Kom uit je schelp en wandel. Eet-en wandeldag om en rondom Muizen

met categorie:  
Zondag 19 maart kan u samen met wandelclub De Kadodders, Natuurpunt en VTB-VAB Mechelen de prachtige natuur rondom Muizen exploreren, onder begeleiding van een natuurgids.
Kom Uit Je Schelp


"Kom uit je schelp. De Natuur heeft je nodig. En vice versa
." luidt het moto van deze natuurwandeling. En zo is het maar net. In onze dichtbevolkte omgeving staan natuur en landschap onder zware druk. De Kadodders willen die tendens breken en het landschap opnieuw kleur geven. Door deel te nemen aan de eet-wandeldag kan u De Kadodders daarmee helpen.

Het betreft hier een eet-wandeldag, dus na een stevige wandeling door de kleurrijke natuur kan u genieten van een al even stevige als gezonde maaltijd.

U kan kiezen uit 3 wandelingen:

  • Wandeling 1: Mechels Broek, puur Natuur! Afstand 8 km.
  • Wandeling 2: Langs de monding van de Baarbeek. Afstand 7 km. Geschikt voor mindervaliden en buggie?s.
  • Wandeling 3: Een verkorte versie van wandeling 2. Afstand 4 km.

Elke wandeling vertrekt aan Jeugdhuis, Kerkenbos 11 in Muizen om 10 of 14 uur. Eten kan dan vanaf 12.30 of 16.30 uur.

Na de wandeling kan U kiezen uit:
  • Menukeuze 1: Vlaamse tomatensoep met pittige balletjes / uit het Hongaarse vleespotje / gebak of fruitsla
  • Menukeuze 2: Tomatensoep / koninginnenhapje / gebak of fruitsla of
  • Keuze 3: Verse tomatensoep / groenteschotel uit Waverland / verse fruitsla.

Eten & Wandelen kost u slechts ¤ 10.

Voor meer informatie of/en om u in te schrijven (tot 10 maart), bel naar R. Verreth: 015 55 20 00


Ik zal er zijn die zondag, en u?
Euh, Markec...
19 maart is een... zondag.

Ziet er best een mooi programma uit - maar ik kan er niet bij zijn...
Ik wens jullie toch veel plezier, én een lekker wandelweertje!
De zaterdag is ook in de tekst een zondag geworden. Moest het zaterdag de 18e zijn dan zal markec het zelf weer moeten aanpassen...
19 maart is inderdaad een zondag... oops...
Dit wil dus zeggen dat de foute dag (zaterdag) ook in ons (VTB-Mechelen) tijdschriftje staat want dat is ondertussen al gedrukt: inderdaad: ik had de fout dus zelf niet ontdekt ;-(
Dus Florisla: bedankt om het te verbeteren he ;-)

Enne.. JanS, laat ons inderdaad hopen dat het een mooi wandelweertje wordt... die... ZONDAG ;-)
Jammer dat je er niet bij kan zijn.

Maar misschien zijn er hier wel andere bloggers die die dag hun wandelschoenen kunnen aantrekken?
Terzijde: wie of wat is een kadodder eigenlijk?
"Een kadodder is een oud middelnederlands woord voor een uit het nest gevallen plat, jong vogeltje en in overdrachtelijke zin voor een bangerik, een niet al te moedig iemand. Het is de spotnaam van de inwoners van de gemeente Sint-Katelijne-Waver (Vlaanderen) geworden toen een zekere Jan Van den Eynde in 1648 (Tachtigjarige Oorlog) met een handvol boeren met rieken en hooivorken een leger wilden wegjagen dat in het dorp gestationneerd was. Toen de soldaten de kwaaie boeren zagen losten ze een waarschuwingsschot, genoeg om Jan Van den Eynde en zijn mannen op de vlucht te doen slaan. Jan werd achteraf onder een mesthoop teruggevonden en werd van dan af Jan "Kadodder" genoemd, zoals alle inwoners van Sint-Katelijne-Waver. Ook enkele verenigingen hebben deze naam aangenomen. Dit is een echte geuzennaam geworden omdat de naam nu ook staat voor iemand die tegen onrechtvaardigheid en uitbuiting (het leger plunderde de moegetergde boerenbevolking) opkomt."
Peter, ik wou net iets gelijkaardigs neerschrijven, en toen ik een en ander checkte verbaasde het mij dat ik geen artikel op Wikipedia vond bij de zoekterm 'kadodder'.

Kadodder is inderdaad "een geuzennaam" geworden, maar je zal als je op google 'kadodder' in tikt evengoed zoekresultaten terugvinden van lagere schooltjes waar men het woord 'kadodder' gebruikt in de context van jonge kindjes ... zo kwam ik terecht op een webstek van een Peuterspeelzaal in Utrecht...
Anderzijds merk ik ook op dat "Kadodder" ook leidt naar 'thuisbegeleiding' tot en met een seniorenblog...

Best wel boeiend ;-)
Dus ik ben van Kadodder naar Maneblusser geëvolueerd... is dat nu een promotie? (lacht)
Van Jan Kadodder bestaat een mooi schilderij van de hand van schilder Verhoeven met op de achtergrond het hele gebeuren.Ik denk dat het nu in het schepenhuis te zien is, zoniet in het Hof van Busleyden ( daar was het vroeger ik begin nu te twijfelen )Verder staat er een beeldje van Jan Kadodder en enkele medemaats in de Kadodderstraat in de "sprookjeswijk" aan de Liersesteenweg, het werd enkele jaren geleden ingehuldigd. Het voorval speelde zich niet ver van die wijk af trouwens.
De scène met de ruziënde buren in Het leven zoals het is:Maneblussers.speelde zich trouwens af in die wijk
En van het beeldje waar Rudi over spreekt, bestaat er een foto op Flickr-foto's, met de tag 'Mechelen' (links aan te klikken...) - page 27, momenteel dan toch, ('from Sint-Kat.-Waver): 'Jan Kadodder en zijn vrienden'...
Jan Kododder was in grote nood
Hij was gereden in de sloot
Zijn paard was hem ontlopen
En was van benauwdheid groot,
onder de mesthoop gekropen.

Dit rijm is te lezen in "Jan Kadodder de kroniek", een zeer plezante strip van Marc Van den Eynde.

@Rudi:Het schilderij van Verhoeven hangt idd in Busleyden.
@Sint Netels: wat die promotie betreft...Van een varken "dat goed vet staat" zegt men in 't Waverland ook dat het een serieuze Kadodder is...
Onder het motto "liever geslachtsrijp dan slachtrijp" hup naar Mechelen...
voor JaTo en andere bloggers:in 1970 is een boek(je) verschenen getitelt"KADODDERKE" door Jack Verstappen met 46 illustraties van de mechelse kunstenaar Gust Dierikx.91 blz. dik of dun,kies zelf maar.er staan ook echte oude Mechelse liekes en gedichtjes in.Als je dat nog ergens tegenkomt....kopen,zou ik zeggen.
Kijk eens aan, men post iets over een interessante wandeling, en gratis en voor niets volgt gratis historische en culturele achtergrondinformatie, en allerlei interessante weetjes en tips over het gegeven "Kadodder"!

Zij die aan de wandeling zullen deelnemen van de bloggers hier, zullen dat alleszins niet 'onvoorbereid/ ongeschoold' doen, de natuur in met de nodige 'achtergrond' dus ;-)
@echte mecheleir:dank voor de tip.
@markec:gratis wel,hopelijk niet voor niets...
Dat boekje is nog te koop
http://www.antiqbook.be/boo...
@peter:dank u voor de link.
De afbeelding die ik in de post plaatste is ook die van de folder die gemaakt werd. Maar vandaag pas had ik de folder in handen. En dan blijkt dat één belangrijke actor nog niet vernoemd werd: de Vlaamse Diabetes Vereniging, die dit méé-organiseren. Peter van de organisatie is René Verreth, tevens mede-initiatief nemer van de wandeling...
Zo. Dit voor de volledigheid!

Mijn wandelschoenen staan alvast klaar.. maar het is nog wel eventjes natuurlijk he..
ne kaddodder heet in het west vlaams een "bleutsekakkertjen", als er een platte mus mee bedoeld word. en in Lint noemt da gewoon ... een platte mus.
rené, goe oefenen want in augustus is het weer zover hé!en al de rest goed weer gewenst.
Kris, komt ge niet met ons meewandelen, jong?
@markec- ik moet helaas werken jo, andere keer. Ik kan me inbeelden waar de wandelingen ongeveer lopen,wandel daar zelf ook veel, mét en zonder honden. het is er mooi, geniet er maar allemaal van.
Ik plaats effe een link naar m'n foto van het beeldje :
http://www.flickr.com/photo...
gewoon klikken en je hebt het prentje. Overigens publiceer ik binnenkort wel 'ns de achterkant van het beeld, met het gezicht van Kadodder in een mesthoop!!
greetz
de sec van de Kadodders
@Kris: Jammer.. een volgende keer he! Of bij een onzer volgende blogmeets...

@e3000 aka sec: bedankt !
Kadodder in een mesthoop = een mestkever avant la lettre?
Nu zondag is het zover en komen we uit ons schelp ;-)
Den deze gaat voor de wandeling van 8kilometer, die om 10 uur start. Ik kijk er eigenlijk best wel naar uit.. het gaat zeker tof en plezant worden.. ;-)
Ik wens jullie véél wandelaars, veel leute, en een stralend weertje!
'K was er wel graag bijgeweest - maar...: werkdag voor mij.
Geniet er van!
JanS, ik zal voor jou ook 8km doen ;-)
Thankx...

Maar voor ik stappen ga, zie ik je nog bij Meneer Rembrandt...
Ik zou ook graag komen, maar mijn ouders komen die dag terug van vakantie rond de middag. En ik moet ze gaan ophalen.
Jammer want ik was er graag bijgeweest.
Ach, MarcVC.. er komen altijd volgende keren he..
Maar erh.. Als ik nu ook voor jou nog 8km moet gaan lopen zit ik al aan.. erh 3x8...hm.. ja.. dat gaat misschien nog ;-)
Morgen is het zover.. als het weer een beetje meezit, en dat ziet er wel naar uit, dan zal het zeer aangenaam wandelen worden.. koud of niet!
@ Markec, sorry, ik kan ook niet... wou eerst me inschrijven, dan vroeg iemand me om naar de Fiep Westendorp tentoonstelling te gaan, die kon uiteindelijk toch niet, en ben dus inmiddels beland met een planning morgen elders in Vlaanderen..... voor mij mag je ook de 8 km doen.... inmiddels zit je dan aan ...4x8 km?

Goed voor de conditie, zeggen we dan ;o)

Veel wandelgenot !
Jammaar! Nu moet ik al 32 kilometer doen ineens!! Tsss.... (lacht).
Allez, t' is goe, ik zal voor jou ook nog wat "meewandelen".. volgende keer beter he ;-)
En Markec is het gelukt uw 32 km?
32 heb ik toch uiteindelijk niet gedaan.. Wel de geplande 8...

Het was zeer leerrijk. Had gekozen voor de wandeling door het Mechels Broek. Samen met de natuurgids van Natuurpunt vertrokken we in de Kerkenbos, staken de Dijle over en vertrokken langs de Muizenhoek voor met eerst een korte stop bij het Natuurpunt "hoofdkwartier" langs de Dijledijk. Zo verder tot we van de dijk afgingen en dwars door de dijlevalei, doorheen de polders van het Mechelse broek wandelden, om later weer op de bewoonde wereld aan te komen ;-)

Op onze tocht zagen houtduiven, canadese ganzen, een blauwe reiger, een zwarte kraai, buffels, een haasje dat maakte dat ie weg was, .... om maar enkele beestjes te noemen. De gids kon meteen er de nodig uitleg bij geven, alsook bij de fauna en flora. Een enorm leerrijke tocht was het, al had het gerust een beetje warmer mogen zijn, want verdorie wat was het koud !

Los van de deskundige uileg bij al het geen we zagen, had de gids ook tijd om ons ook andere weetjes omtrent gedrag van dier en natuur, en ook af en toe wat over de geschiedenis te vertellen. Want "geschiedenis dat is mijn tweede passie" zo vertelde ie nog... fijn voor ons!! Superinteressant!

Maar niet getreurd, want terug bij aankomst aan het zaaltje in de Kerkenbos(straat) was het smullen van overheerlijke soep een lekker koninginnenhapje en nog een toetje na ook.. terwijl wat napraten van de interessante wandeling.

Zij die er niet bij waren, hebben, u voelt mij al komen, iets gemist!
Volgende keer beter....
Het was inderdaad een heel mooie, interessante en deugddoende wandeling.
We hadden een voortreffelijke gids, die zoals Markec hierboven al aanhaalt heel wat deskundige uitleg en andere wetenswaardigheden kon vertellen.

En ja, het was inderdaad heel koud, vooral op de Dijledijk, maar voor alle duidelijkheid, we vertrokken wel met de eerste groep wandelaars om 10 uur. Na de middag rond 14 uur kwam het zonnetje er gelukkig wel door, dan was het uiteraard warmer maar dan was onze wandeling spijtig genoeg al gedaan!

In ieder geval dit is heel zeker voor herhaling vatbaar.
In 't waasland is de naam voor ne kadodder dan ne "padderekluts" voor een klutske in zijne padderen (in zijnen bloten)en "ne platten" in de figuurlijke zin.

nog synoniemen?
Ben vandaag op zoek geweest naar de buit van de Italiaan Truffinus de Spina. Een leuk initiatief van het Erfgoedcentrum LAMOT.

...//...
* Deze Italiaanse koopman zat in 1305 een jaar lang vast in het Steen, de gevangenis op de Grote Markt. Omdat hij geld verduisterd had? De buit werd in 2002 door de archeologen nooit gevonden (tientallen dobbelstenen wel).
...//...
@Lieven: bedankt voor deze bijkomende informatie!!! We kunnen er met zijn allen alleen maar wijzer van worden he ;-)
Trouwens beste Marec, van welke vogel is het kuiken op de foto?
Marec, alleen maar als excuus om er niet bij te zijn, sorry. Er waren tal van initiatieven vandaag. De wandeling leek me nochtans ook interessant om mee te maken. Een mens is helaas beperkt in tijd en ruimte.
Ik heb enkele jaren geleden nog met een natuurgids het Mechels Broek bezocht. Inderdaad: héél boeiend!
't Zal wel een toffe activiteit geweest zijn, zo te lezen...
@jans- zolang geleden al? ma vent toch! Wandelen int broek moet ge minstens één keer in de maand doen, goed voor de stress en de conditie, ge blijft de seizoenen een beetje volgen en ge kunt er héééél schone foto's trekken.
@Lieven: ik blijf u voorlopig het antwoord schuldig (waar is die gids nu, dedju) maar ik GOK op erh.. erh.. hm.. pfff. erhh... een Kadodder??

@JanS: yep, het was idd. zéér tof!

@Kris: groot gelijk, ... goed voor stress & conditie, enne .. ook voor mij geldt: zoals je zegt: ik zou dat inderdaad méér moete doen.. en ja, ik zei nog tegen Garda: "goh de JanS zou hier schoon foto's kunnen maken, he.. "...
Kris, uw goeie raad indachtig, trek ik binnenkort m'n stapschoenen nog eens aan, gewapend met m'n fototoestel...
(Met die natuurgids was dit wel een leerrijke ervaring - zo bezocht ik ook al, mét gids, het andere Mechelse natuurgebied 'den Batteleer'. Deze natuurwandelingen organiseerden we met de oudervereniging van de basisschool St.-Jozef-Coloma, waar ik lang actief in was.)
Maar ook op eigen houtje zal ik nog eens overdoen!