Sluiting ge-opperd Dupont De Nemours Mechelen

met categorie:  
De fabrieksmanager van het chemiebedrijf Dupont De Nemours in Mechelen heeft woensdag aan het personeel en de vakbonden laten weten dat een sluiting onvermijdelijk wordt als geen betere resultaten worden behaald. Ruim 1.300 banen komen in het gedrang.
Aanleiding van de plotse en onverwachte mededeling was een arbeidsongeval tijdens de laatste nachtshift. Daarbij liep een arbeider een gebroken vinger op, aldus de vakbonden. ,,Wij maken ons ernstig zorgen over deze mededeling'', reageert ABVV-secretaris Willy Van Den Broeck. ,,Niet alleen omdat het bedrijf gedurende een kwartier is stilgelegd voor de mededeling, maar ook omdat fabrieksmanager Böllander de nummer één van het bedrijf is. Moest het een vloerverantwoordelijke geweest zijn die zich even kwaad had gemaakt op de arbeiders, dan hadden de zaken heel anders gelegen.''

De vakbonden zijn verbolgen en vinden het uiterst onverantwoord om dit soort mededelingen te doen om het personeel af te schrikken en onder druk te zetten. ,,Voor de 1359 werknemers is hun tewerkstelling te belangrijk om als speelbal te dienen voor een wispelturig karakter. De argumenten die Böllander opperde zijn trouwens onzin. De bedrijfsresultaten wijzen nergens op een eventuele sluiting, laat staan dat er te veel arbeidsongevallen zouden gebeuren waardoor de kosten te hoog zouden oplopen'', zegt Van Den Broeck.

Acties

Volgens Paul Schoeters van het ACV gebeurt het meer en meer dat Amerikaanse multinationals de druk bij het personeel alsmaar proberen te verhogen. ,,Ze willen meer efficiëntie en proberen het arbeidsritme te verhogen. Dat leidt uiteraard tot spanningen en bij Dupont zijn die er al een hele tijd.''

De vakbonden hebben bij de voorzitter van de ondernemingsraad aangedrongen op een ernstig gesprek rond de wilde mededeling van de fabrieksmanager. ,,Wanneer dat er juist gaat komen, weten we nog niet. De bal ligt nu in het kamp van de directie.'' aldus Van Den Broeck. Volgens hem is het goed mogelijk dat het personeel acties zal gaan voeren. Bij Dupont De Nemours worden voornamelijk verf en plastic korrels gemaakt. Er werken 312 arbeiders en 1047 bedienden.

Bron: De Standaard
wow, dat is wel big news. Te bedenken dat ik daar ooit nog eens gesolliciteerd heb.
Ik hoop dat ze kunnen blijven bestaan, maar ik heb een vermoeden dat Mechelen-Zuid hier wel blij om is?
Als ik het lees is het meer bang maken vanuit het management, maar toch he ...
Ik vermoed het ook...of het al dan niet het gewenste effect zal hebben wordt natuurlijk afwachten. Persoonlijk betwijfel ik het : wat in Amerika werkt, werkt daarom nog niet in België (laat staan Mechelen ;o))
Er zijn zeer strenge veiligheidsmarges bij Dupont. Ze willen daar koste wat kost arbeidsongevallen vermijden. Dit gaat van kevlar werkhandschoenen tot speciale Dupont-voorschoten. Van regelementen over welke specifieke veiligheidsbril moet gedragen worden bij welke werkactiviteit. Er worden zelfs speciale Dupontmessen gebruikt waarmee je onmogelijk in je hand kan snijden. Op bepaalde afdelingen mag men bijvoorbeeld een trap niet per 2 treden tegelijkertijd opgaan.
Dit allemaal voor de veiligheid en het vermijden van arbeidsongevallen.
Ik ken maar weinig bedrijven die aan hun ingang zo'n groot bord hebben staan die de score bijhoudt van de arbeidsongevallen.
Ik denk dat de werknemers bij Dupont dit zeer goed beseffen en zulke zetten van hun directie nogmaals onderstrepen dat de veiligheid op hun bedrijf een enorm grote prioriteit heeft.
Ik meen mij te herinneren dat deze strategie nog al eens gevolgd werd.
't Is natuurlijk niet leuk om dit zo te vernemen.
Heb ik dat goed gelezen? 312 arbeiders en 1047 bedienden... De wonderen zijn de wereld niet uit. Maar dat is eigen aan een administratie zeker,zelfs als er geen productie is blijft een administratie zichzelf werk geven...
In elk geval hoop ik dat het allemaal zo een vaart niet zal lopen. Dumpen dit soort managers.
Als ik van de vakbond was zou ik onmiddellijk actie voeren. Een kortere weg naar een bedrijfssluiting ken ik niet (sic). Gebruik nu eindelijk eens jullie hersens, mannen van den bond.
Anderzijds is die vingerbreuk een scheet in een fles...
Beste mensen,

Toen ik er vanmorgen telefoon over kreeg, was ik er even niet goed van. Ondertussen verspreidde de directie een mededeling dat er van een sluiting geen sprake is. De leiding van DuPont ontkent dat ze na het ongeval doelde op bedrijfseconomische resultaten, maar op maatregelen om de veiligheid op peil te houden. Blijkbaar zouden er dat de jongste tijd te veel zijn geweest.

Zoals altijd zal alleen de toekomst kunnen uitwijzen of die bewering klopt.
Amerikaanse bedrijfsleiders hebben niet het minste gevoel voor menselijkheid. Voor hen tellen alleen de winsten!!!
Zeker weten. Eén uurtje verlet wegens een klein kwetsuurtje beschouwen ze als een drama. Men vergeet 'daar boven' dat een onmenselijk tempo onvermijdelijk tot ongevallen leid!
Als ex-vakbondsafgevaardigde kan ik maar één ding zeggen...Als de vos de passie spreekt, let op kippen boer!
Vakbond wees alert! Laat jullie niet in de doeken wikkelen.
Jos, een klein en simpel vraagske, heb jij al veel Amerikaanse bedrijfsleiders ontmoet ?
Ik zag daarnet ook op RTV nieuws een stukje, daar spraken ze over het recente arbeidsongeval, en dat er dus wel een sluiting zou komen als het niet beter gaat.

Verder, ik heb gewerkt voor Telenet, ten tijde dat Amerikanen daar de boel draaiende hielden (in de begin fase) en heb ook gewerkt bij Esso in Brussel, en ik moet zeggen, ik had geen klagen over de 'Amerikaanse bedrijfsleiders' hoor. Het was inderdaad wel altijd big money, en winst voor alles, maar wij werden als werknemer ook met bonussen en geschenken verwend omdat de omzetten goed waren.
@ Jos

Typisch voor een vakbondsafgevaardigde

Laat de vakbonden doen en Mechelen telt > 1400 werklozen meer !
Laat de vakbonden doen en Vorst telt > 4500 werklozen meer !

En van Amerikaanse werkgevers gesproken: zo slecht is het niet werken bij Du Pont, noch bij P&G en zeker niet bij Arch ! Samen goed voor meer dan 3000 jobs in prov Antwerpen alleen !

Alle drie vanuit eigen ervaring !
Zoals hierboven gemeld, mensen laat uw VERSTAND spreken en loop zeker niet blindelings vakbonden achterna die maar 1 ding voorhebben EIGEN MACHT

En in Belgie al 100.000 banen op hun kerfstok hebben !
Merci en bedankt.
Vergeet wat je aan de vakbonden te danken hebt.
Ga dan maar terug naar de 19de eeuw. Zonder sociale zekerheid en vakantie, pensioen etc...
Mij hoor of zie hier niet meer!
@Hanna en Jean:ik ga even advocaat van de duivel spelen...Als het in de door jullie genoemde bedrijven (onder Amerikaans managment)zó goed was,waarom gingen jullie er dan weg?...
uit goede bron vernomen: de grote baas van dupont mechelen is al eens in duitsland geweest als baas, en daar gebeurde ook nogal wat ongevallen waaronder 1 dodelijk.
sinds hij in mechelen is gebeurden er hier elke maand een ongeval(letje).
dus die word op zijn vingers getikt van boven.
plus dat er in china ook wel wat bedrijvigheid waar te nemen is van dupont de nemours tegenwoordig.
@ Gust: omdat het maar een vervangingscontract voor 1 jaar was ;o)
Bedrijven willen en moeten winst maken.
Gezien de huidige toestand kan men in deze streken de mensen onder druk zetten om steeds meer en sneller te werken, vaak onbetaalde overuren te presteren... en dit alles omdat men in ontwikkelingslanden voor een appel en een ei kan produceren. Dat er daar aan veiligheidsvoorschriften en gezondheid van de werknemers weinig aandacht wordt geschonken behoeft geen betoog. Uitbuiting is misschien een groot woord want tenslotte krijgen die mensen nog iets waar ze anders waarschijnlijk helemaal niets zouden hebben. de geschiedenis zal zich moeten herhalen en vakbonden hebben daar zeker nog zin.
Als ik binnen mijn werkomgeving eens bekijk wat voor profiteurs er bij de vakbonden zitten verschiet ik er niet van dat er veel mensen zijn die er niet meer in geloven. Men mag natuurlijk niet veralgemenen...
Mijn ervaring met vakbondsafgevaardigden is dat het stuk voor stuk leperds waren wiens hoofdbekommernis erin bestond zichzelf 'moeilijk buiten te smijten wegens afgevaardigde' te maken en te houden, de enige keren dat ik ze te zien kreeg was toen ze rond nieuwjaar een agendake kwamen ronddragen en met de keus een bic of een sleutelhanger.
Voor de rest werden ze liever niet lastiggevallen met ons gezever... ALS er dan al eens gestaakt werd scheten ze mij wel uit voor vuile rat ( iets wat ik zeker niet persoonlijk diende op te vatten ).

En nu krijg ik bij momenten te lezen/horen/zien dat de vakbonden vandaag de dag de wind meer en meer van voren krijgen en dat de mensen er niet meer in geloven?
Hoe Zou Dat Nu Toch Komen Zeg???

Het gaat hier natuurlijk om mijn eigen ervaringen en ik zou niet mogen veralgemenen... ZOU, want ik veralgemeen wel, van andere mensen uit mijn omgeving hoor ik namelijk niks anders, dat de vakbonden in de 19e en 20e eeuw toch wel een en ander verwezenlijkt hebben dat kan goed zijn, proficiat, in 2006 koop je daarmee mijn sympathie niet meer, ik loop ook niet met de medailles uit '14-'18' van mijn overgrootvader rond.
...die hij waarschijnlijk ook had gekocht op de voddenmarkt.
Blijft het feit van de verregaande arogantie van "de manager". Waar is de tijd van de "bedrijfsleider"die wist wat er op de werkvloer gebeurde. De man die een "echte" binding had met het bedrijf en niet gebogen zat (tussen twee golfbeurten door)over statistiekjes en zijn eigen bankrekening.Die uitzocht op welke manier hij de arbeider het best kan uitmelken om zijn eigen premies op te krikken...
Vandaag lees ik in de krant dat burgemeester Somers de manager van Dupont uitnodigde voor een gesprek.Hij stuurde(wel een bericht)zijn kat.
Hij zal zeker een golf-afspraak gehad hebben in Puurs,Keerbergen of O.L.V.Waver. Weg met dat "soort".
Wat de profiteurs bij de vakbonden betreft,die zijn er zeker. Dat is ook mijn ervaring. Maar het tegendeel is ook waar. Ik heb al vele collega's gekend die geen boodschap hadden aan een vakbond...tot er een conflict was...dan waren zij de eerste om bij de vakbond gaan aan te kloppen voor advies...zelfs voor financiele steun...
@Hanna:Uw zonden zijn alvast vergeven;o)
Ik heb nog nooit veel positiefs ondervonden door de vakbonden, in tegendeel bij een conflict werden we in de steek gelaten, toen ik studeerde om een betere plaats op de arbeidsmarkt te krijgen had ik mondelinge overeenkomsten met VDAB directeurs, deze werden door de lieve vakbond doorkruist want iedereen is gelijk voor de wet en mijn geval was echt een uitzonderlijk geval toen.
Bij een overname van een bedrijf werden , dank zij de vakbonden mijn geldelijke premies omgezet in voordelen in natura, gevolg mijn jaarloon ging achteruit en ik genoot diensten waar ik niks mee was, die pasten helemaal niet in mijn consumptiemandje. Ik ben daarom van werk veranderd en wil u niks meer van vakbonden weten. En 't is nog niet alles maar het gaat hier eigenlijk niet over de vakbonden dus houd ik dit maar voor mensen die me erom vragen of voor een rubriekje over de syndicaten.
@gust; de mens is ondertussen wel niet meer, maar ik vermoed dat, moest hij kunnen kiezen hebben, zijn medailles liever op de voddenmarkt had gekocht, daar hadden ze hem waarschijnlijk gewoon wat geld gekost ipv een arm.
Voor zover ik weet staan vakbonden voor solidariteit. Een oplossing op maat voor de enkeling is dan heel moeilijk. En mag ik nog even opmerken,ook ik heb kritiek op de vakbonden,maar gooi ze niet te ver weg. Ik ben er zeker van dat we ze nog zullen nodig hebben in dit steeds roeiende,maar weinig sociale,Europa...
roeiende,maar vooral Groeiende
@Sint Netels:Sorry Sint,maar ik hoop dat u de bedoeling van mijn tusenkomst wel hebt begrepen.
@gust: Sniks joenge, ik kraam met momenten ook wel wat uit dat de mensen niet aanstaat (lacht).
De bedoeling van uw tussenkomst heb ik wel begrepen, 100% ben ik er niet mee akkoord, maar toch 85%. Wel blijf ik erbij dat er wat veel opportunisten bij de vakbonden zitten en ik wens hun veel geluk met die eruit te krijgen, 't zal niet gemakkelijk zijn.
@gust, fijn voor iedereen die niet die enkeling is. Hoeveel enkelingen lopen er al rond, ik ken er alvast enkelingen van.
@Lieven P:Allemaal Handelsingenieurs zeker? ;o)
ik wel Gust, zij er nog?
:-D Goe da we nog af en toe kunnen lachen en relativeren he...
Hier en daar een verloren gelopen exemplaar misschien...

Kunnen relativeren heb ik altijd een mooi deugd gevonden,humor is daarvoor een goed hulpmiddel...;o)
Trouwens, na zo wat hier en daar wat nieuws gelezen te hebben blijkt het hele sluitingsverhaal toch maar een scheet in een fles te zijn heb ik de indruk.
Een olifantenmug alias glaswaterstorm.
@gust
Heb jij al eens manager van een amerikaans bedrijf van dichtbij gezien ?
Wel, ik ben getrouwd met één.
Kloppen minstens 80 uur per week, minstens, en bewegen hemel en aarde om de vakbonden te overtuigen dat eens wat positiever te denken, ipv altijd te denken dat ze genaaid worden door de bazen. Wanneer begint het te dagen dat jullie dezelfde belangen hebben? Welke manager wil er nu dat zijn bedrijf sluit ?

Trouwens, het risico van een bedrijfssluiting zit er altijd in, daar heeft een manager nauwelijks impact op. De politiek trouwens ook niet.
If you like it or not.
@Kristin
Van heel dichtbij.In close-up zelfs.
Meestal op momenten dat ze liever hun gezicht verstoppen onder hun jas.Fout toveren met cijfertjes,op de beurs handelen mét voorkennis,...enfin een lang lijstje zo u wil.
Maar,hoewel de verleiding heel groot is,toch wil ik niet veralgemenen. Ik klonk misschien een beetje té ongenuanceerd. En wat de werkdruk van uw echtgenoot betreft,hoop ik dat dit een gelukkig huwelijksleven niet in de weg staat.Dat meen ik echt,want in het wereldje waarin ik vertoef(niet in een manager functie)staat die werkdruk vaak wel een gelukkig gezinsleven in de weg,door de schuld van de managers...
Weet je, het is altijd wel ergens iets. Toen ik voor multi-nationals werkte, (Telenet ten tijde gerund door Amerikanen, en Esso/Exxon ook gerund door Amerikanen) had men altijd commentaar op al die multi-nationals (en toen was het de term 'globalisme' nog niet eens uitgevonden). Inmiddels werk ik zo'n 7 jaar in het onderwijs en ook daar zijn weer vakbonden al jaren aktief en worden er luidkeels kritieken ge-uit door anderen....

Ik ben in 1997 afgestudeerd (aan de KHM), dus in die bijna 9 jaar dat ik werk, heb ik geleerd.... waar je ook werkt..... er is altijd wel kritiek. In welke vorm, welke sector, welke vakbond dan ook.

Het komt er op neer je goed te voelen in je job die je doet, en daarmee uit.

*kuch* ik heb gesproken, en ga stilaan richting bed....
@gust
al 22 jaar gelukkig getrouwd, 2 gezonde kinderen, zelf ook een full-time job, en wij hopen voor u hetzelfde.
Aan hen die het aanbelangen.

Wees consekwent in uw houding tegenover wat jullie veralgemenen:
De vakbonden.
Verwerp dan al wat die verfoeide profiteurs ooit hebben gedaan waar je nu toch maar lekker van mee profiteerd. Wie zijn nu de profiteurs?

Stap naar je werkgever en zeg:

Ik wil terug 60 uur per week werken voor een hongerloon. Ik wil dus geen vijfdagen week meer.Ik wil geen koffiepauzen meer. Ik wil geen werkkledij en het onderhoud ervan.
Ik wil geen nieuwsjaarspremie noch een dertiende maand. Ik wil geen jaarlijks verlof meer.Ik wil geen index aanpassing meer. Ik wil geen gewaarborgt loon meer. Ik wil geen cao meer. Ik wil geen veiligheidsbeleid meer: Beschermkledij in den breedsten zin. Ik wil geen eetzaal meer, zal mijn boke wel achter mijn machine opeten.Ik wil geen maaltijdchecks meer. En ik wil van nog veel meer afstand doen, zelfs van de tussenkomst in mijn reisonkosten want ik ga voor mezelf opkomen. Ik heb daar niemand voor nodig. Ik kan dat en zal dat doen! Ik ben geen profiteur, al wat " de vakbonden" in de toekomst bekomen weiger ik! Ik betaal daarom geen lidgeld meer
Proficiat man, JIJ hebt inderdaad geen vakbond nodig. Jij bent een man naar mijn hart, consekwent in denken en doen, zo heb ik je graag.

Op aandringen van vrienden die me kennen en weten wat ik voor mijn werkmakkers heb bekomen, heb ik me toch maar nog is laten lezen.
Ik heb op het kabinet van de burgemeester mede de beide vakbonden ontvangen, acv en abvv. Na twee minuten gesprek werd duidelijk dat het ongeval van die werknemer door abvv werd gebruikt om wat vakbondszieltjes te winnen. Niks meer en niks minder.
Acv distantieerde zich van die al te doorzichtige actie. Eigenlijk een beetje een zielig spektakel van abvv.
Ik heb 31 jaar op de Postcheque gewerkt, waarvan 28 jaar als dienstleider van diverse computerafdelingen. Uit ervaring weet ik dat het merendeel van de vakbondsafgevaardigden profiteurs waren, met een zeer laag rendement en uitblinkers in afwezigheid voor "syndicaal" verlof. Dat de vakbonden ooit baanbrekend werk hebben verricht staat buiten kijf, maar het is niet omdat men ooit een drenkeling uit het water heeft gered, dat men er achteraf iemand moet ingooien. Het enige wat de vakbonden echt bezig houdt is macht, macht, macht. Als men weet dat een Jef Houthuys (CVP)in de jaren '80 ongeveer 130.000F per maand opstreek, alleen maar om elke maand 1! vergadering van de Nationale bank bij te wonen en dat Jos "Kop" Van Eynde (BSP - je weet wel, de mannen van "eigendom is diefstal")een kadastraal inkomen had om op je gat van te vallen (mij begin jaren '70 meegedeeld door een kennis die toen in Antwerpen op de belastingen werkte), dan durf ik toch lichtjes te betwijfelen dat de vakbonden meer zouden begaan zijn met het lot van Jan met de Pet dan met hun eigen zak.
Macht heeft nu eenmaal zo'n leuk effect op de gemiddelde homo sapiens, en ik denk toch wel te mogen zeggen dat alle stichters van alle vakbonden en politieke partijen zich vandaag de dag in hun graf zouden omdraaien moesten ze zien wat hun 'nakomelingen' er vandaag de dag van bakken, maar ja, in vergelijking met die 'nakomelingen' hadden zij natuurlijk maar een verwaarloosbare hoeveelheid macht en moesten het meer hebben van een hoge dosis idealen of zoiets, enfin, in ieder geval iets wat vandaag de dag van ondergeschikt belang geworden is.

@Leo: Het zal wel waar zijn wat je zegt, maar denk je zelf niet dat het feit dat cd&v ( uw partij ) en acv uit hetzelfde nest komen en abvv uit het concurrerende nest het voor veel mensen wat ongeloofwaardig maakt?
@Jos Lekker zwart-wit denken op zijn tijd om een statement te maken is af en toe toch leuk
Zwart-wit? U eens lekker laten gaan...het'kleurt je dag'.
Kijk mensen nog éénmaal ga ik hier iets neerplanten.
Onder alle koren is kaf, dat is een waarheid zo groot als een koe. Daarom wordt dat koren gezift. En dan nog blijft er stof over in dat koren.
Aan de maalder om dat stof er nog uit te blazen.
Wat ik wil zeggen. Ook ik weet van vakbondsleiders-ster, dat ze niet allemaal idialisten zijn maar soms wel arrivisten, met een ongehoord te hoog loon. Dat ze achter de rug van hun delegées gaan dineren met de bazen, allemaal meegemaakt hoor. De kwestie is: Hoe geraak je die kwijt?
Schaf echter de vakbond niet af, dat wordt volgens mij; het kind met het badwater wegwerpen.
Wat die 'luie profiterende delegées betreft', jullie hebben gelijk, er zijn er zo en willicht vele. Maar er zijn ook goeie hoor! Vergeet dat aub niet.
Om die profiteurkes weg te werken is er wél een systeem. Petities opstellen en door alle vakbondsleden laten tekenen met lidnummmer en al, met als eis: X moe eruit om die en die redenen zoniet gaan wij met zijn allen ons lidboekje opsturen met ons ontslag. Stel al onmiddellijk een 'goeie' kandidaat voor.
Klagen helpt niet men moet handelen!Maar dat vraagt durf.
En nu verdwijn ik van deze blog...voorgoed. Ik Ga verder genieten van mijn pensioen waar onze voorvaderen voor gevochten hebben, soms letterlijk!
Vriendelijke groeten aan allen die hier mee van gedachten hebben gewisseld. 't Was leerlijk, voor mij toch!
En bij deze wil ik 'onze Jos' toch wel even steunen...
Ik wéét ook dat het niet allemaal rozegeur en maneschijn is bij 'de vakbond' - en zoals overal zijn er profiteurs, zoals die er ook zijn in het gewone leven, in de politiek, in uw straat, uw vereniging...
Maar er zijn ook eerlijke en integere en idealistische vakbondsmensen.
En zo heb ik er ook gekend.
Ik ben blij dat ik er zo enkele héél gedreven heb bezig gezien in de 'zachte sektor' waarin ik werk.
En ik ben blij dat ze in de jaren '8O (onderandere) het voortouw hebben genomen om de lat een beetje gelijk te leggen voor ons, met andere branches...
Ik hoef géén schatten te verdienen - maar een eerlijker verloning was toen écht wél nodig - en werkdrukvermindering was toen ook een terechte eis.
Ik ben deze hardwerkende vakbondsmensen méér dan dankbaar!
En dan spreek ik nog niet over zoiets als het solidariteitsprincipe...
Mijn goeie ervaringen met deze vakbondsafgevaardigden maken dat ik me niet zomaar zwart/wit durf uitspreken over dé vakbond.
Tussen elk koren zit er kaf.
Graag nuanceren dus...
Bij de recente algemene staking werd ik als beginnende zelfstandige de toegang tot mijn bedrijf met de wagen ontzegd.
Dus dan maar te voet.
Tot na de middagpauze een, in maatpak geklede persoon, bij een blokkade vrij hardhandig werd tegengehouden, uitgescholden als vuile rat. Ik kwam net na die persoon, en ook mij werden verwijten naar het hoofd gelingerd. Die persoon heeft toen een groot geluk gehad, dat hij me niet aanraakte, want ik had hem in het ziekenhuis geklopt, zo pisnijdig was ik toen.
Ik werk hard als beginnende zelfstandige, om te kunnen overleven, en om hopelijk snel mensen in dienst te kunnen nemen. Daarvoor heb ik geen vakbonden nodig.
Doch, was ik verontwaardigd over dit voorval, zeker als je de dag erna de stapels pizzahutdozen aan Mechelen Zuid zag liggen.
Ik kreeg als opmerking toen ik met de auto niet door mocht, dat ik de nacht ervoor maar op kantoor had moeten slapen.
Had men dan PizzaHut ook niet beter afgesloten, en de betogers de dag ervoor hun boterhammekes zelf moeten smeren.
Het ergste van al vond ik dan ook nog het overmatig gebruik van alcohol (lees aggressieve zatlappen).
Aan iedere post stond nochtans een vakbondsverantwoordelijke. Awel, moest ik die zijn overste geweest zijn, hij kon onmiddelijk opstappen...

Kleine bedenking: Ik heb vernomen dat de vakbonden voor elke werkloze een subsidie krijgen...dus de vakbonden hebben er alle belang bij om werkloosheid te behouden...nog maar eens een vorm van 'zichzelf in stand te houden' in dit gekke belgenland

De rechten van de werknemer liggen al jaren vast, met dank aan de vakbonden. Maar zouden die zonder vakbonden ook niet tot stand gekomen zijn?

Bovendien, werkdrukverminding, meer loon, meer vrijetijd...en wij ons maar afvragen waarom we steeds incompetitiever worden met het verre oosten.
Ik vraag me soms af of sommige mensen niet liever op hun 20ste op pensioen zouden willen gaan...Willen we nog wel werken?

Volgens mij hebben we het véél te goed hier!

Graag van iemand eens een 'kostenplaatje' van wat de vakbonden de staat 'kosten', en van waar dat geld moet komen?
En nog iets, wanneer ik het misdadig plan opvat om in mijn tuin een hoopje bladeren op te stoken, maak ik heel veel kans op een boete. Maar wanneer stakers aan de ingangspoort van een of ander bedrijf de ganse dag paletten en autobanden opstookt zodat men de zwarte walm van ver kan zien, zijn de flikken blijkbaar opgehokt.
Roger, ik had het zelfde gevoel bij de laatste nationale staking van ACOD. Ik moet om op kantoor te geraken afrit 17 industriepark Anderlecht nemen.
Natuurlijk vernam ik via de autoradio (zoals altijd als het al te laat was) dat net die afrit geblokkeerd was. DRIE UUR EN.. aanschuiven in de file centimeterke per centimeterke dat ik op de duur echt misselijk en draaierig werd van de uitwasemingen van de muur van kamions aan mijn rechterzijde.
Raad eens wat ik tegenkwam aan afrit 17, neen niet de stakers maar de politie die de afrit blokkeerde en het verkeer verplichtte door te rijden, geen mogelijkheid om toch door te gaan. dan maar verder schuiven tot de volgende afrit.
Ik heb toe de benen genomen (de wielen) en de ring afgereden helemaal rond om terug naar Mechelen te gaan.

Ik heb me nog de ganse dag ziek en misselijk gevoeld met danige hoestbuien.

Het recht op werk noemt dat dan, de verdediging van onze rechten koste wat kost waarbij er toen duizenden "casualties of war" waren. Was het dat waard?

Nooit heb ik een SORRY gehoord van die vakbond voor het gijzelen van massas werkwilligen. Eigenlijk hoort daar een proces bij met schadevergoedingen voor de individuen en voor de werkgevers.

Er gebeuren daar niet meer ongevallen als vroeger.

Alleen zal het nu moeilijker zijn om ze te verzwijgen.

Ik heb er gewerkt en heb toen thuis mijn pols gebroken.

Ik was nog niet goed wakker van de operatie in het ziekenhuis en kreeg al telefoon van mijn shiftsupervisor.Zijn eerste vraag was hoe het ging met mij,dus dat vond ik positief.Zonder mijn antwoord af te wachten vroeg hij echter direct wanneer ik terug kwam werken.De dokter had mij minstens 3 weken opgegeven,maar daar kon geen sprake van zijn.Een arbeider van Dupont moet veilig handelen,tijdens en na het werk.Ik moest dus naar de huidokter een briefje voor ziekte vragen zolang ik in het ziekenhuis moest blijven,maar zodra ik naar huis mocht,moest en zou ik opnieuw komen werken.Dat het om een ongeval ging en dat mijn pols gebroken was,mocht absoluut niet in de archieven komen.

De derde dag na de operatie zat ik met mijn pols in het gips op een stoeltje,mee shiften draaien om te verdoezelen dat er iets gebeurd was.De tweede week mocht ik al kartonnen dozen herstapelen om mij bezig te houden,want de supervisor was het beu dat ik kon zien hoeveel koffiepauzes hij nam. Ik begon ook teveel te weten over andere ongevallen die binnen de fabriek gebeurd waren maar ook verdoezeld werden.Er had op datzelfde moment iemand zijn been gebroken binnen de fabriek,maar die hebben ze per taxi naar het ziekenhuis gebracht en daarna 6 weken lang per taxi thuis opgehaald en teruggebracht.

Bij dat werkje is er iets gekraakt in mijn pols en daar ben ik een jaar later opnieuw aan geopereerd omdat de breuk scheef in elkaar gegroeid was.Toen ben ik wel effectief 4 weken thuis gebleven uit zelfbehoud,maar daarna ben ik niet meer terug moeten gaan.Tot de dag van vandaag heb ik nog altijd last van mijn pols bij het dagelijks werk

Als je het mij vraagt is Dupont een onveilige fabriek,net omdat ze het zo veilig willen laten overkomen.Voor een werk van 5 minuten bestaat er een procedure van 2 uur met als gevolg dat de procedure door mensen op de vloer niet gevolgd wordt omdat ze anders hun werk niet gedaan krijgen.