Nicaraguaan José in Mechelen...

met categorie:  

Volgende week komt José Argüella naar Mechelen...
Wie is dat in godsnaam vraag je je wellicht af?
José is Nicaraguaan - een boeiend iemand; filosoof-theoloog - en hij komt een weekje logeren bij goeie vrienden.
In Nicaragua houdt hij en z'n groep zich bezig met het opleiden en vormen van mensen in landelijke gebieden, die in christelijke gemeenschappen hun verantwoordelijkheid willen opnemen.
Sterke motivatie en enthousiasme leiden er tot bekwaamheid.
Van onderuit.
En... zo hoort het.

José krijgt hier in Mechelen een druk programma voorgeschoteld. Hij zal de kans krijgen om hier een aantal sociale en maatschappelijke initiatieven te bezoeken, met mensen van de plaatselijke werkgroep Broederlijk Delen van de parochie St.-Jozef-Coloma in contact komen...
en... ik mag hem een halve dag ons fraaie Mechelen laten aanschouwen.
(wat ik met plezier zal doen...)

Maar...er is méér.
Vice Versa dus...
In heel Vlaanderen zijn er een vijftigtal 'inlevers' van derde-wereldlanden op bezoek. Na z'n weekje Mechelen, zal José samenkomen met al die anderen, elders in Vlaanderen, om op 18 maart hier in onze stad het grote slotfeest van de campagne van Broederlijk Delen van dit jaar, met als thema Vice Versa mee te maken.

Het wordt een tof hoogtepunt dit Wereldfeest.
Broederlijk delen en haar partnerorganisaties zullen er een échte ontmoeting van maken - een solidariteitsfeest om 'U' tegen te zeggen!

Op het programma: verhalen over het Zuiden door mensen uit het Zuiden, een korenevenement, politieke cafés, getuigenissen, een gastvrije en wereldwijde viering, optredens, muziek en dans, murales, reuzenzandtapijt, workshops, multiculturele modeshow, kinderstoet, wereldkampsfeer, solidariteitsmarkt, zuiders kinderaanbod, wereldkeuken, foto-en kunsttentoonstellingen, GrandWereldCafé, djembé....

Blokkeer deze datum nu reeds in je agenda - mis deze kans niet om met deze vijftig gasten, waaronder onze Mechelse-Nicaraguaan-van-1-week José, en duizenden vrijwilligers de kracht te voelen van deze solidariteitsbeweging.

van 11 u tot 19 uur (gedetailleerd programma op de website van Broederlijk Delen)
plaats van het gebeuren: Katholieke Hogeschool Mechelen.

En nu...
wachten op José, die op 4 maart naar Coloma, Mechelen komt.

Uiteraard ben ik op 18 maart omgeving Kruidtuin te vinden, en vooral rond het uur van het slotfestijn ;o)
Blij om het melden van zo'n initiatief.
met alle respect voor het initiatief, maar ik heb het allemaal zo'n beetje gezien, dat soort toestanden trekken altijd de zelfde mensen aan, namelijk zij die zich ermee bezig houden, en een kleine schare sympathisanten.
Eigenlijk zouden ze het kader en de geest een beetje moeten veranderen van zo'n evenementen, want op de duur is het allemaal wat cliché geworden.Het zijn ook altijd dezelfde schouders die aan zo'n project torsen: oxfam, wereldsolidariteit...enz. Mischien tijd voor een nieuw concept?
(Al moet ik toegeven dat ik zo direct niks kan bedenken)
ik probeer er zeker te zijn. Ik ben zelf ooit nog inlever geweest maar dan aan de andere kant. Ondertussen is de wereld nog zoveel kleiner geworden, nog zoveel dichter bij.
Dat is inderdaad een heel mooi en interessant initiatief , ik had er wel graag naartoe gekomen maar ik heb op 18 maart al een andere activiteit.
Jammer!
Ik zal er ook zijn, al was het maar omdat we met de Wereldwinkel Mechelen zorgen voor de bediening in het GrandWereldCafé. Voor wie nog niet van onze (h)eerlijke producten geproefd heeft een enige kans om kennis te maken.
@ Freddy: ah, 'inlever' geweest? In Latijns-Amerika?
Moet een boeiende ervaring geweest zijn...
Mijn jongste dochter heeft de kans om in het najaar met nog 4 andere leerlingen van haar school (Ursulinen Mechelen) en een drietal leerkrachten + 'n even groot gezelschap van het college in Kapelle-op-den-Bos, op inleefreis te gaan naar Bolivië.
Ze is dolblij met haar selectie hiervoor.
Ik denk dat dit voor haar een ervaring voor het leven wordt, en dat dit haar wereldbeeld wel eens grondig zou kunnen veranderen. Hoogstwaarschijnlijk kom je terug met een 'nieuwe' kijk op een rechtvaardiger wereld...
Jans: het was een exposure in Afrika en ik kan alleen maar bevestigen dat dit inderdaad iets is dat je nooit meer los laat. Eerst was er de voorbereiding, in totaal zo'n 2 jaar en dan het verblijf ginder. Dan besef je pas hoe "rijk" wij hier zijn en hoe de wereld in alle opzichten ongelijk verdeeld is. Helaas, eens terug word je snel opnieuw verplicht mee te draaien in "le monde fou des Européens"
kga toch maar eens kijken de 18e, wie weet zie ik geen bekende gezichten!
Ik ben juist terug van een ochtendlijk blitz-bezoek aan het historisch stadscentrum, mét José...
Hij was erg geboeid door 'onze' Keizer Karel, de 'soeverein' die wij ooit gedeeld hebben. Want... in zijn Rijk ging de zon nooit onder. Zowel Nicaragua als Vlaanderen werden er door beschenen...
Een geschiedenis met toch enkele minder fraaie kantjes... want de gevolgen voor de plaatselijke indiaanse bevolking, van die ontdekking, waren best pijnlijk, en in bloed gedrenkt...
Laat ons dus maar objectief blijven over dit deel van 'onze' geschiedenis.
Dus Margareta, Karel en consoorten waren vandaag zéker de leidraad door deze (regenachtige) toeristische wandeling.
José stond in bewondering voor onze Kathedraal (die hij overigens vrijdag reeds beklom), voor het 'concept' Begijnhof, voor de gedichten (!) in het straatbeeld, voor het Schepenhuis...
...en voor 'Margriet', ons feestelijk biertje, dat we nuttigden in de Lamot, met zicht op de Vismarkt.
Overigens... eindelijk ook het panorama gaan bekijken vanop de zesde verdieping (tot hiertoe nog niet gedaan); met betere weersomstandigheden kom ik zéker terug - met... m'n fototoestel.
Mooi Jan, en ook goed om te horen dat je 'op de hoogte' bent geraakt, bovenop de Lamot. Zeker een aanrader mensen.
Ja, ik vond het best een aanrader! (Bedankt trouwens voor deze tip, Peter).
Overigens: m'n Nicaraguaanse 'gast' vond Mechelen een heel mooie stad...
om het wéér eens door iemand anders te horen zeggen...
Je moet eens letten op het gebouw van de 'Den Akker en De Vis' als je boven op de LAMOT staat !
Een aanrader ... en een foto waard
Hoog tijd dat ze daar aan die koterij iets gaan doen zou ik zeggen. Ik snap trouwens nog altijd niet waarom dat de brandweer of welke instantie dan ook de Gouden Vis nog niet gesloten heeft wegens verkrotting. Maar 't is verder een toffe kroeg. Enkele jaren geleden werd daar een reclamespot van Palm opgenomen! Wie weet dat nog ? En echt, je zag het nauwelijks, alleen als je voorbereid was kon je enkele typische elementen ( den toog en de zuilen) hetrkennen.
Wat ik wou duidelijk maken is dat Den Akker en De Vis, deel uitmaken van een groot pand, dat mooi en symmetrisch is. Maar dat zie je echter alleen van boven !
(Veel restauratie werk ook voor dat pand, en brandveiligheid is ook belangrijk)
mooi om foto's in zwart wit van te nemen, of sepia. Zo vind ik die panden er namelijk uitzien langs achter, dus zet er maar vaart achter janS, want binnekort plakt er waarschijnlijk een "propere" maar spuuglelijke laag roze "crépi" bovenop dit stilleven.
Kris, kijk een keer op http://www.flickr.com/photo...
Haha jawadde, wat een bidonville! tja, als ge de situatie vanaf de hoogbrug bekijkt ziet het er een tikkeltje anders uit dan van zo hoog. maar ik zie daar grote gezellige terrassen als dien brol allemaal opgeruimd is.Het tofste zou zijn als die cafebazen daar één groot terras zouden van maken natuurlijk (dat moet toch mogelijk zijn? tis toch hetzelfde alsof het bvb terrassen langs een straatzijde naast mekaar zouden zijn?)
Er zou al een zekere concensus zijn van de cafébazen, onder impuls van de stad, om daar eens iets aan te doen. Afwachten dus...
Het was een schitterend, hartverwarmend en enthousiast slotfeest van Vice Versa! met véél jeugdige geestdrift, vriendschap, 5O gasten 'uit het Zuiden', ... allemaal op de Zandpoortvest, in de Hogeschool, en in de Kruidtuin.
De zon was van de partij - gelukkig.
Voor de tweede maal in één week maakten we een hoopvol, toffe manifestatie mee, met een positieve ,solidaire inslag. (zondag: 'Verdraai de wereld', met de jeugdverenigingen - en nu dus Vice Versa, het wereldfeest van Broederlijk delen...).
Mechelen - een stad waar men 'toekomst' maakt...
@ Jans: jij was er dus ook?

Ik heb eerst met wat vriendinnen onze tocht door de Kruidtuin gemaakt.... wat rond gekeken daar, en ook op het speelplein van de OLV Ham, dan 'de weg' overgestoken naar de parking van de KHM, eerst aan de Ham, dan door naar richting de Vest.... De 500 djamboerees (of hoe heten die dingen?) aanschouwd, daarna ons een weg gebaand doorheen de vele rijen naar jawel de eerste rij, waar we van half vijf tot half acht (einde) hebben genoten van alles wat er op het podium gebeurde.
Uiteraard veel bekenden tegen gekomen, maar vooral..... zeer trots op mijn stad, en een ongewoon gelukkig gevoel omdat mijn vrienden (die wonen in grootsteden als Gent, Antwerpen, Brussel...) het ook zo'n succes vonden....

Ik heb er van genoten..... Mechelen.... mijn stad. (ja... ik weet het, het klinkt sentimenteel, maar ja, daarvoor zijn we allemaal hier op deze blog, nietwaar?)
Is er buiten Jans nog iemand naar Vice Versa geweest, en toevallig ook foto's gemaakt?

Ik vind nergens foto's terug, terwijl het er toch vol liep met persfotografen.
Ikzelf heb géén foto's gemaakt (stel je voor ;-)
RTV bracht gisteren een mooi beeldverslag.
De berichtgeving in Gazet van Mechelen was deze keer maar karig, met een klein tekstje en een klein fotootje...
Spijtig - want het was toch een manifestatie die behoorlijk veel volk op de been bracht.
Deze krant is m'n dagelijkse favoriete 'gazet' - maar ze vanmorgen openplooiend, vond ik dit wél een gemiste kans...
('t artikeltje was dan ook niet van 'onze' Sven... ;-)
@ Jans, bedankt.

ik wou zaterdagavond naar het laat-avond journaal kijken, omdat zowel de VRT als VTM er waren, maar ben uiteindelijk in slaap gevallen....
Hopelijk brengt RTV het verslag terug in 'overzicht van de week' zodat ik het alsnog kan zien.
De Zondagskrant had een klein artikeltje, maar daar stonden een aantal foutieve gegevens in.
Ik hoopte ook op meer verslaggeving zeker omdat er over zondag (carnaval) wel zoveel in de pers over verscheen.
In ieder geval, het was leuk en goed georganiseerd en daar gaat het om.
Ik moet ook zeggen dat ik er niet veel rond gezien heb in de media, Hanna, maar misschien heb ik het ook gewoon gemist.

Vreemd wel, want er was inderdaad wel wat pers op de been.
@Hanna,Bart Ve,jans:Op zoek naar foto's van vice versa?
http://www.broederlijkdelen.be
Bedankt voor de tip JaTo! Inderdaad vele én mooie foto's...
Ik was zelf nog niet op de site gaan kijken.
Met een grote en opvallende spandoek/vlag (waarvoor ik zelf met borstel en verf mocht knoeien), op het kerkplein aan de Tervuursesteenweg, wordt de solidariteit van Coloma met het Nicaraguaanse project van José Arguella extra in 'de verf' gezet!
Dus: als je er voorbij komt...
.... ik heb net je mooie spandoek kunnen bewonderen JanS ! Het mag gezegd: ge hebt dat goed gedaan: knap werk!!!

En.. alsnog doorstaan de vlaggen de wind nog... dus dat zit wel snor...

Hoe lang gaat de vlag/spandoek de wijk blijven sieren, JanS?
...We hopen er toch de Paasdagen mee door te komen Markec...
't Is misschien géén groot Mechels-Nieuws, maar het wil wel onze grensoverschrijdende sympathie en solidariteit tonen met de basisgemeenschappen van de voornoemde José, een bijzonder man, die zich het lot van de arme boeren in de bergdorpen heeft aangetrokken, en hun levensniveau wil opkrikken, op eigen kracht en met eigen middelen. Zelf had hij kunnen kiezen voor een academische carrière, maar in de sloppenwijken van Managua ontdekte hij wat hij wérkelijk wou.
Ik heb hem hier in Mechelen enkele keren ontmoet, daar hij logeerde bij vrienden; ik mocht hem ook rondleiden door de historische binnenstad...
En werkelijk: de man imponeerde me - met zijn visie.
Ja, ik wens het je zeker toe dat je op zijn minst de Paasdagen ermee doorkomt ;-))

Geen groot nieuws? Ja, toch eigenlijk wel he.. of toch alleszins zeker de moetie waard, of niet soms!!!
Voor diegenen die het zou kunnen boeien: De UM-school van Mechelen, gaat met vijf leerlingen, en een even grote delegatie van het College in Kapelle-op-den-Bos, in het najaar op inleefreis naar Bolivië.
M'n dochter, Goedele, heeft het geluk om mee te reizen.
Zopas is er een website hierover opgestart. (momenteel nog erg 'leeg' -maar de 'invulling' komt nog wel...)

http://www.elmolino.be/