lekker, merci ) heeft er anders over beslist, en moest dat niet het geval geweest zijn, dan had ik voor de zachte maatregelen gestemd, en dit voor redenen van eigenbelang, maar omwille van welke andere reden ga je anders stemmen?
Een mens moet prioriteiten stellen he Sint. Bovendien,uit eten gaan doet men ook uit eigenbelang.
bravo Netels, das eerlijk,EN, de waarheid die voor iedereen telt.
@ eiven,
waarom denkt u dat u mee mocht komen stemmen in deze bevraging, zo kon het stad zijn gelaat redden om de beslissing niet zelf genomen te hebben, en zo kon er zeker gestemd worden op scenario 2 , want dat kwam nu net wel goed uit ( verkiezingen).
Op het stadhuis waren al veel bewoners zich zo aan het uiten: maar hoe kan ik dan nog naar de Carrefour rijden, en andere : hoe kan ik dan naar de Lidl.
Precies dat er nergens anders geen uitweg meer was dan dwars door de wijk, maar zelf vonden ze dat door de Paardekerkhofstraat heel veel auto's reden (het is ook door hun dat ze de telling gehouden hebben).
Maar met die telling kwam er iets anders uit de bus, dat niet zij, maar andere er last van hadden ( Kleine Nieuwedijkstraat en het voorstukje Caputsteenstraat = sluipas) en daarom opteerden deze bewoners om daar vanaf te geraken ( na 15 jaar gezaag) door de stops.
Maar omdat sommige dit niet goed uitkwam is dan befaamde bevraging gekozen en dit voor half mechelen.
Maar wat gaat het zijn als met de nieuwe maatregelen aan hun parkeerplaats gaat raken, dan zal het wel begrepen worden door hun dat ze verkeerd gekozen hebben!
Er wordt hier geschreven "Bij de bevraging in de wijk werden er, zo lees ik in de krant, 5400 gezinnen aangeschreven dit wil zeggen ongeveer 8000 stemgerechtigden; Hiervan komen 1273 mensen stemmen en stemmen er 1014 pro scenario 1."
Met de 1273 mensen zijn er zeker 500 mensen teveel komen stemmen.
Hoeveel mensen zouden er tesamen wonen in de caputsteenstraat en de kleine nieuwedijkstraat.
En dan spreken ze van democratie.
Een lachertje noem ik zoiets.(het is wel een groen van oneerlijkheid natuurlijk)
PS is het zo goed leesbaar,het is maar dat er hier een persoon s'nachts ronddwaald,die anders afdwaald van het onderwerp van dit blogt
En de schrik van overbelasting ergens anders,dat zal een tijdelijk feit zijn.
Omdat zoals de feiten zich juist hebben voorgedaan,zoekt iedereen de gemakkelijkste weg en zal men de ring snel leren gebruiken,waarvoor hij trouwens werd aangelegd.
Hallo Meneer Stevens, bent u er nog? Of is uw inbreng hier plots minder nodig omdat het verdict is gevallen? Zijn er eventjes minder zieltjes te winnen? Schepen Stevens, ik wil u een sprookje vertellen, maar pas op, al begint het mooi, zo eindigt het niet. Soms heeft het ook meer weg van een spannend thriller. Er was eens een jong koppel dat op zoek ging naar een huis in Mechelen. We kwamen terecht in een straat die ogenschijnlijk rustig was...of was dat omdat de makelaar ons uitnodigde na de avondspits? Come prepared, een gewaarschuwd koppel is er vier waard,en daarom gingen we informeren bij de buren. Stelde KV niet te veel problemen? Bah, dat was nu bijna niks meer in vergelijking met vroeger toen de supporters van aan het stadium tot aan station Nekkerspoel over de daken van de geparkeerde auto's liepen. Nee, nu hadden ze veel meer last van zwerfvuil afkomstig van de studenten van het lyceum dan van af en toe een achteloos weggegooid pak friet door een KV-supporter of erger nog: hondedrollen. Of we geen last gingen hebben van het geluid van de trein? Nee, mijnheer, ik heb een hele leven lang onder de startbaan van Zaventem gewoond, dus dat went zeker wel. Tussendoor deze kanttekening: aan diegenen die beweren dat 'inwijkelingen' niet moeten zagen over de situatie omdat die al jaren nu eenmaal ergens zo is, repliceren ze het volgende. Dus omdat het vrouwtje er zich zelf niet aan stoorde dat er steeds meer vliegertjes in de lucht kwamen te hangen (ze was het gewoon), mocht ze zich denigrerend opstellen tegenover nieuwelingen verenigd in comités die vonden dat het wel steeds erger werd. Wat een ongelooflijk passief fatalisme, denkt ze wanneer ze dat hierboven leest. Het deed haar beseffen 1) dat er misschien wat zagers bijliepen die niet moesten overdrijven (maar niet: 'dan moesten ze hier maar niet komen wonen') maar ook 2) of het nog wel gezond was dat ze er zich eingelijk geen vragen had bij gesteld tot wanneer derden haar op de prangende terechte problematiek wezen (moeten we meer en meer en meer zomaar aanvaarden omdat we al wat minder gewoon waren?').
Maar laat ons verder gaan met het sprookje want we wijken af. Het koppeltje wikt en weegt goed alles pro's en cons. Met het oog op de toekomst is er een school in de straat... Leuk toch, kindertjes die onbekommerd op eigen kracht daar naartoe kunnen. Het koppeltje verkent Mechelen, de binnenstad ligt er pikfijn bij, Mechelen is tof, er gebeurt wat in de positieve zin, ze gaan ervoor.
Algauw blijkt de straat (veel) drukker dan verwacht. Ja, de KV, dat hoort erbij om de zoveel tijd, ze doen niet flauw, dat brengt wat leven in de brouwerij. Maar dat spitsuurtverkeer! Dat is dé doorn in hun oog. Maar kom niet getreurd, er wordt gedebatteerd over de problematiek. Het koppel vindt dat de stad dat goed aanpakt. Ze horen ook wel geruchten dat Telenet zomaar zonder vergunning kon beginnen bouwen, anderzijds vernemen ze snel dat er een referendum komt. Ze zijn verheugd want in al hun naïef enthousiasme denken ze dat dat zoden aan de dijk gaat brengen en dat het hele opzet goed en EERLIJK zal worden georganiseerd. ......
.......Ze beseffen nog niet dat het allemaal doorgestoken kaart is. Ze scheren politici niet over 1 en dezelfde kam maar aan het einde van de rit kunnen ze niet anders dan vermoeden dat een paar van die politici het niet goed voorheeft met de mensen van de betrokken buurt, enfin even corrigeren, want half 't stad blijkt te kunnen stemmen over een wel zeer lokaal probleem. Dus toch politici zonder ballen en met meer agenda's onder tafel dan erboven? Ja, ze zijn zelfs teleurgesteld in meneer Stevens die toch een sympathieke peer bleek op deze blog. Het koppeltje werkzaam in Mechelen, want ja, ze willen op alle vlakken zo lokaal mogelijk (letterlijk) zijn duit in het zakje doen, ziet zijn toekomst gehypothekeerd want als de misschien-ooit-mama al amper op de fiets door de straat durft omdat ze al tot 2x bijna van haar sokken is gereden... Het sprookje verwordt tot een nachtmerrie. Nee, weg kunnen ze niet onmiddellijk, ze hebben in alle opzichten al te veel geïnvesteerd. Het ventje besluit: hadden we toen maar geweten wat de politici ook al wisten...met of zonder 'volksraadpleging' dan zaten we hier niet met straks een Telenetters- en ander sluipverkeersautostrade voor de deur, en met na het spitsuur een Franchorchamps-piste waar men zo gezapig kan op doorsjesen dat j'er 's nachts wakker van wordt.
Het koppeltje voelt zich 'dik gejost' en nog: 'slecht gepoept'. Is dit schelden, zijn dit geen beschaafde uitdrukkingen? Misschien, maar terwijl het elders opnieuw 'business as usual' is, blijft in hun huis de frustratie van de gemiste kans, het vooruitzicht van een gedevalueerd huis, de angst voor een wijksituatie een Mechelen Kinderstad onwaardig.
Het koppeltje meent het goed, is niet boosaardig maar vraagt zich af of er eerst iemand moet worden van zijn sokken gereden vooraleer de 'publieke' opinie weer eens wat bij kan worden gemanipuleerd. In godsnaam -want u ben toch een godsvruchtig man mijnheer Stevens - schaf die referendi, jury's, wedstrijden toch af, en neem uw verantwoordelijkheid als beleidsmaker ten volle op. U zal minder worden afgerekend op een verkeerde beslissing omdat missen nu eenmaal menselijk is maar huichelarij en misleiding zijn moreel verwerpelijk, weet u? Mijnheer Stevens, slaapt u wel goed 's nachts of ligt u als geacht CD&V-lid wakker van de toekomst van jonge en oude(re) gezinnen?
@H.C.Andersen:...en ze leefden nog lang en gelukkig?

@Jean Smets:Al veel beter jongen, maar blijven oefenen! Uw gedrag is ook nog voor verbetering vatbaar. Maak gebruik van de krokusvakantie om daar aan te werken.
@Paul VdB
Doet u in deze discussie ook nog aan iets anders dan wat men als 'kommaneuken' omschrijft, want een substantiële bijdrage uwentwege heb ik hier hoger nog niet veel gelezen. U bent wel gevat maar dan hebben we het ook wel gehad?
Zoals derden het hier vaker mooi verwoorden: sans rancune, Paul.
H.C andersen , al eens aan gedacht om bv met mensen die hier al heel lang wonen en die de gebruiken en cultuur van de wijk kenne samen aan een oplossing te werken die wel voor iedereen of haast iedereen aanvaardbaar is en misschien als positief ervaren wordt. Was een van de gemeenschappelijke uitgangspunten niet dat er iets moet gedaan worden aan de veiligheid? Was een ander uitganspunt niet dat gewoon het verschuiven van problemen geen optie is? Kan hier niet rustig en objectief over nagedacht worden? Velen hebben dat al gedaan en blijven bereid verder na te denken.
@H.C.Andersen
En ik die dacht de buurtbewoners een dienst te bewijzen met het her-schrijven van de tekst van Jean Smets. Want,geef toe H.C.,het was toch zo goed als onleesbaar. Maar misschien geloof jij niet alleen in sprookjes maar hou je ook van raadseltjes.

Verder hoopte ik de spanning,die onmiskenbaar aanwezig is,een beetje te kunnen doorbreken.

En dan nu een stukje 'substantiële' bijdrage. Heel de geschiedenis rond de verkeersdrukte is erg,de bevraging belachelijk,de politiek achterbaks,maar...dat de buurt evolueert naar een achter-buurt (in de slechte betekenis) is uitsluitend te danken aan (sommige)haar bewoners. Of heeft 'een beschaafde discussie' in uw sprookjeswereld een andere betekenis?

Sans rancune H.C.
't Is weer midden in de nacht he Jean.
Sommige mensen hebben nu eenmaal de meest onregelmatige arbeidstijden. Mijn aanwezigheid op de blog doe ik in mijn vrije tijd. Niet tijdens de werkuren en op kosten van de firma...
Ja, met Freddy in het buurtcomité, kan je heel goed je gedacht uiten, als het niet overeen stemt met wat hij denkt, loopt de discussie uit tot in de late uurtjes en met nodige scheld- en roeppartijen gepaard gaand. Daar kunnen andere buurtmensen van getuigen. Nee, dank u, in zo'n buurtcomité of stuurgroep wil ik niet gaan zetelen. Ik kom nog wat te graag uit voor mijn gedacht, en ben wel bereid om tot een compromis te komen maar niet door toedoen van een tiran die alles in eigen banen wil leiden.
@allemaal: En zo is het wel welletjes geweest. Deze discussie die meer en meer op de man/vrouw wordt gespeeld dan de bal wordt bij deze gesloten.

Bart, mijn reactie heeft niets met Mechelen te maken. Ik ben op zoek naar je adres. En lang leve Internet, ik heb je gevonden. Bart, ik feest binnenkort op mijn 50 jaar en wil je graag uitnodigen

Reageer je?

miekenlucas@hotmail.com