Een nieuwe lente , een nieuwe...vuilniszak ?

met categorie:  
Vandaag te lezen in de GVA :

Stad doet vuilniszak voor zwerfvuil cadeau

Het Mechelse stadsbestuur laat in de eerste helft van deze maand in elke brievenbus een gekleurde huisvuilzak bezorgen. Met dit gebaar wil het alle inwoners sensibiliseren om in het weekend van 18 en 19 maart hun buurt mee proper te maken.
Mechelen

De stadsdienst wijk- en dorpszaken lanceerde vorig jaar de actie Van mijn straat kan je smullen. Daarbij werden de Mechelaars opgeroepen om het zwerfvuil voor hun deur eigenhandig op te ruimen. Een gratis vuilniszak in een speciaal kleurtje moet hen dit jaar weer over de streep trekken.

"Met de gratis huisvuilzak reiken we de mensen de oplossing aan voor het zwerfvuil voor hun deur. Het is dus niet de bedoeling dat de huisvuilzak voor eigen restafval wordt gebruikt. Het zwaartepunt van de actie Van mijn straat kan je smullen ligt op 18 en 19 maart, wanneer iedereen wordt gevraagd zijn steentje bij te dragen voor een netter Mechelen. De gevulde huisvuilzak kan aan het wijkhuis worden afgegeven of bij de eerstvolgende huisvuilophaling worden aangeboden. Maar wie half april nog zo'n gekleurde huisvuilzak aanbiedt, wacht een sanctie", legt schepen van Wijkzaken Johan Timmermans (VLD) uit.

Mechelen zoekt naast milieubewuste Mechelaars voorts enthousiaste verenigingen, die met hun leden datzelfde weekend een berm of een pleintje onder handen willen nemen. "Daarvoor bedanken we hen met een hapje en een drankje", belooft burgemeester Bart Somers (VLD). "Scholen die hun leerlingen aandacht voor milieubewust leven bijbrengen, maken kans op een gratis, ecologisch geïnspireerde theatervoorstelling." De actie kost Mechelen in totaal zo'n 50.000 euro.

Meer info bij de dienst wijk- en dorpszaken op 015-29.83.56.
Waarom worden we gesanctioneerd als we half april een gekleurde vuilniszak buitenzetten met zwerfvuil ? Heeft het stadsbestuur liever dat we het laten liggen op straat ?
Ik doet dit al geruime tijd in mijn eigen vuilniszakken. Als iedereen veegt voor eigen deur ... ?
Ik vraag me af wat je moet doen als je in een appartement woont. Iedere bewoner krijgt zulke vuilzak maar dat is toch niet gezegd dat iedere bewoner effectief voor de deur van het gebouw gaat vegen??
Vlakbij is er een frituur en jammer genoeg ligt er veel vuil van klanten die daar passeren in de voortuin of op de stoep waar ik woon. Gaat de frituuruitbater ook zo een vuilzak krijgen om het vuil op te kuisen dat zijn klanten achterlaten bij de buren of zijn het de buren die het afval achtergelaten door de klanten van de frituur moeten opkuisen??
Waarom verplicht de stad de uitbater niet om een vuilbak te plaatsen aan zijn frituur waar de klanten dan het afval in kunnen werpen ipv in de voortuinen??
Ik vind oproepen tot méér milieubewustzijn een prima zaak! Zeer zeker. Alleen twijfel ik wat aan de slaagkansen van de actie. Hopelijk denk ik verkeerd - maar ik heb een vermoeden dat heelwat zakken niet, of voor andere doeleinden zullen gebruikt worden. Ik geloof wél dat scholen, (jeugd)-verenigingen, wél aan die actie zullen (of willen) deelnemen. Maar ik durf twijfelen aan de zwerfvuil-opruiming door de individuele Mechelaar.
(Als de actie een succes is - zoveel te beter... maar...)
Ook de 'half-april-sanctie' is vrij ongelukkig gecommuniceerd...
Maar al bij al hoop ik dat het vele stadsgenoten aanzet tot aandacht voor een nettere woonomgeving. Laat ons hopen... Alle beetjes helpen.
Jans, ik denk dat de milieubewuste Mechelaar dit al jaren doet, nl vegen voor eigen deur. Zij hebben het de voorbije jaren in hun eigen huisvuilzak gestoken en buitengezet voor de ophaling zonder bij de stad te gaan informeren voor gratis zakken.
Ik vrees ook dat er niet al te veel nieuwe 'deurvegers' zullen opstaan nu de stad deze actie lanceert.
Maar misschien bekijk ik het nu te negatief en zullen er een pak nieuwe deurvegers opstaan en het blijven doen ook zonder de gratis huisvuilzak die ze krijgen van de stad.
Laat ons hopen. :-)
In dezelfde sfeer vertelde mijn groentenman dat het hem (als kleine zelfstandige) duurder uitkomt zijn groentenafval naar het containerpark te brengen dan het in een witte restafvalzak te stoppen en voor de deur te zetten. 1 bloemkool levert ca. 300 g afval op, bij een beetje draaiende groentenwinkel loopt dit dus vlug op, en de prijzen van het containerpark zijn hoog. Als je dan, zoals mijn groentenman, geen tuin of geen plaats hebt voor een compostvat, ben je de pineut. Misschien kan de stad daar eens over nadenken? Evenals over voldoende vuilbakken aan frietkoten en dergelijke. Als (milieu-)bewuste burger wijs ik mijn kinderen (en anderen) er ook op dat papiertjes en dergelijke in de vuilbak horen en niet op straat. Het centrum van Mechelen ligt er trouwens al veel properder bij, nu nog de buitenwijken. Het is me al opgevallen dat de straat er het vuilst bij ligt nadat het oud papier werd opgehaald. Dit kan blijkbaar iets meer secuur gebeuren. Maar ja, als dat zo is, dan neem je een borstel en vuilblik en veeg je voor eigen deur, toch?
Om de hoek woonde een jongetje dat consequent zijn drinkfles in de goot smeet of nog smijt. Ik heb het hem eens gezegd, alhoewel ik meer zin had om hem te slaan. Gelukkig heb ik dat niet gedaan, want nu is het een stevige kerel geworden. Ik heb hem wel zo zwart gemaakt in de buurt dat hij beter kan verhuizen.
Mieke, misschien een tip voor je groentenman om zijn groentenafval kwijt te raken kan zijn om een briefje op te hangen dat men gratis groentenafval kan krijgen.
Of dat hij schrijft dat men het als kippeneten of konijneneten of voorbestemd als mest kan gebruiken?
Ik denk dat er dan wel mensen zullen reageren als ze dat briefje zien.
filip, ik gaf hem dezelfde tip, ik zal in het weekend eens navragen of het iets opleverde.
Containerparken en groendomeinen ondervinden eienlijk direct nut van al dat groenafval dat ze te pakken krijgen: het containerpark verkoopt de compost in grote zakken, de groendomeinen gebruiken de compost die het hen oplevert opnieuw voor de eigen planten.

Misschien moesten er een aantal 'groenpunten' komen waar je je groenafval gratis kwijt kan. De compost die hierdoor ontstaat kan dan door de stad, provincie, ... gebruikt worden (in de eigen groenvoorziening of voor verkoop)

Just an idea...ik weet niet of het haalbaar is.
Als appartementbewoner stoort het me ook wel dat groentenafval niet apart wordt opgehaald. Niet alleen kost het me geld, maar ik vind het ook spijtig dat deze bio-massa niet efficiënt rerecycleerd wordt (of heb ik dat mis)?
Bart Ve, ik vind dit een zeer goed idee! Ik ben wel gemotiveerd om groentenafval te laten recycleren, maar zonder auto is een wekelijkse rit naar het containerpark echt niet praktisch. Een ophaalpunt in de stad zou echt uitkomst bieden...
Ja, ja ik weet wel wat jullie zullen denken...
Vroeger en toen...
Op het eind van de groentemarkt stonden vele moeders te wachten op wat overbleef, ze kregen dat dan gratis mee van de kleine tuinders. Dat was ...voor den oorlog!
In een buurtwinkel kent men wel de hulp behoevenden uit de naaste omgeving; geef dat aan die mensen, dan heb je geen zakken of containerpark nodig. Waarom wegsmijten wat nog eetbaar is? Ik walg daarvan.
jos, het gaat hier niet om weggooien wat nog bruikbaar/eetbaar is, maar om de overtollige schutbladeren van een bloemkool, het groen van wortelen, groen van prei, ... Een klantvriendelijke groentenwinkel verwijdert dat namelijk! In de supermarkt is alles verpakt in plastiek, wat nog veel milieubelastender is.
Bart VE, inderdaad een goed idee voor flatbewoners en tuinlozen. Wat kan voor herfstbladeren moet volgens mij het jaar rond kunnen voor groenafval. Misschien een actiepunt voor de compostmeesters?
Excuus Mieke,
Heb dat WEERAL verkeerd begrepen.
Ik wordt oud, nee ik BEN oud!

Dat idee om in verschillende wijken een ' Groenafvalverzamelpunt' op te richten is theoretisch en héél goed idee.
Maar practisch...zie naar de verzamelpunten voor glas....
Zolang, zoals boven vermeld, niet iedereen voor eigen deur veegt blijft de straat vuil.
Voor de groentenwinkels zie ik persoonlijk wel heil in een gratische aflevering op het containerpark. Als ik zie dat klusjesmannen wekelijks met hun remorkse hun "braakafval" daar kwijt kunnen, moet dat voor de groentenverkopers toch ook kunnen. Of zie ik het weer te simplistisch?
Ik denk dat naast de glasbakken, er misschien een GROENBAK, zou kunnen worden voorzien...
Ik heb hiervan nog nooit gehoord, maar ik schat, ook aan de reacties te horen dat de maatschappij hier rijp voor is.

Ikzelf heb een stadstuin van een 100M2 en ik probeer zelfbedruipend te zijn qua groenafval. Ik composteer dus alles, en herbruik de compost.
(dat ik daarvoor heel wat moet verhakselen en dus voor lawaai-overlast zorg, daar heb ik nog steeds geen oplossing voor)
In dichtbevolkte plaatsen zijn de woningen gewoonlijk kleiner waardoor er 'plaatsgebrek in overvloed' is een extra zak naast de PETzak, Vuilniszak en papier-en kartondoos lijkt me toch wel wat overdreven. Binnenkort wonen we in ons eigen vuilnis. Alles in één (goedkopere)zak behalve papier. Met een beetje opletten wat je koopt spaar je een pak vuilnis uit. Voor twee personen één zak huisvuil per 3 weken is niet slecht en je moet er echt niet gek voor doen.
Die tijdelijke zak voor zwerfvuil lijkt ok maar de inwoners moeten ook maar wat verantwoordelijkheid opnemen. Maak van je neus als je iemand wat ziet wegwerpen, reklameer als iemand zijn hond laat blindkakken en doe natuurlijk nooit zelf wat je van een ander niet wenst te verduren. Als inwoner heb je recht op een proper leefmilieu en hier is dat de stad, kom er dan ook voor op.
en last but not least: laten we met zen allen stoppen met nutteloze rommel aanschaffen die we 2 weken later willen dumpen.
Amen, het zij zo ...

;-)
Ik woon ook op en appartement in de het stadscentrum en heb dus niet de mogelijkheid om mijn groenafval te composteren. Dat vind ik echt spijtig. Ik pleit ook voor een ophaling van dit afval, of voor een groenbak bij de glasbak. Elke week even naar het containerpark rijden met een emmertje groenafval is niet realistisch. Even tot aan de groenbak wandelen in de buurt zie ik wel zitten.
beste inge, een beetje creatief zijn hé. plastic vaatjes op terrassen, lege bloembakken in de winter, bakkersemmers met een deksel.... je vind wel een plekje om dat groen te dumpen en te laten composteren, gewoon zo klein mogelijk knippen of snijden, en af en toe eens omroeren. en om de twee dagen een zakje GROENAFVAL leegschudden onder een struik, of bvb langs de oever van een rivier of zo, waar niemand er last van heeft, en het rustig ter plekke kan verteren, zal niemand je kwalijk nemen zolang het HUISHOUDELIJK GROENAFVAL is.
@ filip: elk frituur is wettelijk verplicht om een vuilnisbak te plaatsen voor de klanten. Indien uwe frietventer dat niet doet, zou ik hem er vriendelijk op wijzen dat hij op dat punt niet in orde is. Mocht hij dan nog niet ingaan op je vraag: aangifte doen bij de wijkagent, die de frituurvent kan waarschuwen en daarna - als hij nog niks doet - eventueel kan verbaliseren...
@filip- wel opletten dat de frituurbaas u ni molesteerd na al die actie.
@Metteko: zij heeft in haar frituur wel een staan maar probleem is dat de klanten buiten kunnen zitten als het goed weer is en daar staat geen vuilbakje.
Mijn huisbazen klagen er ook over dat ze regelmatig lege blikjes en pakjes met frietresten uit hun voortuin moeten halen.
Ik kan Filip hierin volledig bijtreden...
Ik heb ooit iemand zijn frietzak uit de goot gehaald en met mayonnaise en al in zijn gezicht gesmeten.
filip met kleine f, dat was misschien wat drastisch niet? Anderzijds: de persoon heeft het sindsdien misschien wel nooit meer gedaan ;-)
Omdat er al een aantal nuttige tips zijn genoemd en omdat het voor die mensen ook wel interessant zal zijn om eens te horen hoe de doorsnee bloggende Mechelaar over afval denkt, heb ik deze blog (en post) even als link naar de mensen van de Mechelse milieudienst gestuurd.

Laat dus maar komen, die reacties en vooral ook tips en suggesties, zou ik zeggen.
Een ex-collega vertelde over een zg. pierenbak voor het groentenafval. In principe is dat een gewone plastieken emmer waarin een aantal wormen zitten die rustig je keukenafval verorberen. Je kan er niet alles ingooien, want het boeltje moet in balans blijven, maar het zou toch goed werken.
Er komt een vloeistof uit die emmer (pierensap) dat prima gebruikt kan worden voor de planten in huis. Na een tijd ligt er ook een laagje compost in.

Het leek me een tof systeem en hij gebruikte het op een klein appartementje. Gewoon onder de gootsteen zetten of zo. Er bestaan speciale emmers voor met een kraantje om het sap af te tappen. Maar een beetje doe-het-zelver maakt het met twee emmers (mayonnaise-emmers van het frietkot zijn perfect).

Voor het meeste eetbare keukenafval heb ik een prima oplossing, een mobiele food-to-noise converter, nl. een hond.
@Kris: Ik vind je idee wel creatief, maar ik denk dat de mensen die me mijn zakjes groenafval zien leegkieperen onder de struiken en aan de Dijle of de Leuvense Vaart er anders over gaan denken. Als elke appartementbewoner uit Mechelen die techniek gaat toepassen, dan wordt Mechelen een gigantische composthoop.
Als men gewoon bakken zet, dan kan de stad het verzamelde afval nog laten composteren en nadien weer verkopen. Zo zijn de kosten volgens mij netjes gedekt.
En uiteindelijk, als je vanuit Mechelen centrum met je emmertje naar een groene rivieroever moet rijden, dan kan je even goed naar het containerpark rijden hé.
Jammer genoeg heeft mijn terras de grootte van 2m². Anders stond er al lang een soort van compostvat. Al stel ik me dan nog wel de vraag waar ik met het afgewerkte compost moet blijven, maar daar zijn misschien wel gegadigden voor te vinden.

@JC: Ontsnappen die pieren nooit :-)?
Dag Metteko,
Vandaag je schuilnaam gelezen.
Je weet toch wel wat een Metteko is, hoop ik. Als wat ontvangen in je kroesje? Haha!
@Inge

Nee die beesten ontsnappen niet, er zit een deksel op dat ding. Soms moet je wel eens wat pieren verwijderen. Meestal raak je die wel kwijt bij iemand die met zo'n bak wil starten.
Bovendien schijnt die bak niet te stinken als je het een beetje volgens de regels vult.
Mijn groenafval doe ik wekelijks naar mijn tuintje buiten de stad. Mensen met een klein buitentuintje kunnen een paar kipjes houden voor hun groenafval. (ietwat vrolijk) daar kan dat overschot aan pieren ook naartoe he
Prima zaak zo'n zak want als je eens moest weten welke rotzooi ik dagelijks mag opruimen; frietzakjes (ook al staat er een vuilbak bij het frituur), papiertje, plastic, energiedrankverpakking weggegooid door de wielerterroristen, wieldoppen ten offer gevallen aan de drempels...
Verander de werel, begin bij jezelf!
@inge- ge kunt ook de boel-weliswaar fijn versneden- door de wc sjassen, kwestie van het biotoop in uwen beerput wat op te vrolijken, want altijd maar stront, tampons en ontkalker slikken, dat is ook ni alles.

kris de vettigaard,
@Jos en Metteko:
Metteko is waarschijnlijk weer zo een woord dat via bezetting in onze taal is geslopen. Meteco is Spaans-Catalaans voor "vreemdeling".
@Kris: Ik denk dat ik voor een combinatie van 2 strategieën ga. Ik vul de beerput eerst met een verzameling pieren. Daarna spoel ik al mijn fijn gesneden groenafval door. Als de buren allemaal hetzelfde doen, dan hebben wij een heel mooi gezamenlijk ecosysteem aangelegd.
Om te werken aan het 'SAM-gevoel' stellen wij onze compostput open voor de hele buurt. Wie zijn plantjes van compost wil voorzien mag gratis en voor niks in onze beerput komen graven.
Zouden we hier geen subsidies voor kunnen krijgen :-)?
Hey filip,
Zo een gedurfde poging zou ik niemand aanraden te doen. Deed me wel danig lachen, ik kan het me beeldig voorstellen, echt iets voor een reclamespotje voor rein mechelen...
En ondertussen werd deze post op onze blog met interesse gelezen door de bevoegde stadsdiensten.

Vandaag in mijn mailbox :

"Beste,
Wij zullen de discussie zeker volgen: uw mail werd ter info ook
overgemaakt aan enkele betrokken stadsdiensten.

Ik merk op dat de discussie ook gaat over de problematiek van groenafval:
mensen op een appartement of met een kleine achterkoer kunnen moeilijk
of niet thuiscomposteren.

Momenteel is er een werkgroep actief die bestaat uit mensen van het
Diftaractiecomité, Ivarem en de stad: een eventuele afzonderlijke inzameling
van GFT-afval komt hierbij ook aan bod voor verder onderzoek, evenals nog
andere punten.

Uw mail wordt ook doorgestuurd naar de leden van deze werkgroep."
Een shredder lost veel op!
En een shredder -voedselrestenvermaler in het schoon vloms- is een ding dat je onder je gootsteen hangt en aansluit op de afloop ( en een pries, want het werkt op ellentrik ) en dat als voordeel heeft dat je zowat alles behalve papier gewoon door de gootsteen kapt, heel de boel wordt vermaald en gaat zonder problemen door de afloop, ze maken je wel eens wijs dat je buizen ervan verstoppen, maar dat is quatch: mijn vader heeft de zijne ondertussen 7 à 8 jaar en nog geen enkel probleem mee gehad. Zelfs mosselschelpen vliegen door de afloop ( zelf meerdere malen met succes getest ) net zoals alle denkbare soorten keukenafval.
Wat je uitspaart aan plaats in de dure vuilzak is gewoon verbazingwekkend.

Ik maak reclame voor technologie, niet voor merken of winkels, dus welk merk is dat en waar verkopen ze dat? Awel, wie zoekt die vindt (lacht)
Maar om even bij het topic te blijven: ik opruimen wat een ander hier komt dumpen? Ik denk er niet aan, nog in de verste verte niet.
Uit de 'kleine kv' komen steeds horden klein mannen die nog net voor ze bij paps of mams in de bmw stappen om vervolgens welgemutst richting keerbergen, katelijne,... te scheuren ( bij voorkeur via de Caputsteenstraat ) hun lege blikjes cola en/of zakken chips de grond op kieperen. Dat zie ik genoeg gebeuren als ik door mijn venster kijk, en ik zou dan als een lakei het vuil achter dat volk moeten gaan opkuisen? Hahaha, tarara ja, dat is aan de stad om dat op te ruimen, daar betaal ik ( en u ook trouwens ) namelijk voor.
@ Sint Netels Nog een reden om in de caputsteenstraat géén doorgaand verkeer toe te laten...
Sint Netels: ge maakt hier wel reclame voor een technologie (voedselrestvermaler) waarvan het gebruik verboden is. Een basisbeginsel van een goed het beleid is "los een probleem op in plaats van het te verplaatsen". Uw verbijzelaar vervangt een afvalprobleem gewoon door een afvalwaterprobleem. Gij zijt er wel van af (via uwe gootsteen) maar 'tis belange niet opgelost.
Sint Netels heeft groot gelijk... mijn generatie heeft nog geleerd afval in de vuilbak te gooien, de klein mannen van 't liceum denken dat de ganse stad een vuilbak is... En dan zouden wij dat nog voor hen moeten opruimen??? Sommigen denken dat ze nog net meer fatsoen hebben door een leeg blikje op de vensterbank van een woning te plaatsen, alsof niemand daar last van heeft...
Heb al eens een mail gestuurd naar de school om hen op hun verantwoordelijkheid te wijzen, maar je moet niet denken dat daar reactie op komt.... En ondertussen blijft het probleem maar verder groeien....
Wel, scholen die hieraan meewerken (zie inhoud blog hierboven) worden beloond, hetgeen twee keer winst is natuurlijk: de leerlingen leren (hopelijk) wat verantwoordelijkheid bij en de omgeving wordt er enkel maar properder door.

Misschien moesten inderdaad dergelijke acties aantrekkelijker gemaakt worden voor scholen, door er lessenplannen rond milieu bij te leveren, beloningen, lesmateriaal, ...
@Els: Je zou ze de viezigheid moeten gaan afgeven in een zak ( return to sender principe ), zelf ben ik dat van zin bij de kleine kv. Misschien een drastisch gebaar, maar als je het al vriendelijk gevraagd hebt, wat moet je dan nog doen? Op je knieën gaan zitten en smeken? Sommige mensen, die dan nog nota bene een opvoedkundige taak hebben, zijn nu eenmaal ongevoelig voor de 'zachte aanpak', maar als je er even tegen tiert en brult schijnt het effect te hebben, soit, als het zo dan moet..

@Bart: Ik hoop dat het feit dat de scholen hieraan meewerken nagegaan wordt door een rondvraag bij de omwonenden en niet door te kijken of er genoeg affichekes op de speelplaats of in de klas hangen.

@Walter: Een voedselrestvermaler verboden? Dat is het eerste dat ik ervan hoor, dat lijkt me toch wel sterk, wie binnenkort op Batibouw komt, zal er gegarandeerd een vinden en dat zou dan niet mogen?
@Sint Netels: <QUOTE>
k las uw antwoord op de vraag of een voedselrestenvermaler wel of niet is toegestaan (7833).
Een voedselrestenvermaler mag worden verkocht, worden aangesloten en zelfs worden gebruikt. Het is alleen zo dat je volgens de wetgeving in de Benelux de vermalen voedselresten niet op het riool mag lozen. Deze wet is niet langer handhaafbaar omdat alle milieu-technische bezwaren door onderzoek kunnen worden opgeheven. Uit milieu oogpunt zou het zelfs beter zijn om deze apparatuur op grote schaal in te zetten. Kijk eens op de website: http://www.thegreenmachine.nl bij het onderwerp onderzoek. Hier staat onder andere een advies naar de overheid en ook de meest recente studies. Hoogachtend,
Dr.Ir.Prof. P.C. Holtkamp
Managing Director The Green Machine Europe.
</QUOTE>
Ik kan er natuurlijk ook niet aan doen dat ons landje zo ingewikkeld in mekaar zit: het gebruiken van zo'n verbrijzelmachien is milieuregelgeving en dus bevoegdheid Vlaams gewest - het al dan niet mogen verkopen is productbeleid en een bevoegdheid van de federale regering. Over voor en tegen kan eindeloos gediscuteerd worden (ook de "wetenschap" is het niet eens), feit is wel dat in Vlaanderen de voorrrang wordt gegeven aan hergebruik / recuperatie (dus composteren) boven het verwijderen (wegkappen via het riool). Meer nog: het lozen van afvalstoffen (of die nu vermalen zijn of niet) op de riool is bijj wet verboden op basis zelfs van Europese regelgeving .
Walter
Idd, Walter, en de mensen die er een hebben kunnen er maar goed mee zijn, de kans dat de mannen van 't riool met een huiszoekingsbevel aan onze deur komen staan is vreselijk klein, 't is dan wel tegen de wet, maar vloeken mag ook niet he?
Een voedselrestenvermaler mag in Europa worden verkocht en aangesloten mits ze een CE keur hebben. Ze zijn prima voor het milieu en belasten de zuivering niet extra. Zie alle onderzoeken van diverse universiteiten in binnen en buitenland. Ook betredings mogelijkheden van een milieuinspecteur zijn onmogelijk. Daar voor is het vergrijp te klein. Dus koop nu euro. 95,00 Broyeur R10 1 jaar garantie.
http://www.thegreenmachine.nl
http://www.delta.tudelft.nl... Kijk op deze studie en ontdek.
Een vermaler is prima voor het milieu.
Peter Christiaan.
Hallo gemeente bestuur van Mechelen,
Krap u zelf eens achter uw oren. Hoveel wetenschappelijk bewijs is er nodig om de mensen in hoogbouw en appartementen een voedselrestenvermaler te geven. Een voedselrestenvermaler is in aanschaf zelfs goedkoper dan een groenecontainer en de diesel walmende vrachtwagens hoeven ook niet meer in de file te staan met hun afval. Het milieu is rijp voor disposers en u waterzuiveraar haald ook nog meer biogas (groene stroom) uit zijn afvalwater. zie bijlage in volgende artikel.
Peter Christiaan.
http://www.thegreenmachine.nl
Heren van de waterzuivering hier kunt u niet om heen. Nog een Universitaire studie of heeft u een studie bij de hand die deze stelling om kan werpen?
GF-componenten niet in GFT-container, maar in riool!
Dr. ir. Jaap de Koning van de technische universiteit in Delft ging in een pakkende presentatie in op de vraag wat de gevolgen zouden zijn van toepassing van de zgn. "Garbage grinder", in gewoon nederlands: Voedselrestenvermaler. Dit apparaat wordt gemonteerd onder de gootsteen en verwerkt, zoals de term doet vermoeden, het keukenafval zodanig dat het op het riool geloosd zou kunnen worden. Heel duidelijk moet gesteld worden dat het om keukenafval gaat en dus niet om tuinafval.
Om meerdere redenen is het in Nederland echter niet toegestaan een dergelijk apparaat aan te sluiten op het riool. In vogelvlucht werden deze bezwaren tegen het licht gehouden. Onderzoeken in de Scandinavische landen en ervaringen in de VS, waar het apparaat al zo’n 60 jaar op de markt is, laten zien dat effecten op riolering nihil zijn. Een vergelijking met de situatie in andere landen doet vermoeden dat een dergelijk apparaat in Nederland een relatief lage toepassingsgraad zal hebben. Hierdoor zal de invloed op de awzi ook zeer beperkt blijven en zelfs de slibverwerking kan opgevangen worden met de huidige capaciteit.

Met vriendelijke groet,
http://www.thegreenmachine.nl
@Peter Christiaan: gaat u nu echt op elke topic hier war reclame komen maken voor uw bedrijf? Dat kan toch niet de bedoeling zijn neem ik aan? Misschien contacteert u beter de desbetreffende diensten via e-mail?

Als u iets wil verkopen weet u beter dan ikzelf dat daar ANDERE kanalen voor zijn dan een stadsblog, voor en door Mechelaars...
@peter christiaan- Gistend groenafval in water vormt algen, algen veroorzaken brak en smerig water, plus de opwarming van de aarde. Ik geloof niet dat er iemand zit te wachten op nog een machientje om ergens in de keuken te zetten en ook nog eens aan te sluiten op de riool. jaja zeg je dan, maar er zijn zuiveringsstations. Ofwel werken die niet goed en optimaal, ofwel zijn ze overbelast, wegens verkeerd ingeplant.biogas? En slib is geen probleem dan of wat? waar moet daar dan mee gebleven worden mischien, gewoon dumpen op het huisvuilstort? dan is het cirkeltje weer rond.
Hallo Chris,
Ik geloof dat je een tikje in de war bent. Alle waterzuiveraars ook de Belgische zijn verplicht hun afvalwater te zuiveren conform de EG wetgeving.
Denk je nu heus dat het beter is om de het vuil op te halen met van die rokende vrachtwagens? en dat terwijl het transport systeem kant en klaar in de straat ligt. Doodzonde.
Kijk maar eens naar alle studies die zijn verricht naar vermalers.

Vriendelijke groet,

Peter Christiaan.
GF-componenten niet in GFT-container, maar in riool!

Dr. ir. Jaap de Koning ging in een pakkende presentatie in op de vraag wat de gevolgen zouden zijn van toepassing van de zgn. "Garbage grinder", in gewoon nederlands: Voedselrestenvermaler. Dit apparaat wordt gemonteerd onder de gootsteen en verwerkt, zoals de term doet vermoeden, het keukenafval zodanig dat het op het riool geloosd zou kunnen worden. Heel duidelijk moet gesteld worden dat het om keukenafval gaat en dus niet om tuinafval.
Om meerdere redenen is het in Nederland echter niet toegestaan een dergelijk apparaat aan te sluiten op het riool. In vogelvlucht werden deze bezwaren tegen het licht gehouden. Onderzoeken in de Scandinavische landen en ervaringen in de VS, waar het apparaat al zo’n 60 jaar op de markt is, laten zien dat effecten op riolering nihil zijn. Een vergelijking met de situatie in andere landen doet vermoeden dat een dergelijk apparaat in Nederland een relatief lage toepassingsgraad zal hebben. Hierdoor zal de invloed op de awzi ook zeer beperkt blijven en zelfs de slibverwerking kan opgevangen worden met de huidige capaciteit. De gebruiker zal voor de extra kosten van de slibverwerking wel hoger aangeslagen moeten worden in de verontreinigingsheffing.
...Had ik dat al niet ergens gelezen?
Of krijg je je 'vermaler' écht niet aan de straatstenen kwijt?
Helemaal goed, eindelijk een jans die kan lezen.
Ik heb hier een tijdje geleden al eens verteld dat het gebruik van die vermalers in Vlaanderen momenteel verboden is. Als Peter Christiaan eerlijk zou zijn zou hij beter stoppen met zijn product aan te prijzen en zijn energie gebruiken om diegene van zijn gelijk te overtuigen die er iets aan kunnen doen: de Vlaamse regering. Maar een machien aanprijzen waarvan je weet dat je de gebruiker blootstelt aan zware boetes (overtreding afvalstoffendecreet) is puur crimineel.
Verkoop en aansluiten van vermalers is in Europa niet verboden. Ook is het bezit niet strafbaar net zo min als het bezitten van een voertuig dat sneller kan rijden als 120km/uur verboden.
Dus Waltertje...je bent in de war.
Ha, Margreet is hier ook - zélfde mailadres als Peter Christiaan...
tièns... (tot daarstraks toch - dan gebruikte Peter.Ch. het mailadres van Margreet Rensenbrink; maar da's blijkbaar sinds héél kort gewijzigd in het mailadres van Greenmachine... - merkwaardig)
'Een Jans die kan lezen ...'
Het bezit van een wagen die > 120 per uur kan is inderdaad niet verboden, wat niet wil zeggen dat je er mee mag beginnen laagvliegen.
Ik zie ook helemaal niet in wat er mis is met keukenafval, en bij mijn weten zijn dat etensresten, met behulp van een vermaler door de riool te jagen?
Het gaat hier om wat er op je bord overblijft na het eten, of het groen dat je van je wortelen afsnijd of aardappelschillen, helemaal geen blikjes of plastic zakken of ouwe olie uit je auto of noem maar op.
Wat komt er anders terecht in de riool misschien?
Ik denk dat al die detergenten en shampoo's en dergelijke die je bij elke was of afwasbeurt of wasmachine in diezelfde riool kiepert een heel stuk belastender zijn voor de waterzuiveringsinstallaties dan wat er door zo'n vermaler gaat. Als je het in de vuilzak kapt komt het op het stort terecht waarna het verbrand wordt, ook heel milieuvriendelijk.
Eerlijk gezegd, dat wetende en met de prijs van de vuilzakken in het achterhoofd denk ik zelfs dat het niet zou misstaan onder mijn pompbak.
Ik kan bevestigen dat de post van Margreet en van Peter Christiaan vanop dezelfde machine zijn gepost.
Dat is toch wel heel merkwaardig...
Je kan er natuurlijk meerdere boompjes over opzetten; daarom ook mijn suggestie aan Peter Christiaan om -als het dan toch allemaal zo goed is voor het milieu- er voor te zorgen dat de wetgeving wordt aangepast.
En zelfs als het allemaal zo onschuldig is toch even het volgende "ethische" aspect eraan toevoegen. Iedereen heeft de mond vol over het principe "de vervuiler betaald". Voor GFT-afval heb je 3 mogelijkheden: (1) zelf composteren en dus zorgen dat er geen afval is; (2) in je restafvalzak stoppen, je betaalt ervoor en dan wordt het verwerkt tot (voor een deel Groene Stroom); (3) in de riool kieperen en na waterzuivering, betaald door de gemeenschap, komt het op een stort terecht. Vul zelf in wat ethisch het meest verantwoord is.
[En nu zwijg ik weer, ik heb gezegd wat ik denk te moeten zeggen over dit onderwerp.]
Iedereen mag zijn mening hebben over de vermaler zo heb ik die zelf ook. Ik kan uitsluitend af gaan op wat wetenschappers ons meedelen. Deze mensen hebben het tenslotte onderzocht.
Tot iemand mij een wetenschappelijke studie kan overhandigen dat een vermaler slecht is voor het milieu blijf ik bij mijn stelling. De politiek is reeds in het bezit van de onderzoeken en gezien de snelheid van de politiek zal een beslissing nog wel even op zich laten wachten. Zelf zijn we allemaal wandelende vermalers, denk daar maar over na.
Wat de 'reclame' van Dhr. Christiaan op deze blog betreft: uiteindelijk ben ik degene die over de ondertussen vermaarde vermaler ( lijkt al op een titel van een suske & wiske album ) begonnen is en heeft hij erop gereageerd, los van het feit dat hij mechelaar is of niet heeft hij er wel iets zinnigs over kunnen vertellen, wat inherent is aan het feit dat hij vermalers verkoopt. Uiteindelijk doe je met die informatie wat je wil en hij kon er ook de naam van zijn concurrent bij vermeld hebben, maar dat lijkt me nogal wat onlogisch.
Als je het hebt over auto's is de kans dat je meer hebt aan de uitleg van iemand die in een autowereld zit dan met de raad van iemand die nog nooit de motorkap van zijn wagen heeft opengedaan, dat er al eens een merknaam valt.. boaf, daar til ik althans niet te zwaar aan.
i agree sint
Enkel spijtig dat hij onder een andere identiteit post ...
Zonde ...
Die email van Margreet keur ik af.
Kwam van onze juridische afdeling die nogal al vel is (onze Margreet).
We stoppen haar vanavond nog in de vermaler.
Kwam helemaal niet van de juridische dienst, maar van de eigenste zelfste PC als diegene waarvan jij post Peter.

Blijft mijn post:
<QUOTE>
Een voedselrestenvermaler mag worden verkocht, worden aangesloten en zelfs worden gebruikt. Het is alleen zo dat je volgens de wetgeving in de Benelux de vermalen voedselresten niet op het riool mag lozen.

Dr.Ir.Prof. P.C. Holtkamp
Managing Director The Green Machine Europe.
</QUOTE>

Wat motten we daar nu mee ?
Als je het mag kopen, aansluiten en gebruiken maar dat de uitkomst ervan niet in het riool mag terecht komen... dat lijk me nogal Kafka!
Misschien iets voor de gelijknamige website van de senator wiens naam begint met een Q? Hopelijk is deze cryptische omschrijving niet teveel reclame (lacht)?
Peter Meuris jij wilt ook alles weten.
Nu vooruit; Wij hebben op kantoor 4 computers en een server op 1 buitenlijn. Zodoende. Ik stop met deze discussie want het verzand in muggenziften. Salut.
Bedankt voor de professionele uitleg. Ik leid hieruit af dat je niet rechtstreeks op de riool mag lozen met dat ding.
Beste Peter,
Je mag officieel niet rechtstreeks met een vermaler op het riool lozen. Verkoop, bezit, aansluiten, gebruiken mag allemaal als je maar niet loosd op het riool. De wetgever kan deze wet ook niet doen standhouden omdat het onmogelijk is deze wet uit te voeren. Alle apparaten zijn namelijk voorzien van een CE keur. Helaas is het niet anders. Peter Christiaan.
Ok bedankt.
Hallo Groentenman.
Met een vermaler bent u nog goedkoper uit. En het is goed voor het milieu.
Lees de studies. De enige die beter word van ons huisvuil zijn de Cita de Ganzewinkels noem ze maar op. O jah de ppolitiek natuurlijk.

http://www.thegreenmachine....
Seg Cristiaan, kan je op een ander reklame maken ? Aub ?
Jongens, ik ben die reclame van die Peter Christiaan méér dan beu. 'k Stel voor dat we hem àllemaal eens een stuk of 50 mailtjes sturen met deze boodschap: geen reclame op onze blog!

Ik heb hem alvast vriendelijk maar dringend gevraagd ermee op te houden.
Kreeg zonet antwoord van de heer Peter Christiaan. Ik wil jullie dit niet onthouden (ik copieer het mét de talrijke schrijffouten):

Beste Koen de Vries,

Ik blog op deze site zoveel ik zelf wil.
Wij leven in een vrij Europa.
Bovendien maak ik geen reclame maar zend de boodschap uit dat het milieu meer gebaat is bij een andere manier van verwerking dan nu het geval is.
Bij mensen zoals jij bemerk ik altijd weer dat typische gevoel van het beter weten.
Bang zijn dat er een bedrijf die een goede boodschap uitdraagt uiteindelijk wat geld zal terug verdienen aan alle betaalde onderzoeken.
Waarschijnlijk heb je helemaal de onderzoeken niet gelezen maar ventileer je direct je eigen mening die niet wetenschappelijk is onderbouwt, met andere woorden je roept maar wat.
Iedere confrontatie met overheden of televisie journalisten ga ik graag aan, maar dan wel een beetje onderbouwd graag.
Als je werkelijk geintereseerd bent in mijn standpunt reis ik graag weer eens naar belgie (Heb in Brussel gewoond) om mijn standpunten te onderbouwen.

Mvrgr. Drs. Peter Christiaan Holtkamp.

Einde citaat van de eerste mail.
En zopas kwam een tweede mail:

Je bent een slechte verliezer en waarschijnlijk een nog slechtere journalist! Antwoorden heb je niet. Zou Belgie daarom uit elkaar vallen………..door journalisten zoals jij-?)

P.C.

Einde tweede citaat. Ik heb het gevoel dat de heer P.C. een beetje gepikeerd is...
Gewoon negeren koen is het beste in dit geval denk ik. :-)
Filip,
je hebt gelijk, natuurlijk, maar geef toe: deze Peter Christiaan heeft een ongelooflijk talent om uit mijn berichtje van amper enkele lijnen zoveel karakteristieken te kunnen afleiden omtrent mijn persoonlijkheid (betweter, slechte verliezer), mijn wetenschappelijke competentie (niet onderbouwd), mijn professionele kwaliteiten (slechte journalist) en blijkbaar ook nog eens mijn politieke gezindheid (antibelgische separatist).

Als het niet moest lukken met zijn bedrijf, kan hij nog steeds gaan werken als psycholoog of zo.
@koen: tja ge zijt ontmaskerd. Nu weten we allemaal hoe jij ineenzit. :-)
koen, pas maar op, of we steken jou nog in die vermaler, met zo'n persoonsbeschrijving *grijns*
maar je hebt gelijk, deze blog dient niet als reclameblaadje.

Heet van de naald. Naar het schijnt zou de vuilnis sorteerinstalatie die een vijftal jaar geleden gekocht werd door een vereniging van elf gemeenten - met Mechelen op kop - rijp zijn om zelf op het stort te belanden. Kostprijs was toen honderden miljoenen euro. Naar goede gewoonte zal er toen wel het een en ander aan de vingers zijn blijven ..... Ge kunt jullie kortelings verwachten aan een forse stijging van de zakken van alle couleur. Foei, foei, duizend keer foei zakken....

Geen zakken voor zwerfvuil meer nodig. Zwerfvuil zelf opstoken.