Tour de la ville (vervolg)

met categorie:  
Beste bloggers, het zal jullie misschien verwonderen waarom ik zo lang wachtte met repliceren over deze post. Gewoon een virus op de PC en alles kwijt. Vandaar dat ik pas nu antwoord.

Jullie zullen ook begrijpen dat ik niet op iedereen kan antwoorden, te veel replieken en hier en daar werd er serieus geleuterd. Ik heb dan maar wat nota’s genomen en hier volgende antwoorden;
In de winter zomaar bij toerisme gaan vragen om mee te mogen gaan met een gids die start op een vast uur zit er voorlopig niet in. Dit kan wel in het “seizoen” dat loopt van Pasen tot einde september. Je kan natuurlijk wel geluk hebben dat er net een groep start ( die moet in dit geval dan net wel de toren op, dezelfde taal gebruiken etc)… en de groep moet die bijkomende mensen willen aanvaarden, tenslotte heeft die groep speciaal een gids besteld! Stel maar eens voor dat die mensen bijvoorbeeld een orgieke willen organiseren op de toren!!

Enige oplossing is momenteel een gids te bestellen en betalen als is het maar voor 2 man en dat kost exact ¤50. En geloof me, dit is spotgoedkoop, vergelijk maar eens met andere (grote) toeristensteden. Of check best eens de prijs van bijvoorbeeld een privé instelling zoals de tapijtweverij De Wit. Hoog niveau, maar ook stukken duurder dan bij In en Uit. In elk geval: mijn inziens is het begeleide toerisme in ons land te goedkoop. Daarmee wil ik niet zeggen dat ik er fortuinen moet aan verdienen, maar eerlijk gezegd pro Deo (behoudens uitzonderingen) is nu ook niet altijd nodig, ondanks het door verschillende bloggers geroemde en niet geveinsde idealisme.

Een gids bestellen doe je best op voorhand, kwestie van de tijd te hebben er een vast te krijgen. Ik heb momenteel wel één probleem met de dienst In en Uit: men vraagt een vrij lange periode vooruit te reserveren: ik vind dit niet kunnen en dit wordt aangekaart, maar het wordt me iets te administratief behandeld en dit in een snel veranderende “just in time” wereld. Maar er wordt aan gesleuteld.

Werken met een audiogids op de toren zou doenbaar zijn, maar dan moet die toren praktisch permanent open staan. Dat mag dan de natte droom zijn van Schepen Nobels, in de praktijk is dat iets minder simpel, zo blijkt. Ik verwijs naar veiligheid en vandalisme ( wie opperde daar weer iets over niet terugbrengen van audiogidsen?) Ik opperde dit reeds in een vroegere repliek.

Over kosten, geld, permanentie op de dienst toerisme etc… spreek ik me niet uit. Dat wordt een dovemansgesprek tussen voor en tegen (zie boven). Toerisme is nu eenmaal een economisch gegeven geworden en aan zoiets hangt een prijskaartje.

De opmerkingen van Pier over de aanpak van de “metropolitaine” treed ik bij. Heel klant- en toeristonvriendelijk, maar dit is nu eenmaal een probleem van mensen van goede of minder goede wil en een ambtenarenmentaliteit of niet. Noteer, Pier, dat we nul de botten te zeggen hebben in de St.Rombouts, we kunnen enkel maar zagen dat er geregeld wat verkeerd gaat.

Algemeen zijn onze kerken echter vlot toegankelijk (behalve de maandagen en dan kan je nog wel in St.Rombouts). In elke kerk is er gratis documentatie voorhanden en veel uitleg te lezen in brochures. Een bijna uniek initiatief in Vlaanderen, die “torens aan de Dijle”. Zelfs die van ’t stad zijn al komen kijken hoe de Maneblussers dat oplossen. De betrokkenen hadden dus moeiteloos en schitterende wandeling in onze kerken kunnen doen zonder begeleiding.

De geogids van Mechelen is daarbij een uitstekende aanvulling, JaTo. De Mechelse uitgave is in elk geval OK.


Kris bericht over een tegenvallende gids. Ja, ieder vogeltje zingt zoals hij gebekt is, dit geldt dus ook voor gidsen. Maar het blijft een VAK, niet iedereen is het gegeven de mensen te “entertainen” wat dat is het ook een beetje. Ieder zijn stijl natuurlijk, bedankt voor de complimentjes van verschillende bloggers, het is zoals de Ferre altijd zegt “je moet de groep binnen de minuut aanvoelen”. Je past je aan aan de groep en je doet niet kost wat kost altijd je eigen ding. Blijf je halsstarrig je eigen wil doordrijven dan ga je vroeg op laat zwaar op je bek. Tenslotte: je kan niet voor elke groep even goed doen. Daar moet je mee leren leven. Als je groep slechts één uur heeft dan moet je de wandeling en uitleg daar aan aanpassen. Dat bedoel ik met een vak.

Voorlopig genoeg denk ik en vergeet niet: het ideale bestaat niet.

Hartelijk bedankt Rudi, voor deze goed gefundeerde en goed geformuleerde uiteenzetting. Het geeft een goed beeld van de huidige stand van zaken.
Bedankt Rudi.
Even ter informatie: hoeveel gidsen telt de stad Mechelen?
En nog iets Rudi: is het openstellen van 'dé Toren' tot hiertoe enkel nog maar een dagdroom van Nobels - of?
Zijn er al concrete plannen, of wordt de hele zaak nog onderzocht?
Berichten hieromtrent lijken me nogal tegenstrijdig...
@jans : we hebben zo'n 120 gediplomeerde gidsen ( van de verschillende lichtingen ) maar die zijn niet allemaal even druk doende en even makkelijk beschikbaar.
Ik meen me te herinneren dat er momenteel zo'n 40 mensen regelmatig beschikbaar zijn en dus regelmatig te zien zijn in de straten van de stad.
Die plannen van de openstelling van de toren zijn nog steeds in studie, maar zoals gezegd, er zijn veel vraagtekens rond. Dus het zit niet in de koelkast en er wordt verder over gedacht.
Persoonlijk heb ik een probleem met de openstelling van de toren. Het probleem is de contrôle op de bezoekers die niet allemaal gedisciplineerde doetjes zijn. Ik huiver bij de gedachte één of andere ongedisciplineerde klas op de toren los te laten. Of een bende Britse voetbalsupporters ( of andere...)
Denk aan graffiti, vandalisme, wateren tegen de muren ( al meegemaakt)etc... Jammer voor schepen Nobels die ik zeer hoogacht en die ik een gedreven man vind, maar ik ben er echt geen voorstander van en ik vrees dat de meeste collega's ook nogal terughoudend zijn.
Bedankt Rudi,nu weten we waar het (helaas)op staat. We zullen er ons moeten bij neerleggen.

Wat betreft de Geogidsen:ik heb er een aantal in de kast staan en ik ken ook de wijze waarop ze tot stand komen. Dr.Pierre Diriken heeft met het uitgeven van deze gidsen zeker een schitterend initiatief genomen. Alleen...de plaatselijke medewerkers-schrijvers,laten het al eens afweten. Ik stuurde ook vertalingen naar buitenlandse vrienden,ik ben daar(uit schaamte) mee gestopt nadat ik keer op keer gewezen werd op ver-taal-fouten.
Dit alles heeft er mee te maken dat ik nooit een Geogids Mechelen kocht,laat staan een exemplaar weggegeven.
Maar als jij zegt dat de Mechelse Geogids uitstekend is,zal ik mij onmiddelijk een exemplaar aanschaffen.
Want ik zal het in de toekomst nog nodig hebben bij het begeleiden van mijn gasten. Tot er,misschien ooit,een andere oplossing komt voor de "onverwachte" bezoeker.

Bedank voor je tussenkomst.
Ik heb Limburgse roots,dus bij die laatste bedank hoort wel een "t".Merci...
Voor de club van huiseigenaren is het heel moeilijk een gids te vinden. Er is er geen één die het kadastraal inkomen van een kathedraal kent.
"Haast en spoed..." GEEN Limburgse roots...
@filip:bedoel je niet "katastrofaal"inkomen?
En onmiddellijk was ook al fout...en dan maar zeuren over slechte vertalingen...Sorry mannen!
@rudibwaaa, een orgieke op den toren, da zou toch nieuws zijn? onzen bijnaam van mane- naar vrouweblussers.
@rudi-bwaa
what a waste of space!
Tippex kris,Tippex
Is Mister Proper ni beter?
Daar heb ik het weer over vroeger.
Op sommige feestdagen kon je de toren bestijgen. Beneden (waar anders?) zat er iemand die je een ticket verkocht en je kon naar boven! Heb dat enkele malen gedaan met mijn opgroeiende kinderen.
'IK' heb toen niemand zien plassen noch verdachte, ziltige plekken gezien.
Voor de rest, dat ze nu eens een seriueze oplossing zoeken en vinden. Moet er nu percé steeds een gids mee naar boven? Lijkt dat niet een beetje teveel op geld verdienen? Ik heb al veel "dingens" bezocht in Vlaanderen en ver daar buiten. Steeds zonder gids, gewoon een goede aanduiding en heldere teksten. Wie echt " DE GESCHIEDENIS " wil kennen, die hoeft te betalen voor vakkundige uitleg , daar ben ik heb roerend mee eens. Maar hou ook rekening met de minder begoede lieden die maar zowat rondlummelen in onze stad en dan een terrasje aandoen. Ook de horeca wil wat zaad in hun bakske krijgen. Mijn gedacht, zou Boma zeggen.
In Londen kun je ook gewoon de prachtige St-Paul's Cathedral en soortgenoten bezoeken/bestijgen zonder gids....
Maar misschien omdat de Rombouts toren zo hoog is en met al die wenteltrappen?
Voor Jos, die klaarblijkelijk in eigen stad alles verniet wil: In Rome betaal je wel dik voor de koepel van St.Pieter.
Verder: ik heb even gebeld met Brugge
Bezoek aan de belforttoren het hele jaar ( 200.000 bezoekers) à 5€ pp.
Met een groep 3€ pp. Bij ons betaal je 5€ per persoon en krijg je een gids mee.
Er is camerabewaking en een man op post in de klokkenkamer.
Onze toren telt echter veel meer en grotere kamers!
Een bezoek van Brugge van 2 uur en met max. 25 pp kost 45€ ( Mechelen 50€ en max. 30 personen )
Brussel is echter 95€
Het tarief van Brugge zal echter stijgen er is een nieuw reglement dat vrijwilligersarbeid ( want zo werken die van Brugge!!!) zal beperken en er moet dus wat anders komen. In Mechelen is dat netjes geregeld, we zijn allemaal zelfstandigen in bijberoep.
Tenslotte in Mechelen kan je het hele jaar door 's namiddags gratis de kerken bezoeken en heb je daar documentatie beschikbaar voor 0 ( nul ) €
Geld over om te terrassen beste Jos.
mischien is "Brugge die scone" wel van een ander kaliber kwa cultuurhistoriek en architectuur, en zullen ze dat daar wat uitbuiten?
maar versta me niet verkeerd hé, Mechelen is veeeeeele schoonder!!!