"Het leven zoals het is: de Maneblussers" scoort!

met categorie:  
De docusoap "Het leven zoals het is: de Maneblussers" scoort behoorlijk in de kijkcijfertabellen.
Voor de geïnteresseerden: hieronder de cijfers van de afgelopen weken.
Hoogst scorende aflevering tot nog toe was die van dinsdag 14 februari met 655.641 kijkers, minst scorende die van dinsdag 21 februari met 452.005 kijkers (toen was er wel voetbal op Sporza, achtste finales in de Champions League).
Voorlopig gemiddelde ligt op 572.582 kijkers per aflevering.

Nu nog al die kijkers als toerist naar Mechelen halen en 't is OK, maar niet allemaal tegelijk, natuurlijk.

Als geboren maar uitgeweken Mechelaar heb ik slechts twee afleveringen bekeken. Oké,je moet zo'n programma op z'n 'waarde'beoordelen. Toch vind ik het spijtig dat een stad die cultureel en qua toerisme in de lift zit op een dergelijke wijze wordt gepresenteerd. Had de stad Mechelen eventueel geen veto kunnen stellen; of beter nog de programmamakers helpen om Mechelen met haar 'Mechelaars' in de kijker te zetten. Een geluk dat onze fiere Sint-Romboutstoren af en toe in beeld kwam, zo had je nog de indruk dat het kon gaan over onze mooie stad...
of Het boeiende leven van de sukkelaars.
Ik vraag mij toch af of de verwachtingen van de Mechelse kijker niet te hoog gespannen waren. Na reeksen zoals Camping,Kinderziekenhuis,Marollen,enz.
Maar hoe dan ook,dit is óók Mechelen. Willen of niet. Ik blijf samen met die half miljoen anderen graag kijken.
Het "bruisende" Mechelen van weleer (of eigenlijk van wanneer?) behoort tot het verleden ... Het enthousiasme van de hier postende bloggers over hun Mechelen, is lovenswaardig maar onterecht!
Je moet vooral eens goed letten op de achtergrond bij de avondopnames, et voila: het uitgaand leven ten top; Bijna noppens! De afschildering van de personages, ontroerend voor echte mensen (Bvb. die Dré, die vloekt en tiert bij tegenslag, die weent en zijn emoties vrijelijk de loop laat bij intrieste momenten) maar blijkbaar te min voor hoogstaande, niveau opkrikkende bloggers, de troosteloosheid van verlaten straten, de markante, soms zatte, soms volkse "smoelen", de sfeer, dit alles een rake schilderij van een middelmatige centrumstad ...
Volgens mij een juist beeld. Het zou véél interessanter zijn om reacties van niet Mechelaars te horen / lezen. De forumgangers zetten toch hun gekleurde bril niet af en ja, dan worden de verwachtingen nooit ingevuld!
De generiek lijkt een beetje op FC De Kampioenen. Het verschil is dat dat een humoristisch programma is.
Het betekent niet veel. Ik had er toch ook iets anders van verwacht.
Mechelen heeft toch wat meer te bieden dan dat we tot hiertoe zagen.
Dit is niet "HLZHI: Maneblussers" maar "HLZHI: doorsnee Vlaamse stad".
Goed programma (al was die begrafenis erover vond ik) maar niet typisch Mechelen en dat is spijtig.
@Luc de portrettentrekker- Joeng, ik moet men woorden intrekken, stanneke staat er beeldig bij! Ik heb voor uw vitrine gestaan en ik moet zeggen dat ik ontroerd was bij de aanblik van de twee broers op de foto, echt schoon en ingetogen, proficiat!De mens zelf zal ook wel gelukkig zijn, aan zen gezicht te zien. doe zo voort.
@kris & allemaal. Dank voor de lovende woorden. Kom gerust eens langs, in mijn galerie hangen er zo een stuk of 80 van die smoelen. En noteer 20.06.2006 voor de tweede tentoonstelling van de Mechelse smoelen.
Ik was eerst wel wat sceptisch tov het programma, maar gaandeweg boeide het me toch meer....
Ben benieuwd naar de uitzending van vanavond, want die 'pastoor Dirk' ken ik persoonlijk ;o)
Had het kunnen gebeuren dat ze in Mechelen het bestellen van een veiligheidsbril op scherpte bij een opticien zouden gefilmd hebben ?
@pier, je moet je ook de vraag stellen wanneer ze komen filmen zijn. Als ze na de zomermaanden gepasseerd zijn, is het normaal dat er minder volk op straat is want dan is het weer niet meer zo schitterend, nat en koud.
Als ze de zomermaanden ook gefilmd hebben is het een kwestie van knippen in hun beeldmateriaal want dan zie je veel meer volk op straat.
Baseer je niet op wat je op tv ziet maar kom eerder zelf is zien.
De kijker zal wellicht denken dat Mechelen bevolkt wordt door zieken, stervenden en ongelukkige boeren.
De enige reden waarom ik nog kijk is om te zien of Luc een bekende voor een portret heeft kunnen overhalen. Voor de rest mag dat voyeuristich programma voor mijn part onmiddellijk naar de archieven verdwijnen. Het komt nog niet tot aan de enkels van "Marollen".
Tja, je hebt gelijk Roger, dat is eigenlijk ook wat ik er van denk.
Ik vind het programma absoluut beneden alle peil, ik ben bijna verlegen dat ze de Mechelaars op deze manier durven afschilderen!
Baseer je niet op wat je op tv ziet maar kom eerder zelf is zien.door Filip

Ik kom véél buiten, vooral ’s nachts, en behalve op de eerste warme "terrasjes" avonden en op de zaterdagmarkt is het, door de bank genomen, doods in Mechelen. u suggereert toch niet dat de regisseur of de cameraman Vlaams Belangers waren?
beneden alle peil, door garda

Welk peil? Het uwe?
pier volgens mij kom jij dan niet op de Vismarkt, Wollemarkt, stationsplein en Korenmarkt want daar loopt in de week en het weekend volk rond en ook 's avonds.
Waar haal jij nu opeens die domme opmerking over de regisseur???? Jij leest dingen die er niet staan pier.
Stationsplein en Vismarkt geef ik u enigszins gelijk. Wollemarkt en Graanmarkt, heummm ... daar zou ik wel eens een boompje willen over opzetten. Wat die "domme" opmerking betreft, nooit van "sarcasme" gehoor?
Nu verdwijn ik van deze blog; Ik ga naar "de maneblussers kijken", maar hoop niet ijdel: ik zal jullie mijn ongewenst gezelschap nog een (kort) poosje blijven opdringen!
Nog een kort poosje Pier? Toch niet stervende zeker,want dan moeten we onmiddellijk de cameraploeg bellen.
Tja nog een plaats waar het goed vol zit van het volk is het pleintje achter de St Romboutstoren.
En je hebt de loungebars waar ook wel wat volk zit ' s avonds.
Pier als je sarcastisch doet op een blog, kan het soms verloren gaan omdat het niet altijd duidelijk is omwille van het getypte woord. Sorry dat ik het niet door had dat je het sarcastisch bedoeld had.
@ Pier net zoals jij er prat op gaat dat NIEMAND je zijn mening kan opdringen in bijvoorbeeld kunst, politiek of wat dan ook, net zo min heb jij het recht over de smaak ( het peil) van Garda te oordelen.
@Filip: je kan er natuurlijk niet aan doen dat je volgens pier niet verstandig genoeg bent om ergens het sarcastische in te zien.
M.a.w. draai en keer het hoe je wil, pier heeft altijd gelijk en heeft altijd het laatste woord.
amai wat is het hier weer tof, bij momenten voel ik me in een huiskamer waar 4 echtelieden aan het ruziemaken zijn over wie met wie in bed ligt die avond.
Als een echtpaar echt paart,hebben de echtgenoten echt genoten he kris...;-)
@kris, spreek je nu over partnerruil?
-das al wa danders sé, een békke voale praat kleurt den blog!
De programmamakers konden alle kanten op met "Mechelen in beeld te brengen". Ze hebben er voor gekozen om TV te maken en zoveel mogelijk cijfers te halen, wat hun goed recht is. Het kan hier over gelijk welke stad gaan. 't Is meer het leven zoals het is. Als ik het voorgaande lees heeft dit alles wat te maken met verwachtingen. De bloggers zouden een goed programma kunnen monteren; voor elk wat wils.
is het eigelijk de moeite om te zien, heb nog geen aflevering gekeken?

offtopic, rudi wben jij da in de krant met in dat artikel over die tram(gva)?
@ck: klopt den deze staat nog eens in de gazet(ten)
Natuurlijk heb ik het recht om "het peil" van deze correcte bloggers te beoordelen, zoals ook zij het recht hebben om regelmatig eens te posten dat "zij het peil wat gaan opkrikken" of mijn “peil” te beoordelen. Kritiek kan je blijkbaar moeilijk slikken rudi?
En tegenover Filip; Nergens staat er dat ik hem als dom beschouw, ik vroeg alleen of hij "sarcasme" niet herkende, waarop hij mij, terecht overigens, verwees naar de extra moeilijkheid om "het geschreven woord" te interpreteren.
En nee ik lig niet op sterven, maar de flemerige zoetigheid, een b-film waardig en de "verhevenheid" van het merendeel van deze bloggers vervelen mij mateloos; Het is vanzelfsprekend dat ik mij, als enige "mestkever" (mij een opgedrongen titel overigens) tegenover de politiek correcte meerderheid (een door henzelf gekozen predikaat) op deze blog, aan hevige kritiek kan verwachten, maar regelmatig worden mijn woorden zo verdraaid, of word ik onterecht beschuldigd van allerlei beledigende en leugenachtige beweringen, dat ik jullie (op enkele uitzonderingen na) niet als volwaardige gesprekspartners beschouw ... Wat deze uitzonderingen betreft, ik heb géén probleem met (volgens mij dan) onterechte kritiek, ik heb géén probleem met discutie, ik kan mij echter niet verweren tegen (opzettelijk?) verkeerd begrepen of geïnterpreteerde stellingen.
De VOLLEDIGE vrijheid van speech gebruik ik en respecteer ik ook van anderen, maar wanneer deze ge(mis)bruikt wordt om discutie en feiten te ontwrichten dan haak ik liever af …
Een mening opdringen versus recht hebben op oordelen ... herlees uw tekstje eens rudi en ontdek zelf de onsamenhangigheid van uw verwijt ...
Ik heb sterk de indruk dat sommige mensen deze blogsite gebruiken om hun persoonlijke frustraties uit te werken op mekaar. Jongens, ga dan a.u.b elders mekkeren... Er zijn chatforums voldoende voor dat soort van 'discuties' (sic).
Goed, het is uw item en ik zal mij, zoals het hoort naar uw wensen (in casu "elders mekkeren") plooien. Amen. :-)
@allemaal
Ik vind de mening van iedereen belangrijk! Zowel deze van pier als deze van Rudi, Garda, ...
Laat me duidelijk wezen, ik onderschrijf de mening van Pier niet! Maar naar mijn mening is elke mening een mening. Even waardevol of even waardeloos als al de andere, daar dient ieder voor zich over te oordelen.
Wel lijkt het me dat ieder zijn zeg moet kunnen doen, met respect voor iedereen, met openheid van geest en met een eerlijke ingesteldheid.
Openstaan voor andermans ideeën en meningen kan verrijkend zijn... Als het spel eerlijk wordt gespeeld.
Ik respecteer ook ieders mening, maar bovenstaande 'discutie' had op den duur niks meer te maken met het geposte item. Blijf a.u.b. bij het onderwerp en maak niet van àlle posts een heen- en weer-gedoe over de vrije meningsuiting en aanverwanten, zoals nu maar al te vaak gebeurt. Post dan een apart item en 'discuteer' daar verder met wie het aanbelangt.
Het had wel in Borsbeek gekund.
Gisteren nog eens naar de Maneblussers gekeken, en met veel plezier trouwens, want EINDELIJK heeft er eens een tv-programma een beeld geschetst van de gemiddelde YRKV-supporter zoals hij werkelijk is: een vuilbekkende marginaal in een smakeloos chalet in een verkrot stadion die de tegenstander het licht in de ogen niet gunt. Met Andere Woorden: Een exacte copie van de gemiddelde RCM-supporter ( zelfs het dialect was hetzelfde ), met als enige verschil de kleurencombinatie van het sjalleke. Als Racinger doet het mij dus werkelijk plezier dat er in het beeld waarin wij afgeschilderd worden als een bende zatte vikings en de YRKV-ers als belezen en welbespraakte Uytterhoevens eindelijk wat barsten komen.
Merci, VRT, voor mij is de serie alvast geslaagd! (lacht)
Als KV sup stoor ik mij ook geregeld aan bepaalde uitlatingen van supporters.
Maar ik zou dan zeker niet te hoog van den toren (st Rombouts) roepen als ik mij eigen achterban het stadion zie slopen en 't was niet de eerste keer. (remember de eerste derby in derde klasse toen ze de muur sloopten aan de car wash)
Enige vorm van vandalisme ga je mij hier zeker niet zien goedkeuren, maar als het bon-ton wordt de RCM-supporters af te schilderen als krapuul in vergelijking met YRKV-supporters? Komkom, of ik moet serieus gehallucineerd hebben sinds de jaren '80. In de tijd dat Anderlecht, Beerschot en andere Standards voor het kerkhof op bezoek kwamen ging ik er wel eens voor het uitgaan de veldslagen aanschouwen ( er zit nl. een klein ramptoeristje in mij ), spectakel garanti in ieder geval, of was dat ook het krapuul van heel het land dat die arme drommels van KV kwam uitdagen? (lacht) Bij ons zitten zeker geen heilige bonen, evenmin als bij hen.
ik heb me mateloos geërgerd aan de derby van KV en RC vooral omdat ik dit vorig jaar in levende lijve heb meegemaakt... op die bewuste dag -voor ons en sorry voor het woordgebruik- doorsnee mechelse bewoner, een nachmerrie.... de derby begon al in mijn eigen straat waar KV supporters en RC supporters elkaar in de haren vlogen de huisvuilzakken opensneden en op diverse plekken smeten, op een brave zonnige warme dag in het weekend.... kinderen op bezoek, rustig genietend van een ijsje op het terras... en toen begonnen de rellen al.... eerst in mijn eigen straat, erna de overvalwagens van de politie, de helicopters, etc etc.... Ik schaamde me dood om mijn kleine kinderen dergelijke taferelen te moeten laten zien,ondanks mijn pogingen om het voor hen af te schermen...
Ik heb me dood geërgerd , in herhaling, afgelopen HLZHIS, aan het marginale supportergedoe van zowel de supporters als die 'madam'.... alsof er niets anders in de wereld bestaat...

Maar ja, da's mijn mening he.
Ter verduidelijking van iedereen. De eerste hooligan die een levenslang stadionverbod kreeg in ons land was, jawel... een KV-er. Tussen alle koren zit er nog steeds kaf!
Het is zoals de Sint het zo goed beschreef. Krapuul is kopie van ander krapuul alleen met een ander sjalleke aan en de "gewone" supporter is mee slachtoffer van dat imago.
En nu zand er over zeker, genoeg derbykoorts vind ik.
Voor mij bestaan er drie soorten supporters in Mechelen (ok, er zijn er meer, maar om het even overzichtelijk te houden ;o)

Eerst en vooral, de Racingers....de mannen en vrouwen waar ik graag het stadion mee deel om groenwit naar een overwinning te supporteren

Daarnaast 'de die van de kavé'....mannen en vrouwen waar je volgens mij perfect na de match een pint moet mee kunnen gaan pakken. Tuurlijk gaat er geplaagd worden, maar dat moet kunnen

en ten derde, de hooligans, ongeacht hun kleurcode, die het al arme Belgische voetbal nog armer maken. Of ze nu van groenwit, geelrood of pimpelpaarsgroengestippeld zijn, ze maken het voetbal kapot voor hun eigen ploeg en hun eigen medesupporters.

Nah! ;o)
gisteravond kwam ik uit de schouwburg en werd bijna geschept door een agent op de mountainbike die me voorbij flitste. zijn kompaan kwam ook vanachter de hoek gevlogen (van de parking zieken huis) ze vlogen de veemarkt op, één de parking in, de ander langs boven, en verdwenen in één van de zijstraatjes richting botaniek. Ik moet zeggen dat het wel wat had, zo s'avonds bij het "wandelen in de stad" het rook naar actie, en het zag er allemaal heel gecoordineerd uit! Het zag er ook niet macho uit, eerder proffessioneel. Nooit gedacht dat ik nog wat positief zou kunnen zeggen over de werking van de politie, maar als het goed is mag het gezegd zijn, de politie "waakt"! ook bij nacht. (Ja en hij mompelde snel een verontschuldiging omdat hij men tenen bijna afreed)

Het leven zoals het zou kunnen zijn....  Op 31 mei a.s. starten in Mechelen de opnamen voor een nieuwe fictiereeks van de VRT.  Het productiehuis Eyeworks Film & TV Drama, maakt in opdracht van de VRT 'Dubbelleven'.  Een derdtiendelige fictiereeks met in de hoofdrollen o.m. Lucas Van Den Eynde en Barbara Sarafian.  In het najaar uitgezonden op Eén.